Park prirode Papuk: Park vila i leptira

5 MINUTES READ

Park prirode Papuk smješten među stijenama starima i više od 400 milijuna godina, jedini je geopark u Hrvatskoj i jedinstveno mjesto za odmor i rekreaciju

Park prirode Papuk geološki je spomenik prirode

Iz dubina nekadašnjeg Panonskog mora izdižu se na gotovo tisuću metara nadmorske visine vrhovi Papuka. Ovo geološki najraznolikije područje Hrvatske prvi je i jedini geopark u Hrvatskoj. Njegovi slojevi otkrivaju povijest koja je u potpunosti mijenjala lica prostora – od Panonskog mora do raskoši stabala stoljetne bukve.

Promijenjeno lice u svojim dubinama ipak priča sva proživljena iskustva prostora spremno ih dijeleći sa znatiželjnicima! Ogromni su se morski valovi lomili i odbijali od Papuka.

Iznad valova zapjenjenih od siline udaraca o papučko tlo izvirivali su divovski morski psi, kitovi i graciozni dupini. U sigurnom zaklonu kopna, lovci su dizali svoje logore i čekali na plijen, mamute i bizone. Slika je to Papuka dok je bio otok u Panonskom moru, prije više od desetak milijuna godina. Priroda je sačuvala dokaze o tom vremenu. Brojni fosilni ostaci milijunima godina kasnije pričaju nekadašnju morsku priču Slavonije.

Otoci Panonskog mora danas su planine, a najljepša slavonska upravo je Papuk. U nizini Slavonije vrhovi visoki i do tisuću metara nadmorske visine čine se pravim gorostasima. Papuk sadrži formacije stijena izuzetnog geološkog interesa, stijene su stare i više od 400 milijuna godina i među najstarijima su u Hrvatskoj.

Ovo je fotografija Park prirode Papuk
Papuk je nekoć bio otok u Panonskom moru, a danas je omiljeno odredište planinara i izletnika

Papuk je izgrađen od metamorfnih, magmatskih i sedimentnih stijena, a smatra se da su izdanci Tisijske tektonske ploče, koje nalazimo na Papuku, najvrjedniji primjeri panonskog bazena.

Prvi hrvatski geološki spomenik prirode, Rupnica, nalazi se na Papuku. Rupnica je fenomen nastao iz vulkana. Prirodni mozaik stijena poslaganih poput ogromnih kamenih stupova koji su posloženi poput stepenica. Jedinstveni fenomen u svjetskim razmjerima.

Geološka je važnost Rupnice u jedinstvenoj morfološkoj pojavnosti vulkanskih stijena koje su stupastim lučenjem stvorile pravilne četverokutne, peterokutne, šesterokutne i slične pravilne, kao izlivene oblike. Za obilazak lokaliteta uređena je poučna staza, a vrijedi obići i kamenolom Trešnjevicu, udaljen tek nekoliko kilometara od Rupnice. Prizor ostavlja bez daha.

Obilježje Parka prirode Papuk nepregledne su šume, većinom bukve. Ovdje žive gotovo svi predstavnici srednjoeuropske faune

Zaštićeni močvarni plavac simbol je Papuka

Guste šume Papuka stanište su i utočište jelena, srna, divljih svinja, lisica i kuna. Vlažnih je travnjaka u odnosu na suhe vrlo malo. No i njihova nezamjetna površina stanište je jednoj od ugroženih vrsta biljaka u Hrvatskoj – plućnoj sirištari, te močvarnom plavcu, vrlo ugroženom i strogo zaštićenom leptiru.

Život tog leptira čudesna je priča o složenosti koja privlači brojne istraživače zbog njegova dolaska samo na vlažna staništa gdje raste njegova biljka hraniteljica, plućna sirištara.

ovo je fotografija šetnice kroz Papuk
Rasječeni prikaz unutrašnjosti Papuka otkriva ‘utrobu planine’

Leptiri jajašca polažu na biljku hraniteljicu, a mravi, privučeni posebnom tekućinom koju izlučuje gusjenica, odvlače je u svoj mravinjak. Kada je odvuku, ponašaju se prema njoj kao prema vlastitim ličinkama, hrane je i čuvaju. Gusjenice u mravinjaku provedu do osam mjeseci, a potom iz mravinjaka izlijeće leptir.

