Predstavljeno četvrto izdanje vodiča Gault&Millau Croatia

3 MINUTES READ

Dodijeljeni trofeji najboljim chefovima i restoranima , predstavljeno četvrto izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2021

Chef godine prema izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia je Fabricio Vežnaver iz restorana Pergola iz Zambratije, kraj Savudrije. Trofej veliki chef sutrašnjice osvojila su tri chefa – Marina Gaši, iz restorana Marina u Novigradu, Matija Bogdan iz zagrebačkog restorana Mano, te Marko Gajski, chef LD restorana iz Korčule.

Trofej chef tradicijske kuhinje pripao je Marici Posavec iz restorana Didin konak u Kopačevu, dok je Zlatko Marinović, chef splitskog restorana Noštromo osvojio Trofej chefa nove tradicijske kuhinje. Trofej mladi talent godine osvojili su Dino Knežević, iz restorana Nobilion, hotela Ikador u Iki, te Bernard Korak iz restorana Korak u Jaski.

ovo je fotografija chefa godine Gault&Millau Croatia 2021
Chef godine Fabricio Vežnaver iz restorana Pergola iz Zambratije

Žakline Troskot, vlasnica slastičarnica Amélie osvojila je Trofej chef slastičar, a šibenskoj konobi Marenda 2 i njezinoj šefici Ankici Milković pripao je Trofej za najbolji POP lokal.
Trofej šef sale & servis 2021. osvojio je dvojac – Davide Kmet i Davor Antolović iz Rio Snack Bara u Rovinju. U kategoriji najboljih restorana slavili su 360 iz Dubrovnika i njegov chef Marijo Curić, te šibenski Pelegrini i njegov vlasnik i chef Rudolf Štefan. Prvi put u četiri godine koliko je Gault&Millau prisutan u Hrvatskoj dodijeljen je Trofej za zasluge, grupi kuhara udruženih u inicijativi Chef kuha doma.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na gala svečanosti na terasi zagrebačkog hotela Esplanade, gdje se okupilo sedmadesetak vodećih domaćih chefova. Tom je prigodom predstavljeno i četvrto izdanje međunarodnog gastronomskog vodiča u koji je uvršteno više od 400 restorana, popularnih lokala i vina iz cijele Hrvatske. Unatoč višemjesečnom lockdownu, hrvatski Gault&Millau Croatia jedini je gastronomski vodič objavljen uoči turističke sezone. Snažan je to poticaj promociji restoranske scene na domaćem i inozemnom tržištu, jer u gotovo 60 godina postojanja ovaj se vodič etablirao u 25 zemalja, a kuharske kapice (toke) otisnute na žutoj naljepnici turistima jamče provjerenu kvalitetu.

Ovo je fotografija najboljih chefova hrvatske, Gault&Millau Croatia 2021
Najbolji hrvatski chefovi na promociji vodiča Gault&Millau Croatia 2021

 

‘Svjesni smo da je ovo razdoblje prepuno izazova za ugostitelje i chefove, koji su možda najviše stradali zbog lockdowna. Gault&Millau ih želi poticati da se i dalje bore i da zajedno s malim proizvođačima hrane i vina ostanu posvećeni namirnicama i jelima svoga kraja. Veseli nas da su tu namjeru prepoznali i naši stalni partneri, a uz HTZ koji nas od početka podržava, pridružili su nam se i neki novi. I jednima i drugima želimo zahvaliti, jer su u ovim teškim vremenima pokazali da vjeruju u snagu i kvalitetu hrvatske gastronomije’ istaknula je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica hrvatskog Gault&Millaua. Uzvanike gala svečanosti posebno je pozdravio Kristjan Staničić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, a okupljenim chefovima čestitao je i Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta.

Na Gault&Millau svečanosti uručene su i stipendije Raise the Bar mladim polaznicima tog edukativnog programa Coca Cole, namijenjenog poboljšanju kvalitete i znanja u segmentu ugostiteljstva i turizma. Upravo neki od najboljih hrvatskih chefova bili su članovi žirija za izbor stipendista, a stipendije za usavršavanje na prestižnim svjetskim kulinarskim učilištima Grgi Bačeliću, Tiboru Klobučaru i Matiji Kuzmiću, uručila je Ruža Tomić Fontana, glavna direktorica Coca Cola Adria. Mladi chefovi na večeri su sudjelovali u cooking showu Aurelije, gdje su sa chefom Mariom Čepekom pripremali crne raviole s punjenjem od jadranskih kozi-ca. Hrvatskim kolegama pridružio se i jedan od najboljih slovenskih chefova, Jure Tomič (4 toke Gault&Millau Slovenija) iz restorana Debeluh u Brežicama i oduševio ih svojim delicijama. Uz jela uzvanici su uživali u vinima vinarija Degrassi, Krauthaker, Solum i Veralda.

