Prestige X70 na testu: ‘Wow’ crossover

6 MINUTES READ
00:02:41

Prestige X70, kao predstavnik nove linije X-Line, najhrabrije je dizajnirana jahta koju je ovo brodogradilište ikada proizvelo. Test u Cannesu pokazao nam je kako se razmišljanje izvan okvira itekako isplatilo

Osluškujući promjene u ukusima vlasnika jahti, brodogradilište Prestige je 2019. odlučilo pokrenuti novu liniju jahti koja bi bolje pratila nove trendove – vlasnici sada žele koristiti jahte provodeći sve više vremena na otvorenom, ali u isto vrijeme koristeći sav komfor unutrašnjosti koja mora što više biti povezana s otvorenim prostorima.

U skladu s time, turbulentne 2020. godine Prestige pokreće novu liniju X-Line, definirajući je kao crossover jahtu.

Ovo je fotografija crossover jahte Prestige X70
Po uzoru na superjahte, Prestige X70 se odlikuje prostranim luksuznim interijerima i eksterijerima, u neku ruku iznova promišljenim oblikovanjem i rasporedom cjelina radi posve drugačijeg iskustva mora u plovidbi i na sidru

Novi koncept u svome vanjskom izgledu nije ništa smio prepustiti slučaju. Prestige X70, prva jahta iz X-Linea, kao i ostale jahte Prestigea posjeduje visoki trup s dugim romboidnim bočnim prozorima. Ipak, nadgrađe je ono što odskače od prethodnih modela Prestigea. Kod X70, ono je smješteno puno više prema pramcu kako bi se postiglo što više mjesta na krmi.

Vjetrobransko staklo nadgrađa je nakošeno prema natrag u stilu koji je sve popularniji na jahtama explorer tipa. Spajajući bočnu liniju flybridgea u liniju koja se povezuje s ostatkom trupa, postignut je efekt po kojemu se čini da je komandni most na svojoj odvojenoj palubi.

Osim vizualne i funkcionalne estetike, u dizajnu unutrašnosti vodilo se računa i o taktilnom dojmu

Za zaokruženje luksuznog izgleda, krovište upravljačkog mjesta te roll bar flybridgea obojeni su u srebrnosivu boju, dajući ukupnom dizajnu dozu agresivnosti. Nakon dugo čekanja imali smo priliku probati ovaj atraktivni model u stvarnosti u Cannesu ove godine.

Prvi dojam luksuza i pametnog dizajna vidljiv je na samoj krmi, koja počinje s prostranom krmenom platformom koja se spušta u more te je ujedno i mjesto za tender s nosivošću od jedne tone i osobna plaža jahte s rasklopivom klupom na krmenoj stranici. S obiju strana krme stubišta vode na glavnu palubu, a ispod desnog stubišta nalazi se ulaz u prostor za posadu.

Ovo je krma jahte Prestige X70
Prestige X70 kombinira udobnost luksuzne vile i užitke života na moru na radikalno nov i drugačiji način

Od staklene stijenke kao ograde krmenog prostora do centralne sofe, koja može biti i sjedište i ležaj, do bara s površinom od bijelog mramora, vidljivo je da je u ovaj prostor uloženo mnogo truda i razmišljanja. To i ne čudi jer je ovo mjesto na kojemu gosti broda provode najviše vremena, a zahvaljujući modularnom dizajnu moguće je birati između nekoliko verzija uređenja.

S lijeve strane nalaze se stube koje vode do flybridgea, a u ponudi je mogućnost ugradnje dvaju stubišta koja vode na flybridge, čime ovaj model postaje pravi wide-body tip jahte koja za salon iskorištava cijelu širinu svog trupa, a bočni prolazi premješteni su preko flybridgea.

Salon i kuhinja Prestigea X70

Salon je logičan nastavak vanjskih prostora, a veliki bočni prozori daju osjećaj otvorenog prostora. Na bokovima salona bile su postavljene dizajnerske sofe prozračnog dizajna. Pod je brodski od uljenog parketa, koji pruža odličnu neklizajuću podlogu, ali i taktilan osjećaj. U dizajnu unutrašnjosti puno pozornosti uloženo je upravo u taktilnu estetiku, osim samo vizualne i funkcionalne. Salon završava prema pramcu sa šankom kuhinje s površinom od bijelog mramora.

