Park prirode Papuk: Park vila i leptira

5 MINUTES READ

Park prirode Papuk smješten među stijenama starima i više od 400 milijuna godina, jedini je geopark u Hrvatskoj i jedinstveno mjesto za odmor i rekreaciju

Park prirode Papuk geološki je spomenik prirode

Iz dubina nekadašnjeg Panonskog mora izdižu se na gotovo tisuću metara nadmorske visine vrhovi Papuka. Ovo geološki najraznolikije područje Hrvatske prvi je i jedini geopark u Hrvatskoj. Njegovi slojevi otkrivaju povijest koja je u potpunosti mijenjala lica prostora – od Panonskog mora do raskoši stabala stoljetne bukve.

Promijenjeno lice u svojim dubinama ipak priča sva proživljena iskustva prostora spremno ih dijeleći sa znatiželjnicima! Ogromni su se morski valovi lomili i odbijali od Papuka.

Iznad valova zapjenjenih od siline udaraca o papučko tlo izvirivali su divovski morski psi, kitovi i graciozni dupini. U sigurnom zaklonu kopna, lovci su dizali svoje logore i čekali na plijen, mamute i bizone. Slika je to Papuka dok je bio otok u Panonskom moru, prije više od desetak milijuna godina. Priroda je sačuvala dokaze o tom vremenu. Brojni fosilni ostaci milijunima godina kasnije pričaju nekadašnju morsku priču Slavonije.

Otoci Panonskog mora danas su planine, a najljepša slavonska upravo je Papuk. U nizini Slavonije vrhovi visoki i do tisuću metara nadmorske visine čine se pravim gorostasima. Papuk sadrži formacije stijena izuzetnog geološkog interesa, stijene su stare i više od 400 milijuna godina i među najstarijima su u Hrvatskoj.

Ovo je fotografija Park prirode Papuk
Papuk je nekoć bio otok u Panonskom moru, a danas je omiljeno odredište planinara i izletnika

Papuk je izgrađen od metamorfnih, magmatskih i sedimentnih stijena, a smatra se da su izdanci Tisijske tektonske ploče, koje nalazimo na Papuku, najvrjedniji primjeri panonskog bazena.

Prvi hrvatski geološki spomenik prirode, Rupnica, nalazi se na Papuku. Rupnica je fenomen nastao iz vulkana. Prirodni mozaik stijena poslaganih poput ogromnih kamenih stupova koji su posloženi poput stepenica. Jedinstveni fenomen u svjetskim razmjerima.

Geološka je važnost Rupnice u jedinstvenoj morfološkoj pojavnosti vulkanskih stijena koje su stupastim lučenjem stvorile pravilne četverokutne, peterokutne, šesterokutne i slične pravilne, kao izlivene oblike. Za obilazak lokaliteta uređena je poučna staza, a vrijedi obići i kamenolom Trešnjevicu, udaljen tek nekoliko kilometara od Rupnice. Prizor ostavlja bez daha.

Obilježje Parka prirode Papuk nepregledne su šume, većinom bukve. Ovdje žive gotovo svi predstavnici srednjoeuropske faune

Zaštićeni močvarni plavac simbol je Papuka

Guste šume Papuka stanište su i utočište jelena, srna, divljih svinja, lisica i kuna. Vlažnih je travnjaka u odnosu na suhe vrlo malo. No i njihova nezamjetna površina stanište je jednoj od ugroženih vrsta biljaka u Hrvatskoj – plućnoj sirištari, te močvarnom plavcu, vrlo ugroženom i strogo zaštićenom leptiru.

Život tog leptira čudesna je priča o složenosti koja privlači brojne istraživače zbog njegova dolaska samo na vlažna staništa gdje raste njegova biljka hraniteljica, plućna sirištara.

ovo je fotografija šetnice kroz Papuk
Rasječeni prikaz unutrašnjosti Papuka otkriva ‘utrobu planine’

Leptiri jajašca polažu na biljku hraniteljicu, a mravi, privučeni posebnom tekućinom koju izlučuje gusjenica, odvlače je u svoj mravinjak. Kada je odvuku, ponašaju se prema njoj kao prema vlastitim ličinkama, hrane je i čuvaju. Gusjenice u mravinjaku provedu do osam mjeseci, a potom iz mravinjaka izlijeće leptir.

