Restoran 360: Večera pod zvijezdama u Dubrovniku

4 MINUTES READ

Restoran 360 Dubrovnik s jednom Michelinovom zvijezdicom ima najljepšu terasu na svijetu i chefa koji koristi hranu kao univerzalno razumljiv jezik na kojem se slavi, nazdravlja i obilježava sve važno i sve milo

Prostrana terasa je poput brodske, s pogledom na Porat, onu povijesnu luku Dubrovnika koju su nastanjivali barkarijoli što vožahu putnike na Lokrum, ali ne samo oni, i nikako ne samo oni, jer Dubrovačka je Republika bila ‘pajet’ između istoka i zapada, važna točka posred Mediterana što vezivaše islamski i venecijanski svijet.

Dubrovnik Panoramic View 01
Restaurant 360 Dubrovnik ima jednu od najdomljivijih terasa na svijetu na kojoj uz sjajnu gastronomiju imate i prekrasan pogled na UNESCO-ov biser Dubrovnik

Tako, današnji gost s terase restorana, poput brodske, gleda upravo tu, poratsku luku i onaj horizont ka kojem su isplovljavale velike galije moćne dubrovačke trgovačke flote i okretna borbena plovila, koje su se samostalno ili u savezništvu s drugim mornaricama, borile protiv gusara i pirata, katkad koristeći i topove.

Drevne zidine Dubrovnika

Na etaži podno terase, historijski prostori dubrovačkih zidina korišteni nekoć za obranu, s otvorima za topove i puškarnicama, sada su također u funkciji restorana, udomljujući dijelom otvorenu kuhinju, a dijelom restoranski bar s vinskim podrumom u kojem na boku, u sigurnoj svježini i tami, leže etikete vrsnih bordoških berbi i vina iz svih važnijih svjetskih regija.

Zbog profesionalno sačinjene liste koja teži da se uz prestižna svjetska, afirmiraju i predstave autohtone sorte regije, restoran je dvije godine za redom dobio prestižnu nagradu svjetskog vinskog magnata – magazina Wine Spectator – Best of Award of Excellence.

Coctail master in Croatia
Restoran 360 Dubrovnik ima u ponudi craft koktele koje potpisuje barmen Ivan Dejanović

Međutim, ono najljepše u restoranu i ono izuzetno, ipak je pod nebom, na terasi kojom s lijeva, krivuljom zidina iz 16. stoljeća, dolazimo do kule svetoga Luke, koja kao svojevrsni vidikovac jamči najširu perspektivu na Grad. Pogled je bremenit ljepotom, poviješću, horizontom, a na ovoj se kuli smjestio novi pop-up bar s ponudom craft koktela što ih potpisuje barmen Ivan Dejanović.

Restoran 360 Dubrovnik kroz tanjur brani tezu o kulturi stola kao univerzalnoj metafori kulture

Atmosfera u restoranu je elegantna i odmjerena. Poslužuje se samo večera, rezervacija je obavezna, a ritam posla uhodan: radi se o višegodišnjem timu kako u kuhinji koju vodi chef Marijo Curić, tako i u servisu pod paskom Rudolfa Papca.

Najbolji hrvatski restoran

Restoran je 2018. dobio Michelinovu zvjezdicu, a u 2019. i 2020. je potvrdio. Iste, 2020. restoran je odnio titulu najboljeg hrvatskog restorana prema Gault Millau 2020. (17,5 bodova i 4 toke), a godinu ranije osvojio je Falstaffova 93 boda.

Svjetonazorski, gastronomski, Restaurant 360 Dubrovnik tematizira ikoničke pojmove dubrovačke kuhinje – kamenice, lokardu, sipu, a tanjuri sažimaju ono što Dubrovačka republika i sama sažima u svoje povijesno tkivo – narodski utjecaj (ono vlaško i mediteransko), orijentalnu obilnost (tursko, osmanlijsko) te mletačku rafiniranost (ono filigransko, venecijansko), koje chef Marijo Curić pod jakim utjecajem francuske kuharske škole što ju je kroz obrazovanje i staževe prisvojio, pretvara u tehnički perfektno pripremljena jela.

Chef Marijo Curic Dubrovnik 01
Chef Marijo Curić dobio je Michelinovu zvijezdicu 2018., a najveće je kulinarsko priznanje potvrdio 2019. i 2020. godine

Ipak, chef Marijo Curić i njegov tim imaju jedan još važniji zadatak: da ove teksture i okuse sljube u lepezu kojoj je konac jedino u slasti, slasnosti, užitku. Upravo tako, restoran kroz tanjur brani tezu o kulturi stola kao univerzalnoj metafori kulture. Koristeći hranu kao univerzalni jezik na kojem se slavi, nazdravlja i obilježava sve važno, sve milo, jer hrana se dijeli i uz nju se priča, a priče se pamte, restoran razgovara sa svojim gostima.

restaurant plate Mango 01

360 Dubrovnik Menu Tuna 01

Pigeon_360 01
Restoran 360 Dubrovnik tematizira ikoničke pojmove dubrovačke kuhinje – koje chef Marijo Curić pod jakim utjecajem francuske kuharske škole pretvara u tehnički perfektno pripremljena jela

Degustacijski jelovnik je stoga najbolji način da se ta priča ‘čuje’ u svojoj cjelini, te da se ujedno razumije i potpis chefa Marija Curića.
Vjerujući da zapamćeno nosimo i nakon odlaska iz restorana, a svakim sjećanjem na onaj čas u kojem smo bili kod stola, doživljaj večere oživljava, nameće se, na kraju, jedno pitanje: ima li ičega čime bi se restoran mogao jače dičiti nego zadovoljstvom gosta i doživljajem koji je on odnio kući?

