Otok Pag ili Mjesec podno Velebita

5 MINUTES READ

Otok Pag diže vječni spomenik teškm životu kilometrima suhozida i uspomenama izvezenima u prekrasnoj čipki, a ono malo škrte zemlje nikad nije moglo dati mnogo, ali ono što je dala, od maslina, ovaca, sira i soli, itekako je dobro

Između više od tisuću jadranskih otoka, Pag je posve drugačiji, kamenit i surov. Bura i razorno more učinili su njegovu istočnu stranu okrenutu prema kopnu nalik na mjesečevu površinu. I dok kamen u spoju s plavetnilom mora i neba čini nestvaran prizor, plovidbom oko otoka nisam susreo niti jedan drugi brod.

Paški sir proslavio je otok Pag

Kao da ih je ova surovost prirode zastrašila i po ovakvom mirnom lijepom danu. Teško je naći ovakve dijelove Jadrana gdje možete ploviti sami. No, otok Pag nije samo mjesec. Ima i on svoje drugo lice. Zapadni dio otoka je niži, zeleniji i pitomiji. Na njemu ima i pitke vode koja dolazi s Velebita.

Pag Rusevine Tvrdjave 01
Na južnom dijelu otoka Paga nalaze se ostaci utvrde Fortica

Na otoku se nalaze tri slatkovodna močvarna jezera: Veliko blato, Malo blato i Kolansko blato. Pag je također jedan od najsunčanijih otoka na Jadranu s više od 2.500 sunčanih sati godišnje. Nije ni čudno kad je veliki prijatelj s burom. I kako to već biva, priroda negdje uzme, a negdje daje.

Čovjek je vrlo prilagodljiva vrsta i na Pagu je uspio od prirode otrgnuti ono najbolje ili možda jedino što se dalo – sol, ovce, sir i masline. Tako je i paški sir proslavio ovaj otok u svijetu. Ono malo sitne trave i ljekovitog bilja koje raste skriveno u pukotinama kamena, pasu paške ovce i ližu slani kamen od bure i mora.

Zahvaljujući domaćem ovčjem mlijeku, punom posolice koju nosi velebitska bura, i egzotičnom utjecaju lokalnih trava, paški se sir ističe i u svijetu

Pa ne čudi što paški sir, koji zrije više od pet mjeseci, ima karakterističan, pikantan okus, svojstven miris i blagu zrnatu strukturu. Proizvodnja ovog sira omogućila je egzistenciju mnogim paškim domaćinstvima, kao i velikoj Paškoj sirani koja je uspjela spojiti tradiciju i tehnologiju u jedno. No ova priča o uspjehu nije bila nimalo laka. I to malo zemlje trebalo je zaštititi od vjetra i mora da je ne odnese.

Suhozidi i meje su važan dio paške prošlosti i vječni spomenik teškog života paškog težaka koji ih je stoljećima gradio i održavao. Po dužini očuvanih suhozida, od oko tisuću kilometara, otok Pag je jedno od najbogatijih područja takve izgradnje u Hrvatskoj.

Podizali su se kao prirodne granice između pašnjaka, dovoljno visoki da ih ovce ne mogu preskočiti te snažni da ih bura ne može srušiti.

Pag
Kao prirodne granice između pašnjaka stoje suhozidi

Otok Pag oduvijek je imao i posebne uvjete za proizvodnju morske soli; mikroklima podneblja, velik broj sunčanih dana, vjetrovi koji stalno pušu, goli kamen i vrlo skromno raslinje. Solana Pag je najveći proizvođač morske soli u Hrvatskoj, a svoju proizvodnju temelji na tisućljetnoj tradiciji proizvodnje morske soli.

Maslina, iako rasprostranjena po cijeloj jadranskoj obali i Mediteranu, na Pagu je jedinstvena. U mjestu Lunu, najsjevernijem otočnom mjestu, nalazi se prirodni rezervat maslina.

