Pjenušavo vino Untouched by Light

3 MINUTES READ

Untouched by Light prvo je pjenušavo vino na svijetu koje se proizvodi, prodaje i kuša u potpunome mraku

Tajanstvenost, elegancija, senzualnost, moć samo su neki od pridjeva kojima ljudi od davnina opisuju noć. Zbog toga su Radgonske gorice odlučile prijeći na tamnu stranu i proizvesti novo pjenušavo vino imena Untouched by Light, prvo na svijetu koje se proizvodi, prodaje i kuša u potpunome mraku.

Ono što ovaj pjenušac čini jedinstvenim njegov je proces proizvodnje. Za vrijeme noćne berbe, rotacije boca i pakiranja koriste se naočale za gledanje u mraku.

Ovo je fotografija vinskog podruma Radgonska gorica

Ovo je fotografija mračne metode Untouched pjenušca
Naočale za gledanje u mraku koriste se tijekom proizvodnje pjenušca Untouched by Light

Vino stari dvije do tri godine u potpunoj tami špilje u Gornjoj Radgoni u Sloveniji. Djelatnici Radgonskih gorica to u žargonu nazivaju mračnom metodom

Jednom kada iziđe iz špilje, pjenušac se štiti bocom od 99 posto crnoga stakla, a zbog dodatne zaštite od svjetla i zraka pakira se u vakumirane vrećice. Upravo zbog toga, moto ovog pjenušca jest da se najbolje stvari odvijaju u mraku. Untouched by Light proizvodi se od najboljih Chardonnay grozdova (100 posto Chardonnay Blanc de Blancs) korištenjem slavne francuske metode fermentacije u boci.

‘Prva berba 2016. iznimno je svježa, voćna i citrusna s retrookusom zelenog čaja i metvice. Ima kontinuitet od nosa do ustiju. Vrlo delikatni mjehurići daju mu kremoznost. Poput eha je, balansirajući između nježnosti i krepkosti koje su obično u kontradikciji, ali ovdje su zajedno’, pojasnio je Pierre-Yves Bournerias, sommelier iz Instituta Oenologique de Champagne. Prema profesorici Ann C. Noble, izloženost vina dnevnome svjetlu ili umjetnoj rasvjeti uzrokuje svjetlom pogođene arome (goût de lumière), odnosno kvarenje aroma.

Ovo je fotografija vinograda Radgonske gorice

‘Untouched by Light je pjenušavo vino inspiracije. Poseban način berbe noću, kada je hladno, koristeći male kašete, kao i obrada grožđa, a prije svega kasno dozrijevanje u potpunoj tami – sve se to odražava u karakteru ovog pjenušca. Sada možemo kušati pjenušac kod kojeg je terroir zaista došao do izražaja.

Posljednji kamenčić mozaika čini tradicija proizvodnje pjenušavih vina u Radgonskim goricama, podržana znanjem i suvremenom tehnologijom’, kazala je enologinja Radgonskih gorica Klavdija Topolovec Špur.

Ovo je fotografija ambalaža pjenušca Untouched by Light
Jednom kada iziđe iz špilje, pjenušac se štiti bocom od 99 posto crnoga stakla, a zbog dodatne zaštite od svjetla i zraka pakira se u vakumirane vrećice

Slovenske Radgonske gorice imaju 168 godina dugu tradiciju proizvodnje pjenušavih vina. Otkad je Alojz Klenošek proizveo prve primjerke, nakon što je nadvojvoda Ivan Habsburško-Lorenski proširio proizvodnju vina na području Radgone, do vremena kada su podrumi bili u vlasništvu švicarsko-francuske obitelji Bouvier.

S nedavno pokrenutim Untouched by Light zasad je u planu limitirana edicija od 2000 boca. ‘Untouched by Light je jedinstveno vrhunsko pjenušavo vino s kojim se nadamo pozicionirati Radgonske gorice na globalnome tržištu. Preporučujemo kušanje ovog pjenušca u potpunome mraku, s nekime tko vam je drag, jer najbolje se stvari odvijaju u mraku’, kazao je Borut Cvetkovič iz Radgonskih gorica.

