Pershing 5X na testu: Odvažan stil, kvaliteta i performanse4 min

S novim modelom 5X, Pershing je nastupio u nešto lakšoj kategoriji – ali prinova plovi kao leptir, ubada kao pčela i dokazuje se knock-outom!

Aerodinamična i prema krmi povijena krilca – sad već Pershingov zaštitni znak – daju 5X agresivan i dinamičan profil i oštre linije koje stvaraju dojam brzine i kad je brod na vezu, a crno lakirani elementi nad blistavo bijelim trupom u metaliziranoj završnoj obradi dodatno je ističu.

pershing 5X

Model je u serijskoj izvedbi opremljen dvama motorima CAT 12.9 od po 1.000 KS, s prijenosom na površinske vijke Tops System 75X, ili dvama motorima IPS 950 Volvo D11 snage po 725 KS, s prijenosom na Z-drive s unakrsno rotirajućim vijcima. Primjerak koji smo testirali imao je sustav IPS, koji omogućuje besprijekorno upravljanje u svim smjerovima, uključujući i dinamičko pozicioniranje, s pomoću joysticka, a na listi dodatne opreme je i sustav za automatski trim.

Pershing 5X vanjske linije

Dok je skiper izvodio 5X s veza, bacili smo pogled na krmeni dio – taj je primjerak imao kupališnu platformu, dok je moguća i ugradnja hidraulički pokretane platforme na kojoj se sprema tender Williams 280 s mlaznim pogonom.

U toj verziji moguće je krmu ograditi zaštitnom ogradom i na njoj napraviti bazenčić dubine 0,60 m, krasno mjesto za zabavu najmlađih. Iza krmenog zrcala nalazi se spremište za razne igračke, poput SeaBoba, gumenjaka ili glisera. Pri ulasku u kokpit oduševila su nas krilca s umetnutim oknima od kaljenog stakla koja putnike štite od vjetra ne ometajući pogled prema okolišu.

Nad krmenim spremištem nalazi se veliki jastuk za sunčanje, dok je na lijevoj strani kokpita sofa u obliku slova L. Između kokpita i salona nalaze se vrata koja se dižu pritiskom na dugme, spajajući te dvije cjeline u jednu, upravo kao što je pravilo u kategoriji open.

Moćan Pershing 5X
Vlasnička kabina, koja se proteže cijelom širinom središnjeg dijela broda, raskošnih je proporcija

Obratili smo nešto više pažnje sunčalištu na krmi i spomenutoj sofi u kokpitu i zamijetili da nema fiksnog držača za čašu; pretpostavljamo da će se to riješiti. Mali hladnjak nalazi se pod sjedalom, a veliki je u kuhinji na donjoj palubi kao pravo mjesto za pripremu napitaka.

Pershing 5X dizajn interijera

Usprkos sitnicama u funkcionalnom dijelu kokpita koje se s lakoćom mogu otkloniti, moramo istaknuti da smo Pershingom 5X u cjelini vrlo impresionirani. Prozračan i lijepo osvijetljen salon doživjet ćete kao stakleni balon koji u sredini ima dio koji se otvara poput krova na kabrioletu.

pershing vip kabina
Prostrana VIP kabina za goste

Po izboru se može ugraditi još jedan pomični panel iznad upravljačkog mjesta, tako da vjetar pri brzoj plovidbi ne šteti kormilaru, a osvježava one koji uživaju u salonu. U potpalublju je prostrana vlasnička kabina smještena na krmi i povezana privatnom kupaonicom. Zanimljivim smještanjem postelje ostalo je dovoljno mjesta za dvije fotelje i mali stol.

I kabina za VIP goste prostranija je od očekivanog. Na testiranom primjerku na donjoj palubi je blagovaonica, s kuhinjom na desnoj strani, a graditelj nudi i drugačiji raspored, s dodatnom spavaćom kabinom u potpalublju.

Moćan Pershing 5X
Vrata koja se otvaraju, odnosno dižu, daju pravi smisao kategoriji open; kad se zatvori donji dio, djeca nemaju pristup salonu

Pershing 5X u plovidbi

Tijekom mirne plovidbe skiper nam je omogućio da sami iskušamo maritimne performanse. Joystick kojim se upravlja dvama vrhunskim motorima i sustavom IPS dopušta manevriranje ‘u milimetar’, a kada uhvatite ručicu gasa pred vama je ples po valovima – ubrzavanje, praćeno dizanjem pramca, traje do dosezanja brzine od 30 čvorova, nakon čega se brod poravnava s morskom površinom, a brzina raste do 35 čvorova, uz savršenu poslušnost pri promjenama smjera.

Malo smo požalili što nismo imali prilike upravljati i verzijom s Caterpillarovim motorima jer je najveća brzina od 45 čvorova ona uz koju se stječe pravo iskustvo o Pershingu 5X. Zaključujemo kako je projektantski tim Persinga 5X savršeno pogodio tržišnu nišu na koju se orijentirao – nove poklonike kategorije open među mladima koji cijene stil, kvalitetu i performanse.

Pershing 5X tehnički podaci

Duljina: 16,51 m
Širina: 4,38 m
Gaz: 1,3 m
Spremnik za gorivo: 2.200 l
Spremnik za vodu: 416 l
Istisnina: 20.900 kg
Motori: 2 x Volvo D11-IPS950 (2x 725 KS)
2 x CAT 12.9 (2x 1.000 KS)
Najveća brzina: 36/45 čv.
Brzina krstarenja: 30/41 čv.
Doseg: 285 nm/290 nm
Graditelj: Pershing
Zastupnik: MennYacht

Fotografije Pershing

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above