Pomalo zanemaren Gorski kotar

3 MINUTES READ

U ‘lovu’ na medvjede

Tamo gdje sunce u bistrinama rijeka i jezera umiva svoje lice, a nebo nema dodira u dnu kanjona, i tamo gdje tajanstva bezbrojnih izvora čekaju da budu otkrivena, tamo je Gorski kotar

Često zanemaren, kao da ga sjaj turističkog reflektora nekako zaobilazi, Gorski kotar je djelić zelenog raja na zemlji. Jedan mali dio predstavili su nam lovci, oni koji o njemu možda znaju i najviše. Lovci su i turisti i domaćini u Gorskom kotaru, za ovu priliku, u Vrbovskom. Gradić je smješten u istočnom dijelu Gorskog kotara. Na sjeveru je razdvojen rijekom Kupom od Slovenije, a istočna granica nastavlja se područjem naselja Zdihovo, Liplje, Bosiljevo i presijeca dolinu rijeke Dobre nedaleko od Ljubošine. Najpoznatije izletište je Kamačnik. Istoimena rječica usjekla je kanjon i dužinom od tri kilometra podarila ljepotu nedirnute prirode, pitke vode kristalne čistoće u potočnim brzacima. Naši domaćini, lovci otvorenog lovišta ‘Bukovača’, ponosni su jer su na svom lovištu otkrili još jednu skrivenu ljepotu – izvor Ponikve, predivne tirkizne boje s dubinom od 17 metara. Otvoreno lovište smješteno je istočno od rijeke Dobre i ima površinu od 7432 hektara. Solišta, hranilišta, pojilišta, čeke i osmatračnice zadovoljavaju visoke kriterije za renomirana lovišta. Šume Gorskog kotara još uvijek nastanjuju, kao malo gdje u Europi, brojne vrste divljači. Smeđi medvjed svakako je najatraktivniji, a tu su i jelen, srna, divlja svinja, od sitnijih zec, lisica, kuna, jazavac, a od pernatih šljuka bena i prepelica.

Izvor Ponikve
Izvor Ponikve

Smeđim medvjedima je, navodno, bolje u Hrvatskoj, u kojoj je dozvoljen lov na njih, nego u Sloveniji u kojoj je zakonski zabranjen. Zvuči paradoksalno i teza se doima neprivlačnom, a objavili su je znanstvenici s britanskog Imperial Collegea i Sveučilišta u Zagrebu. Ima li to neke razumne logike? U svakom slučaju, ne tretira ih se kao štetočine koje napadaju domaće životinje, metode lova se strogo kontroliraju i doživljava ih se kao blago, a lovci nam kažu da ih ove godine ima iznimno mnogo. Lov zapravo obuhvaća traženje, promatranje i prebrojavanje, uzgoj i prehranjivanje, praćenje, odstrel i hvatanje žive divljači, te puštanje uzgojene divljači. Svi vide onaj najmanji dio lova – odstrel, što automatski stvara ružnu sliku. Kad bi vidjeli lovce kako zimi, kada padne metar snijega, štite divljač od predatora, cijepe lisice, paze da divljač ima hrane i vode i sve to po nemogućim, često i po život opasnim uvjetima, bi li vam slika bila ljepša? Krajem prošle godine članovi društva ‘Bukovača’ proslavili su i blagdan svog zaštitnika sv. Huberta i tom se prigodom molili za milost, da im boravak u prirodi bude prilika da čine nešto dobro i učini ih mirnim i radosnim ljudima. Molili su se i za milost Gospodnju, da im podari snage da uvijek poštuju svoje kolege lovce, da im hici budu precizni, hitri i čisti, da ne uzrokuju nepotrebnu patnju životinjama; da znaju dijeliti hranu iz lova, kao i do sada, s onima koji su u bijedi. Molili su i da Gospodin svojom rukom bdije nad njihovim oružjem i blagoslovi njihova psa. Na kraju su zahvalili za vrijeme lova s prijateljima i sva uživanja u dobrom društvu, kao i dobrim lovačkim pričama. Sv. Hubert bio je grof na dvoru Teodorika III., lovac koji se odrekao lova i svojeg imanja u korist sirotinje i obespravljenih od trenutka kada mu se u lovu ukazao jelen s gorućim križem. Moćni patron lovaca i lovočuvara poziva na lovačku etiku. Lovstvo je časna djelatnost i interakcija između čovjeka i prirode. Oni koji o lovu malo znaju, puno prigovaraju. Možda bi trebali pokušati biti lovci promatrači kao mi, pripremajući ovu priču, a lovačka kuhinja još je jedna dobra priča povezana s lovom. U ogulinskom hotelu Frankopan očekuje vas prava lovačka gozba: srneći medaljoni s višnjama ili odrezak u umaku od šljiva, kao i gulaš od jelena, srne, vepra ili medvjeda. Meso divljači kao namirnica ovdje više ne podrazumijeva ekskluzivnost jer je dostupna širokoj gurmanskoj publici koja pohodi ovaj predivno uređen objekt. Šesnaest luksuznih soba i četiri apartmana borilo se s trideset i osam uvjeta koje im je zadao Zavod za zaštitu spomenika kulture. Hotel se nalazi tik do dvorca obitelji Frankopan, sazidanog oko 1500. godine. Posebno je lijepa ljetna dvorišna terasa u autentičnom ambijentu iz 19. stoljeća. Na kraju želimo dobru kob i mirnu ruku svim lovcima. Posebno zahvaljujemo idejnom začetniku ovog teksta Ivici Milotiću koji nam je još prošlog proljeća pričao o ljepotama koje je on, Istranin, otkrio u Gorskom kotaru i time lovište osvijetlio onim turističkim reflektorom koji nepravedno zaboravlja Gorski kotar.

