Pet noviteta iz Basela

by Yachts Croatia

Izdvojili smo nekoliko najbitnijih modela s najvećeg svjetskog sajma satova i nakita koji će obilježiti urarsko proljeće-ljeto 2019.

Inspiriran brojnim sudjelovanjima na prestižnim svjetskim regatama najpoznatiji svjetski proizvođač satova u Baselu je predstavio novi Yacht-Master 42. Kao što mu i sama brojka u imenu govori promjer je 42 mm, novoj veličini za kolekciju jahtaških satova. Izrađen je od 18-karatnog bijelog zlata što je također premijera na Yacht-Masterima. Kućište je opremljeno dvosmjernim rotirajućim prstenom i 60-minutnim gradacijskim Cerachrom umetkom u crnoj mat keramici. Narukvica Oysterflex opremljena je sigurnosnom kopčom Oysterlock u 18-karatnom bijelom zlatu te sistemom za produljivanje narukvice Rolex Glidelock. Za pogon se koristi kalibar 3235.

Rolex Yacht Master42 0

Rolex Yacht Master42

Nakon prekrasnog poklona Bentleyju za stoti rođendan u obliku Premier Bentley Centenary Edition Breitling je u Baselu zagrabio u vlastitu bogatu prošlost te predstavio reizdanje kultnog Navitimera 1959 806 u čijoj su izradi konzultirali jednog od najuglednijih svjetskih kolekcionara Breitlinga. Osim novog ručno navijajućeg mehanizma sve je ostalo isto kao na originalu. Promjer je i dalje 41 mm, umjesto safirnog je stakla korišten pleksiglas, a luminacijski je materijal namjerno ‘postaran’ kako bi što bolje dočaravao vintage-šarm i boju kakvu imaju originalni primjerci. Ovaj Navitimer samo je prvi u nizu reizdanja kultnih primjeraka koje će Breitling predstaviti u idućim mjesecima.

Breitling Navitimer

Breitling Navitimer

Bogati arhivi tvrtke zaslužni su za stvaranje Tudora Black Bay P01. Riječ je o nikad komercijalno realiziranom prototipu rađenom za potrebe američke mornarice 1960-ih godina koji je bio nazvan i ‘Commando program’. Nova inkarnacija ronilačkog sata zadržala je neuobičajen položaj krunice na 4 sata i patentirano blokiranje lunete pomoću nastavka narukvice. Kalibar je MT5612 poznat iz modela Black Bay i Pelagos. Sat definitivno ima polarizirajući dizajn koji je u skladu s Tudorovim sloganom ‘born to dare’.

Tudor Black Bay P01

Tudor Black Bay P01

Sve ljubitelje vozačkih i pilotskih satova privukla je nova Autavia (kombinacija riječi Auto + Aviation) kolekcija. Zamislite prekrasni oldtimer koji je dobio moderan motor. Po sličnom principu funkcionira i novi TAG Heuerov ljepotan. Retro dizajn skriva nova tehnička rješenja. Promjer je 42 mm, kućišta od čelika ili trenutačno popularne bronce, a boje lica sata su plave, crna, siva, smeđa i zelena.

TAG Heuer Autavia

TAG Heuer Autavia

Prije više od pedeset godina jedini način za korištenje sata bilo je navijanje svako jutro. Doslovno svi su mehanizmi bili ručni. Potom se 10. siječnja dogodila revolucija. Zenith je na press konferenciji objavio detalje o El Primeru (prvi na španjolskom o.p.a) – prvom automatskom kronografskom mehanizmu na svijetu. Zlatna obljetnica urarske revolucije proslavljena je posebni setom koji će biti proizveden u samo 50 komada. Zenith je u kolekcionarskoj kolekciji predvidio tri svoja modela koju čine: originalni El Primero, Chronomaster 2 i Defy El Primero 21.

Zenith El Primero

Zenith El Primero

Fotografije Baselworld, Breitling, Rolex, TAG, Tudor i Zenith

Budućnost je električna
Visoko urarstvo kroz rendgenske zrake