Princess S66 na testu: Najbolje od oba svijeta



5 min
00:01:32
00:01:32

Princess S66 besprijekorna je jahta s četiri kabine, udobnim salonom i tri odvojene vanjske cjeline koja zadržava svoj sportski duh, uz nedvojbenu eleganciju i kvalitetu izrade

Princess S 66 Jahta Krstarenje 01
Atraktivna vanjština koja spaja sport i eleganciju prvo je što ćete kod Princessa S66 primijetiti

Kao nasljednik modela S65, nova se ‘princeza’ od svog prethodnika pomakla uglavnom stilski, zadržavajući isti trup, s novim estetskim izgledom postignutim, u prvom redu, dopadljivom novom geometrijom bočnih stakala. Ali u tome nema ništa loše, već je ionako atraktivan model dorađen do najsitnijih detalja, predstavljajući vrlo zanimljivu opciju ‘open’ jahte s malo manjim, ali vrlo funkcionalnim gornjim mostom.

Princess S66 dizajn

Taj koncept nije nepoznat tržištu, a svojim je izravnim konkurentima Princess postavio letvicu jako visoko, jer je S66 estetski izuzetno atraktivan model, po dimenzijama ne spada u jahte za koje vam treba (velika) posada, a ipak ima četiri kabine u potpalublju. Svojim performansama i maritimnim sposobnostima lako nadmašuje tzv. fly modele, te iskustvo Princessa s čuvenom serijom V ovdje potpuno dolazi do izražaja.

Da stvar bude zaokružena, radi se o zaista lijepoj jahti modernog izgleda i pomalo klasičnih linija koje joj garantiraju dugovječnost i s vizualnog aspekta. Stoga ne čude njezini odlični prodajni rezultati, prvi su modeli već u Hrvatskoj, a iako je to neslužbeni podatak, sljedeće godine ćemo na našem moru vidjeti još nekoliko primjeraka ove sjajne jahte.

Jahta Plovidba 01
Princess S66 spada u paletu modela S klase uglednog britanskog brodogradilišta

Možda najbolju potvrdu njezine vrijednosti dao je vlasnik testiranog primjerka na kojoj smo bili u sukošanskoj Marini Dalmacija, a koji je prije nje posjedovao tzv. hard top model jer je ljubitelj sportskih jahti, ali je izuzetno zadovoljan svojim novim morskim ljubimcem i ne bi ga mijenjao nakon iskustva sa S-serijom Princessa. Inače, usprkos malom gornjem mostu, Princess S66 je zadržao krovni prozor po uzoru na hard top modele, koji je važan i s funkcionalnog aspekta (primjerice kada plovite), a i s estetskog kada poželite iz salona gledati zvjezdano nebo. Električno pokretan pokrov stropa ima tri svjetlosna otvora kada je zatvoren, pa u pogledu prema gore možete uživati i kada ga ne otvorite.

Gornji most na Princessovoj jahti nudi još jedan lijepi prostor na otvorenom, u prednjem dijelu se nalaze kormilarsko mjesto i sunčalište, centralno je smješten ‘wet bar’, a krmeni dio izveden je kao veliko sjedište za šest osoba

Opis plovila započet ćemo od krme, tj. uronjive krmene platforme nosivosti 500 kg, koja je izuzetno funkcionalna i omogućuje da osim pomoćne brodice plovite i s morskim skuterom. Kada je platforma spuštena lako je porinuti Williams od 3,45 metara koji se nalazi u krmenoj garaži, a do nje je s desne strane smještena skiperska kabina (ako plovite sami taj prostor možete koristiti kao veliko spremište). U njoj po potrebi mogu biti dva ležaja i ima zaseban toaletni prostor. U strojarnici se nalaze dva MAN motora od 1400 KS (standard je 1200 KS), a naše plovilo je imalo i opcijski Seakeeper.

Princess S 66 Jahta 01
Prema podacima Princessa, S66 je sposoban za maksimalnu brzinu od 38 čvorova

Skiper napominje kako su standardni električni potisnici malo preslabi i preporučuje ugradnju jačih ako naručujete novi brod, ali mi nismo imali uvjete po kojima bismo provjerili njegovu tvrdnju. Klasičan kokpit koji podrazumijeva sunčalište nad garažom i sjedište okrenuto prema salonu s tikovim stolom po sredini idealan je za obroke na otvorenom, dok zaista velika brodska kuhinja u krmenom lijevom kutu salona jednako dobro ‘poslužuje’ i kokpit i salon. Prozor između kuhinje i kokpita jednostavno se podiže prema gore otvarajući mali šank prema kokpitu, a s vanjske strane je tu ugrađen mali plastični ormarić. S unutrašnje strane taj je element kuhinjski ‘otok’ L-oblika i taj kutak je pravo malo životno srce broda.