Fotografije Untouched by Light

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Putovanja

Goriška brda: Vino je umjetnost

Tri vinska tenora Goriških brda: Edi Simčič, Marjan Simčič i Aleš Kristančič primjer su strasti, posvećenosti i znanja koje donosi svjetski uspjeh ‘Budi svoj’ jedna …

Ovo je ftografija Jelsa otok Hvar Gastronomija

7 mjesta na otoku Hvaru stvorena za nautičke gušte

Naša gastro-ruta za Hvar nudi prizore sa starih ‘kartolina’, a tradicionalne konobe, obiteljski restorani i vinarije pružaju jedinstvenu otočnu priču. Vodimo vas u unutrašnjost najsunčanijega …

Ovo je fotografija restorani vis Gastronomija

Četiri restorana na Visu koja nude pravu pojorsku gastronomiju

U plodnom viškom polju, utisnutom u unutrašnjosti otoka, nalaze se restorani u kojima Vis pokazuje sve čari otočne kuhinje Otok Vis jedan je od rijetkih …

Ovo je fotografija Luka Krajančić Intervjui

Luka Krajančić: Pjesnik i umjetnik vina

Svaka boca Luke Krajančića neopterećena je, ali ne i lišena tradicije, i ispunjena vinom s jasnim okusima i mirisima Korčule, crnog otoka bijelih vina Luka …

Ovo je fotografija Meneghetti hotel i vinarija Gastronomija

Meneghetti: Luksuzna oaza za sva osjetila

Raskošan multifunkcionalni resort u pitomom krajoliku Istre Meneghetti Wine Hotel & Winery, s uglednom vinarijom i svjetski renomiranim maslinovim uljima, hotelom te restoranom, niže komplimente …

Ovo je fotografija pidoče i čaše rose vina Hrvatska

Taste Like Dalmatia Šibenik zavodi okusima šibenskog kraja

Neka vas od 3. do 6. lipnja zavedu okusi šibenskoga kraja. Doživite vina, maslinova ulja, rakije i craft piva kroz manifestacije ‘Dani otvorenih kušaonica’ te …

Ovo je fotografija WTF, zaklada za očuvanje mora i oceana Jahting

Water Revolution Foundation: Zaštita i očuvanje planeta

Water Revolution Foundation je od svog osnivanja 2018. postao jedna od najprominentnijih inicijativa s ciljem neutraliziranja otiska superjahting industrije, uz promicanje održivih tehnologija i praksi …

Ovo je fotografija Jahorina Resort i Spa Putovanja

Jahorina Mountain Resort & Spa: Raj za ljubitelje planina

Jahorina Mountain Resort & Spa najmoderniji je planinski resort u regiji, koji nudi vrhunski spa centar, dobar provod i poseban gastronomski doživljaj Olimpijski centar Jahorina …

Ovo je fotografija Lokvarskog jezera Gorski kotar Destinacije

Gorski kotar: Moje šume, moji snovi

Zeleno srce Hrvatske idealna je destinacija za sve one koji žele iskusiti boravak u prirodi i održivi turizam Gorski kotar je neodoljiva planinska oaza prekrivena …

Ovo je fotografija pilota Formule 1 Nico Rosberg Intervjui

Nico Rosberg: Novi život svjetskog prvaka

Nico Rosberg za mnoge je nekadašnji svjetski prvak u Formuli 1 i sin legendarnog Keke Rosberga. U svom ‘drugom’ životu, Nico je i dalje ljubitelj …

Ovo je fotografija Vesper Marine Jahting

Garmin preuzima Vesper Marine

Portfelj proizvoda uključuje nagrađivanu tehnologiju svijesnosti o situaciji i daljinskog nadzora Garmin je objavio kupovinu tvrtke Vesper Marine, privatnog pružatelja tehnologija nautičke industrije – AIS, …

Ovo je fotografija degustacije sireva, Južni Tirol Putovanja

Gastro idila Južnog Tirola

Južni Tirol je po mnogim parametrima najpoželjnije mjesto za život. Uz jedinstvenu ljepotu Dolomita, krajolik prožet kontrastom između alpskih vrhova i Mediterana, turizam, gastronomija i …

Scroll to Top