Raw food

4 MINUTES READ

Zdravo i prirodno

Sirova hrana otkriva neobičan spoj okusa i boja, pa ne iznenađuje što je rado prihvaćaju poklonici prirodne i zdrave prehrane, ali i svi oni koji žele probati nešto novo i drukčije

Koncept zdrave prehrane i pripremanje ‘sirovih’ jela bez termičke obrade sve je popularnije, pogotovo kada vam je cilj poboljšanje zdravlja i čišćenje organizma. Ne morate se skroz prepustiti ovakvom načinu prehrane, već ga možete ponekad samo ubaciti u redovitu prehranu na koju ste navikli. S obzirom na to da je riječ o posve neobrađenoj hrani, namirnice bi trebale biti isključivo organski uzgojene, bez aditiva i pesticida. Onako na brzinu, to bi izgledalo ovako: sirovo voće i povrće, sokovi od svježeg voća i povrća, orašasti plodovi, žitarice, alge, kokosovo mlijeko… Ovaj je način prehrane tipičan za vegetarijance i vegane. No, raw food, ili sirova hrana, mnogo je više. To je i svaki maštoviti carpaccio od tune, hobotnice ili junećeg beefsteaka. Ne treba ovdje biti isključiv. Sirovo jest zdravije, iako se mnogi neće s tim složiti, no zapravo svi mi u nekoj mjeri jedemo sirovo. Sama filozofija pripreme sirove hrane svodi se na namakanje i dehidriranje namirnica. Također, temelji se i na tome da sirova hrana potpuno drukčije djeluje na ljudski organizam, ali i na stanje duha od termički obrađene. Neki je nazivaju i ‘superhranom’ jer često djeluje i kao lijek.

Raw food
Osnovu ove prehrane čine voće, povrće, orašasti plodovi i sjemenke

Znanstvena istraživanja pokazuju da se određeni enzimi u sirovoj namirnici otpuštaju kada dođu u dodir sa slinom za vrijeme žvakanja. Ti isti enzimi se uništavaju kada se namirnica zagrijava iznad 45 stupnjeva. Ovakav način prehrane prevenira neke ozbiljne bolesti, daje više energije, jača imunitet, probavu čini boljom, povećava fizičku izdržljivost, te poboljšava raspoloženje. Još je slavni starorimski liječnik Galen zapisao: ‘Kada sam počeo starjeti, kada sam htio tvrdo zaspati poslije napornog radnog dana, za večeru bih pojeo obrok salate.’ Zelena salata je gotovo simbol zdravog, zelenog i sirovog. Bez šećera, s mnogo kalija i kalcija, vitamina C, te klorofila koji djeluje na kontrakcije krvnih žila i rad srčanog mišića, ona je ljekovita biljka. U travarstvu se listovi salate smatraju smirujućim i velika zdjela svježe salate konzumirane navečer smanjuje nervozu i potiče san. Pod zajednički nazivnik ‘zelena salata’, ovdje su se sakrili, dakako, i špinat, cikorija, radič i matovilac, endivija i potočnica, a maštovitom su kuharu, osim zdravlja, one i zahvalni ukrasni detalj svakog jela – kreacija na tanjuru prepunom svježine, boja, oblika i tekstura. Eksperimentiranje s onim što možete naći u vlastitoj kuhinji ili na zelenoj tržnici može vas iznenaditi, a neki će sljedovi vaše goste oboriti s nogu.

Raw food
Sirova hrana djeluje na ljudski organizam, ali i na stanje duha, potpuno drukčije od termički obrađene

To već duže vrijeme uspijeva chefu hotela Amfiteatar u Puli Denizu Zembi, koji je prepoznao vrijednost i širinu takvog pristupa gastronomiji. Moglo bi se reći da je poznati chef majstor za nesvakidašnje kreacije s tunom – dakako, sirovom, no svjestan da je to donekle odmak od suštine raw fooda. Zembo znalački osluškuje bilo gosta i prilagođava mu se, istodobno ne dovodeći u pitanje integritet svojih gastro nazora. Temelj njegove filozofije jest emocija. Sirovo, da, zašto ne, no može i neki odmak! Ipak, treba naglasiti da se najčešće raw food prehrana veže uz veganska jela, što znači da nema namirnica životinjskog porijekla. Osnovu čine voće, povrće, orašasti plodovi i sjemenke – sezonsko, lokalno, organsko. No, ponekad (a i poželjno je) u jelima ima i egzotičnih namirnica. Jestivo cvijeće, samoniklo bilje visoke nutritivne vrijednosti. Miksanje, mariniranje i dehidracije – rekli bismo, to su osnovne tehnike pripreme. Ovo možda nije lirski dio teksta, no dobro je znati koje to uređaje trebamo imati u kuhinji ako se upuštamo u ovu zdravu gastro avanturu. To su sokovnik za hladno prešanje, snažni blender i dehidrator za sušenje hrane s regulatorom temperature. No, kreativnost tada nema granica. Možemo napraviti slasnu pizzu, lazanje, kruh, torte, kolače, umake, majonezu i paste na bezbroj načina.