Doživite djelić iskonske, netaknute prirodne oaze u ovom neprocjenjivom daru prirode tijekom cijele godine. Istražite ju na dva kotača, najmom brdskih ili električnih bicikala ili se odvažite zaploviti kanuima i prepustite se mašti potaknuti bajkovitim prizorima koje pruža ova slavonska idila

Biser slavonskog gorja- Park-šuma Jankovac

Iz Parka prirode Papuk ne odlazi se bez posjeta bisera slavonskog gorja – Jankovac. Na 475 m nadomorske visine, u samom srcu Papuka, ta gorska dolina puna svježine i romantike oduvijek je privlačila  ljubitelje prirode, planine i mira. Na kraju doline je 35 metara visok slap Skakavac. I prije nego što je Papuk proglašen parkom prirode, Jankovac je bio zaštićen prirodni rezervat koji je zbog izuzetnih prirodnih ljepota  1955. godine proglašen zaštićenom Park – šumom.

Ime je dobio po Josipu Jankoviću, pripadniku slavonske vlastelinske obitelji Janković. Skladna prirodna cjelina sastoji se od doline, obronaka obraslih šumom, potoka, umjetnih jezera koje je napravio Josip pl. Janković. Jankovac krije i tajnu nesretne ljubavi Katarine i njezina dragog.

Legenda kaže da se nesretna Katarina zaljubila u jednog staklara kojem otac nije odobravao ljubav s Katarinom. Nesretna djevojka odlučila se na najgore. S vrha litice skočila je u ponor slapa Skakavac gdje joj je nakon udarca o kamen otpala desna ruka.

I danas kameni križ koji se nalazi na Staklarskom groblju, gdje je Katarina sahranjena uz mrtvačku glavu koja simbolizira samoubojstvo, nema desnu stranu. Iznad izvora potoka je špilja koju je isti Janković uredio za svoju grobnicu. Želja mu je ispunjena i 1861. godine tamo je i pokopan. U osamnaestom je stoljeću tu bila i staklana, jer su bujne bukove šume omogućavale njezin rad.

Ovo je fotografija građevine unutar Parka Papuk
Bez obzira odaberete li laganu šetnju ili planinarenje, oduševit će vas planinski masiv koji, uz zapadni dio Krndije, čini jedinstvenu oazu u srcu Slavonije

Jedna od sirovina za dobivanje stakla bio je pepeo nastao izgaranjem bukve, uz kvarc i vapno. Naime, tijekom starijeg željeznog doba (750.-300. pr. Krista) na južnim obroncima Papuka bila su mnoga naselja, o čemu svjedoče brojni nalazi halštatske kulture. U grobovima bogatih kneževa pronađene su urne – keramičke posude crne boje, uglavnom premazane slojem grafita i ukrašene životinjskim rogovima. Takve svjedoče o bogatstvu i moći papučkih kneževa.

Svako godišnje doba na Jankovcu priča svoju priču bojama, zvukovima, mirisima, tišinom, a u svakom kutku bujne vegetacije krije se dom mnogobrojnih vrsta ptica, leptira i divljači

Ružica grad- utvrda vila

Pronađeni dijelovi ratničke opreme svjedoče o povezanosti s Grčkom, razvijenom kulturom i gospodarstvom. U svježini papučkih šuma ostaci su sedam starih gradova. Većina tih utvrda potječe iz 13. stoljeća, kada je nadirala turska vojska. Posebno su atraktivne ruševine golemog drevnog grada – Ružica grada.

Ni danas se ne zna tko je njegov graditelj i tko je uspio dovući teške kamene blokove na 374 metra visine. Ružica grad je najveća utvrda u sjevernoj Hrvatskoj i prostire se na osam tisuća četvornih metara.

Ovo je fotografija crkvice u Parku prirode
Park prirode Papuk svjetski je važno nalazište halštatske kulture

Kako je njegov nastanak obavijen nepoznanicama, a nepoznanice s vremenom postaju tajne, a tajne odgovor traže u legendama, tako je stvorena i ona o Ružica gradu. I kaže kako je tu nekoć bilo vilinsko okupljalište gdje su se spravljali čarobni napici. No, jedan je velmoža upravo na tom mjestu odlučio podići grad.

Vile su bile užasnute u što se pretvara njihovo okupljalište pa su svojim čarolijama kvarile graditeljske planove velmože. Kako bi se gradilo, tako bi vilinskim čarolijama bivalo i porušeno. Što su graditelji obdan sagradili, obnoć su vile srušile.

Pobjesnjeli velmoža odlučio je oko gradilišta razapeti mrežu. U nju se, svojom vilinskom kosom, zaplela najljepša vila – Ružica. Za opomenu svim vilama, velmoža je Ružicu sazidao u temelje svojega grada. No, vilinsko prokletstvo nije time prestalo. Baš kada su trublje objavile završetak gradnje, odronio se kamen i usmrtio velmožu – i njegovo ime.

