Plaža à la carte

3 MINUTES READ

Onome tko dobro poznaje Jadran, kao i onome tko tek otkriva njegove ljepote, skrećemo pozornost na morske delicije koje su nam svima dostupne – iz plićaka

Što je plaža iz snova? Ona nadohvat ruke ili, pak, ona do koje se treba probiti kroz mirisno, ali bodljikavo mediteransko raslinje kako biste otkrili i potom ljubomorno čuvali ono malo tla uz kristalno čisto more. Takve plaže nude i delicije koje mirne savjesti možete ubrati i vrlo jednostavno pripremiti. Dagnja je, primjerice, jedna od najpopularnijih školjaka u našem priobalju. Nemali broj uživalaca voli je ugrijanu (toliko da se otvori) na maslinovu ulju, uz češnjak i peršin, te polivenu bijelim vinom. More zarobljeno u njihovoj ljušturi jedini je začin koji vam treba. Pješčane plaže kriju i sićušne školjke – vongole, koje uz pomoć male motikice, sita i kantice možete lako ubrati dok vam topli pijesak pod tabanima pruža ugodan osjećaj već zaboravljenog djetinjstva. Riječ je o školjkici koja se može pohvaliti gotovo najvišom cijenom na ribarnici. Viša bi bila jedino ona od prstaca, no taj ‘mračni predmet žudnje’ već je godinama zabranjen. Dakako, tu su i kamenice. Za njih vam treba samo oštar nož, kap limuna i dobro društvo – kako za stolom, tako i u čaši. Najsigurnija je opcija kvalitetna i dobro rashlađena malvazija u Istri ili, recimo, pošip u Dalmaciji. Osim bolnog iskustva s tabana u obliku bodlje, ježinac može sugerirati i sasvim egzotičnu večeru – kad ga prepolovite, otkrit ćete krhke narančaste kriškice koje treba pažljivo i nježno izvući, začiniti s malo maslinova ulja i papra i odmah namazati na kruh, a ako ste ih sakupili više, tada ih, poput nekog finog kavijara, poslužite uz pastu. Znalci savjetuju da se potraži dubinski jež kratkih bodlji, ljubičastih pri dnu, a bijelih pri vrhu.

Plaža à la carte
Za kreacije na tanjuru zaslužan je rovinjski restoran La Perla

U ovom neugodnom društvu nerijetko je i vlasulja. Bolji restorani uz more imaju je redovito u svojoj ponudi i možda je najbolje prepustiti pripremu njima. Trebate znati da okusom podsjeća na teleći mozak, a vrlo blago peckanje zaostalo u žarnicima priziva u misli nepostojeći peperoncino. Bitan je taj bazični okus mora, soli, pa čak i malo gorčine. Najčešći suvenir s plaže je i bodljikavi volak, vrsta jestivog morskog puža. Meso mu je tvrdo i kuha se malo dulje, uz dodatak mediteranskih začina i lovora – najbolje ‘na gulaš’ uz bijelo vino. Najintenzivniji okus mora zarobljen je, kažu, u malenom pužiću koji se zove ogrc i kuha se u morskoj vodi, a s vatre se skida netom nakon što provrije. Iz ljušture se vadi iglom, a nekima je baš zgodno da ga jedu i čačkalicom. Prijesan ili kuhan, jede se i priljepak. Popirjan na maslinovu ulju i uz malo češnjaka najukusniji je samo prebačen preko skuhane tjestenine i posut ribanim tvrdim sirom. Spomenimo i čuvenu juhu od kamena koji nalikuje spužvi i u svojim rupicama skriva sićušne račiće i školjke. Malo kapule, peršina i pokoja mrkvica i eto sofisticiranog, minimalističkog jela na žlicu. Na glatkoj stijeni naći ćete i cvijet u kamenu, morski koromač ili motar. Njegovi mesnati listovi kisele se u octu i dodaju hladnim salatama od plodova mora ili poslužuju uz sir. Okusom nalikuje kaparima i šparogama, uz naglašenu prisutnost soli. I mali grmalj, račić koji živi u plićacima, ima odličnu jestivu reputaciju – u juhama, rižotima, brodetima ili u kombinaciji s drugim plodovima mora. Ako ih poželite uloviti, zagarantirana vam je zabava puna neobičnih obrata i lukavih poteza, no pripazite na njihova oštra kliješta. Brzi su, nepredvidljivi i imaju ‘hrabro srce’.