Raw food
Od sirovih namirnica nastaje prava kulinarska čarolija na tanjuru

U restoranu Gatto Nero u Novigradu gospodarica kuhinje je Jasna Bojanac, koja svoja promišljanja o sirovoj hrani ne mistificira. Dapače, sagledava ih vrlo tradicionalno i rekli bismo prirodno ljudskom organizmu. ‘Nema sumnje da takva prehrana može biti raznolika i kreativna. Znam da je to možda idući korak u kulinarstvu i koje sve dobrobiti nose sirove ili žive namirnice. Istražujem recepte, istražujem sebe. Nadahnuće je u mojoj znatiželji, ali i u povratnoj informaciji zadovoljnog gosta. Lijepo je ovakvim jelima gosta iznenaditi. Često gosti ne mogu otkriti sastojke ili prepoznati što jedu. Iznenade se kako vrlo uobičajena namirnica može biti kreativno upotrijebljena i dobiti i novu dimenziju i okus. Dekoracija je važna. Jedemo i očima, zar ne?’ istaknula je Bojanac. Čak i ako vam prehrana sirovom hranom ne postane stil života (u što bi vas svaki sirovojedac htio preobratiti i ‘nježno’ je nametnuti), već ste pokleknuli pred ‘hit’ dijetom ili trendom, te se ubrzo vratili toplini navika i toplini termički obrađenih dobro poznatih vam namirnica – sirova hrana ipak je uspjela odškrinuti vrata onom dijelu vaše savjesti koji brine o zdravlju. Postupni prelazak na ovakav način prehrane za mnoge je rezultat unutrašnje mudrosti.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Sibenik Katedrala 01 Destinacije

Grad Šibenik: Šibenska moderna renesansa

S obzirom na strelovit razvoj u brojnim smjerovima, grad Šibenik proživljava veličanstvenu transformaciju u ne samo turistički, već i urbani centar, u kojem podjednako uživaju …

Atelier Umjetnost

Atelier des Lumières: Uronite u slikarsko platno

Putovanja Mediteranom najvećim slikarima 19. stoljeća donijela su obnovu kreativnog naboja, a spektakularna digitalna izložba u pariškom Atelieru des Lumières njihovu umjetnost približava novim generacijama …

Dubrovnik UNESCO Destinacije

UNESCO gradovi Hrvatske

Jedinstvene spomeničke i prirodne cjeline svake države od neprocjenjive su vrijednosti za cijelo čovječanstvo. Ljudi ih nastoje što bolje zaštititi, sačuvati za buduće naraštaje, predstaviti …

Gusarski Gradići Omiš Hrvatska

Jadranska gusarska gnijezda

U vremenima kad se plovilo samo danju, i to nadomak obale, uz istočnu jadransku obalu nije bilo ni ugodno ni sigurno, zbog pljačkaša koji su …

Hvar Napuštena Sela Hrvatska

Otok napuštenih sela

Daljine ne znače ništa ako se zakvačite na udicu vlastite želje. I upravo ta silina doma zaboravljenog, zapuštenog, vraća nas na izvorište djedovine, obiteljskog doma …

Snorkeling Aktivni odmor

Zavirite ispod površine mora

Ronjenje je najbolji način da doživite, osjetite i spoznate more, a pritom i sebe Hrvatski turizam duguje jako puno našoj razvedenoj obali i njoj pripadajućim …

wallytender43 X Testovi

wallytender43 (X) na testu: Simbol stila

Nikad popularnija klasa dnevnih cruisera danas doživljava svoj procvat u svjetskim razmjerima, a mi smo imali priliku isprobati – original. Novi wallytender43 baštini sve najbolje …

Jahting

Upoznajte Frey, prvi hrvatski brend koji uređuje superjahte

Frey je brend koji svojom jedinstvenom uslugom kreira proizvode za prestižne jahte i superjahte u Hrvatskoj 16 godina strastvene manufakture i originalnih ideja Priča ovog …

gradić jelsa na otoku hvaru Destinacije

Jelsa: Hvarski sklad plavog i zelenog

Slikovita Jelsa na sjevernoj strani otoka Hvara pravi je magnet za nautičare zbog fascinantne vinske povijesti, tirkiznih uvala i otočnog načina života Jelsa, očaravajući gradić …

Hoteli

Radisson Blu Split: Jadranska oaza koja pruža baš sve

Uronite u opuštajuću atmosferu Radisson Blu Resort & Spa Split i iznenadite se njegovom čarobnom energijom Uzduž jadranske obale, sve je više hotela najviše kategorije …

Hrvatska

30 godina diplomatskih odnosa Rumunjske i Hrvatske

U Splitu obilježeno 30 godina diplomatskih odnosa između Rumunjske i Hrvatske U Vili Dalmacija u Splitu prigodnom svečanošću obilježena je 30. obljetnica diplomatskih odnosa između …

novi model princess y85 u plovidbi Jahting

Predstavljena luksuzna motorna jahta Princess Y85

Nešto dulja od 26 metara i šira od 6 metara, Princess Y85 gostima nudi dovoljno životnog prostora za uživanje na moru u udobnosti i stilu …

Scroll to Top