Pardo Endurance 60 na testu: Sportski trawler6 min
00:01:31
00:01:31

Stilske odrednice uspješnih prethodnika modela Pardo 38, 43 i 50, na Endurance 60 modelu evoluirale su u potpuno novi koncept – jahtu za plovidbu na velikim udaljenostima, uz walkaround layout

Bilo je samo pitanje vremena kada će Cantiere del Pardo, na tragu tržišno uspješnih open kruzera, zakoračiti u zonu jahti preko 50 stopa i dosadašnjim klijentima ponuditi walkaround koji pruža sve benefite obiteljske jahte, ali u kompaktnijem ‘pakiranju’. Nakon dvije godine apstinencije, Cannes Yachting Festival savršeno je odgovarao premijeri cijele nove linije Endurance s modelom Pardo E60, a testiranje predzadnjeg dana festivala jedva smo dočekali.

Ovo je fotografija Pardo Endurance 60 na testu
Pardo Endurance 60 izgleda moderno, prepoznatljivo i sportskije od bilo kojeg trawlera na tržištu

Stilske odrednice uspješnih prethodnika modela Pardo 38, 43 i 50, s više od 200 prodanih jedinica, na Endurance 60 modelu evoluirale su u potpuno novi koncept – jahtu za plovidbu na velikim udaljenostima, uz walkaround layout i maksimalnu udobnost. Hrabar iskorak na tržištu koje je postalo iznimno popularno i gdje je konkurencija ogromna i ozbiljna.

Pedeset godina iskustva ovog brodogradilišta ovdje je stavljeno pred novi izazov, no tehnički odjel brodogradilišta, u suradnji s navalnim arhitektom Davideom Leoneom, koristio se CFD analizama kako bi se optimizirao trup, koji će pružiti maksimalno štedljivu vožnju i što je moguće tišu i ugodniju, i u tome su potpuno uspjeli.

Obrnuti pramac u ovom slučaju nešto je ‘otupio’ i time dobio prostor za veliko sunčalište, a bokovi sa po dva izdužena svjetlosna otvora negdje oko polovine trupa blago se spuštaju prema krmi prateći staklene stijenke salona, pa Endurance 60 izgleda moderno, prepoznatljivo i sportskije od bilo kojeg trawlera na tržištu.

Ulaskom preko električne pasarele na jednom od prolaza, prolazite iznad krmene platforme koju, osim za kupanje, možete koristiti i za učvršćivanje tendera i/ili vodenih igračaka, a zanimljivo je kako vrata na krmi vode u prostor za posadu koji je direktno povezan sa strojarnicom.

ovo je fotografija Pardo Endurance 60 sunčalište
Interijer je nastao pod dizajnerskom palicom Nauta Designa, pa stoga sve i izgleda savršeno talijanski – luksuzno i šarmantno

Veliko modularno sunčalište brzo se u kokpitu transformira u sofu koja sa stolom čini prekrasno mjesto za blagovanje na otvorenom, a Endurance 60 obiluje prostorima za odmor i uživanje u svakoj zoni, no zadržan je i onaj magični element walkarounda – bliski kontakt s morem, naročito važan tijekom dana. Na ovom modelu Pardo je puno se pažnje posvetilo iskoristivosti volumena, pa salon uistinu djeluje impresivno, naročito sa staklenom stijenkom koja daje skoro 360 pogled, ali i koja na neki način briše granice između interijera i eksterijera.

Elementi kuhinje odmah su na ulazu u salon i kao da su produženje namještaja, a opet su jako blizu stolu u salonu, kao i onom vani. Otvorena vrata salona i spušteni prozori kuhinje dodatna su pozivnica za interakciju između eksterijera i interijera, i to putem gastronomije, jer sve što je potrebno jest pružiti ruku i jelo i osvježenje su na stolu.

ovo je fotgrafija Pardo Endurance 60 kuhinja
Otvorena vrata salona i spušteni prozori kuhinje dodatna su pozivnica za interakciju između eksterijera i interijera

Za velikim U-stolom mogu se smjestiti svi putnici, a na skiperskoj klupi ima mjesta za dvoje. Tri Garmin zaslona integrirana su u jedan veliki element i sve izgleda besprijekorno, a iako s desne strane vidljivost ometaju zatamnjena stakla s nosačima. Izlaskom kroz vrata to se mijenja, a izvana se može dosegnuti joystick i tako manevrirati. Jedan od fokusa projekta Endurance 60 bilo je kreiranje velike terase od 41 četvornog metra, električnim spuštanjem bokova, ali koja neće biti sama sebi svrha, već će biti direktno povezana sa salonom i morskim okruženjem.

