Restoran 360: Večera pod zvijezdama u Dubrovniku

Restoran 360: Večera pod zvijezdama u Dubrovniku

4 MINUTES READ

Restoran 360 Dubrovnik s jednom Michelinovom zvijezdicom ima najljepšu terasu na svijetu i chefa koji koristi hranu kao univerzalno razumljiv jezik na kojem se slavi, nazdravlja i obilježava sve važno i sve milo

Prostrana terasa je poput brodske, s pogledom na Porat, onu povijesnu luku Dubrovnika koju su nastanjivali barkarijoli što vožahu putnike na Lokrum, ali ne samo oni, i nikako ne samo oni, jer Dubrovačka je Republika bila ‘pajet’ između istoka i zapada, važna točka posred Mediterana što vezivaše islamski i venecijanski svijet.

Dubrovnik Panoramic View 01
Restaurant 360 Dubrovnik ima jednu od najdomljivijih terasa na svijetu na kojoj uz sjajnu gastronomiju imate i prekrasan pogled na UNESCO-ov biser Dubrovnik

Tako, današnji gost s terase restorana, poput brodske, gleda upravo tu, poratsku luku i onaj horizont ka kojem su isplovljavale velike galije moćne dubrovačke trgovačke flote i okretna borbena plovila, koje su se samostalno ili u savezništvu s drugim mornaricama, borile protiv gusara i pirata, katkad koristeći i topove.

Drevne zidine Dubrovnika

Na etaži podno terase, historijski prostori dubrovačkih zidina korišteni nekoć za obranu, s otvorima za topove i puškarnicama, sada su također u funkciji restorana, udomljujući dijelom otvorenu kuhinju, a dijelom restoranski bar s vinskim podrumom u kojem na boku, u sigurnoj svježini i tami, leže etikete vrsnih bordoških berbi i vina iz svih važnijih svjetskih regija.

Zbog profesionalno sačinjene liste koja teži da se uz prestižna svjetska, afirmiraju i predstave autohtone sorte regije, restoran je dvije godine za redom dobio prestižnu nagradu svjetskog vinskog magnata – magazina Wine Spectator – Best of Award of Excellence.

Coctail master in Croatia
Restoran 360 Dubrovnik ima u ponudi craft koktele koje potpisuje barmen Ivan Dejanović

Međutim, ono najljepše u restoranu i ono izuzetno, ipak je pod nebom, na terasi kojom s lijeva, krivuljom zidina iz 16. stoljeća, dolazimo do kule svetoga Luke, koja kao svojevrsni vidikovac jamči najširu perspektivu na Grad. Pogled je bremenit ljepotom, poviješću, horizontom, a na ovoj se kuli smjestio novi pop-up bar s ponudom craft koktela što ih potpisuje barmen Ivan Dejanović.

Restoran 360 Dubrovnik kroz tanjur brani tezu o kulturi stola kao univerzalnoj metafori kulture

Atmosfera u restoranu je elegantna i odmjerena. Poslužuje se samo večera, rezervacija je obavezna, a ritam posla uhodan: radi se o višegodišnjem timu kako u kuhinji koju vodi chef Marijo Curić, tako i u servisu pod paskom Rudolfa Papca.

Najbolji hrvatski restoran

Restoran je 2018. dobio Michelinovu zvjezdicu, a u 2019. i 2020. je potvrdio. Iste, 2020. restoran je odnio titulu najboljeg hrvatskog restorana prema Gault Millau 2020. (17,5 bodova i 4 toke), a godinu ranije osvojio je Falstaffova 93 boda.

Svjetonazorski, gastronomski, Restaurant 360 Dubrovnik tematizira ikoničke pojmove dubrovačke kuhinje – kamenice, lokardu, sipu, a tanjuri sažimaju ono što Dubrovačka republika i sama sažima u svoje povijesno tkivo – narodski utjecaj (ono vlaško i mediteransko), orijentalnu obilnost (tursko, osmanlijsko) te mletačku rafiniranost (ono filigransko, venecijansko), koje chef Marijo Curić pod jakim utjecajem francuske kuharske škole što ju je kroz obrazovanje i staževe prisvojio, pretvara u tehnički perfektno pripremljena jela.

Chef Marijo Curic Dubrovnik 01
Chef Marijo Curić dobio je Michelinovu zvijezdicu 2018., a najveće je kulinarsko priznanje potvrdio 2019. i 2020. godine

Ipak, chef Marijo Curić i njegov tim imaju jedan još važniji zadatak: da ove teksture i okuse sljube u lepezu kojoj je konac jedino u slasti, slasnosti, užitku. Upravo tako, restoran kroz tanjur brani tezu o kulturi stola kao univerzalnoj metafori kulture. Koristeći hranu kao univerzalni jezik na kojem se slavi, nazdravlja i obilježava sve važno, sve milo, jer hrana se dijeli i uz nju se priča, a priče se pamte, restoran razgovara sa svojim gostima.

restaurant plate Mango 01

360 Dubrovnik Menu Tuna 01

Pigeon_360 01
Restoran 360 Dubrovnik tematizira ikoničke pojmove dubrovačke kuhinje – koje chef Marijo Curić pod jakim utjecajem francuske kuharske škole pretvara u tehnički perfektno pripremljena jela

Degustacijski jelovnik je stoga najbolji način da se ta priča ‘čuje’ u svojoj cjelini, te da se ujedno razumije i potpis chefa Marija Curića.
Vjerujući da zapamćeno nosimo i nakon odlaska iz restorana, a svakim sjećanjem na onaj čas u kojem smo bili kod stola, doživljaj večere oživljava, nameće se, na kraju, jedno pitanje: ima li ičega čime bi se restoran mogao jače dičiti nego zadovoljstvom gosta i doživljajem koji je on odnio kući?