Pročitajte: Princess X95 na testu: A sad nešto potpuno drukčije

Pročitajte: Azimut Magellano 25 Metri na testu: Umjetnička duša

Lijevo i desno od ovog šanka nalaze se stube koje vode u kabine u trupu, lijevo stubište vodi u vlasničku kabinu u pramcu, a desno u VIP i gostinske sobe s odvojenim krevetima kako bi se osigurala maksimalna privatnost.

Kod vlasničke kabine krevet je uzglavljem usmjeren prema krmi broda, a kupaonica je smještena u sam pramac broda, a tu je i walk-in garderoba te sofa. Lijep luksuzni detalj je skylight osvjetljenje na stropu koje simulira dnevno svjetlo.

Ovo je fotografija vlasnicka kabina Prestige X70
Luksuzni materijali i ukusne kombinacije boja krase unutrašnjost francuske jahte

Lijep luksuzni detalj u vlasničkoj kabini je skylight osvjetljenje na stropu koje simulira dnevno svjetlo

VIP kabina smještena je na samoj sredini trupa te kao takva pruža najmirnije mjesto za spavanje. Ni VIP ni gostinske sobe nisu uskraćene za luksuz budući da su sve kabine uređene prvenstveno s drvom wenge, uz pojedine detalje od nazubljenog drva, a sve kupaonice uređene su s umivaonicima od vapnenca i sve su opremljene s tuš-kabinama.

Na glavnoj palubi kuhinja je posložena u obliku slova U te je osmišljena da bude što usklađenija s ostatkom salona. Nakon kuhinje nalazi se komandni most koji je za dvije stube viši od glavne palube, a s njega se pruža odlična preglednost od gotovo 360 stupnjeva.

Ovo je fotografija krmena platforma Prestigea X70
Krmeni ‘beach club’ na Prestigeu X70 za neposredno uživanje u moru

Svi instrumenti nalaze se na tri multifunkcijska displeja, a tu su, uz upravljač, elektronička ručica gasa i joystici Volvo IPS-a. S desne strane je bočni izlaz na palubu koji vodi prema pramcu, a prema krmi s kratkih bočnih prolaza kratke stube vode na flybridge koji je možda najkorištenije mjesto na ovakvim jahtama, pa se ulazi u kokpit s krme mogu zaklopiti kako bi se dobilo više mjesta na krmenom dijelu flybridgea.

Na njegovu prednjem dijelu, natkrivenom roll barom, smjestili su se bar s grillom, još jedan bar sa sudoperom i hladnjacima te stol za objedovanje sa sjedištem za četiri do šest osoba, a tu je, naravno, i upravljačko mjesto, odakle smo i testirali X70 u Cannesu.

Pročitajte: Sanlorenzo SX112 na testu: Crossover ‘par excellence’

Pročitajte: Custom Line Navetta 30 na testu: Umjetnost plovidbe

Odlično upravljiv pri malim brzinama u lukama zahvaljujući IPS-u, te lagan za pristajanje krmom zbog dodatnog IPS joysticka na krmi broda, izlazak i uplovljavanje u marinu trebalo bi biti dovoljno lagano za većinu vlasnika.

Ovo j fotografija jahta Prestige X70 u plovidbi
Prestige X70 prvi je model serije X-line nastao u suradnji kuće i renomiranog studija Garroni Design

Prilikom testa, X70 pokazao se kao pravi krstaš s primarnim zadatkom da bude ugodan u plovidbi, što je zadaća koju izvršava s glatkoćom u svim manevrima s minimalnim naginjanjem. Unatoč tome, na kormilu ima iznenađujuće izravan osjećaj, a sve valove, čak i pri maksimalnoj brzini, ova jahta neće probijati, već se penje preko njih.

Brzina krstarenja je oko 20 čvorova, pri čemu je potrošnja na našem testu bila 236 litara po satu za oba motora, u ovome slučaju dva IPS 1350, odnosno dva Volvo Penta D13 s 1000 KS svaki.

