Britanci postali europski prvaci, ClubSwan se u Hrvatsku vraća i iduće godine3 min
00:02:51
00:02:51

Posada britanske jedrilice Black Seal postala je u konkurenciji 12 one design jedrilica prvi europski prvak u klasi ClubSwan 36, na premijernoj regati iz prestižne jedriličarske serije koja se u Splitu jedrila uz domaćinstvo ACI d.d. i ACI Saila te organizaciju JK Labud i partnerstvo Nautor’s Swana.

Najveća svjetska flota inovativnih jedrilica posljednjeg dana prvenstva nije imala prilike razviti jedra. Nedostatak vjetra prikovao je jedriličare za kopno, pa je regatni odbor rezultate nakon sedam jedrenja proglasio konačnima. Tako je zlatnu medalju osvojio Black Seal ispred dvije talijanske posade G Spot i Farstar. Najbolja hrvatska posada Lucky osvojila je šesto mjesto.

‘Splitska regata bila je ostvarenje sna za ACI i vizije koja je započeta prije nekoliko godina u suradnji s obitelji Ferragamo i Nautor’s Swanom. Prvo, povijesno Europsko prvenstvo za klasu ClubSwan 36 bilo je sjajno sportsko događanje s iznimnom dodatnom vrijednosti u obliku promocije naše destinacije i dodatnog jačanja nautičkog turizma’, izjavio je predsjednik Uprave ACI-ja, Kristijan Pavić.

Kako je to svojedobno izrekao slavni jedriličar Paul Cayard svaka regata mora imati četiri bitna elementa kako bi bila uspješna: odličnu organizaciju, stručan regatni odbor, vrhunske jedriličare i društvene događaje koji promoviraju nautiku. ClubSwan 36 Europeans zadovoljio je sve zadane kriterije.

‘Kao jedriličar sam iznimno zadovoljan što je u Splitu jedrila najveća flota ClubSwanova 36 od 12 jedrilica. Uspjeli smo odraditi sedam jedrenja u sjajnim uvjetima i pokazati izvrstan potencijal Splita kao buduće stalne ClubSwan destinacije, a kroz sjajan društveni program stvorili smo nova jedriličarska prijateljstva. Siguran sam kako će buduća izdanja biti još spektakularnija’, rekao je voditelj projekta ACI Sail Ivan Kljaković Gašpić.

Lijepa je vijest da se ClubSwan 36 u Hrvatsku vraća i dogodine. Split će krajem travnja biti domaćin prve regate u sezoni cjelokupnog toura. To je najavio direktor sportskih aktivnosti u ClubSwan Racingu:

‘ACI i ACI Sail partneri su s kojima dijelimo strast prema jedrenju već nekoliko godina. U Hrvatskoj nas je dočekao veliki entuzijazam, iskustvo i znanje koje je potrebno u pripremi ovako zahtjevnih regata. Stoga je vodstvo klase odlučilo kako će iduće godine Split biti domaćin prve regate sezone u klasi ClubSwan 36 – Swan Croatia Challenge’, objavio je Federico Michetti.

Svaka ClubSwanova regata, kombinirajući sport i biznis, okuplja najbolje od najboljih u svijetu jedrenja, a kroz brojne događaje na kopnu postignut je značajan iskorak u etabliranju Hrvatske kao izvrsne regatne destinacije.

‘Dolazak u Split bio je prekrasan završetak regatne sezone ClubSwana. Za mene, moju posadu i Nautor’s Swan bilo je veliko zadovoljstvo imati regatu u Hrvatskoj. Iznimno smo zahvalni ACI-ju i što su imali povjerenja u projekt ClubSwan 36’, naglasio je Edoardo Ferragamo na svečanoj večeri u Dioklecijanovim podrumima.

Brojne pohvale koje je Hrvatska dobila od svih posada nimalo ne čude zlatnog olimpijca Šimu Fantelu koji je istaknuo važnost dolaska ovakvih regata u Hrvatsku.

‘U prošlosti smo na Jadranu imali mnoge brojne regate poput ACI Match Race Cupa, TP52 i RC44, poznati smo kao zemlja koja ima prvoklasne jedriličare i predivne uvjete za jedrenje. Jadransko more s više od tisuću otoka predstavlja najljepše plavo igralište na svijetu. Zato mi je drago kao sportašu i jedriličaru da je ACI bio domaćin ovakvog vrhunskog događaja. Dolazak ove regate u Hrvatsku sigurno će pomoći u razvoju ove turističke ‘niše’, istaknuo je hrvatski jedriličar.

ClubSwan 36 Europeans pokazao je i humanitarnu notu, i to kroz akciju ACI za djecu. Posebni gosti regate bili su korisnici domova za odgoj iz Karlovca i Splita kojima je omogućena edukativna pratnja ovom sportskom događaju i druženje s hrvatskim jedriličarem Ivanom Kljakovićem Gašpićem. Naši mladi ljudi poput jedrilica trebaju vjetar u leđa kako bi što uspješnije jedrili otvorenim morem života, a ACI se ugostivši ih na regati potrudio upravo tome i pridonijeti.

Split i ACI svoj su jedriličarski ispit položili s ‘odličnim’. U skladu sa sloganom ACI Saila, protekli smo tjedan zajedrili u budućnost.

Fotografije & video Studio Borlenghi

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above