S otvorenim vratima salona imate nesmetan prolaz, doduše sa skalom, sve do prolaza za kabinski prostor. VIP kabina u opciji s V-krevetom nevjerojatno je prostrana s prozorima na obje strane, pa imate dojam da ste došli u neki lounge, a može se dobiti i s bračnim krevetom. Obilje pretinaca, WC sa stajaćom visinom, stol s tabureom, TV, sve je napravljeno čisto i elegantno. Svaka kabina ima svoj toaletni prostor, a kroz onaj smješten na desnom lijevom boku prolazi se do dvokrevetne sobe, što je praktično rješenje kada na brodu plovite s djecom.

Ovo je fotografija Pardo Endurance 60 kabina
Interijer je nastao pod dizajnerskom palicom Nauta Designa, pa stoga sve i izgleda savršeno talijanski – luksuzno i šarmantno

Niz stube prolazite pokraj kupaonice na jednoj i velikog ormara na drugoj strani, spuštate se na nivo vlasničke kabine koja je pravi ‘suite’, jer je u potpunosti iskorištena širina trupa od preko pet metara. Posebna pažnja posvećena je detaljima i praktičnosti pretinaca, a velika sofa ispod prozora idealno je mjesto za dnevni odmor.

Kombinacija bijelih i sivih površina i materijala uvijek paše uz drvene elemente, a kada vidite razinu obrade drva, te neka Grand Soleil ‘jedriličarska’ rješenja, ukupni dojam izvrsnosti je zaokružen. Interijer je nastao pod dizajnerskom palicom Nauta Designa, pa stoga sve i izgleda savršeno talijanski – luksuzno i šarmantno.

Ovo je fotografija Pardo Endurance 60
Pardo je model Endurance 60 predstavio na Cannes Yachting Festivalu 2021.

Stubama koje su lijepo uklopljene u lijevom kutu vrata salona dolazi se na fly, koji se nastavlja na filozofiju iskoristivosti prostora na najbolji mogući način. Gledajući izvana uopće nemate osjećaj težine fly mosta, jer u profilu kao da ga i nema. Tek podizanjem biminija dobivate izgled fly mosta, koji je prostran i funkcionalan kao kod nekih većih jahti.

Tako se iza skiperske klupe i po sofama može smjestiti svih 12 ljudi, za koliko je registriran Pardo Endurance 60, opružiti se na ležaljkama, poslužiti se pićem i iskoristiti sunčeve zrake na sun padu. Pouzdanost, okretni moment i mala potrošnja naročito pri deplasmanskim brzinama oko 10 čvorova (40 l/h) sa zabilježenih 700 milja navigacije, razlog je zašto je Volvo IPS (2 x 700 KS) preferabilni pogonski sklop u velikom broju motornih jahti.

Pročitajte: Ferretti 500 na testu: Ulazak u svijet elitnog jahtinga

Pročitajte: Absolute 60 Fly na testu: Inovacija ‘na kvadrat’

Pročitajte: Princess S66 na testu: Najbolje od oba svijeta

Plovidba je stabilna zbog širine trupa i težine, pa se tako i ponaša u okretima i tu bismo voljeli da je Endurance 60 nešto direktniji u prijenosu zamišljene putanje u kurs. No zato je tišina i ugoda plovidbe ovom, mogli bismo reći, mini navettom zaista užitak. Prekrcan novinarima željnim test vožnje, E60 je do naše putne brzine od preko 20 čvorova stigao za 20-ak sekundi te nismo ni mogli do deklariranih 25 čvorova, no za brzine i nije osmišljen, već za krstarenja na nešto nižim okretajima, premda mu je 20-ak čvorova putna brzina.

Iz Parda naglašavaju kako je Endurance 60 spreman bez većih modifikacija i za ugradnju hibridnih motora, a svjesni da klijenti (uvijek) žele više, brže i bolje, već su najavili model GT 52 koji će biti poveznica između performance WA serije i Enduro trawler serije.

Svi modeli Endurance 60 za 2022. su rezervirani, pa ako želite ovu stilski dizajniranu, a štedljivu jahtu s obiljem životnog prostora, koju možete koristiti i tijekom hladnijeg vremena, zapišite se na listu čekanja za 2023., jer ne sumnjamo da će Endurance 60, s obzirom na sve što nudi, postati još jedan bestseller Cantiere del Parda.

Pardo Endurance 60 tehnički podaci

Duljina preko svega: 18 m
Širina: 5,10 m
Gaz: 0,80 m (kobilica) 1,20 m (IPS motori)
Istisnina: 30 t
Spremnik za gorivo: 2500 l
Spremnik za vodu: 1000 l
Motori: 2 x Volvo IPS 700 KS (800 KS opcija)
Najveća brzina: 22-25 čvorova
Brzina krstarenja: 20 čvorova
Proizvođač: Cantiere del Pardo

Tekst Filip Bubalo
Fotografije Cantiere del Pardo

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above