Raw food

4 MINUTES READ

Zdravo i prirodno

Sirova hrana otkriva neobičan spoj okusa i boja, pa ne iznenađuje što je rado prihvaćaju poklonici prirodne i zdrave prehrane, ali i svi oni koji žele probati nešto novo i drukčije

Koncept zdrave prehrane i pripremanje ‘sirovih’ jela bez termičke obrade sve je popularnije, pogotovo kada vam je cilj poboljšanje zdravlja i čišćenje organizma. Ne morate se skroz prepustiti ovakvom načinu prehrane, već ga možete ponekad samo ubaciti u redovitu prehranu na koju ste navikli. S obzirom na to da je riječ o posve neobrađenoj hrani, namirnice bi trebale biti isključivo organski uzgojene, bez aditiva i pesticida. Onako na brzinu, to bi izgledalo ovako: sirovo voće i povrće, sokovi od svježeg voća i povrća, orašasti plodovi, žitarice, alge, kokosovo mlijeko… Ovaj je način prehrane tipičan za vegetarijance i vegane. No, raw food, ili sirova hrana, mnogo je više. To je i svaki maštoviti carpaccio od tune, hobotnice ili junećeg beefsteaka. Ne treba ovdje biti isključiv. Sirovo jest zdravije, iako se mnogi neće s tim složiti, no zapravo svi mi u nekoj mjeri jedemo sirovo. Sama filozofija pripreme sirove hrane svodi se na namakanje i dehidriranje namirnica. Također, temelji se i na tome da sirova hrana potpuno drukčije djeluje na ljudski organizam, ali i na stanje duha od termički obrađene. Neki je nazivaju i ‘superhranom’ jer često djeluje i kao lijek.

Raw food
Osnovu ove prehrane čine voće, povrće, orašasti plodovi i sjemenke

Znanstvena istraživanja pokazuju da se određeni enzimi u sirovoj namirnici otpuštaju kada dođu u dodir sa slinom za vrijeme žvakanja. Ti isti enzimi se uništavaju kada se namirnica zagrijava iznad 45 stupnjeva. Ovakav način prehrane prevenira neke ozbiljne bolesti, daje više energije, jača imunitet, probavu čini boljom, povećava fizičku izdržljivost, te poboljšava raspoloženje. Još je slavni starorimski liječnik Galen zapisao: ‘Kada sam počeo starjeti, kada sam htio tvrdo zaspati poslije napornog radnog dana, za večeru bih pojeo obrok salate.’ Zelena salata je gotovo simbol zdravog, zelenog i sirovog. Bez šećera, s mnogo kalija i kalcija, vitamina C, te klorofila koji djeluje na kontrakcije krvnih žila i rad srčanog mišića, ona je ljekovita biljka. U travarstvu se listovi salate smatraju smirujućim i velika zdjela svježe salate konzumirane navečer smanjuje nervozu i potiče san. Pod zajednički nazivnik ‘zelena salata’, ovdje su se sakrili, dakako, i špinat, cikorija, radič i matovilac, endivija i potočnica, a maštovitom su kuharu, osim zdravlja, one i zahvalni ukrasni detalj svakog jela – kreacija na tanjuru prepunom svježine, boja, oblika i tekstura. Eksperimentiranje s onim što možete naći u vlastitoj kuhinji ili na zelenoj tržnici može vas iznenaditi, a neki će sljedovi vaše goste oboriti s nogu.

Raw food
Sirova hrana djeluje na ljudski organizam, ali i na stanje duha, potpuno drukčije od termički obrađene

To već duže vrijeme uspijeva chefu hotela Amfiteatar u Puli Denizu Zembi, koji je prepoznao vrijednost i širinu takvog pristupa gastronomiji. Moglo bi se reći da je poznati chef majstor za nesvakidašnje kreacije s tunom – dakako, sirovom, no svjestan da je to donekle odmak od suštine raw fooda. Zembo znalački osluškuje bilo gosta i prilagođava mu se, istodobno ne dovodeći u pitanje integritet svojih gastro nazora. Temelj njegove filozofije jest emocija. Sirovo, da, zašto ne, no može i neki odmak! Ipak, treba naglasiti da se najčešće raw food prehrana veže uz veganska jela, što znači da nema namirnica životinjskog porijekla. Osnovu čine voće, povrće, orašasti plodovi i sjemenke – sezonsko, lokalno, organsko. No, ponekad (a i poželjno je) u jelima ima i egzotičnih namirnica. Jestivo cvijeće, samoniklo bilje visoke nutritivne vrijednosti. Miksanje, mariniranje i dehidracije – rekli bismo, to su osnovne tehnike pripreme. Ovo možda nije lirski dio teksta, no dobro je znati koje to uređaje trebamo imati u kuhinji ako se upuštamo u ovu zdravu gastro avanturu. To su sokovnik za hladno prešanje, snažni blender i dehidrator za sušenje hrane s regulatorom temperature. No, kreativnost tada nema granica. Možemo napraviti slasnu pizzu, lazanje, kruh, torte, kolače, umake, majonezu i paste na bezbroj načina.

