Renata Pondeljak: OTP istinski ‘živi’ nautiku

5 MINUTES READ

Predsjednica uprave OTP Leasinga Renata Pondeljak komentira odlične rezultate svog društva u nautičkoj branši, objašnjava što je dovelo do vodeće pozicije u tom segmentu tržišta te komentira zanimljive leasing proizvode, poput financiranja stranih državljana ili polovnih plovila, koja su danas vrlo tražena među kupcima

Predsjednica uprave OTP Leasinga Renata Pondeljak uživa u izvrsnim rezultatima koje njezin tim postiže na tržištu financiranja, s plovilima su trenutno vodeći u Hrvatskoj, a ukupno zauzimaju drugu poziciju na našem leasing tržištu. Ono što je indikativno jest činjenica da taj uspjeh nije došao preko noći, nego je posljedica višegodišnjeg pozitivnog trenda koji je nastao kao plod višegodišnjeg ulaganja u nautički sektor, jer je OTP prije dvije godine imao treću, prošle godine drugu, a ove godine prvu poziciju u Hrvatskoj.

Jedan od razloga uspjeha ove kuće leži u dobrom izboru suradnika koji odlično surađuju u nautičkom sektoru, ali i veliko iskustvo koje Renata Pondeljak ima u poslovanju leasing društava, dok se njezin tim istaknuo dobrim poslovnim procjenama u tom razdoblju.

Competence centar za nautiku

Možete li prokomentirati trenutačnu poziciju OTP Leasinga na tržištu?
Priča OTP Leasinga je jedna lijepa i uspješna priča. Počeli smo prije 13 godina kao novoosnovano poduzeće, a danas smo na drugoj tržišnoj poziciji gledajući ukupnu vrijednost novosklopljenih poslova, kao i veličinu ukupnog portfelja. Gledajući samo sektor plovila, u ovoj godini uspjeli smo preuzeti vodeću poziciju s visokim udjelom od otprilike 40 posto ukupnog tržišta financiranja putem leasinga. Uz podatke o tržišnoj poziciji, još smo više ponosni na činjenicu da smo izrasli u stabilno poduzeće koje danas broji oko 120 zaposlenika, prisutno je u svim segmentima financiranja vozila, opreme i plovila i razvija se u svim regijama naše zemlje. Također, dio smo grupacije OTP koja prepoznaje potencijal ulaganja u taj dio Europe i daje nam podršku i temelj daljnjeg rasta i razvoja.
Do vodeće pozicije niste došli brzo, već ste u posljednje dvije godine s trećeg mjesta skočili na drugo pa na prvo mjesto. Kakva vam je bila strategija u proteklom razdoblju?
Ključan razlog je što smo uspjeli formirati kvalitetan tim koji svojim aktivnim i savjetodavnim pristupom partnerima i klijentima uvijek ponudi i pronađe optimalno rješenje u vezi s financiranjem. Competence centar za nautiku smo unutar OTP Leasinga formirali u Splitu te redovito radimo na inovativnim proizvodima kako bismo odgovorili zahtjevima tržišta. Osim toga, prisutni smo na svim događanjima vezanim uz nautičku industriju, poput sajmova u Biogradu, Cannesu, Düsseldorfu, Splitu, te ostalim događanjima poput ICE nautičkog B2B eventa. Istaknula bih i sudjelovanje naših timova na regatama vezanim uz nautički sektor, poput Lagoon i Hanse regate. Vjerujem da je sve gore navedeno dovelo da su nas klijenti upravo zbog činjenice da naš tim istinski ‘živi’ nautiku nagradili s povjerenjem da izaberu OTP Leasing kao prvog partnera u financiranju.