Na oko 23 hektara površine izraslo je oko 80.000 maslina, a oko 1.500 stabala oblica svojim rastom daju isprepletenost oblika kamena i drva te tako stvaraju zanimljivu formu i nadrealističnu konturu drva. Ovakve lokacije kao što je Lun postoje još na samo dva mjesta u svijetu – u Izraelu i Grčkoj.

U priči o otoku Pagu ne smije se izostaviti paška čipka, nastala za potrebe ženskog i crkvenog ruha polovicom 15. stoljeća u samostanu sv. Margarite, gdje su paške koludrice od davnina podučavale žensku djecu u pismenosti i izradi čipke.

Galerija paške čipke

Vještina izrade čipke koju su Paškinje usavršile rezultiralo je pozivom na bečki dvor, kod nadvojvotkinje Marije Jozefe, carice majke, kako bi pokazale nastajanje paške čipke. Glas o njenoj ljepoti i savršenstvu pročuo se nadaleko, a njena izrada pojačava se nakon osnivanja Čipkarske škole u Pagu 1906. godine koja je radila do 1945. godine. I danas je moguće vidjeti na paškim ulicama, ispred kuća, žene kako izrađuju čipku koja je postala samostalan dekorativni predmet.

U samom središtu grada Paga, u Kneževoj palači, na Trgu Petra Krešimira IV. uređena je Galerija paške čipke. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske proglasilo je kulturnim dobrom zbirku koju koludrice paškog drevnog samostana skupljaju i čuvaju već više od 150 godina.

Paska Cipka 01
Otok Pag stoljećima njeguje tradiciju izrade čipke. Autor: Vesna Karavanić

Novo vrijeme donijelo je Pagu i nove egzistencijalne mogućnosti. Turizam je privredna grana koja mu u zadnjim desetljećima daje novu vizuru. I u ovom pogledu Pag je specifičan. Plaža Zrće sa svojim klubovima i razuzdanim zabavama postala je svjetski poznata destinacija za sve one mlade partijanere koji posjećuju najbolje svjetske klubove.

No to nije jedina vrsta turizma na otoku Pagu. Tu su i mali obiteljski, veoma kvalitetni, hoteli, poput Boškinca, koji nude vrhunsku gastronomiju, uz vina iz vlastitih vinskih podruma.

Posebnost paške janjetine

Gurmani će svakako uživati na ovom otoku. Pag opet nudi ono što nema nigdje drugdje. Paška janjetina je jedna od tih specijaliteta. Specifičnog je okusa zbog prostora u kojem autohtona ovca živi i u kojem se hrani. To je krš, goli kamenjar na kojem rastu razna ljekovita bilja, kao slavulja, škrta sitna trava obasuta posolicom koju nanose zimske bure.

Pag
Paška je janjetina specifičnog okusa

Upravo zbog takvog uzgoja i načina ishrane, meso paške janjetine ima poseban okus. Svim ovim slanim okusima trebalo je napraviti kontrast.

Bura i razorno more učinili su njegovu istočnu stranu okrenutu prema kopnu nalik na mjesečevu površinu. No, otok Pag nije samo mjesec. Ima i on svoje drugo lice. Zapadni dio otoka je niži, zeleniji i pitomiji

Tako je nastao baškotin, zasigurno najstarija slastica, tvrdi slatki prepečenac spravljen po posebnoj samostanskoj recepturi. Benediktinke njeguju proizvodnju baškotina više od 300 godina. U prijašnjim vremenima goste se dočekivalo baškotinima i bijelom kavom. Danas paški baškotin nosi oznaku ‘Izvorno hrvatsko’ i ‘Hrvatski otočni proizvod’.

