Renata Gecan Milek: Kompetentnost ispred svega4 min

Posvećenost dugoročnom očuvanju i povećanju imovine uz individualan pristup svakom klijentu jamče visoku razinu usluge i kvalitete u privatnom bankarstvu

Direktorica Friedrich Wilhelm Raiffeisen (FWR) Privatnog bankarstva svoju je karijeru započela 1996. godine, a od 1997. godine zaposlena je u Raiffeisenbank Austria. Nakon što je obnašala funkciju članice Uprave Raiffeisen Investa, početkom 2013. vraća se u RBA sa zadatkom osnivanja privatnog bankarstva namijenjenog klijentima koji traže visoke standarde u pogledu financijskih usluga. Da je uistinu riječ o postavljenom visokom standardu kvalitete u segmentu privatnog bankarstva, dokazuje i prestižna nagrada ‘The World’s Best Private Banks 2017’ kojom je FWR nagrađen za najbolje privatno bankarstvo u Hrvatskoj.

Koja bi bila filozofija poslovanja vašega privatnoga bankarstva?
Našu filozofiju možemo sažeti u jednu rečenicu, a to je da smo u potpunosti posvećeni dugoročnom očuvanju i povećanju imovine naših klijenata putem pružanja širokog asortimana individualno prilagođenih usluga. Temeljna načela našega poslovanja potječu iz filozofije Friedricha Wilhelma Raiffeisena, dok našu ulogu u poslovnom svijetu odlikuje odgovornost prema klijentima, djelatnicima i dioničarima. Usredotočeni smo na potrebe klijenata, težimo trajnom i održivom rastu vrijednosti za svoje dioničare, držimo se temeljnih etičkih vrijednosti u poslovanju, a djelatnike vodimo, motiviramo i pružamo im jednake prilike zasnovane na ostvarenjima.

Po čemu se FWR Privatno bankarstvo ističe?
FWR Privatno bankarstvo prisutno je u Raiffeisen Bank International (RBI) grupi od 1996. godine. Usluga privatnoga bankarstva se nudi u Slovačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rusiji, Rumunjskoj, Češkoj i Hrvatskoj. Svaka od tih zemalja ima različito tržišno okruženje, različite kamatne stope, različitu valutu, različitu zakonsku i poreznu regulativu. Svi ti faktori moraju biti uzeti u obzir kada pomažemo našim klijentima i pri tome ne smijemo zaboraviti osnovne klijentske potrebe, a to su sigurnost, stabilnost, povjerenje i stručnost. Također, kada govorimo o svojim komparativnim prednostima, moramo spomenuti i FWR Center of Competence. Naime, radi se o dijelu retail poslovanja RBI-ja, sa sjedištem u Beču, čiji članovi koordiniraju i upravljaju poslovanjem privatnoga bankarstva unutar Raiffeisen mreže u svih sedam zemalja gdje je Center of Competence prisutan. Iako je svaka od tih zemalja pokrenula Friedrich Wilhelm Raiffeisen Privatno bankarstvo u različitom trenutku, svima je zajednička visoka razina kvalitete, profesionalnosti i vrhunske usluge, upravo zahvaljujući nadzoru i upravljanju. Center of Competence jamči poštovanje zajedničkih poslovnih standarda i pravila u svim odjelima FWR Privatnoga bankarstva u različitim zemljama te također potiče neprestanu razmjenu znanja i stručnosti unutar mreže privatnoga bankarstva. Velik broj osvojenih nagrada i velik broj zadovoljnih klijenata potvrda su ovakvoga pristupa.

Koja financijska rješenja (lepezu usluga) nudite svojim klijentima?
Klijentima se pristupa individualno te je svaka financijska strategija, predložena klijentima, izrađena uzimajući u obzir klijentove ciljeve i preferencije. Klijentima se nude cjelovita financijska rješenja koja uključuju bankarske usluge, financiranje, osiguranje, planiranje mirovine, te investicijska rješenja.

‘FWR Privatno bankarstvo jamči visoku kvalitetu te profesionalnu i detaljnu uslugu’

Koja su ulaganja danas najprivlačnija klijentima?
Klijenti tradicionalno preferiraju ulaganja u instrumente s fiksnim prinosom kao što su depoziti ili obveznice. S obzirom na trenutnu situaciju na financijskim tržištima, kada su kamatne stope vrlo niske, klijenti se okreću ostalim proizvodima koji nude fiksne prinose uz određene rizike, kao što su certifikati.

