Renata Pondeljak: OTP istinski ‘živi’ nautiku

5 MINUTES READ

Predsjednica uprave OTP Leasinga Renata Pondeljak komentira odlične rezultate svog društva u nautičkoj branši, objašnjava što je dovelo do vodeće pozicije u tom segmentu tržišta te komentira zanimljive leasing proizvode, poput financiranja stranih državljana ili polovnih plovila, koja su danas vrlo tražena među kupcima

Predsjednica uprave OTP Leasinga Renata Pondeljak uživa u izvrsnim rezultatima koje njezin tim postiže na tržištu financiranja, s plovilima su trenutno vodeći u Hrvatskoj, a ukupno zauzimaju drugu poziciju na našem leasing tržištu. Ono što je indikativno jest činjenica da taj uspjeh nije došao preko noći, nego je posljedica višegodišnjeg pozitivnog trenda koji je nastao kao plod višegodišnjeg ulaganja u nautički sektor, jer je OTP prije dvije godine imao treću, prošle godine drugu, a ove godine prvu poziciju u Hrvatskoj.

Jedan od razloga uspjeha ove kuće leži u dobrom izboru suradnika koji odlično surađuju u nautičkom sektoru, ali i veliko iskustvo koje Renata Pondeljak ima u poslovanju leasing društava, dok se njezin tim istaknuo dobrim poslovnim procjenama u tom razdoblju.

Competence centar za nautiku

Možete li prokomentirati trenutačnu poziciju OTP Leasinga na tržištu?
Priča OTP Leasinga je jedna lijepa i uspješna priča. Počeli smo prije 13 godina kao novoosnovano poduzeće, a danas smo na drugoj tržišnoj poziciji gledajući ukupnu vrijednost novosklopljenih poslova, kao i veličinu ukupnog portfelja. Gledajući samo sektor plovila, u ovoj godini uspjeli smo preuzeti vodeću poziciju s visokim udjelom od otprilike 40 posto ukupnog tržišta financiranja putem leasinga. Uz podatke o tržišnoj poziciji, još smo više ponosni na činjenicu da smo izrasli u stabilno poduzeće koje danas broji oko 120 zaposlenika, prisutno je u svim segmentima financiranja vozila, opreme i plovila i razvija se u svim regijama naše zemlje. Također, dio smo grupacije OTP koja prepoznaje potencijal ulaganja u taj dio Europe i daje nam podršku i temelj daljnjeg rasta i razvoja.
Do vodeće pozicije niste došli brzo, već ste u posljednje dvije godine s trećeg mjesta skočili na drugo pa na prvo mjesto. Kakva vam je bila strategija u proteklom razdoblju?
Ključan razlog je što smo uspjeli formirati kvalitetan tim koji svojim aktivnim i savjetodavnim pristupom partnerima i klijentima uvijek ponudi i pronađe optimalno rješenje u vezi s financiranjem. Competence centar za nautiku smo unutar OTP Leasinga formirali u Splitu te redovito radimo na inovativnim proizvodima kako bismo odgovorili zahtjevima tržišta. Osim toga, prisutni smo na svim događanjima vezanim uz nautičku industriju, poput sajmova u Biogradu, Cannesu, Düsseldorfu, Splitu, te ostalim događanjima poput ICE nautičkog B2B eventa. Istaknula bih i sudjelovanje naših timova na regatama vezanim uz nautički sektor, poput Lagoon i Hanse regate. Vjerujem da je sve gore navedeno dovelo da su nas klijenti upravo zbog činjenice da naš tim istinski ‘živi’ nautiku nagradili s povjerenjem da izaberu OTP Leasing kao prvog partnera u financiranju.

