Raw food

4 MINUTES READ

Zdravo i prirodno

Sirova hrana otkriva neobičan spoj okusa i boja, pa ne iznenađuje što je rado prihvaćaju poklonici prirodne i zdrave prehrane, ali i svi oni koji žele probati nešto novo i drukčije

Koncept zdrave prehrane i pripremanje ‘sirovih’ jela bez termičke obrade sve je popularnije, pogotovo kada vam je cilj poboljšanje zdravlja i čišćenje organizma. Ne morate se skroz prepustiti ovakvom načinu prehrane, već ga možete ponekad samo ubaciti u redovitu prehranu na koju ste navikli. S obzirom na to da je riječ o posve neobrađenoj hrani, namirnice bi trebale biti isključivo organski uzgojene, bez aditiva i pesticida. Onako na brzinu, to bi izgledalo ovako: sirovo voće i povrće, sokovi od svježeg voća i povrća, orašasti plodovi, žitarice, alge, kokosovo mlijeko… Ovaj je način prehrane tipičan za vegetarijance i vegane. No, raw food, ili sirova hrana, mnogo je više. To je i svaki maštoviti carpaccio od tune, hobotnice ili junećeg beefsteaka. Ne treba ovdje biti isključiv. Sirovo jest zdravije, iako se mnogi neće s tim složiti, no zapravo svi mi u nekoj mjeri jedemo sirovo. Sama filozofija pripreme sirove hrane svodi se na namakanje i dehidriranje namirnica. Također, temelji se i na tome da sirova hrana potpuno drukčije djeluje na ljudski organizam, ali i na stanje duha od termički obrađene. Neki je nazivaju i ‘superhranom’ jer često djeluje i kao lijek.

Raw food
Osnovu ove prehrane čine voće, povrće, orašasti plodovi i sjemenke

Znanstvena istraživanja pokazuju da se određeni enzimi u sirovoj namirnici otpuštaju kada dođu u dodir sa slinom za vrijeme žvakanja. Ti isti enzimi se uništavaju kada se namirnica zagrijava iznad 45 stupnjeva. Ovakav način prehrane prevenira neke ozbiljne bolesti, daje više energije, jača imunitet, probavu čini boljom, povećava fizičku izdržljivost, te poboljšava raspoloženje. Još je slavni starorimski liječnik Galen zapisao: ‘Kada sam počeo starjeti, kada sam htio tvrdo zaspati poslije napornog radnog dana, za večeru bih pojeo obrok salate.’ Zelena salata je gotovo simbol zdravog, zelenog i sirovog. Bez šećera, s mnogo kalija i kalcija, vitamina C, te klorofila koji djeluje na kontrakcije krvnih žila i rad srčanog mišića, ona je ljekovita biljka. U travarstvu se listovi salate smatraju smirujućim i velika zdjela svježe salate konzumirane navečer smanjuje nervozu i potiče san. Pod zajednički nazivnik ‘zelena salata’, ovdje su se sakrili, dakako, i špinat, cikorija, radič i matovilac, endivija i potočnica, a maštovitom su kuharu, osim zdravlja, one i zahvalni ukrasni detalj svakog jela – kreacija na tanjuru prepunom svježine, boja, oblika i tekstura. Eksperimentiranje s onim što možete naći u vlastitoj kuhinji ili na zelenoj tržnici može vas iznenaditi, a neki će sljedovi vaše goste oboriti s nogu.

Raw food
Sirova hrana djeluje na ljudski organizam, ali i na stanje duha, potpuno drukčije od termički obrađene

To već duže vrijeme uspijeva chefu hotela Amfiteatar u Puli Denizu Zembi, koji je prepoznao vrijednost i širinu takvog pristupa gastronomiji. Moglo bi se reći da je poznati chef majstor za nesvakidašnje kreacije s tunom – dakako, sirovom, no svjestan da je to donekle odmak od suštine raw fooda. Zembo znalački osluškuje bilo gosta i prilagođava mu se, istodobno ne dovodeći u pitanje integritet svojih gastro nazora. Temelj njegove filozofije jest emocija. Sirovo, da, zašto ne, no može i neki odmak! Ipak, treba naglasiti da se najčešće raw food prehrana veže uz veganska jela, što znači da nema namirnica životinjskog porijekla. Osnovu čine voće, povrće, orašasti plodovi i sjemenke – sezonsko, lokalno, organsko. No, ponekad (a i poželjno je) u jelima ima i egzotičnih namirnica. Jestivo cvijeće, samoniklo bilje visoke nutritivne vrijednosti. Miksanje, mariniranje i dehidracije – rekli bismo, to su osnovne tehnike pripreme. Ovo možda nije lirski dio teksta, no dobro je znati koje to uređaje trebamo imati u kuhinji ako se upuštamo u ovu zdravu gastro avanturu. To su sokovnik za hladno prešanje, snažni blender i dehidrator za sušenje hrane s regulatorom temperature. No, kreativnost tada nema granica. Možemo napraviti slasnu pizzu, lazanje, kruh, torte, kolače, umake, majonezu i paste na bezbroj načina.