Ulaskom u interijer zamijetit ćete namještaj pun elegantnih zakrivljenih drvenih komada koji su zaštitni znak plovila Princess, a u interijeru prevladavaju topli tonovi orahova drva s mat završetkom, što ovoj jahti daje dodatnu dozu ekskluzivnosti. Preko puta kuhinje nalazi se mali kauč i preklopni stolić od drva i kože, a s lijeve strane se u prednjem dijelu nalazi veliko sjedište U-oblika i dodatni mali stolić. Preko puta njega je komoda u kojoj su skrivena dva dodatna frižidera i TV uređaj koji se iz nje podiže. U prednjem desnom dijelu salona nalazi se kormilarnica s dva kormilarska sjedala i zasebnim izlazom na palubu, te na pramcu nailazimo na udobno sjedište i dodatno sunčalište.

Princess S 66 Salon 01
Salon Princessa S66 smješten na glavnoj palubi prepun je svjetla zahvaljujući velikim prozorima

Četiri kabine u potpalublju

Iako malen po dimenzijama, gornji most na Princessovoj jahti nudi još jedan lijepi prostor na otvorenom, u prednjem dijelu se nalaze kormilarsko mjesto i sunčalište, centralno je smješten ‘wet bar’, a krmeni dio izveden je kao veliko sjedište za šest osoba. Taj dio se po potrebi natkriva sklopivim biminijem. Potpalublje nudi četiri kabine, vlasničku u krmenom dijelu u punoj širini plovila i VIP u pramcu, te one imaju i zasebne kupaonice.

Princess S66 ne treba posebno ocjenjivati jer su sud o tome modelu donijeli brojni (zadovoljni) kupci diljem svijeta i on je svakako jedan od stupova globalnog uspjeha tog britanskog brenda

Princess S 66 Vlasnicka Kabina 01

 Vlasnicka Kabina Sofa 01
Vlasnička kabina posebno je lijepo namještena, a iza kreveta se nalaze garderobni ormar i kupaonica

Naravno da je vlasnička kabina najljepša, među ostalim, ima toaletno-garderobni prostor smješten u stražnjem dijelu (iza kreveta), a nama se svidjelo što svaka od kabina ima mali okrugli prozor gotovo nevidljiv izvana, idealan za prozračivanje prostora. Kabina s desne strane ima dva odvojena kreveta koji se po potrebi mogu spojiti, a s lijeve strane je kabina s krevetima na kat.

Ove dvije kabine koriste isti toaletni prostor koji služi i kao dnevni WC. U prolazu prema vlasničkoj kabini nalaze se skrivene perilica i sušilica za rublje, a nama je simpatično što silaskom u potpalublje silazite u maleni hodnik kojim taj dio plovila dobiva na prozračnosti.

S66 Vip Cabina 01
VIP kabina smještena u pramcu ima zaseban toaletni prostor
Jahta Kabina Dva Kreveta 01
Kabina s dva odvojena kreveta koji se, prema potrebi, mogu i spojiti

Ovaj dio plovila ima klasičan raspored za svoju veličinu i, po našem mišljenju, ‘najobičniji’ je dio jahte, koji jednako kao i izuzetno udoban salon u kombinaciji s tri prostora na otvorenom (kokpit, pramac i gornji most) ‘pogađa’ sve vaše potrebe za udobnim boravkom na moru. Princess S66 ne treba posebno ocjenjivati jer su sud o tome modelu donijeli brojni (zadovoljni) kupci diljem svijeta i on je svakako jedan od stupova globalnog uspjeha tog britanskog brenda.

Princess S66 tehnički podaci
Duljina: 20,32 m
Širina: 5,08 m
Istisnina: 34.276 kg
Gaz: 1,47 m
Spremnik za gorivo: 4100 l
Spremnik za vodu: 873 l
Motori: 2 x MAN V12-1400 KS
Najveća brzina: 38 čvorova
Graditelj: Princess Yachts
Zastupnik: Princess Yachts Adriatic

Tekst Darko Šupuk

Fotografije & video Princes Yachts

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above