Rentata Pondeljak

Što možete najaviti krajnjim korisnicima za budućnost?
Očekujem da će se Hrvatska početi približavati europskim i svjetskim trendovima i okretati više ka korištenju imovine u odnosu na klasične vidove financiranja. Time će leasing dobiti svoju pravu dimenziju i omogućavati korištenje potrebne imovine u periodu i uz troškove koji odgovaraju samom korisniku, odnosno osiguravaju kroz korištenje imovine povrat obveza za leasing. S druge strane, približavanje europskim standardima uključuje i dodatnu zakonsku regulativu, koja, nažalost, cijeli postupak pribave leasinga čini kompleksnijim i dugotrajnim u odnosu na dosadašnju praksu. Međutim, koristi koje pružaju leasing proizvodi u svakom će slučaju biti veći od početnog ulaganja vremena. Znamo da upravo dobra priprema i analiza planiranih investicija čini preduvjet uspješnog projekta, tako da niti sama administrativna priprema zahtjeva za leasing ne bi trebala obeshrabriti investitore.
U Hrvatskoj veliki dio tržišta čine plovila stranih državljana koja se iznajmljuju na našem tržištu. Možete li komentirati taj segment?
Hrvatska je prepoznata kao najljepša zemlja za nautički turizam i ujedno predstavlja najveće čarter tržište na svijetu. Za tako malu zemlju i more, to je ogroman uspjeh. Uz užitak koji pruža godišnji odmor u takvom okruženju, ulaganje u plovilo koje se koristi u čarteru ujedno se pokazalo kao dobra investicija. Upravo su to prepoznali strani državljani i u okolnostima gdje se kamata na oročena sredstva u potpunosti otopila, a strah koji je ostavilo ulaganje u dionice prije krize još uvijek nije nestao, kombinacija zarade iz korištenja i kasnije prodaje plovila, te mogućnost povremenog osobnog korištenja plovila, pokazala se kao dobitna.

Polagan i siguran rast

Što je s financiranjem polovnih plovila koja su danas također važan dio tržišta?
Financiranje polovnih plovila postoji u ponudi i dostupno je te smo u mogućnosti ponuditi financiranje jedrilica, katamarana i motornih plovila. Sama procedura je nešto kompleksnija jer je ključno ocijeniti vrijednost i stanje plovila u trenutku odobravanja leasinga, ali metodologija je poznata i smatramo našu ponudu izrazito konkurentnom na tržištu.
Kako je izgledao vaš put kroz leasing industriju?
Kako sam već rekla, počeli smo 2006. godine kao start-up. To je bilo vrijeme prije krize i unatoč izrazito velikoj konkurenciji (bilo je više od 60 leasing društava na tržištu), sve je izgledalo lakše. Poslovni i životni optimizam je bio na visokom nivou, poduzetnici su se puno lakše odlučivali za nove investicije i ulaganja, a financijska industrija ih je podržavala. U međuvremenu je kriza uzela veliki danak i srozala ekonomsku aktivnost te ujedno i leasing tržište na samo 30 posto onog što se radilo prije krize. Također, donesen je Zakon o leasingu, koji je postrožio regulativu poslovanja leasing društava. Sve to je rezultiralo i značajnim smanjenjem broja aktivnih leasing društava danas na samo desetak. OTP Leasing je u toj priči rastao polako i sigurno, a zadnjih nekoliko godina i ne tako polako, ali i dalje uspješno. Danas možemo odgovoriti na sve zahtjeve korisnika u okviru definirane zakonske norme i internih pravila, imamo razvijenu jaku prodajnu mrežu u cijeloj zemlji, dakle dostupni smo klijentima i partnerima, ulažemo u nove sustave koji će korisnicima omogućiti brži pristup potrebnim informacijama, osluškujemo tržište i nastojimo utjecati na formiranje trendova koji su se već u našem okruženju pokazali kao dobra rješenja za investicije i pri tome nastojimo dati svoj doprinos i društvenoj zajednici kao dio strategije i prakse OTP Grupe.

Druga dimenzija ljepote i užitka

Možete li izdvojiti neki zahtjevan/prijeloman trenutak u vašoj karijeri, neku anegdotu možda?
Prijeloman trenutak u mojoj karijeri je bio upravo prelazak u leasing industriju. Teško mi se uopće sjetiti koja je to godina bila (ili mi je lakše ne priznati), ali to su bili sami počeci leasinga u Hrvatskoj. Nakon toga je teško nešto izdvojiti, jer svaka godina nosi nove izazove i kad god pomisliš da si nešto posložio i da će dalje biti malo lakše, dogodi se život. Osobno mi je najzahtjevnije kad nakon teške godine, uz puno truda i zalaganja cijelog tima, izostanu očekivani rezultati ili ne ostane prostora za nagradu. Srećom, takvih godina je bilo vrlo malo, a uz tim kakav imamo i podršku vlasnika, nema ni puno prostora za strah.
Plovite li i vi i poznajete li nautičku branšu s te, ljepše, strane?
Nažalost, ne podnosim ‘ljuljanje’ pa pristanem na poneki izlet pod pretpostavkom lijepog vremena i mirnog mora. Moram priznati da je tih nekoliko iskustava bilo posebno i nezaboravno, jer pogled s palube daje potpuno drugu dimenziju ljepote i užitka! Ali, uvijek postoji dio našeg tima, poput kolege Gordana Devivija, koji uživa jedriti te istraživati naše otoke Brač, Hvar, Vis, Šoltu… Istaknula bih i kolegu Duju Ferića koji je također dio našeg tima u Splitu i kao strastveni nautičar sudjeluje na profesionalnim regatama, a ove godine je imao i dobre rezultate na državnom i svjetskom prvenstvu ORC klase s timom Drinković.