Rentata Pondeljak

Što možete najaviti krajnjim korisnicima za budućnost?
Očekujem da će se Hrvatska početi približavati europskim i svjetskim trendovima i okretati više ka korištenju imovine u odnosu na klasične vidove financiranja. Time će leasing dobiti svoju pravu dimenziju i omogućavati korištenje potrebne imovine u periodu i uz troškove koji odgovaraju samom korisniku, odnosno osiguravaju kroz korištenje imovine povrat obveza za leasing. S druge strane, približavanje europskim standardima uključuje i dodatnu zakonsku regulativu, koja, nažalost, cijeli postupak pribave leasinga čini kompleksnijim i dugotrajnim u odnosu na dosadašnju praksu. Međutim, koristi koje pružaju leasing proizvodi u svakom će slučaju biti veći od početnog ulaganja vremena. Znamo da upravo dobra priprema i analiza planiranih investicija čini preduvjet uspješnog projekta, tako da niti sama administrativna priprema zahtjeva za leasing ne bi trebala obeshrabriti investitore.
U Hrvatskoj veliki dio tržišta čine plovila stranih državljana koja se iznajmljuju na našem tržištu. Možete li komentirati taj segment?
Hrvatska je prepoznata kao najljepša zemlja za nautički turizam i ujedno predstavlja najveće čarter tržište na svijetu. Za tako malu zemlju i more, to je ogroman uspjeh. Uz užitak koji pruža godišnji odmor u takvom okruženju, ulaganje u plovilo koje se koristi u čarteru ujedno se pokazalo kao dobra investicija. Upravo su to prepoznali strani državljani i u okolnostima gdje se kamata na oročena sredstva u potpunosti otopila, a strah koji je ostavilo ulaganje u dionice prije krize još uvijek nije nestao, kombinacija zarade iz korištenja i kasnije prodaje plovila, te mogućnost povremenog osobnog korištenja plovila, pokazala se kao dobitna.

Polagan i siguran rast

Što je s financiranjem polovnih plovila koja su danas također važan dio tržišta?
Financiranje polovnih plovila postoji u ponudi i dostupno je te smo u mogućnosti ponuditi financiranje jedrilica, katamarana i motornih plovila. Sama procedura je nešto kompleksnija jer je ključno ocijeniti vrijednost i stanje plovila u trenutku odobravanja leasinga, ali metodologija je poznata i smatramo našu ponudu izrazito konkurentnom na tržištu.
Kako je izgledao vaš put kroz leasing industriju?
Kako sam već rekla, počeli smo 2006. godine kao start-up. To je bilo vrijeme prije krize i unatoč izrazito velikoj konkurenciji (bilo je više od 60 leasing društava na tržištu), sve je izgledalo lakše. Poslovni i životni optimizam je bio na visokom nivou, poduzetnici su se puno lakše odlučivali za nove investicije i ulaganja, a financijska industrija ih je podržavala. U međuvremenu je kriza uzela veliki danak i srozala ekonomsku aktivnost te ujedno i leasing tržište na samo 30 posto onog što se radilo prije krize. Također, donesen je Zakon o leasingu, koji je postrožio regulativu poslovanja leasing društava. Sve to je rezultiralo i značajnim smanjenjem broja aktivnih leasing društava danas na samo desetak. OTP Leasing je u toj priči rastao polako i sigurno, a zadnjih nekoliko godina i ne tako polako, ali i dalje uspješno. Danas možemo odgovoriti na sve zahtjeve korisnika u okviru definirane zakonske norme i internih pravila, imamo razvijenu jaku prodajnu mrežu u cijeloj zemlji, dakle dostupni smo klijentima i partnerima, ulažemo u nove sustave koji će korisnicima omogućiti brži pristup potrebnim informacijama, osluškujemo tržište i nastojimo utjecati na formiranje trendova koji su se već u našem okruženju pokazali kao dobra rješenja za investicije i pri tome nastojimo dati svoj doprinos i društvenoj zajednici kao dio strategije i prakse OTP Grupe.

Druga dimenzija ljepote i užitka

Možete li izdvojiti neki zahtjevan/prijeloman trenutak u vašoj karijeri, neku anegdotu možda?
Prijeloman trenutak u mojoj karijeri je bio upravo prelazak u leasing industriju. Teško mi se uopće sjetiti koja je to godina bila (ili mi je lakše ne priznati), ali to su bili sami počeci leasinga u Hrvatskoj. Nakon toga je teško nešto izdvojiti, jer svaka godina nosi nove izazove i kad god pomisliš da si nešto posložio i da će dalje biti malo lakše, dogodi se život. Osobno mi je najzahtjevnije kad nakon teške godine, uz puno truda i zalaganja cijelog tima, izostanu očekivani rezultati ili ne ostane prostora za nagradu. Srećom, takvih godina je bilo vrlo malo, a uz tim kakav imamo i podršku vlasnika, nema ni puno prostora za strah.
Plovite li i vi i poznajete li nautičku branšu s te, ljepše, strane?
Nažalost, ne podnosim ‘ljuljanje’ pa pristanem na poneki izlet pod pretpostavkom lijepog vremena i mirnog mora. Moram priznati da je tih nekoliko iskustava bilo posebno i nezaboravno, jer pogled s palube daje potpuno drugu dimenziju ljepote i užitka! Ali, uvijek postoji dio našeg tima, poput kolege Gordana Devivija, koji uživa jedriti te istraživati naše otoke Brač, Hvar, Vis, Šoltu… Istaknula bih i kolegu Duju Ferića koji je također dio našeg tima u Splitu i kao strastveni nautičar sudjeluje na profesionalnim regatama, a ove godine je imao i dobre rezultate na državnom i svjetskom prvenstvu ORC klase s timom Drinković.