Restoran 360 Dubrovnik menu 2020 ima i veganske opcije

Jelovnik chefa Marija Curića,u ovoj će sezoni ponuditi više novih jela koja tematiziraju sipu, jakovske kapice, patku. Uz nova jela, na degustacijskom i a la carte jelovniku nalazi se i nekoliko  signature- dish tanjura iz prethodnih sezona kao što su skuša, romb i golub, a ovogodišnji će jelovnik imati i veganske opcije.

Fotografije Restaurant 360

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija otok Žut Destinacije

Otok Žut: Fešta kamena i gastronomije

Za otok Žut vrijedi pravilo: svaka uvala je lučica, a i gotovo u svakoj naći ćete dobru konobu s izvrsnom ponudom domaće kužine, začinjene vrsnim …

Ovo je fotografija žene u gastronomiji Gastronomija

Žene u gastronomiji: Moćna manjina

U vrhunskoj gastronomiji dominiraju muškarci čiji su kulinarski svjetonazor uglavnom oblikovale njihove majke i bake. I premda se mnoge mlade žene školuju za vođenje kuhinja …

Ovo je fotografija otok mljet jedrenje Plovidba

Mljet: Omiljeni otok morskih Robinzona

Otok Mljet po mnogočemu je jedinstven, a upravo zbog svojih karizmatičnih atributa rado ga posjećuju nautičari koji tragaju za iskonskim prirodnim ljepotama. Američki Forbes nedavno …

Ovo je fotografija AlpiNN Restorana Na Vrhu Kronplatza Luksuz

Restoran AlpiNN: Planina à la carte

AlpiNN je mnogo više od restorana na samom vrhu Kronplatza. Chef Norbert Niederkofler gaji gastronomsku filozofiju temeljenu na lokalnoj kuhinji, s vrhunskim mikrosezonskim namirnicama s …

Ovo je slika panorame Paklenih otoka Plovidba

Pakleni otoci: Vodič za bajkovitu oazu morskog hedonizma

Pakleni otoci ‘usidrili’ su se na popularnoj trasi između Splita i otoka Visa, a njegova 21 nautički atraktivna otoka, otočića i hridi koja kao da …

Slika Restoran Alchemist Luksuz

Umjetnost, aktivizam i hrana: Holistička kuhinja restorana Alchemist

Umjetnost, gastronomija i spektakularna estetika u kopenhaškom restoranu Alchemist spajaju se u iskustvo koje zadovoljava sva osjetila Alchemist je kreacija chefa Rasmusa Munka, koji je …

Ovo je fotografija Seakeeper brodski stabilizator Jahting

Brodski stabilizatori: Tehnologija za miran san

Svi veliki proizvođači najpoznatijih brendova jahti nude opciju ugradnje žiro stabilizatora prilikom kupnje njihovih brodova i to one najpoznatijeg brenda Seakeeper Nekim nautičarima su valovi …

Ovo je fotografija Dufour 470 Jahting

Dufour predstavio dvije nove jedrilice

Dvije nove Dufour jedrilice, 470 i 61, novi najveći modeli svojih serija, premijerno će se predstaviti u virtualnoj marini na sajmu Paris Virtual Nautic. Dufour …

Ovo je fotografija novi Porsche Taycan Automobili

Električni Porsche Taycan postao još poželjniji

Novi model u porodici Taycan odlikuje se stražnjim pogonom, karizmom i sportskim performansama kao i svaki Porsche. Početna cijena u Hrvatskoj iznosit će 681.500 kuna …

Ovo je fotografija Numarine 37XP Jahting

Superjahta Numarine 37XP dobila vlasnika

Numarine 37XP nova je superjahta dugačka 37 metara s velikim četvrtastim prozorima i snažnim karakterom, po čemu je prepoznatljiva već na prvi pogled. Na modelu …

Ovo je fotografija Premužićeve staze šetnja Hrvatska

Premužićeva staza: Velebitski Walk of Fame

Prije više od osamdeset godina nastala je Premužićeva staza, najljepši planinarski put u Hrvatskoj, koji i danas plijeni svojom ljepotom, ali i majstorstvom graditelja koji …

Ovo je fotografija mercedes c klasa nova Automobili

Nova Mercedes C-klasa: Naglasak na luksuzu

Nova Mercedes C-klasa pod kodnom oznakom W206 predstavljena je kao limuzina i karavan, a prodaja započinje krajem ožujka ove godine Tijekom posljednjih deset godina Mercedes …

Scroll to Top