Plaža à la carte

  • Read caption

Plaža à la carte

3 MINUTES READ

Onome tko dobro poznaje Jadran, kao i onome tko tek otkriva njegove ljepote, skrećemo pozornost na morske delicije koje su nam svima dostupne – iz plićaka

Što je plaža iz snova? Ona nadohvat ruke ili, pak, ona do koje se treba probiti kroz mirisno, ali bodljikavo mediteransko raslinje kako biste otkrili i potom ljubomorno čuvali ono malo tla uz kristalno čisto more. Takve plaže nude i delicije koje mirne savjesti možete ubrati i vrlo jednostavno pripremiti. Dagnja je, primjerice, jedna od najpopularnijih školjaka u našem priobalju. Nemali broj uživalaca voli je ugrijanu (toliko da se otvori) na maslinovu ulju, uz češnjak i peršin, te polivenu bijelim vinom. More zarobljeno u njihovoj ljušturi jedini je začin koji vam treba. Pješčane plaže kriju i sićušne školjke – vongole, koje uz pomoć male motikice, sita i kantice možete lako ubrati dok vam topli pijesak pod tabanima pruža ugodan osjećaj već zaboravljenog djetinjstva. Riječ je o školjkici koja se može pohvaliti gotovo najvišom cijenom na ribarnici. Viša bi bila jedino ona od prstaca, no taj ‘mračni predmet žudnje’ već je godinama zabranjen. Dakako, tu su i kamenice. Za njih vam treba samo oštar nož, kap limuna i dobro društvo – kako za stolom, tako i u čaši. Najsigurnija je opcija kvalitetna i dobro rashlađena malvazija u Istri ili, recimo, pošip u Dalmaciji. Osim bolnog iskustva s tabana u obliku bodlje, ježinac može sugerirati i sasvim egzotičnu večeru – kad ga prepolovite, otkrit ćete krhke narančaste kriškice koje treba pažljivo i nježno izvući, začiniti s malo maslinova ulja i papra i odmah namazati na kruh, a ako ste ih sakupili više, tada ih, poput nekog finog kavijara, poslužite uz pastu. Znalci savjetuju da se potraži dubinski jež kratkih bodlji, ljubičastih pri dnu, a bijelih pri vrhu.

Plaža à la carte
Za kreacije na tanjuru zaslužan je rovinjski restoran La Perla

U ovom neugodnom društvu nerijetko je i vlasulja. Bolji restorani uz more imaju je redovito u svojoj ponudi i možda je najbolje prepustiti pripremu njima. Trebate znati da okusom podsjeća na teleći mozak, a vrlo blago peckanje zaostalo u žarnicima priziva u misli nepostojeći peperoncino. Bitan je taj bazični okus mora, soli, pa čak i malo gorčine. Najčešći suvenir s plaže je i bodljikavi volak, vrsta jestivog morskog puža. Meso mu je tvrdo i kuha se malo dulje, uz dodatak mediteranskih začina i lovora – najbolje ‘na gulaš’ uz bijelo vino. Najintenzivniji okus mora zarobljen je, kažu, u malenom pužiću koji se zove ogrc i kuha se u morskoj vodi, a s vatre se skida netom nakon što provrije. Iz ljušture se vadi iglom, a nekima je baš zgodno da ga jedu i čačkalicom. Prijesan ili kuhan, jede se i priljepak. Popirjan na maslinovu ulju i uz malo češnjaka najukusniji je samo prebačen preko skuhane tjestenine i posut ribanim tvrdim sirom. Spomenimo i čuvenu juhu od kamena koji nalikuje spužvi i u svojim rupicama skriva sićušne račiće i školjke. Malo kapule, peršina i pokoja mrkvica i eto sofisticiranog, minimalističkog jela na žlicu. Na glatkoj stijeni naći ćete i cvijet u kamenu, morski koromač ili motar. Njegovi mesnati listovi kisele se u octu i dodaju hladnim salatama od plodova mora ili poslužuju uz sir. Okusom nalikuje kaparima i šparogama, uz naglašenu prisutnost soli. I mali grmalj, račić koji živi u plićacima, ima odličnu jestivu reputaciju – u juhama, rižotima, brodetima ili u kombinaciji s drugim plodovima mora. Ako ih poželite uloviti, zagarantirana vam je zabava puna neobičnih obrata i lukavih poteza, no pripazite na njihova oštra kliješta. Brzi su, nepredvidljivi i imaju ‘hrabro srce’.