Gdje vi vidite najbolju priliku za ulaganje?
Strukturirani proizvodi ili certifikati su trenutno proizvodi koji sve više postaju prvi izbor naših klijenata s obzirom na prihvatljiv odnos fiksnoga prinosa koji se nudi te rizika koji taj proizvod nosi. Pozitivan omjer prinosa i rizika je nešto što je nama vrlo bitno kada nudimo takve proizvode, jer je naš cilj prvenstveno očuvati imovinu klijenata uz pozitivnu atribuciju kroz prinose koji se mogu ostvariti na tržištu kapitala.

Možete li komentirati brojeve, koliki su danas u postocima prinosi konzervativnijih klijenata kod vas?
Prosječni prinos se nalazi u rasponu od 3–4 posto, što možda ne izgleda ili ne djeluje puno, ali moramo uzeti u obzir da je trenutna kamata na depozit od godinu dana svega 0,2 posto. Dodatno, naš je cilj za klijente ostvariti nešto više prinose putem tržišta kapitala nego što je moguće ostvariti putem standardnoga godišnjeg depozita u banci.

Iza FWR-a je bogata povijest privatnog bankarstva. Možete li nam kazati nekoliko najzanimljivijih detalja?
Izdvojila bih prestižne nagrade koje FWR osvaja od trenutka svog osnutka. Naime, osim činjenica da je FWR Privatno bankarstvo proglašeno najboljim u Hrvatskoj, stoji i činjenica da je FWR Privatno bankarstvo nedavno proglašeno, od strane prestižnog časopisa Euromoney, kao najbolje privatno bankarstvo za poduzetnike u srednjoj i istočnoj Europi. Također, od trenutka kada smo se predstavili tržištu, neprekidno rastemo i razvijamo se zajedno s našim klijentima, koji kroz vrijeme sve više pokazuju otvorenost prema investiranju te su spremni iskušati nove proizvode, a sve zbog povjerenja i odnosa koji smo izgradili s njima.

Možete li navesti najnovije trendove u privatnom bankarstvu u inozemstvu a koji su dostupni i na domaćem tržištu?
Svjedočimo prilagodbi postojećega modela privatnoga bankarstva novom tržišnom okruženju. Pokretači promjena su nova regulativa koja stupa na snagu krajem ove godine, nove tehnologije te niske kamatne stope. Najveći utjecaj na trendove u privatnom bankarstvu ima nova regulativa (MIFID II). Privatne banke u ovakvom okruženju pokušavaju pronaći novi model koji će zadovoljiti njihove klijente te biti u skladu s nadolazećim promjenama. Zamjetan je trend prebacivanja modela poslovanja s neugovorenoga savjetovanja na ugovorno savjetovanje, koje sa sobom nosi puno veću odgovornost te zahtijeva sistematičan pristup. Ovakav pristup može uključivati i alokaciju na temelju model portfelja, zatim odluke koje se temelje na stavu ‘kuće’, omjer troškova i prinosa kao glavni kriterij kod odabira produkata, praćenje rizika te proaktivno obavještavanje klijenata o svim važnim faktorima koji utječu na klijentski portfelj.

FWR Privatno bankarstvo proglašeno je prošle godine najboljim privatnim bankarstvom u Hrvatskoj od strane financijskog magazina Global Finance. Što zapravo znači jedno takvo priznanje?
FWR Privatno bankarstvo najmlađa je članica FWR Private Banking grupe. S radom smo počeli prije četiri godine, a ovo priznanje za nas znači potvrdu da našim klijentima isporučujemo najvišu razinu usluge i kvalitete. Nagrada za najbolje privatno bankarstvo svakako je i potvrda izvrsnosti našim klijentima.

Možete li komentirati suradnju s Raiffeisen Leasingom?
Najveća snaga Raiffeisen grupe je upravo zajedništvo Banke i ostalih članica koje prezentiramo na tržištu. Zajednička misija to najjasnije dočarava, te ako rješenje za klijenta uključuje ponudu Raiffeisen Leasinga, tada u suradnji s našim kolegama pronalazimo i predstavljamo klijentu najoptimalnije rješenje.

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above