Restoran 360 Dubrovnik menu 2020 ima i veganske opcije

Jelovnik chefa Marija Curića,u ovoj će sezoni ponuditi više novih jela koja tematiziraju sipu, jakovske kapice, patku. Uz nova jela, na degustacijskom i a la carte jelovniku nalazi se i nekoliko  signature- dish tanjura iz prethodnih sezona kao što su skuša, romb i golub, a ovogodišnji će jelovnik imati i veganske opcije.

Fotografije Restaurant 360

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Destinacije

Ston: Carstvo povijesti i gastronomije

Možda će vam ‘vrata raja’ zvučati kičasto i pretenciozno, no uzmete li u obzir kako u jednom gradiću imate priliku kušati tri esencijalne, da ne …

Lesic Dimitri Palace Hoteli

Lešić Dimitri Palace: Pomicanje granica izvrsnosti

Lešić Dimitri Palace na Korčuli svojim gostima pruža priliku da iskorače iz užurbane svakodnevice i ponovno pronađu vlastito ja. Budući da hotel ima samo pet …

Hotel Boskinac Pag Gastronomija

Boškinac: Mjesto koje slavi prirodu, otok Pag, njegove goleti i sol na koži ribara

Luksuzni boutique hotel, vinarija i restoran s Michelinovom zvjezdicom Boškinac na Pagu hedonistička je oaza koja etablira visoku i kreativnu otočku fine dining kuhinju Već …

Hotel Ikador Riva Aquariva Hoteli

Hotel Ikador: Savršen bijeg u Dolcevita stilu

Ikador je jedini svjetski hotel koji ima Riva Lounge i Riva Privee, a namijenjen je gostima koji žele pravi hedonistički odmor, vrhunsku uslugu i jedinstveno …

Lagoon In Split archipelago Plovidba

Zlatni trokut Jadrana: Upoznajte najatraktivniji akvatorij u Hrvatskoj

Zlatni trokut Split-Hvar-Vis i prirodni biseri splitskog akvatorija kao što su Modra špilja, Pakleni otoci, južna obala Visa planetarno je popularan. Kroz Yachtsove nautičke rute …

Gastronomija

Vodič Yachtsa: Restorani na Jadranu za nautičare

  Na Jadranu je obilje uvala u kojima su izvrsni restorani, a dostupnost restorana s Michelinovom zvijezdicom za nautičare čini gastro-lutanje našom obalom i otocima …

Jahting

Deveta Arcadia Sherpa samo za vlasnika

Deveti primjerak jahte Sherpa brodogradilišta Arcadia, po želji naručitelja sagrađen je u vlasničkoj verziji. Ova 18-metarska jahta u standardnim verzijama ima dvije kabine, koje su …

Blue Kotor Bay Putovanja

Blue Kotor Bay: Luksuz s wild beauty potpisom

Vrhunsko spa odmaralište Blue Kotor Bay Premium Spa Resort, kategorizirano s 5 zvjezdica, u potpunosti je renoviran i rebrendiran hotel koji je prije bio poznat …

Jahta Sirena 88 Testovi

Sirena 88 na testu: Boutique hotel na moru

Sirena 88 duga gotovo 27 metara, jedinstveni je brod namijenjen dugim krstarenjima koji pruža pravi komfor od pet zvjezdica, a beskompromisna luksuzna rješenja i mnogobrojni …

Nacionalni Park Kornati Pogled Iz Zraka 01 Destinacije

Nacionalni parkovi i parkovi prirode: Priča o kamenim jadranskim brodovima

Na Jadranu jednostavno postoje mjesta koja su prva među jednakima. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog atributa kojima su zaslužila status morskih zaštićenih područja. …

Aquila 54 motorni katamaran Jahting

Aquila 54: Luksuzni motorni katamaran

Brodogradilište Aquila Power Catamarans nedavno je najavilo prinovu u svojoj proizvodnoj gami, Aquila 54. Dvotrupna jahta duljine 16,50 metara bit će savršeno prikladna za krstarenja, …

Intervjui

Joaquin Phoenix: Čovjek iza glumačke maske

Po mišljenjima mnogih kolega i tutora, Joaquin Phoenix je jedan od rijetkih glumaca koji svoj etički i radni etos stavlja ispred svega te, unatoč velikom …

Scroll to Top Skip to content