Raw food
Od sirovih namirnica nastaje prava kulinarska čarolija na tanjuru

U restoranu Gatto Nero u Novigradu gospodarica kuhinje je Jasna Bojanac, koja svoja promišljanja o sirovoj hrani ne mistificira. Dapače, sagledava ih vrlo tradicionalno i rekli bismo prirodno ljudskom organizmu. ‘Nema sumnje da takva prehrana može biti raznolika i kreativna. Znam da je to možda idući korak u kulinarstvu i koje sve dobrobiti nose sirove ili žive namirnice. Istražujem recepte, istražujem sebe. Nadahnuće je u mojoj znatiželji, ali i u povratnoj informaciji zadovoljnog gosta. Lijepo je ovakvim jelima gosta iznenaditi. Često gosti ne mogu otkriti sastojke ili prepoznati što jedu. Iznenade se kako vrlo uobičajena namirnica može biti kreativno upotrijebljena i dobiti i novu dimenziju i okus. Dekoracija je važna. Jedemo i očima, zar ne?’ istaknula je Bojanac. Čak i ako vam prehrana sirovom hranom ne postane stil života (u što bi vas svaki sirovojedac htio preobratiti i ‘nježno’ je nametnuti), već ste pokleknuli pred ‘hit’ dijetom ili trendom, te se ubrzo vratili toplini navika i toplini termički obrađenih dobro poznatih vam namirnica – sirova hrana ipak je uspjela odškrinuti vrata onom dijelu vaše savjesti koji brine o zdravlju. Postupni prelazak na ovakav način prehrane za mnoge je rezultat unutrašnje mudrosti.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Sibenik Katedrala 01 Destinacije

Grad Šibenik: Šibenska moderna renesansa

S obzirom na strelovit razvoj u brojnim smjerovima, grad Šibenik proživljava veličanstvenu transformaciju u ne samo turistički, već i urbani centar, u kojem podjednako uživaju …

Atelier Umjetnost

Atelier des Lumières: Uronite u slikarsko platno

Putovanja Mediteranom najvećim slikarima 19. stoljeća donijela su obnovu kreativnog naboja, a spektakularna digitalna izložba u pariškom Atelieru des Lumières njihovu umjetnost približava novim generacijama …

Dubrovnik UNESCO Destinacije

UNESCO gradovi Hrvatske

Jedinstvene spomeničke i prirodne cjeline svake države od neprocjenjive su vrijednosti za cijelo čovječanstvo. Ljudi ih nastoje što bolje zaštititi, sačuvati za buduće naraštaje, predstaviti …

Hvar Destinacije

Hvarski Genius Loci

Djevičanske mirne uvale otoka pozivaju na uživanje u mediteranskom hedonizmu Nigdje tako turistička sezona ne utječe na život lokalnog stanovništva kao u Hvaru, pa ako …

Plavac Mali Hrvatska

Mali plavac konačno se pretočio u zlato

Decanterove nagrade 2019. Svjetska vinska scena konačno je odala priznanje jednoj nepoznatoj, ali na dalmatinskoj obali obožavanoj sorti i to na jednom od najprestižnijih svjetskih …

Gusarski Gradići Omiš Hrvatska

Jadranska gusarska gnijezda

U vremenima kad se plovilo samo danju, i to nadomak obale, uz istočnu jadransku obalu nije bilo ni ugodno ni sigurno, zbog pljačkaša koji su …

Ovo je fotografija jedrilice ClubSwan 36 u plovidbi Testovi

ClubSwan 36 na testu: Monoklasa na raketni pogon

ClubSwan 36 iznenadit će vas performansama koje su plod izuzetno pametnih rješenja smišljenih u konstrukciji jedrilice, da bi je prilagodili modernim jedriličarskim trendovima u kojima …

Ovo je fotografija mercedes EQS Automobili

Mercedes EQS prva je električna luksuzna limuzina na svijetu

Model EQS je prva potpuno električna limuzina iz serije Mercedes-EQ. S ovom limuzinom Mercedes-EQ ponovo definira ovaj segment vozila. EQS je također prvi model koji …

Ovo je fotografja rolex satovi explorer Luksuz

Novi Rolex satovi za 2021. godinu

Rolex predstavlja najnovije kreacije koje su oživljene njihovim jedinstvenim urarstvom. Ovi nas satovi vode od najdubljih špilja do najviših planinskih vrhova, od vanjskih dijelova Sunčeva …

Ovo je fotografija Porsche Ladies Day 2021 Automobili

Porsche Ladies Day 2021.: Prvi Porsche event samo za žene

Povodom Dana žena, prvi put u Hrvatskoj organiziran je Porsche Ladies Day 2021., vozački event Porschea samo za žene. Odabrane dame imale su priliku isprobati …

Ovo je fotografija garmin sat Luksuz

Garmin MARQ satovi: Inspirirani strašću

Garmin je predstavio MARQ kolekciju. Serija je to povezivih satova kreiranih u skladu s tradicionalnim urarskim načinom izrade, stvorenih na temelju Garminove dugogodišnje baštine na …

Ovo je fotografija Kninska tvrđava Hrvatska

Tvrđave u Dalmaciji: Igra prijestolja na hrvatski način

Kninska tvrđava, tvrđava Klis i tvrđava Nehaj te utvrde u Dubrovniku i Omišu zbog svojih su ljepota idealne proljetne destinacije Savršen vikend s cijelom obitelji …

Scroll to Top