Tekst Darko Šupuk Fotografije OTP Leasing & Nautika Centar Nava

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija Damir Vanđelić Intervjui

Damir Vanđelić: Hrabrost, rad i znanje

Jedan od najboljih hrvatskih menadžera Damir Vanđelić u razgovoru za Yachts Croatia govori o biznisu, turizmu, razvoju Hrvatske… Jedan od najboljih hrvatskih menadžera Damir Vanđelić …

Ovo je fotografija D-Marin marine Borik Marine

D-Marin nudi posebne pogodnosti za vjerne klijente

S nadom da će nam nadolazeći mjeseci svima donijeti obilje sunčevih zraka, dobrog vjetra i povoljnog mora, ohrabrimo se i planirajmo idući odmor. Jeste li …

Intervjui

Gordan Devivi: Odgovorno poslovanje u sektoru nautike

Gordan Devivi objašnjava kako je neovisno o trenutačnoj krizi i izazovima, OTP Leasing uspješno nastavio s prodajnim aktivnostima u nautici, a razvija i nekoliko proizvoda …

Ovo je fotografija boot dusseldorf Jahting

Organizatori otkazali boot Düsseldorf 2021.

boot Düsseldorf 2022 trebao bi se održati od 22. do 30.siječnja iduće godine Najveći svjetski nautički sajam boot Düsseldorf neće biti održan u 2021. godini. …

Ovo je fotografija Doktora Nikola Deskovic 00 Intervjui

Nikola Dešković: Doktor od biznisa i jedrenja

Pobjedom na ovogodišnjoj Mrdujskoj regati Nikola Dešković ostvario je još jedan san, a ovaj splitski poduzetnik s inozemnom adresom očito ima formulu kako ostvariti snove …

Ovo je fotografija Venice Boat Show 2021 00 Jahting

Venice Boat Show: Umijeće brodogradnje

Venecija je spremna ugostiti najnovije izdanje nautičkog sajma Venice Boat Show – od 29. svibnja do 6. lipnja Gradonačelnik grada na stotinu kanala, gospodin Luigi …

Ovo je fotografija CRN M/Y 142 Jahting

CRN napreduje u gradnji M/Y 142

Kuća CRN, legendarno brodogradilište koje sad pripada grupi Ferretti, lijepo napreduje u gradnji custom jahte CRN M/Y 142. Ovu aluminijsku megajahtu dizajnirao je tehnički ured …

Ovo je fotografija jedrilice ClubSwan 36 u plovidbi Testovi

ClubSwan 36 na testu: Monoklasa na raketni pogon

ClubSwan 36 iznenadit će vas performansama koje su plod izuzetno pametnih rješenja smišljenih u konstrukciji jedrilice, da bi je prilagodili modernim jedriličarskim trendovima u kojima …

Ovo je fotografija mercedes EQS Automobili

Mercedes EQS prva je električna luksuzna limuzina na svijetu

Model EQS je prva potpuno električna limuzina iz serije Mercedes-EQ. S ovom limuzinom Mercedes-EQ ponovo definira ovaj segment vozila. EQS je također prvi model koji …

Ovo je fotografja rolex satovi explorer Luksuz

Novi Rolex satovi za 2021. godinu

Rolex predstavlja najnovije kreacije koje su oživljene njihovim jedinstvenim urarstvom. Ovi nas satovi vode od najdubljih špilja do najviših planinskih vrhova, od vanjskih dijelova Sunčeva …

Ovo je fotografija Porsche Ladies Day 2021 Automobili

Porsche Ladies Day 2021.: Prvi Porsche event samo za žene

Povodom Dana žena, prvi put u Hrvatskoj organiziran je Porsche Ladies Day 2021., vozački event Porschea samo za žene. Odabrane dame imale su priliku isprobati …

Ovo je fotografija garmin sat Luksuz

Garmin MARQ satovi: Inspirirani strašću

Garmin je predstavio MARQ kolekciju. Serija je to povezivih satova kreiranih u skladu s tradicionalnim urarskim načinom izrade, stvorenih na temelju Garminove dugogodišnje baštine na …

Scroll to Top