Plaža à la carte
Zaboravljena jela iz plićaka vraćaju se kao otkriće i, nerijetko, kao ekskluziva na tanjurima ponajboljih restorana

Avantura vas očekuje i u lovu na noćnu životinju – hobotnicu. Danju se skriva u kamenim pukotinama ili se zavlači pod kamenje, pa čak i u žalo. Tada će vam dobro doći osti i svijeća.Zanimljivo je da su ženke hobotnice ukusnije, a idealna je zakuska hladna, na salatu. Nekima sve ove ukusne delicije nisu vrijedne jedne školjke bisernice. A upravo je to rovinjski restoran La Perla koji nudi moderan pristup gastronomiji spajajući more i livade, vinograde i maslinike i jedan sasvim poseban ‘zdravi’ vrt obitelji Ružić, čije šarenilo boja nadahnjuje u stvaranju osebujnih recepata. Artizam unutrašnje dekoracije sveprisutan je i krade poglede, no nije važniji od jela u tanjuru. Jestivost dekoracija, sadržaj i gost koji kući odlazi zadovoljan, sit i sretan – važna je misao vodilja ovog restorana. Njih vole i njihovi sugrađani pa ih rado preporučuju svojim gostima, kao i mi ovom prigodom, jer lijepa riječ se daleko čuje i dobrog je okusa!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Krk Destinacije

Krk: Vodič kroz skriveni nautički i gastronomski raj

Vodimo vas na turu kroz i oko Krka, jer za one nautičare kojima Krk nije lako dostupan ovaj kvarnerski otok ostaje nekako izvan radara, pa …

Yachts Croatia 62 Cover Mockup Jahting

Novi broj u prodaji: Prekrasni Pershing 8X, gastro Baskija i vodič kroz Krk

Od 12. ožujka u prodaji je proljetno izdanje našeg luksuznog jahting magazina br. 62. Otvaramo sezonu s pet testova S proljetnim izdanjem na neki način …

Baskija Naslovna Putovanja

Baskija: Putovanje u gastronomsko središte svijeta

Iako će mnogi veliki chefovi reći da su prvo Baski, a tek onda kuhari, što dovoljno govori o njihovu nacionalnom ponosu, ovdje svi dobro kuhaju …

Gault&Millau 2020 Gastronomija

Gault&Millau Croatia: Novo izdanje vodiča i prestižne nagrade

U Esplanade Zagreb Hotelu je održana gala večera povodom predstavljanja trećeg izdanja prestižnog gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia. Ovaj je događaj na jednom mjestu okupio impresivan …

Toni Bartulovic 00 Intervjui

Toni Bartulović i gastro ribarnice novog doba

Brat Ivo započeo je obiteljski biznis s tvrtkom Centaurus kao veleprodaja ribe prije 17 godina, da bi mu se nakon dvije godine pridružio i Toni, …

Restorani na Maldivima Putovanja

Restorani ispod vodene linije: VIP pogled na morski raj

Restorani na Maldivima omogućuju uživanje u sjajno pripremljenim jelima dok promatrate čudesan svijet koraljnih grebena Sea Osmerokutnog tlocrta, Sea omogućuje pogled na jata tropskih riba …

Ernest Hemingway Umjetnost

Ernest Hemingway: Pogled u svijet legendarnog Pape

Ernest Hemingway je bio novinar, vojnik, pisac, pijanica, ribič, junak, glupan i ikona, nešto poput rock zvijezde svoga vremena; obožavali su ga milijuni, a nitko …

Mercedes E Klasa Cabriolet Pokraj Mora 01 Automobili

Mercedes osvježio Coupé i Cabriolet E klase

U skladu s aktualnom situacijom Mercedes je digitalnim putem organizirao svjetsku premijeru dva najemotivnija modela E klase, Coupé i Cabriolet. Oba modela imaju osvježen prednji …

Ambasador Moët & Chandon Ted Lelekas Luksuz

Ted Lelekas: Čovjek s najboljim poslom na svijetu

Razgovarali smo s ambasadorom brenda Moët & Chandon o šampanjcima, berbama, hrvatskim vinima, maslinovim uljima… Virtualna radionica degustacije Moët & Chandon šampanjaca u organizaciji MIVA …

Sunseeker Hawk 38 Testovi

Sunseeker Hawk 38 na testu: Rođen za brzinu

Hawk 38 već na prvi pogled impresionira svojim agresivnim dizajnom, a trup duljine 12 metara i širine od samo 2,32 metra zaintrigirat će vas, ne …

Sedam Dana Kvarnera Otocic Zeca 01 Plovidba

Pet dana Kvarnera: Nautički hedonizam na sjevernim otočnim biserima

Yachtsova preporuka za nezaboravnih pet dana Kvarnera i krstarenje magičnim morskim prostranstvima Cresa, Lošinja, Unija i Suska U vrijeme ‘korone’ kao da je jače do …

Priceless.com Digitalna Iskustva 01 Hrvatska

Kuhajte sa svjetski priznatim chefovima i posjetite Cirque du Soleil – iz udobnosti vlastitog doma

Digitalna platforma Priceless Cities premošćuje granice i povezuje korisnike kroz neprocjenjiva virtualna iskustva U posljednjih nekoliko mjeseci svijet se iz temelja promijenio. Jedinstvene lokacije i …

Scroll to Top Skip to content