Plaža à la carte

3 MINUTES READ

Onome tko dobro poznaje Jadran, kao i onome tko tek otkriva njegove ljepote, skrećemo pozornost na morske delicije koje su nam svima dostupne – iz plićaka

Što je plaža iz snova? Ona nadohvat ruke ili, pak, ona do koje se treba probiti kroz mirisno, ali bodljikavo mediteransko raslinje kako biste otkrili i potom ljubomorno čuvali ono malo tla uz kristalno čisto more. Takve plaže nude i delicije koje mirne savjesti možete ubrati i vrlo jednostavno pripremiti. Dagnja je, primjerice, jedna od najpopularnijih školjaka u našem priobalju. Nemali broj uživalaca voli je ugrijanu (toliko da se otvori) na maslinovu ulju, uz češnjak i peršin, te polivenu bijelim vinom. More zarobljeno u njihovoj ljušturi jedini je začin koji vam treba. Pješčane plaže kriju i sićušne školjke – vongole, koje uz pomoć male motikice, sita i kantice možete lako ubrati dok vam topli pijesak pod tabanima pruža ugodan osjećaj već zaboravljenog djetinjstva. Riječ je o školjkici koja se može pohvaliti gotovo najvišom cijenom na ribarnici. Viša bi bila jedino ona od prstaca, no taj ‘mračni predmet žudnje’ već je godinama zabranjen. Dakako, tu su i kamenice. Za njih vam treba samo oštar nož, kap limuna i dobro društvo – kako za stolom, tako i u čaši. Najsigurnija je opcija kvalitetna i dobro rashlađena malvazija u Istri ili, recimo, pošip u Dalmaciji. Osim bolnog iskustva s tabana u obliku bodlje, ježinac može sugerirati i sasvim egzotičnu večeru – kad ga prepolovite, otkrit ćete krhke narančaste kriškice koje treba pažljivo i nježno izvući, začiniti s malo maslinova ulja i papra i odmah namazati na kruh, a ako ste ih sakupili više, tada ih, poput nekog finog kavijara, poslužite uz pastu. Znalci savjetuju da se potraži dubinski jež kratkih bodlji, ljubičastih pri dnu, a bijelih pri vrhu.

Plaža à la carte
Za kreacije na tanjuru zaslužan je rovinjski restoran La Perla

U ovom neugodnom društvu nerijetko je i vlasulja. Bolji restorani uz more imaju je redovito u svojoj ponudi i možda je najbolje prepustiti pripremu njima. Trebate znati da okusom podsjeća na teleći mozak, a vrlo blago peckanje zaostalo u žarnicima priziva u misli nepostojeći peperoncino. Bitan je taj bazični okus mora, soli, pa čak i malo gorčine. Najčešći suvenir s plaže je i bodljikavi volak, vrsta jestivog morskog puža. Meso mu je tvrdo i kuha se malo dulje, uz dodatak mediteranskih začina i lovora – najbolje ‘na gulaš’ uz bijelo vino. Najintenzivniji okus mora zarobljen je, kažu, u malenom pužiću koji se zove ogrc i kuha se u morskoj vodi, a s vatre se skida netom nakon što provrije. Iz ljušture se vadi iglom, a nekima je baš zgodno da ga jedu i čačkalicom. Prijesan ili kuhan, jede se i priljepak. Popirjan na maslinovu ulju i uz malo češnjaka najukusniji je samo prebačen preko skuhane tjestenine i posut ribanim tvrdim sirom. Spomenimo i čuvenu juhu od kamena koji nalikuje spužvi i u svojim rupicama skriva sićušne račiće i školjke. Malo kapule, peršina i pokoja mrkvica i eto sofisticiranog, minimalističkog jela na žlicu. Na glatkoj stijeni naći ćete i cvijet u kamenu, morski koromač ili motar. Njegovi mesnati listovi kisele se u octu i dodaju hladnim salatama od plodova mora ili poslužuju uz sir. Okusom nalikuje kaparima i šparogama, uz naglašenu prisutnost soli. I mali grmalj, račić koji živi u plićacima, ima odličnu jestivu reputaciju – u juhama, rižotima, brodetima ili u kombinaciji s drugim plodovima mora. Ako ih poželite uloviti, zagarantirana vam je zabava puna neobičnih obrata i lukavih poteza, no pripazite na njihova oštra kliješta. Brzi su, nepredvidljivi i imaju ‘hrabro srce’.