Plaža à la carte
Zaboravljena jela iz plićaka vraćaju se kao otkriće i, nerijetko, kao ekskluziva na tanjurima ponajboljih restorana

Avantura vas očekuje i u lovu na noćnu životinju – hobotnicu. Danju se skriva u kamenim pukotinama ili se zavlači pod kamenje, pa čak i u žalo. Tada će vam dobro doći osti i svijeća.Zanimljivo je da su ženke hobotnice ukusnije, a idealna je zakuska hladna, na salatu. Nekima sve ove ukusne delicije nisu vrijedne jedne školjke bisernice. A upravo je to rovinjski restoran La Perla koji nudi moderan pristup gastronomiji spajajući more i livade, vinograde i maslinike i jedan sasvim poseban ‘zdravi’ vrt obitelji Ružić, čije šarenilo boja nadahnjuje u stvaranju osebujnih recepata. Artizam unutrašnje dekoracije sveprisutan je i krade poglede, no nije važniji od jela u tanjuru. Jestivost dekoracija, sadržaj i gost koji kući odlazi zadovoljan, sit i sretan – važna je misao vodilja ovog restorana. Njih vole i njihovi sugrađani pa ih rado preporučuju svojim gostima, kao i mi ovom prigodom, jer lijepa riječ se daleko čuje i dobrog je okusa!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija Teo Ivanišević i Luka Miletić, projekt Croeat Intervjui

Teo Ivanišević & Luka Miletić: Croeat jahtama nudi samo najbolje hrvatske proizvode

Prvoklasan izbor hrvatskih namirnica, vrhunska usluga i zarazni entuzijazam odlike su novog servisa za opskrbu jahti koji su pokrenuli Teo Ivanišević i Luka Miletić Teo …

Ovo je fotografija Budikovac, otok Vis Plovidba

Otok Vis: Hrvatski nautički Mt. Everest

Kao jedno od najprivlačnijih odredišta za nautičare, otok Vis posjetiteljima nudi različita lica protkana nespornom ljepotom prirode. Pokušat ćemo vam dočarati kako taj otok izgleda …

Ovo je fotografija mjesta Vela Luka Destinacije

Vela Luka: Mjesto umjetnika i dobrih vibracija

Gotovo desetkilometarski zaljev u dnu kojeg se smjestila Vela Luka, nekad jedno od najrazvijenijih mjesta na Jadranu, danas je pomalo uspavan gradić koji se s …

Ovo je fotografija grad Zadar Destinacije

Grad Zadar: Oscar za zalazak sunca

Grad Zadar je usprkos svemu zadržao identitet gradskog i urbanog središta, pa vas, za razliku od drugih obalnih gradova, šetnjom kroz labirint drevnih ulica, ne …

Ovo je fotografija Croeat dostave Jahting

Croeat: Najbolji dio svake plovidbe

Croeat je profesionalni dobavljač hrane i jamac za izvrsnu hranu i piće, kao i za svakodnevne potrepštine, koji djeluje duž hrvatske obale Tvrtka nudi usluge …

Ovo je fotografija pidoče i čaše rose vina Hrvatska

Taste Like Dalmatia Šibenik zavodi okusima šibenskog kraja

Neka vas od 3. do 6. lipnja zavedu okusi šibenskoga kraja. Doživite vina, maslinova ulja, rakije i craft piva kroz manifestacije ‘Dani otvorenih kušaonica’ te …

Ovo je fotografija Tanya Houppermans, krokodil Umjetnost

Ocean Photography Awards: Priroda je najvještiji umjetnik

Ocean Photography Awards ima jednostavnu misiju: osvijetliti ljepotu našeg prekrasnog plavog planeta i istaknuti mnoge nedaće s kojima se suočava morski svijet Nedavno su proglašeni …

Ovo je fotografija Natali Dizdar Intervjui

Natali Dizdar: Punim jedrima u nove izazove

U svom profesionalnom životu Natali Dizdar spojila je tri zanimanja: skiperica, pop-pjevačica i psihoterapeutkinja, a svaki je brod, kaže, poput pjesme ili čovjeka – priča …

Ovo je fotografija pogled odozgo na otok Silbu Destinacije

Otok Silba: Skriveni kutak Dalmacije

Premda je površinom malen otok, Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvalicama, područjima obraslim crnikom, te nesvakidašnjim znamenitostima Svaka usporedba otoka Silbe odnosno njegovih …

Ovo je fotografija novog broja u prodaji YC69 Jahting

Novi broj u prodaji: Rapsodija novih jahti

U našem listopadskom broju donosimo vam pregled sajma u Cannesu s dvadeset stranica premijerno prikazanih jahti. Jahting industrija doživljava svoje zvjezdane trenutke, a proizvođači se, …

Ovo je fotografija jahte Prestige X70 Testovi

Prestige X70 na testu: ‘Wow’ crossover

Prestige X70, kao predstavnik nove linije X-Line, najhrabrije je dizajnirana jahta koju je ovo brodogradilište ikada proizvelo. Test u Cannesu pokazao nam je kako se …

Ovo je fotografija novog modela Sealine S390 Jahting

Sealine serija S-line nadopunjena modelom S390

Sealine popunjava prazninu između modela S335 i S430 predstavljanjem novog modela S390 u svojoj sportskoj seriji S-line S390 je savršena ljetna jahta nešto kraća od …

Scroll to Top