Lovište Bukovača
Lovište Bukovača
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Jesenski broj Yachtsa Jahting

‘Epidemija’ novih jahti u jesenskom broju Yachtsa

Na kioscima je jesenski broj Yachtsa Croatia koji, uz uobičajene zanimljive teme, donosi i prilog o novim plovilima za nadolazeću nautičku sezonu Jahte se danas …

Yachts Croatia 62 Cover Mockup Jahting

Novi broj u prodaji: Prekrasni Pershing 8X, gastro Baskija i vodič kroz Krk

Od 12. ožujka u prodaji je proljetno izdanje našeg luksuznog jahting magazina br. 62. Otvaramo sezonu s pet testova S proljetnim izdanjem na neki način …

Valentino Porto Montenegro Marine

Dan Zaljubljenih na obali Porto Montenegra

Dan zaljubljenih na obali Porto Montenegra bit će obilježen atraktivnom dinamičnom programom u hotelu Regent i tivatskom nautičkom naselju od 14. do 16. veljače – …

bahami-03 Putovanja

Coco Cay: Ronilački raj u carstvu koraljnih grebena

Coco Cay na Bahamima izgleda kao na razglednicama. Tirkizno more, bijeli pijesak i savršeni podvodni svijet. Čini mi se da ovdje ljudi jedino mogu umrijeti …

Pet resorta Putovanja

Pet resorta u spektakularnim prirodnim krajolicima

Jedinstvene luksuzne destinacije nude iskustvo života u divljini, a opet imaju sve potrebno za ekskluzivan odmor od civilizacije. Predstavljamo pet resorta koji su smješteni u …

Zadarski otoci Plovidba

Zadarski otoci: Vodimo vas na đitu na kojoj možete upoznati tri Sestrice i Zmajevo oko

Zadarski otoci Idula, Sestrice, Tun Veli, Vrtlac, Bršćak, Mrtovnjak samo su dio ‘razreda’ od stotinjak otoka i otočića koji su se stisnuli između Pašmana i …

Ovo je fotografija bazen Villa Nai 3.3 Hoteli

Villa Nai 3.3: Arhitektonski dragulj

Villa Nai 3.3 može se promatrati kao jedna rezidencija s osam soba ili kao butik hotel s osam soba i suiteva s pogledom na more, …

ovo je fotografija mjesta Rab Destinacije

Otok Rab: Carstvo smaragdnih uvala i pješčanih plaža

Premda ga okolni otoci nadmašuju u površini, otok Rab svoju veličinu vješto nadomješta brojnim smaragdnim uvalama, prebogatom kulturnom baštinom i geološkim diverzitetom te zanimljivim otočnim …

Ovo je fotografija fine dining restoran bowa Gastronomija

Fine dining na dalmatinski način: Bowa, LD i Pelegrini

Predstavljamo tri restorana u Dalmaciji za fine dining koji su popularni među nautičarim LD Restaurant – otok Korčula Chef Marko Gajski dobitnik je nagrade Gault …

Ovo je fotografija maleza modna kuća Moda

Upoznajte slow fashion boutique modne kuće Maleza

Snaga. Moć. Strast. Ženstvenost. Neustrašivost. Hrabrost. Sve su ovo karakteristike žena koja nose Maleza modele Maleza je boutique modna kuća osnovana u vrijeme početka pandemije …

This is photo of a Bloc Outdoor, furniture design Luksuz

Savršena definicija kulture života na otvorenom

Svaki komad Bloc Outdoor brenda krasi sofisticirani dizajn u nekoliko linija, koje zadovoljavaju najviši standard luksuznog životnog stila, vrhunska kvaliteta posebno tretiranog afričkog iroko drva …

ovo je fotografija električna dska za surfanje lampuga Jahting

Vodene igračke 21. stoljeća: Sedam električnih daski za surfanje

Električna daska za surfanje je zabavna, sigurna i moćna. Predstavljamo modele kod kojih je dovoljno samo upaliti motor i uživati u vožnji JETSURF Rođen za …

Scroll to Top