Pershing Yacht: 30 godina ‘morskih projektila’4 min

Jedan od najuglednijih talijanskih nautičkih brendova status je stekao vrhunskim performansama svojih modela i upornim radom na unaprjeđenju stila i kvalitete

Pershing je oduvijek inovativan i originalan brend čije proizvode klijenti cijene zbog brzine, komfora, dizajna i tehnoloških inovacija. Zahvaljujući toj ugodnoj i vrijednoj kombinaciji osobina, svi su modeli od prvog Pershinga, predstavljenog 1985., bili podjednako popularni. Trenutno gama uključuje devet coupé jahta između 15 i 35 metra duljine (50 – 115 stopa). Pershing je ovoga ljeta proslavio trideset godina rada i priredio klijentima i partnerima veliku zabavu na Palma de Mallorci, a nešto kasnije, u rujnu u Monaku, predstavio i najnoviji model Pershing 140.

Sve se jahte kuće Pershing ističu određenim zajedničkim stilskim osobinama, superiornim performansama, vrhunski kvalitetnim materijalima i pomno uređenom unutrašnjošću. Napredne metode gradnje, moćni motori do 7.100 KS i površinski pogonski sustav, vodene turbine i plinske turbine tim lijepim jahtama daju i brzinu s kojom se malo koji proizvođač može pohvaliti – veću od 45 čvorova.

Povijest Pershinga je vrlo zanimljiva i zapravo počiva na sreći i intuiciji. Tri prijatelja, Tilli Antonelli, Fausto Filippetti i Giuliano Onofri, povezana strašću prema moru i brodovima osnovala su 1981. Cantiere Navale dell’Adriatico i predstavila svoj prvi model. Četiri godine kasnije upoznali su dizajnera Fulvija De Simonija i zajedničkim snagama stvorili prvi Pershing, model 45 – open koji je postao veliki hit preko noći, ali i koji je postavio nove standarde komfora i privatnosti za manje jahte; dva elementa koji su do njega bili rezervirani za klasične motorne jahte.

Početkom 1990-ih Pershing je doživio pravi bum i počeo prodavati svoje modele na širem mediteranskom tržištu, u Sjedinjenim Državama i na Dalekom istoku. Kuća se 1998. pridružila Grupi Ferretti, a ta se avantura nastavlja i danas.

Pershing
Strast, kreativnost i neprekidno istraživanje ostaju temelj brenda

Pershing je kao brend jednako jak kao i kad je nastao, a novih ekskluzivnih partnera mu ne nedostaje. Tako od 2008. surađuje s uglednom švicarskom urarskom kućom Parmigiani Fleurier. Kao i cijela Grupa Ferretti, Pershing je 2012. dobio novoga vlasnika, kineskog diva Weichai, jednog od najvećih proizvođača komercijalnih vozila i industrijskih strojeva na svijetu, koji je kupio čak 75% udjela u vlasništvu Grupe. Ovo strateško partnerstvo označilo je početak novog razdoblja za sve dijelove Grupe, pa tako i za Pershing, kojem su preko noći osigurana obilna nova sredstva za razvoj i distribuciju.

Brend je sada prisutan na svim etabliranim i nizu novih tržišta diljem svijeta, a u gami ima modele: Pershing 50.1, Pershing 62, Pershing 64, Pershing 70, Pershing 74, Pershing 82, Pershing 92 i one dulje od 100 stopa, Pershing 108 i najveći Pershing 115. Sve se jahte grade u pogonu u Mondolfu, smještenom tik ispred prvog pogona kuće. Novi futuristički kompleks arhitekta Sandra Santinija proteže se na više od 53.000 četvornih metara, od čega je više od 36.000 na otvorenom.

Ovo je brodogradilište mnogo više od običnog proizvodnog centra jer vrlo spektakularno spaja ljepotu i funkcionalnost, tehnologiju i dizajn, svježu iskru kreativnosti i višegodišnje iskustvo. Svaki je djelić tog prostora oblikovan za optimalan rad na svakom aspektu brodogradnje, evoluciju modela i proširenje proizvodne game. Dizajn, inovacija, tehnologija, performanse i komfor sveprisutni su temelji filozofije Pershinga, te prvi korak svakog novog projekta i konačni cilj kojem svaki projekt teži.

Pershing je kroz desetljeća pokazao zavidnu sposobnost predviđanja trendova; uvijek je korak ispred konkurencije u pitanjima dizajna, predstavlja inovativna stilska rješenja i fascinantnu estetiku koja počesto postane standard u svojem segmentu. Pomno razrađen raspored unutrašnjih prostorija, bezbrojna strukturalna i tehnološka rješenja, te gotovo sitničava preciznost pri izradi elemenata interijera ono su čime se Pershingovi model izdižu iznad konkurencije.

Pershing
Tijekom tri desetljeća Pershing je postao sinonim za vrhunsku kvalitetu i performanse

Dobar dio vlastita stila i elegancije Pershing duguje Fulviju De Simoniju, koji je dizajnirao sve modele od prvoga do posljednjega. Inovativan već tri desetljeća, Pershing je na najboljem putu da postane jedan od važnijih igrača i u budućnosti nautike, upravo zato što su neka rješenja inženjera kuće odavno postala standard, poput hidrauličnog mostića, površinskog pogona, plinske turbine, sistema infuzije u vakuumu, kliznih staklenih vrata dizajniranih u suradnji s kućom Besenzoni, sustava za sidrenje koji sprječava zapetljavanje lanca, kompjutoriziranog proces rezanja stakloplastike, domotskog sustava za jahte, dvojnog sustava za upravljanje krutim krovom i sustava Autrotrim.

S modelom 108 predstavljenim 2011. Pershing je predstavio i prvi pogon s tri motora, podjednako efikasan kad se radi o postizanju velike brzine i snižavanju štetnog utjecaja na okoliš. Najnoviji model Pershing 70 predstavlja svojevrsni raskid s prošlošću i velik korak unaprijed. Njegove impresivne futurističke linije i bočni prozori neobičnog oblika jamac su prepoznatljivosti, a iza njih se krije unutrašnjost neobične prostranosti i vrhunski komfor. Misija Pershinga – ‘gradnja ekskluzivnih, brzih jahta koje pretvaraju našu strast u vaše osjećaje’ – doista zvuči kao ispunjeno obećanje svaki put kada vidimo neki model Pershinga na vodi.

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above