Princess S66 na testu: Najbolje od oba svijeta5 min
00:01:32
00:01:32

Princess S66 besprijekorna je jahta s četiri kabine, udobnim salonom i tri odvojene vanjske cjeline koja zadržava svoj sportski duh, uz nedvojbenu eleganciju i kvalitetu izrade

Kao nasljednik modela S65, nova se ‘princeza’ od svog prethodnika pomakla uglavnom stilski, zadržavajući isti trup, s novim estetskim izgledom postignutim, u prvom redu, dopadljivom novom geometrijom bočnih stakala. Ali u tome nema ništa loše, već je ionako atraktivan model dorađen do najsitnijih detalja, predstavljajući vrlo zanimljivu opciju ‘open’ jahte s malo manjim, ali vrlo funkcionalnim gornjim mostom.

Princess S 66 Jahta Krstarenje 01
Atraktivna vanjština koja spaja sport i eleganciju prvo je što ćete kod Princessa S66 primijetiti

Princess S66 dizajn

Taj koncept nije nepoznat tržištu, a svojim je izravnim konkurentima Princess postavio letvicu jako visoko, jer je S66 estetski izuzetno atraktivan model, po dimenzijama ne spada u jahte za koje vam treba (velika) posada, a ipak ima četiri kabine u potpalublju. Svojim performansama i maritimnim sposobnostima lako nadmašuje tzv. fly modele, te iskustvo Princessa s čuvenom serijom V ovdje potpuno dolazi do izražaja.

Da stvar bude zaokružena, radi se o zaista lijepoj jahti modernog izgleda i pomalo klasičnih linija koje joj garantiraju dugovječnost i s vizualnog aspekta. Stoga ne čude njezini odlični prodajni rezultati, prvi su modeli već u Hrvatskoj, a iako je to neslužbeni podatak, sljedeće godine ćemo na našem moru vidjeti još nekoliko primjeraka ove sjajne jahte.

Jahta Plovidba 01
Princess S66 spada u paletu modela S klase uglednog britanskog brodogradilišta

Možda najbolju potvrdu njezine vrijednosti dao je vlasnik testiranog primjerka na kojoj smo bili u sukošanskoj Marini Dalmacija, a koji je prije nje posjedovao tzv. hard top model jer je ljubitelj sportskih jahti, ali je izuzetno zadovoljan svojim novim morskim ljubimcem i ne bi ga mijenjao nakon iskustva sa S-serijom Princessa.

Gornji most na Princessovoj jahti nudi još jedan lijepi prostor na otvorenom, u prednjem dijelu se nalaze kormilarsko mjesto i sunčalište, centralno je smješten ‘wet bar’, a krmeni dio izveden je kao veliko sjedište za šest osoba

Inače, usprkos malom gornjem mostu, Princess S66 je zadržao krovni prozor po uzoru na hard top modele, koji je važan i s funkcionalnog aspekta (primjerice kada plovite), a i s estetskog kada poželite iz salona gledati zvjezdano nebo. Električno pokretan pokrov stropa ima tri svjetlosna otvora kada je zatvoren, pa u pogledu prema gore možete uživati i kada ga ne otvorite.

Princess S 66 Jahta 01
Prema podacima Princessa, S66 je sposoban za maksimalnu brzinu od 38 čvorova

Opis plovila započet ćemo od krme, tj. uronjive krmene platforme nosivosti 500 kg, koja je izuzetno funkcionalna i omogućuje da osim pomoćne brodice plovite i s morskim skuterom. Kada je platforma spuštena lako je porinuti Williams od 3,45 metara koji se nalazi u krmenoj garaži, a do nje je s desne strane smještena skiperska kabina (ako plovite sami taj prostor možete koristiti kao veliko spremište). U njoj po potrebi mogu biti dva ležaja i ima zaseban toaletni prostor.

U strojarnici se nalaze dva MAN motora od 1400 KS (standard je 1200 KS), a naše plovilo je imalo i opcijski Seakeeper. Skiper napominje kako su standardni električni potisnici malo preslabi i preporučuje ugradnju jačih ako naručujete novi brod, ali mi nismo imali uvjete po kojima bismo provjerili njegovu tvrdnju. Klasičan kokpit koji podrazumijeva sunčalište nad garažom i sjedište okrenuto prema salonu s tikovim stolom po sredini idealan je za obroke na otvorenom, dok zaista velika brodska kuhinja u krmenom lijevom kutu salona jednako dobro ‘poslužuje’ i kokpit i salon.

