Pershing 6X na testu: Dinamična strijela5 min

Novi model serije Generation X, predstavljen na Cannes Yachting Festivalu 2021., impresivan je, uzbudljiv, drsko privlačan, nakrcan tehnološkim inovacijama i lijep kako samo jedan Pershing to može biti, i to sve na manje od 20 metara

Pershing 6X posjeduje niz novih osobina koje odražavaju gotovo neusporedivo visoke standarde serije Generation X, s kojom je ovaj brodograditelj sa sjedištem u Mondolfu postavio nove standarde za uzbudljivu plovidbu. Ovaj model ima elegantan, aerodinamičan dizajn i visok aerodinamičan profil.

Pershing 6X

Njegova gotovo nevjerojatna najveća brzina iznosi 48 čvorova, krase ga tehnološke inovacije koje jamče maksimalnu udobnost, te ima sustav koji integrira kontrolu pogona sa sustavima za manevriranje, navigaciju i nadzor, što znatno olakšava upravljanje.

Pershing 6X novi je model serije Generation X

Niz detalja od karbona dodaje vrijednost ovoj upravo fantastičnoj jahti, dajući joj agresivan izgled i smanjujući ukupnu težinu. Pershing je taj pristup već iskušao na većim modelima u seriji, a on uključuje namještaj i elemente opremanja. S vanjskim linijama koje podsjećaju na ostale modele serije, novi model privlači pažnju velikim vanjskim prostorima s puno mjesta za druženje.

Pershing 6X Pershing 6X

Garaža na krmi može sakriti tender Williams Turbojet 325 i ima hidrauličnu platformu koja olakšava proces dizanja i spuštanja tendera u more. Kokpit je sličan onima ostalih modela serije, sa sunčalištem velikih dimenzija koje završava ergonomskim naslonom i spojlerom na stražnjoj strani. Sjedalo na prednjoj strani nastavlja se na ovo prostrano sunčalište, koje usto omogućuje lak pristup garaži i koje se može produžiti preklapanjem naslona prednjeg sjedala.

Preko puta se nalazi vanjska blagovaonica s naslonjačem u obliku slova L koji smješta do osam gostiju i s niskim sklopivim stolom izrađenim od karbona, s gornjom plohom koja je također dostupna u tikovini. Zaštićen krajnjim dijelom nadgrađa, kokpit na desnoj strani ima element s uvučenim sudoperom i, na zahtjev, roštiljem i ledomatom ili hladnjakom. Ovdje se također nalazi i ulaz u prostorije za posadu, s kabinom i kupaonicom za jednog člana posade.

Pershing 6X Pershing 6X

Prostrani vanjski i unutranji prostori

Bočni prolazi omogućuju pristup pramčanom dijelu glavne palube, na kojem je prostrano sunčalište, a do njega i zasebna ležaljka s pogledom na more i kosim, podesivim naslonom za bolji pogled. Svi vanjski prostori mogu biti zaštićeni od sunca tendama. U salon se ulazi iz kokpita, kroz klizna vrata koja čine dio velike i ostakljene površine koja može potpuno nestati kad je sve otvoreno, što je sad već poznata osobina Pershingovih modela koja osigurava kontinuitet između vanjskih i unutarnjih prostorija, stvarajući golemi otvoreni prostor.

Salon je preplavljen prirodnim svjetlom koje dopire kroz velike bočne prozore i veliki krovni prozor koji se može otvoriti iznad desnog sjedala upravljačkog mjesta (oba su presvučena kožom i nose potpis kuće Poltrona Frau, iz serije Interior in Motion). S lijeve strane, naslonjač u obliku slova C uokviruje stol na razvlačenje koji smješta do šest gostiju, a mogućnost podizanja i spuštanja stola pretvara taj dio salona u prostor za blagovanje ili za predah uz kavu.

Pershing 6X

Nasuprot toga stoje TV ormarić i spremišni prostor. Smjena glatkih i valovitih površina u uređenju izvedena je u savršenom stilu Pershinga, uz obilnu upotrebu običnog i lakiranog drva za namještaj i parkete, uz kožu kuće Mastrotto Group kojom su presvučeni i jastuci naslonjača, i kao i uvijek vještu igru kontrasta između boja i materijala.

Master, VIP i gostinska kabina

Prvi primjerak novog Pershinga 6X ima raspored s tri kabine – master, VIP u pramcu i gostinskom u desnom boku, i tri kupaonice s odvojenim tuš-kabinama, a verzija za američko tržište ima dvije kabine.

Na lijevoj strani trupa nalazi se kuhinja, strateški postavljena kako bi imala koristi od raznih izvora prirodnog svjetla, uključujući stropni prozor i veliki trupni prozor koji se može i otvoriti. S desne strane je kabina za goste s kupaonicom koja ujedno služi i kao dnevni toalet. Nekoliko stuba na krmi vodi u potpalublje, do vlasničke kabine, koja je zapravo apartman pune širine trupa, osvijetljen prirodnim svjetlom koje dopire kroz okomiti pravokutni prozor koji otvara pogled prema moru.

Pershing 6X Pershing 6X

Uz desnu stranu trupa nalazi se kupaonica, podijeljena u tri dijela koja se protežu cijelom širinom kabine. VIP kabina se nalazi u pramcu i ima krevet postavljen pod kutom od 45° na desnoj strani, čime se znatno povećava raspoloživi prostor, a ova kabina ima slične dimenzije vlasničkoj na modelima ovih dimenzija.

Pershing 6X postiže brzinu od gotovo 48 čvorova

Pershing 6X potvrđuje izvanredne standarde performansi koje postavlja cijela serija X: s dva motora MAN V12 od 1550 KS postiže najveću brzinu od gotovo 48 čvorova i brzinu krstarenja od nestvarna 42 čvora.

Ima upravljačko mjesto s dva 19-inčna monitora na ravnoj komandnoj konzoli, kontrolne panele od karbona i dva dodatna elementa uza skipersko sjedalo, jedan za ručicu gasa i jedan za joystick. Novi Pershing 6X ima jedinstveno napredno sučelje koje integrira komande motora sa sustavima za manevriranje, navigaciju i nadzor, a ova tehnologija dolazi uz Simrad Command navigacijske i nadzorne sustave. Sve ovo optimizira trim i performanse tijekom krstarenja i pojednostavljuje korištenje površinskih propelera, koje je također moguće i pustiti da miruju i obaviti posao ručno.

Uz model je dostupan i inovativni joystick povezan s površinskim pogonom koji nudi različite napredne načine rada, uključujući onaj za jednostavno rukovanje, koji nudi upravo revolucionarnu manevarsku sposobnost u lukama ili drugom ograničenom prostoru. Za kraj, sustav DPS (Dynamic Positioning System) održava model na istom položaju i u nepomičnom stanju, a moguća je i ugradnja žiroskopskog stabilizacijskog sustava za povećanje udobnosti na sidru.

Pershing 6X tehnički podaci

Duljina: 18,94 m
Širina: 4,80 m
Gaz: 1,45 m
Istisnina: 34 t
Spremnik za gorivo: 3200 l
Spremnik za vodu: 740 l
Motori: MAN V12 1550
Najveća brzina: 48 čvorova
Brzina krstarenja: 40 čvora
Graditelj: Pershing Yacht
Zastupnik: MennYacht

Fotografije & video Pershing

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above