A Ružičino i danas imenom stare utvrde živi. Na strmoj sjeni, opkoljen svježinom papučke šume, stoji tako Ružica grad. Kruna Papuka. Svjedok neispričanog vremena.

Park prirode Papuk nudi užitak otkrivanja planine i slapa u Slavoniji. Dok jahte miruju…

Fotografije M. Romulić, TZ Požeško-slavonske županije i PP Papuk

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
This is photo of a island Rab Destinacije

Otok Rab: Carstvo smaragdnih uvala i pješčanih plaža

Premda ga okolni otoci nadmašuju u površini, otok Rab svoju veličinu vješto nadomješta brojnim smaragdnim uvalama, prebogatom kulturnom baštinom i geološkim diverzitetom te zanimljivim otočnim …

Ovo je fotografija Premužićeve staze šetnja Hrvatska

Premužićeva staza: Velebitski Walk of Fame

Prije više od osamdeset godina nastala je Premužićeva staza, najljepši planinarski put u Hrvatskoj, koji i danas plijeni svojom ljepotom, ali i majstorstvom graditelja koji …

Ovo je fotografija dvorca Trakosšćn Destinacije

Zagorje: Bajka na dlanu

Nepunih sat vremena vožnje od Zagreba nalazi se Zagorje, regija prepuna zelenih pitomih brežuljaka, starih dvoraca, atraktivnih muzeja, gdje se može uživati u aktivnom odmoru …

Ovo je slika Tri vrha Lavareda Putovanja

Tri vrha Lavareda: Najljepša šetnja u oblacima bez kojih nijedan posjet Dolomitima nije potpun

Tri vrha Lavareda spadaju među najveće planinarske trofeje u ovom dijelu Europe. Uskočite u gojzerice Reinholda Messnera koji je za Dolomite rekao kako možda nisu …

Otok Susac Panoramska Slika 01 Plovidba

Sušac: Otkrivamo magične vizure jadranskog čuvara pučine

Pučinski otok Sušac jedan je od najegzotičnijih izbora tijekom plovidbe po jugu Hrvatske, a osim morskog, moći ćete uživati i u kopnenom ambijentu i netaknutoj …

Otok Brac Pogled Splitska Vrata 01 Destinacije

Yachtsov vodič za Brač: Otok kulturnog avanturizma

Osebujan i izazovan u svojoj specifičnoj ljepoti, otok Brač njeguje maslinu i lozu, ovcu i kozu, kamenarstvo i klesarstvo… dopunjujući turističku ponudu ljetnim fjerama i …

Ovo je fotografija pogled odozgo na otok Silbu Destinacije

Otok Silba: Skriveni kutak Dalmacije

Premda je površinom malen otok, Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvalicama, područjima obraslim crnikom, te nesvakidašnjim znamenitostima Svaka usporedba otoka Silbe odnosno njegovih …

Ovo je fotografija srebrni olimpijac tonci stipanovic Intervjui

Tonči Stipanović: Srebrni letač

Tonči Stipanović jedini je hrvatski jedriličar koji je dva puta osvajao medalje na Olimpijskim igrama, u Riju i Tokiju Za one koji ne znaju, Srebrni …

Ovo je fotografija bundeva, jesenske delicije Gastronomija

Bundeva je gastronomska kraljica jeseni

Bundeva je jednostavna i nezahtjevna namirnica, nekad zanemarena, danas se na velika vrata vraća u restorane i kuhinje urbanih domaćinstava Cucurbita pepo ili u narodu …

Ovo je fotografija Only&Only Portonovi Putovanja

Luksuzna zimska avantura One&Only Portonovi čeka na vas

Okružen samotnim plažama, slikovitim otocima i srednjovjekovnim gradićima, One&Only Portonovi nudi opuštanje uz more, vrhunske restorane i pionirski pristup wellnessu Smješten na ulazu u Boku …

Gastronomija

Čokolatijer Claude Krajner oduševio čokoladnim desertom u Esplanadi

Čokolatijer Claude Krajner stigao je u Zagreb i u restoranu Zinfandel’s zagrebačkog hotela Esplanade pred brojnom publikom predstavio svoj poznati čokoladni desert mousse od gorke …

Luksuz

Zaboravite na novčanik, plaćajte Garmin satom

Garmin Pay je brz, siguran i praktičan način plaćanja na svim mjestima koja omogućuju beskontaktno plaćanje – sada uz Visa debitne kartice Zagrebačke banke Ponekad …

Scroll to Top