Maksimalna brzina s ovim motorima je 29 čvorova, a i pri toj brzini jahta ne postaje neugodna za plovidbu, već se samo malo više izdiže iz mora. U svim svojim karakteristikama X70 odličan je početak nove linije i upečatljiv model koji unosi nove ideje u gamu ovog poznatog brodogradilišta i sigurno će imati odjeka u trendovima u jahting industriji.

Prestige X70 tehnički podaci

Duljina preko svega: 21,83 m
Širina: 5,34 m
Gaz: 1,7 m
Istisnina: 33.400 kg
Najveća brzina: 29 čvorova
Brzina krstarenja: 20 čvorova
Spremnik za gorivo: 4000 l
Spremnik za vodu: 760 l
Motori: Volvo 2 x IPS 1350 – D13 – 1000 KS
Dizajn: Garroni Design
Zastupnik: Euromarine

Tekst Mlađan Marušić
Fotografije & video Prestige

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija Excess 11 zastupnik Euromarine Jahting

Tvrtka Euromarine najavljuje oluju novih plovila

Vlasnik tvrtke Euromarine je Mario Knego, osoba koja je sinonim za brend Jeanneau, koji ta dubrovačka tvrtka sa zagrebačkom adresom predstavlja. Uz njihove jedrilice, motorne …

Ovo je fotografija crossover jahte Prestige X70 Jahting

Novi Prestige X70: Drugačije iskustvo plovidbe

Prestige slavi 30. obljetnicu uvodeći inovativnu liniju, koja odražava sposobnost tog brodogradilišta da pokrene nove trendove i stvori osnove sutrašnjeg dizajna u svom sektoru. Ove …

prestige-01 Brodogradilišta

Prestige Yachts: Na moru kao kod kuće

Svega 30 godina trebalo je brendu Prestige Yachts da se istakne kao svjetski predvodnik na tržištu motornih jahti, s više od 4000 brodova na moru …

Ovo je fotografija Rand Escape 30 Testovi

Rand Escape 30 na testu: Mala jahta velikih namjera

Vanjske linije modela Rand Escape 30, kao i svih ostalih, potpisuje Carl Rand i već na letimičan pogled otkrivaju da se radi o modernom dizajnu, …

Ovo je fotografija vanjskih linija novog modela Ferretti 860 Jahting

Ferretti Yachts 860: Evolucija koncepta flybridge

Nova flybridge jahta koju je stvorilo brodogradilište sa sjedištem u Cattolici donosi vrhunska dizajnerska i tehnološka rješenja u kojima stilski i strukturalni elementi skladno surađuju …

Ovo je fotografija ACI marine Dubrovnik Jahting

Nova ulaganja u ACI marini Dubrovnik

Nautičari zahtijevaju sve veću razinu usluge, a nova ulaganja u ACI marini Dubrovnik ukorak su sa svjetskim nautičkim trendovima Kako bi ACI marina Dubrovnik ostala …

Ovo je fotografija tima tvrtke Marinetek Jahting

Marinetek: Uspješna godina zaokružena inovacijama

Marineteku su odobrena bespovratna sredstva iz programa Norveškog financijskog mehanizma 2014-2021 – Business Development and Innovation Croatia. Radi se o sredstvima za poticanje poslovnog razvoja …

Ovo je fotografija modela s Chaumet dijamantnim nakitom kolekcije Josephine Chaumet Luksuz

Chaumet Joséphine: Probudite caricu u sebi

Današnji komadi dijamantnog nakita kolekcije Joséphine reinterpretacija su nakita koji se u prošlosti izrađivao za jednu od prvih svjetskih modnih influencerica Prva velika klijentica draguljarske …

Ovo je fotografija Tanje Deman Intervjui

Tanja Deman: Moj novi horizont nakon izolacije

Snimanje ekološki angažiranog dokumentarnog filma ‘Horizont’ na najizoliranijem jadranskom otoku temeljito je promijenilo i urbani stil življenja svjetski priznate umjetnice rodom iz Splita Nedugo nakon …

Scroll to Top