Posebni partneri vodiča Gault&Millau Croatia ugledne su tvrtke Sirela, Debic, Kotanyi, Aurelia i Romerquelle, a pridružili su im se i partneri eventa Centaurus, Miva galerija vina, maslinova ulja Mate, Karlić tartufi, Tvornica tekstila Trgovišće, Urban Design, Taste the Mediterranean i Hotel Esplanade.

Dodjelu trofeja vodio je Frano Ridjan, a sjajna atmosfera i ponovno okupljanje hrvatske gas-tronomske zajednice nakon dužeg vremena, odličan su uvod u novu turističku sezonu. Gault&Millau gastronomski vodič globalno je dostupan i na webu hr.gaultmillau.com i putem besplatne mobilne aplikacije na kojoj možete naći ocjene i detaljne opise svih restorana uvrštenih u Gault&Millau Croatia 2021.

Fotografije Matej Dokić i Goran Jakuš

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
gradić jelsa na otoku hvaru Destinacije

Jelsa: Hvarski sklad plavog i zelenog

Slikovita Jelsa na sjevernoj strani otoka Hvara pravi je magnet za nautičare zbog fascinantne vinske povijesti, tirkiznih uvala i otočnog načina života Jelsa, očaravajući gradić …

Hoteli

Radisson Blu Split: Jadranska oaza koja pruža baš sve

Uronite u opuštajuću atmosferu Radisson Blu Resort & Spa Split i iznenadite se njegovom čarobnom energijom Uzduž jadranske obale, sve je više hotela najviše kategorije …

Gastronomija

Najbolja svjetska chefica Ana Roš u Brtonigli

Ana Roš i Teo Fernetich iznijeli su cijelu paletu delicija specifičnih za Brtoniglu pred gastro-stručnjake iz cijele Europe. Njihovi gosti imali su priliku i sami …

Putovanja

Dabiz Muñoz: Kulinarska avangarda

Najbolji chef na svijetu Dabiz Muñoz u sklopu madridskog restorana DiverXO nudi meni koji vas, poput roller coastera, baca sad na jednu pa na drugu …

falkensteiner resort ounta skala Hoteli

Falkensteiner Resort Punta Skala slavi život

Razmazite se na obali Zadra uz kristalno čisto more te očaravajući pogled na dalmatinske otoke i Velebit Smješten na poluotoku koji oduzima dah, Falkensteiner Resort …

Plovidba

Hvar: Vodič za najspektakularniji otok na Jadranu

Hvar je kao najpopularniji otok na Jadranu savršena kombinacija glamura, nautičkog hedonizma i fascinantne prirode koja jamči bajkovitu morsku avanturu Otok Hvar predstavlja prestižni nautički …

wallytender43 X Testovi

wallytender43 (X) na testu: Simbol stila

Nikad popularnija klasa dnevnih cruisera danas doživljava svoj procvat u svjetskim razmjerima, a mi smo imali priliku isprobati – original. Novi wallytender43 baštini sve najbolje …

Jahting

Upoznajte Frey, prvi hrvatski brend koji uređuje superjahte

Frey je brend koji svojom jedinstvenom uslugom kreira proizvode za prestižne jahte i superjahte u Hrvatskoj 16 godina strastvene manufakture i originalnih ideja Priča ovog …

gradić jelsa na otoku hvaru Destinacije

Jelsa: Hvarski sklad plavog i zelenog

Slikovita Jelsa na sjevernoj strani otoka Hvara pravi je magnet za nautičare zbog fascinantne vinske povijesti, tirkiznih uvala i otočnog načina života Jelsa, očaravajući gradić …

Hoteli

Radisson Blu Split: Jadranska oaza koja pruža baš sve

Uronite u opuštajuću atmosferu Radisson Blu Resort & Spa Split i iznenadite se njegovom čarobnom energijom Uzduž jadranske obale, sve je više hotela najviše kategorije …

Hrvatska

30 godina diplomatskih odnosa Rumunjske i Hrvatske

U Splitu obilježeno 30 godina diplomatskih odnosa između Rumunjske i Hrvatske U Vili Dalmacija u Splitu prigodnom svečanošću obilježena je 30. obljetnica diplomatskih odnosa između …

novi model princess y85 u plovidbi Jahting

Predstavljena luksuzna motorna jahta Princess Y85

Nešto dulja od 26 metara i šira od 6 metara, Princess Y85 gostima nudi dovoljno životnog prostora za uživanje na moru u udobnosti i stilu …

Scroll to Top