Plaža à la carte
Zaboravljena jela iz plićaka vraćaju se kao otkriće i, nerijetko, kao ekskluziva na tanjurima ponajboljih restorana

Avantura vas očekuje i u lovu na noćnu životinju – hobotnicu. Danju se skriva u kamenim pukotinama ili se zavlači pod kamenje, pa čak i u žalo. Tada će vam dobro doći osti i svijeća.Zanimljivo je da su ženke hobotnice ukusnije, a idealna je zakuska hladna, na salatu. Nekima sve ove ukusne delicije nisu vrijedne jedne školjke bisernice. A upravo je to rovinjski restoran La Perla koji nudi moderan pristup gastronomiji spajajući more i livade, vinograde i maslinike i jedan sasvim poseban ‘zdravi’ vrt obitelji Ružić, čije šarenilo boja nadahnjuje u stvaranju osebujnih recepata. Artizam unutrašnje dekoracije sveprisutan je i krade poglede, no nije važniji od jela u tanjuru. Jestivost dekoracija, sadržaj i gost koji kući odlazi zadovoljan, sit i sretan – važna je misao vodilja ovog restorana. Njih vole i njihovi sugrađani pa ih rado preporučuju svojim gostima, kao i mi ovom prigodom, jer lijepa riječ se daleko čuje i dobrog je okusa!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija Otoka Prvić Destinacije

Otok Prvić: Nenametljiv prvak šibenskog arhipelaga

Otok Prvić, sa svoja dva mjesta – Šepurinama i Lukom, jedan je od onih otoka koji kao da plutaju u svom vlastitom moru, pa i …

Ovo je fotografija dvorca Trakosšćn Destinacije

Zagorje: Bajka na dlanu

Nepunih sat vremena vožnje od Zagreba nalazi se Zagorje, regija prepuna zelenih pitomih brežuljaka, starih dvoraca, atraktivnih muzeja, gdje se može uživati u aktivnom odmoru …

Jesenski broj Yachtsa Jahting

‘Epidemija’ novih jahti u jesenskom broju Yachtsa

Na kioscima je jesenski broj Yachtsa Croatia koji, uz uobičajene zanimljive teme, donosi i prilog o novim plovilima za nadolazeću nautičku sezonu Jahte se danas …

Otok Brac Pogled Splitska Vrata 01 Destinacije

Yachtsov vodič za Brač: Otok kulturnog avanturizma

Osebujan i izazovan u svojoj specifičnoj ljepoti, otok Brač njeguje maslinu i lozu, ovcu i kozu, kamenarstvo i klesarstvo… dopunjujući turističku ponudu ljetnim fjerama i …

Plovidba

Zadarski akvatorij: Četiri dana plovidbe u magičnom labirintu između Zadra i Kornata

Posvećujući pažnju otocima najbližim gradu Zadru, pripremili smo prijedlog ‘đite’ koja vas neće ostaviti ravnodušnima. U četiri dana plovidbe upoznajte zadarski akvatorij, uz mogućnost posjeta …

Ljetni broj Yachts Croatia Jahting

Ljetni broj u prodaji: Optimizam koji na najbolji način odražava naš Yachts style

Od 10. srpnja u prodaji je ljetno izdanje našeg luksuznog jahting magazina na 292 stranice na hrvatskom i engleskom jeziku s prilozima Superyachts i Yachts …

Ovo je fotografija Premužićeve staze šetnja Hrvatska

Premužićeva staza: Velebitski Walk of Fame

Prije osamdeset godina nastala je Premužićeva staza, najljepši planinarski put u Hrvatskoj, koji i danas plijeni svojom ljepotom, ali i majstorstvom graditelja koji su omogućili …

Ovo je fotografija mercedes c klasa nova Automobili

Nova Mercedes C-klasa: Naglasak na luksuzu

Nova Mercedes C-klasa pod kodnom oznakom W206 predstavljena je kao limuzina i karavan, a prodaja započinje krajem ožujka ove godine Tijekom posljednjih deset godina Mercedes …

Ovo je fotografija Luna Rossa Prada Cup Sport

Luna Rossa osvojila Prada Cup: Viva Italia!

Luna Rossa pobijedila je britanski Ineos Team UK 7-1 i osvojila Prada Cup. Time su Talijani postali službeni izazivač za 36. America’s Cup koji počinje …

Ovo je fotografija Manta Resorta Tanzania podvodni hoteli Putovanja

Podvodni hoteli: 20.000 milja pod morem

Ovi podvodni hoteli na listi Yachtsa pružaju vam uvid u u sva čuda morskog svijeta i potpuno novo iskustvo odmora Svi volimo sobe s pogledom. …

Ovo je fotografija eco jahte Soel Senses Jahting

Četiri eko jahte za budućnost nautike

Pokretani prirodnim izvorima energije i građeni sa strašću, ove ekološke jahte trebali bi plovidbu pretvoriti u luksuzno, ali i tiho i mirno iskustvo koje, prije …

Ovo je fotografija novi Magellano 66 Jahting

Novi Azimut Magellano 66 stiže na proljeće

Kolekcija Magellano ostaje pod svjetlima pozornice još malo, s prvim primjerkom novog modela Azimut Magellano 66, koji će na vodu u proljeće – a to …

Scroll to Top