Tekst Darko Šupuk Fotografije OTP Leasing & Nautika Centar Nava

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Luksuz

Zaboravite na novčanik, plaćajte Garmin satom

Garmin Pay je brz, siguran i praktičan način plaćanja na svim mjestima koja omogućuju beskontaktno plaćanje – sada uz Visa debitne kartice Zagrebačke banke Ponekad …

Jahting

Carl Rand: Nautički vizionar

Nije uvijek lako biti inovativan. Potrebno je puno odlučnosti i vjere da biste podnijeli brojne izazove. Kad u to uvrstite jedrenje i održivost, suočavanje s …

Ovo je fotografija panoramskog pogleda na Biograd Boat Show Jahting

Biograd Boat Show: 23 godine uspješne priče

Novo izdanje sajma održat će se od 20. do 24. listopada u Marini Kornati Najveća izložba plovila na moru srednje i istočne Europe slavi svoju …

Ovo je fotografija Romano Pičuljan Intervjui

Romano Pičuljan: Rapski kalafat

Priča o Pičuljanu priča je o strasti prema drvenim brodovima i nautičkoj bajci na otoku Rabu Možemo slobodno kazati da je Romano Pičuljan sinonim za …

Ovo je fotografija zaposlenika tvrtke Adriatic Wave Jahting

Adriatic Wave: Na valu uspjeha

Tvrtka Adriatic Wave iskazala se ovog proljeća nizom događanja koja su za svoje kupce organizirali diljem Jadrana, a uspjeh rovinjske tvrtke temelji se na dugogodišnjem …

Ovo je fotografija Mirjan Vlahović Jahting

Mirjan Vlahović: Elitni jahting

Voditelj novootvorenog ureda tvrtke Expersea Yacht Management u Hrvatskoj Mirjan Vlahović govori o jahtingu i svojoj domovini, kojoj se vraća nakon karijere provedene u inozemstvu …

Ovo je fotografija pogled odozgo na otok Silbu Destinacije

Otok Silba: Skriveni kutak Dalmacije

Premda je površinom malen otok, Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvalicama, područjima obraslim crnikom, te nesvakidašnjim znamenitostima Svaka usporedba otoka Silbe odnosno njegovih …

Ovo je fotografija srebrni olimpijac tonci stipanovic Intervjui

Tonči Stipanović: Srebrni letač

Tonči Stipanović jedini je hrvatski jedriličar koji je dva puta osvajao medalje na Olimpijskim igrama, u Riju i Tokiju Za one koji ne znaju, Srebrni …

Ovo je fotografija bundeva, jesenske delicije Gastronomija

Bundeva je gastronomska kraljica jeseni

Bundeva je jednostavna i nezahtjevna namirnica, nekad zanemarena, danas se na velika vrata vraća u restorane i kuhinje urbanih domaćinstava Cucurbita pepo ili u narodu …

Ovo je fotografija Only&Only Portonovi Putovanja

Luksuzna zimska avantura One&Only Portonovi čeka na vas

Okružen samotnim plažama, slikovitim otocima i srednjovjekovnim gradićima, One&Only Portonovi nudi opuštanje uz more, vrhunske restorane i pionirski pristup wellnessu Smješten na ulazu u Boku …

Gastronomija

Čokolatijer Claude Krajner oduševio čokoladnim desertom u Esplanadi

Čokolatijer Claude Krajner stigao je u Zagreb i u restoranu Zinfandel’s zagrebačkog hotela Esplanade pred brojnom publikom predstavio svoj poznati čokoladni desert mousse od gorke …

Luksuz

Zaboravite na novčanik, plaćajte Garmin satom

Garmin Pay je brz, siguran i praktičan način plaćanja na svim mjestima koja omogućuju beskontaktno plaćanje – sada uz Visa debitne kartice Zagrebačke banke Ponekad …

Scroll to Top