Restoran 360: Večera pod zvijezdama u Dubrovniku
- August 1, 2020
Restoran 360 Dubrovnik s jednom Michelinovom zvijezdicom ima najljepšu terasu na svijetu i chefa koji koristi hranu kao univerzalno razumljiv jezik na kojem se slavi, nazdravlja i obilježava sve važno i sve milo
Prostrana terasa je poput brodske, s pogledom na Porat, onu povijesnu luku Dubrovnika koju su nastanjivali barkarijoli što vožahu putnike na Lokrum, ali ne samo oni, i nikako ne samo oni, jer Dubrovačka je Republika bila ‘pajet’ između istoka i zapada, važna točka posred Mediterana što vezivaše islamski i venecijanski svijet.
Tako, današnji gost s terase restorana, poput brodske, gleda upravo tu, poratsku luku i onaj horizont ka kojem su isplovljavale velike galije moćne dubrovačke trgovačke flote i okretna borbena plovila, koje su se samostalno ili u savezništvu s drugim mornaricama, borile protiv gusara i pirata, katkad koristeći i topove.
Editor picks
Drevne zidine Dubrovnika
Na etaži podno terase, historijski prostori dubrovačkih zidina korišteni nekoć za obranu, s otvorima za topove i puškarnicama, sada su također u funkciji restorana, udomljujući dijelom otvorenu kuhinju, a dijelom restoranski bar s vinskim podrumom u kojem na boku, u sigurnoj svježini i tami, leže etikete vrsnih bordoških berbi i vina iz svih važnijih svjetskih regija.
Zbog profesionalno sačinjene liste koja teži da se uz prestižna svjetska, afirmiraju i predstave autohtone sorte regije, restoran je dvije godine za redom dobio prestižnu nagradu svjetskog vinskog magnata – magazina Wine Spectator – Best of Award of Excellence.
Međutim, ono najljepše u restoranu i ono izuzetno, ipak je pod nebom, na terasi kojom s lijeva, krivuljom zidina iz 16. stoljeća, dolazimo do kule svetoga Luke, koja kao svojevrsni vidikovac jamči najširu perspektivu na Grad. Pogled je bremenit ljepotom, poviješću, horizontom, a na ovoj se kuli smjestio novi pop-up bar s ponudom craft koktela što ih potpisuje barmen Ivan Dejanović.
Restoran 360 Dubrovnik kroz tanjur brani tezu o kulturi stola kao univerzalnoj metafori kulture
Atmosfera u restoranu je elegantna i odmjerena. Poslužuje se samo večera, rezervacija je obavezna, a ritam posla uhodan: radi se o višegodišnjem timu kako u kuhinji koju vodi chef Marijo Curić, tako i u servisu pod paskom Rudolfa Papca.
Najbolji hrvatski restoran
Restoran je 2018. dobio Michelinovu zvjezdicu, a u 2019. i 2020. je potvrdio. Iste, 2020. restoran je odnio titulu najboljeg hrvatskog restorana prema Gault Millau 2020. (17,5 bodova i 4 toke), a godinu ranije osvojio je Falstaffova 93 boda.
Svjetonazorski, gastronomski, Restaurant 360 Dubrovnik tematizira ikoničke pojmove dubrovačke kuhinje – kamenice, lokardu, sipu, a tanjuri sažimaju ono što Dubrovačka republika i sama sažima u svoje povijesno tkivo – narodski utjecaj (ono vlaško i mediteransko), orijentalnu obilnost (tursko, osmanlijsko) te mletačku rafiniranost (ono filigransko, venecijansko), koje chef Marijo Curić pod jakim utjecajem francuske kuharske škole što ju je kroz obrazovanje i staževe prisvojio, pretvara u tehnički perfektno pripremljena jela.
Ipak, chef Marijo Curić i njegov tim imaju jedan još važniji zadatak: da ove teksture i okuse sljube u lepezu kojoj je konac jedino u slasti, slasnosti, užitku. Upravo tako, restoran kroz tanjur brani tezu o kulturi stola kao univerzalnoj metafori kulture. Koristeći hranu kao univerzalni jezik na kojem se slavi, nazdravlja i obilježava sve važno, sve milo, jer hrana se dijeli i uz nju se priča, a priče se pamte, restoran razgovara sa svojim gostima.
Degustacijski jelovnik je stoga najbolji način da se ta priča ‘čuje’ u svojoj cjelini, te da se ujedno razumije i potpis chefa Marija Curića.
Vjerujući da zapamćeno nosimo i nakon odlaska iz restorana, a svakim sjećanjem na onaj čas u kojem smo bili kod stola, doživljaj večere oživljava, nameće se, na kraju, jedno pitanje: ima li ičega čime bi se restoran mogao jače dičiti nego zadovoljstvom gosta i doživljajem koji je on odnio kući?
Jelovnik chefa Marija Curića,u ovoj će sezoni ponuditi više novih jela koja tematiziraju sipu, jakovske kapice, patku. Uz nova jela, na degustacijskom i a la carte jelovniku nalazi se i nekoliko signature- dish tanjura iz prethodnih sezona kao što su skuša, romb i golub, a ovogodišnji će jelovnik imati i veganske opcije.
Fotografije Restaurant 360