Hrvatski turizam ove godine postiže rekordne rezultate pa ne čudi što su nakon razvikanih destinacija, poput Dubrovnika i Hvara, na red došli manje poznati i popularni otoci koji itekako imaju što pružiti. Uvjerili smo se da je jedan od njih i otok Pag, destinacija koju svakako vrijedi posjetiti.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija mjesta Povlja, Brač Plovidba

Mali biseri na sjevernoj obali otoka Brača

Premda se otok Brač nalazi u neposrednoj blizini Splita, njegove sjeverne obale većini su nautičara nepoznate, a među njima se nalazi nekoliko bisera koji bi …

Ovo je fotografija Kninska tvrđava Hrvatska

Tvrđave u Dalmaciji: Igra prijestolja na hrvatski način

Kninska tvrđava, tvrđava Klis i tvrđava Nehaj te utvrde u Dubrovniku i Omišu zbog svojih su ljepota idealne proljetne destinacije Savršen vikend s cijelom obitelji …

Sibenik Katedrala 01 Destinacije

Grad Šibenik: Šibenska moderna renesansa

S obzirom na strelovit razvoj u brojnim smjerovima, grad Šibenik proživljava veličanstvenu transformaciju u ne samo turistički, već i urbani centar, u kojem podjednako uživaju …

Vis Archipelago Destinacije

Viški arhipelag: Ljepota koja je zadivila UNESCO

Dijelovi Viškog arhipelaga, posebno oni oko Jabuke i Brusnika, kao i unutrašnjost otoka Visa, izgrađeni su od vulkanskih stijena, koje su nastale prije 220 milijuna …

Dubrovnik UNESCO Destinacije

UNESCO gradovi Hrvatske

Jedinstvene spomeničke i prirodne cjeline svake države od neprocjenjive su vrijednosti za cijelo čovječanstvo. Ljudi ih nastoje što bolje zaštititi, sačuvati za buduće naraštaje, predstaviti …

Suhozid Drywall Hrvatska

Suhozidi: Kamena čipka Dalmacije

Suhozidi su priča o suživotu čovjeka i kamena pa je njihovo uvrštenje na UNESCO-ovu listu nematerijalne svjetske baštine priznanje generacijama neimenovanih graditelja sa svih obala …

Ovo je fotografija Bali 4.6 u plovidbi a testu Testovi

Bali 4.6 na testu: Predvodnik klase

Kao nasljednik modela 4.5, od kojeg su dizajneri uzeli najbolje sastojke, nastao je  moderan katamaran Bali 4.6 zaobljenih i mekih linija eksterijera, koji cilja na …

Jahting

Ljetna prilika za Frauscher 1414 Demon

Frauscher se svrstava među rijetke proizvođače čija ćete plovila prepoznati ‘na kilometar’, a upravo je takav ‘prvak stila’ i njihov najveći model 1414 Demon čiji …

Ovo je fotografija Teo Ivanišević i Luka Miletić, projekt Croeat Intervjui

Teo Ivanišević & Luka Miletić: Croeat jahtama nudi samo najbolje hrvatske proizvode

Prvoklasan izbor hrvatskih namirnica, vrhunska usluga i zarazni entuzijazam odlike su novog servisa za opskrbu jahti koji su pokrenuli Teo Ivanišević i Luka Miletić Teo …

Ovo je fotografija Breitling Superocean Heritage Ocean Conservancy Limited Edition ronilački satovi Luksuz

Ronilački satovi s ekološkim potpisom

Ronilački satovi posvećeni tajnovitim dubinama mora, veličanstvenim morskim bićima i legendarnim istraživačima podižu ekološku svijest o važnosti oceana za ljudsku civilizaciju IWC Aquatimer Chronograph Edition …

Ovo je fotografija restoran festa Gastronomija

Tri kornatske prijestolnice gastronomije: Fešta, Opat i Žakan

Plovidba predivnim labirintom Kornata nije potpuna bez užitaka na tanjuru. Restoran Fešta, Konoba Opat i Konoba Žakan nautičarima nude jedinstven doživljaj lokalne povijesti, tradicije i …

Ovo je fotografija Ivica Kostelić regata Sport

IVICA KOSTELIĆ BLOG Ocean dobrih ljudi i sjajnih jedriličara

U novom blogu za Yachts Croatia, Ivica Kostelić piše o svojem prvom prelasku oceana s jedrilicom Klase 40, Optimus Prime, na regati Les Sables-Horta Les …

Scroll to Top