Doživite djelić iskonske, netaknute prirodne oaze u ovom neprocjenjivom daru prirode tijekom cijele godine. Istražite ju na dva kotača, najmom brdskih ili električnih bicikala ili se odvažite zaploviti kanuima i prepustite se mašti potaknuti bajkovitim prizorima koje pruža ova slavonska idila

Biser slavonskog gorja- Park-šuma Jankovac

Iz Parka prirode Papuk ne odlazi se bez posjeta bisera slavonskog gorja – Jankovac. Na 475 m nadomorske visine, u samom srcu Papuka, ta gorska dolina puna svježine i romantike oduvijek je privlačila  ljubitelje prirode, planine i mira. Na kraju doline je 35 metara visok slap Skakavac. I prije nego što je Papuk proglašen parkom prirode, Jankovac je bio zaštićen prirodni rezervat koji je zbog izuzetnih prirodnih ljepota  1955. godine proglašen zaštićenom Park – šumom.

Ime je dobio po Josipu Jankoviću, pripadniku slavonske vlastelinske obitelji Janković. Skladna prirodna cjelina sastoji se od doline, obronaka obraslih šumom, potoka, umjetnih jezera koje je napravio Josip pl. Janković. Jankovac krije i tajnu nesretne ljubavi Katarine i njezina dragog.

Legenda kaže da se nesretna Katarina zaljubila u jednog staklara kojem otac nije odobravao ljubav s Katarinom. Nesretna djevojka odlučila se na najgore. S vrha litice skočila je u ponor slapa Skakavac gdje joj je nakon udarca o kamen otpala desna ruka.

I danas kameni križ koji se nalazi na Staklarskom groblju, gdje je Katarina sahranjena uz mrtvačku glavu koja simbolizira samoubojstvo, nema desnu stranu. Iznad izvora potoka je špilja koju je isti Janković uredio za svoju grobnicu. Želja mu je ispunjena i 1861. godine tamo je i pokopan. U osamnaestom je stoljeću tu bila i staklana, jer su bujne bukove šume omogućavale njezin rad.

Ovo je fotografija građevine unutar Parka Papuk
Bez obzira odaberete li laganu šetnju ili planinarenje, oduševit će vas planinski masiv koji, uz zapadni dio Krndije, čini jedinstvenu oazu u srcu Slavonije

Jedna od sirovina za dobivanje stakla bio je pepeo nastao izgaranjem bukve, uz kvarc i vapno. Naime, tijekom starijeg željeznog doba (750.-300. pr. Krista) na južnim obroncima Papuka bila su mnoga naselja, o čemu svjedoče brojni nalazi halštatske kulture. U grobovima bogatih kneževa pronađene su urne – keramičke posude crne boje, uglavnom premazane slojem grafita i ukrašene životinjskim rogovima. Takve svjedoče o bogatstvu i moći papučkih kneževa.

Svako godišnje doba na Jankovcu priča svoju priču bojama, zvukovima, mirisima, tišinom, a u svakom kutku bujne vegetacije krije se dom mnogobrojnih vrsta ptica, leptira i divljači

Ružica grad- utvrda vila

Pronađeni dijelovi ratničke opreme svjedoče o povezanosti s Grčkom, razvijenom kulturom i gospodarstvom. U svježini papučkih šuma ostaci su sedam starih gradova. Većina tih utvrda potječe iz 13. stoljeća, kada je nadirala turska vojska. Posebno su atraktivne ruševine golemog drevnog grada – Ružica grada.

Ni danas se ne zna tko je njegov graditelj i tko je uspio dovući teške kamene blokove na 374 metra visine. Ružica grad je najveća utvrda u sjevernoj Hrvatskoj i prostire se na osam tisuća četvornih metara.

Ovo je fotografija crkvice u Parku prirode
Park prirode Papuk svjetski je važno nalazište halštatske kulture

Kako je njegov nastanak obavijen nepoznanicama, a nepoznanice s vremenom postaju tajne, a tajne odgovor traže u legendama, tako je stvorena i ona o Ružica gradu. I kaže kako je tu nekoć bilo vilinsko okupljalište gdje su se spravljali čarobni napici. No, jedan je velmoža upravo na tom mjestu odlučio podići grad.

Vile su bile užasnute u što se pretvara njihovo okupljalište pa su svojim čarolijama kvarile graditeljske planove velmože. Kako bi se gradilo, tako bi vilinskim čarolijama bivalo i porušeno. Što su graditelji obdan sagradili, obnoć su vile srušile.

Pobjesnjeli velmoža odlučio je oko gradilišta razapeti mrežu. U nju se, svojom vilinskom kosom, zaplela najljepša vila – Ružica. Za opomenu svim vilama, velmoža je Ružicu sazidao u temelje svojega grada. No, vilinsko prokletstvo nije time prestalo. Baš kada su trublje objavile završetak gradnje, odronio se kamen i usmrtio velmožu – i njegovo ime.