Raw food
Od sirovih namirnica nastaje prava kulinarska čarolija na tanjuru

U restoranu Gatto Nero u Novigradu gospodarica kuhinje je Jasna Bojanac, koja svoja promišljanja o sirovoj hrani ne mistificira. Dapače, sagledava ih vrlo tradicionalno i rekli bismo prirodno ljudskom organizmu. ‘Nema sumnje da takva prehrana može biti raznolika i kreativna. Znam da je to možda idući korak u kulinarstvu i koje sve dobrobiti nose sirove ili žive namirnice. Istražujem recepte, istražujem sebe. Nadahnuće je u mojoj znatiželji, ali i u povratnoj informaciji zadovoljnog gosta. Lijepo je ovakvim jelima gosta iznenaditi. Često gosti ne mogu otkriti sastojke ili prepoznati što jedu. Iznenade se kako vrlo uobičajena namirnica može biti kreativno upotrijebljena i dobiti i novu dimenziju i okus. Dekoracija je važna. Jedemo i očima, zar ne?’ istaknula je Bojanac. Čak i ako vam prehrana sirovom hranom ne postane stil života (u što bi vas svaki sirovojedac htio preobratiti i ‘nježno’ je nametnuti), već ste pokleknuli pred ‘hit’ dijetom ili trendom, te se ubrzo vratili toplini navika i toplini termički obrađenih dobro poznatih vam namirnica – sirova hrana ipak je uspjela odškrinuti vrata onom dijelu vaše savjesti koji brine o zdravlju. Postupni prelazak na ovakav način prehrane za mnoge je rezultat unutrašnje mudrosti.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Sibenik Katedrala 01 Destinacije

Grad Šibenik: Šibenska moderna renesansa

S obzirom na strelovit razvoj u brojnim smjerovima, grad Šibenik proživljava veličanstvenu transformaciju u ne samo turistički, već i urbani centar, u kojem podjednako uživaju …

Atelier Umjetnost

Atelier des Lumières: Uronite u slikarsko platno

Putovanja Mediteranom najvećim slikarima 19. stoljeća donijela su obnovu kreativnog naboja, a spektakularna digitalna izložba u pariškom Atelieru des Lumières njihovu umjetnost približava novim generacijama …

Dubrovnik UNESCO Destinacije

UNESCO gradovi Hrvatske

Jedinstvene spomeničke i prirodne cjeline svake države od neprocjenjive su vrijednosti za cijelo čovječanstvo. Ljudi ih nastoje što bolje zaštititi, sačuvati za buduće naraštaje, predstaviti …

Plavac Mali Hrvatska

Mali plavac konačno se pretočio u zlato

Decanterove nagrade 2019. Svjetska vinska scena konačno je odala priznanje jednoj nepoznatoj, ali na dalmatinskoj obali obožavanoj sorti i to na jednom od najprestižnijih svjetskih …

Gusarski Gradići Omiš Hrvatska

Jadranska gusarska gnijezda

U vremenima kad se plovilo samo danju, i to nadomak obale, uz istočnu jadransku obalu nije bilo ni ugodno ni sigurno, zbog pljačkaša koji su …

Restoran Cartina Alen Đukić Gastronomija

Mediteranska kuhinja s pogledom na Trogir

Restoran Cartina pod palicom novog chefa Od ove sezone meni restorana hotela Brown Beach House bit će usklađen s prepoznatljivim interijerom, prezentirajući i na ‘pjatu’ …

Ovo je fotografija Rand Escape 30 Testovi

Rand Escape 30 na testu: Mala jahta velikih namjera

Vanjske linije modela Rand Escape 30, kao i svih ostalih, potpisuje Carl Rand i već na letimičan pogled otkrivaju da se radi o modernom dizajnu, …

Ovo je fotografija vanjskih linija novog modela Ferretti 860 Jahting

Ferretti Yachts 860: Evolucija koncepta flybridge

Nova flybridge jahta koju je stvorilo brodogradilište sa sjedištem u Cattolici donosi vrhunska dizajnerska i tehnološka rješenja u kojima stilski i strukturalni elementi skladno surađuju …

Ovo je fotografija ACI marine Dubrovnik Jahting

Nova ulaganja u ACI marini Dubrovnik

Nautičari zahtijevaju sve veću razinu usluge, a nova ulaganja u ACI marini Dubrovnik ukorak su sa svjetskim nautičkim trendovima Kako bi ACI marina Dubrovnik ostala …

Ovo je fotografija tima tvrtke Marinetek Jahting

Marinetek: Uspješna godina zaokružena inovacijama

Marineteku su odobrena bespovratna sredstva iz programa Norveškog financijskog mehanizma 2014-2021 – Business Development and Innovation Croatia. Radi se o sredstvima za poticanje poslovnog razvoja …

Ovo je fotografija modela s Chaumet dijamantnim nakitom kolekcije Josephine Chaumet Luksuz

Chaumet Joséphine: Probudite caricu u sebi

Današnji komadi dijamantnog nakita kolekcije Joséphine reinterpretacija su nakita koji se u prošlosti izrađivao za jednu od prvih svjetskih modnih influencerica Prva velika klijentica draguljarske …

Ovo je fotografija Tanje Deman Intervjui

Tanja Deman: Moj novi horizont nakon izolacije

Snimanje ekološki angažiranog dokumentarnog filma ‘Horizont’ na najizoliranijem jadranskom otoku temeljito je promijenilo i urbani stil življenja svjetski priznate umjetnice rodom iz Splita Nedugo nakon …

Scroll to Top