Princess S 66 Salon 01
Salon Princessa S66 smješten na glavnoj palubi prepun je svjetla zahvaljujući velikim prozorima

Prozor između kuhinje i kokpita jednostavno se podiže prema gore otvarajući mali šank prema kokpitu, a s vanjske strane je tu ugrađen mali plastični ormarić. S unutrašnje strane taj je element kuhinjski ‘otok’ L-oblika i taj kutak je pravo malo životno srce broda.

Ulaskom u interijer zamijetit ćete namještaj pun elegantnih zakrivljenih drvenih komada koji su zaštitni znak plovila Princess, a u interijeru prevladavaju topli tonovi orahova drva s mat završetkom, što ovoj jahti daje dodatnu dozu ekskluzivnosti. Preko puta kuhinje nalazi se mali kauč i preklopni stolić od drva i kože, a s lijeve strane se u prednjem dijelu nalazi veliko sjedište U-oblika i dodatni mali stolić.

Preko puta njega je komoda u kojoj su skrivena dva dodatna frižidera i TV uređaj koji se iz nje podiže. U prednjem desnom dijelu salona nalazi se kormilarnica s dva kormilarska sjedala i zasebnim izlazom na palubu, te na pramcu nailazimo na udobno sjedište i dodatno sunčalište.

Četiri kabine u potpalublju

Iako malen po dimenzijama, gornji most na Princessovoj jahti nudi još jedan lijepi prostor na otvorenom, u prednjem dijelu se nalaze kormilarsko mjesto i sunčalište, centralno je smješten ‘wet bar’, a krmeni dio izveden je kao veliko sjedište za šest osoba. Taj dio se po potrebi natkriva sklopivim biminijem. Potpalublje nudi četiri kabine, vlasničku u krmenom dijelu u punoj širini plovila i VIP u pramcu, te one imaju i zasebne kupaonice.

Princess S 66 Vlasnicka Kabina 01

 Vlasnicka Kabina Sofa 01
Vlasnička kabina posebno je lijepo namještena, a iza kreveta se nalaze garderobni ormar i kupaonica

Naravno da je vlasnička kabina najljepša, među ostalim, ima toaletno-garderobni prostor smješten u stražnjem dijelu (iza kreveta), a nama se svidjelo što svaka od kabina ima mali okrugli prozor gotovo nevidljiv izvana, idealan za prozračivanje prostora. Kabina s desne strane ima dva odvojena kreveta koji se po potrebi mogu spojiti, a s lijeve strane je kabina s krevetima na kat.

Princess S66 ne treba posebno ocjenjivati jer su sud o tome modelu donijeli brojni (zadovoljni) kupci diljem svijeta i on je svakako jedan od stupova globalnog uspjeha tog britanskog brenda

Ove dvije kabine koriste isti toaletni prostor koji služi i kao dnevni WC. U prolazu prema vlasničkoj kabini nalaze se skrivene perilica i sušilica za rublje, a nama je simpatično što silaskom u potpalublje silazite u maleni hodnik kojim taj dio plovila dobiva na prozračnosti.

S66 Vip Cabina 01
VIP kabina smještena u pramcu ima zaseban toaletni prostor
Jahta Kabina Dva Kreveta 01
Kabina s dva odvojena kreveta koji se, prema potrebi, mogu i spojiti

Ovaj dio plovila ima klasičan raspored za svoju veličinu i, po našem mišljenju, ‘najobičniji’ je dio jahte, koji jednako kao i izuzetno udoban salon u kombinaciji s tri prostora na otvorenom (kokpit, pramac i gornji most) ‘pogađa’ sve vaše potrebe za udobnim boravkom na moru. Princess S66 ne treba posebno ocjenjivati jer su sud o tome modelu donijeli brojni (zadovoljni) kupci diljem svijeta i on je svakako jedan od stupova globalnog uspjeha tog britanskog brenda.

Princess S66 tehnički podaci
Duljina: 20,32 m
Širina: 5,08 m
Istisnina: 34.276 kg
Gaz: 1,47 m
Spremnik za gorivo: 4100 l
Spremnik za vodu: 873 l
Motori: 2 x MAN V12-1400 KS
Najveća brzina: 38 čvorova
Graditelj: Princess Yachts
Zastupnik: Princess Yachts Adriatic

Tekst Darko Šupuk

Fotografije & video Princess Yachts

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above