A Ružičino i danas imenom stare utvrde živi. Na strmoj sjeni, opkoljen svježinom papučke šume, stoji tako Ružica grad. Kruna Papuka. Svjedok neispričanog vremena.

Park prirode Papuk nudi užitak otkrivanja planine i slapa u Slavoniji. Dok jahte miruju…

Fotografije M. Romulić, TZ Požeško-slavonske županije i PP Papuk

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
4 Islands MTB race Sport

Sedmo izdanje biciklističke utrke 4 Islands MTB race

4 ISLANDS MTB STAGE RACE petodnevna je etapna brdska biciklistička utrka čiji je osnovni cilj promocija brdskog biciklizma kao rekreacije, hobija, sporta i stila života. …

Park prirode Lonjsko polje vidikovac Hrvatska

Park prirode Lonjsko polje: Život s rijekom

Park prirode Lonjsko polje najveća je hrvatska močvara u kojoj je moćna Sava vladarica života. Tradicijsko pašarenje, arhitektura drvenih kuća, biljni i životinjski svijet – …

Ovo je fotografija Lokvarskog jezera Gorski kotar Destinacije

Gorski kotar: Moje šume, moji snovi

Zeleno srce Hrvatske idealna je destinacija za sve one koji žele iskusiti boravak u prirodi i održivi turizam Gorski kotar je neodoljiva planinska oaza prekrivena …

Ovo je fotografija šetnje po Antarktiku daleka putovanja Putovanja

5 luksuznih avantura na kojima snovi postaju stvarnost

Dizajnirana za ekološki osviještene putnike i istraživače, ova daleka i egzotična putovanja nude savršen odmor u prekrasnim krajolicima, bliski kontakt s divljim životom i besprijekoran …

Ovo je fotografija otok svetac jedrenje Hrvatska

Zašto je otok Svetac jadranska ‘ultima Thule’?

Svetac ili Sveti Andrija – pučinski otok u viškom arhipelagu, praktički na kraju jadranskog svijeta, bio je inspiracija brojnim hrvatskim umjetnicima, koje je privukla njegova …

Ovo je fotografija sa Velebit jeep safari Aktivni odmor

Velebit Jeep Safari: U srcu južnog Velebita

Velebit Jeep Safari avantura južnom stranom velebnog masiva otkriva čudesnu scenografiju prirodnih ljepota i skrivenih vidikovaca koji oduzimaju dah Ako ste zaljubljenik u prirodu, vjerujemo …

Putovanja

Blue Kotor Bay Premium Spa Resort: Moć mora

Dignite sidro i uputite se prema marini Blue Kotor Bay i Retreatu De’MAR u čijem je središtu filozofija wellbeinga Vrhunsko spa odmaralište Blue Kotor Bay …

Automobili

Porsche 911 GT3 RS ultimativni je cestovni bolid

Novi Porsche 911 GT3 RS službeno je predstavljen kao ultimativni sportski cestovni automobil, koji je, s 518 konjskih snaga najsnažniji serijski Porsche s atmosferskim motorom …

Franz Schillinger Jahting

Franz Schillinger: Ispunjavanje snova

Austrijski poduzetnik za naš magazin govori o usponu brenda Sanlorenzo u regiji, poslovnoj filozofiji, Frauscherovim brodovima i Hrvatskoj kao ekskluzivnoj destinaciji Sanlorenzo Adria pokazuje znakove …

Hoteli

Prijeko Palace: Dodir renesanse

U srcu grada Dubrovnika, hotel Prijeko Palace i restoran Stara Loza savršeno skladno spajaju prošlost i sadašnjost Ako tražite nezaboravno i drukčije mjesto za odmor …

Cranchi E26 Rider u plovidbi Testovi

Cranchi E26 Rider na testu: Talijanski žigolo

Klasične gliserske linije i prekrasna tamnoplava boja s efektom, koju je Christian Grande savršeno spario s tamno crvenim kožnim tapecirungom, čine Cranchi E26 Rider modernim …

Putovanja

Nikki Beach: Nova destinacija za jahtaše

Doživite ljetnu idilu kompleksa Nikki Beach Montenegro uz nezaboravan spoj zabave, uživanja i gastro–avanture Nikki Beach Montenegro, dio svjetskog lanca luksuznih odmarališta, je restoran i …

Scroll to Top