Neobični otoci Jadrana2 min

Ako ljetujete na Jadranu svakako savjetujemo da uvrstite ove neobične otočiće na listu izleta

S više od tisuću otoka, grebena i hridi hrvatska obala već dulji niz godina brojne nautičare zavodi svojim prirodnim ljepotama, povijesnim znamenitostima, živopisnim mjestima i raskošnom gastronomijom.

Jedinstveni zbog svojeg broja i razvedenosti, svaki biser Jadranskog mora priča priču za sebe, no mi vam, pak,  donosimo izbor onih čudnovatih otočića koji su zbog svojih specifičnih oblika prepoznati kako kod nas, tako i u svijetu, a čije fotografije potpisuje Boris Kačan, zadarski majstor pejzažne fotografije.

Bavljenac

Smješten u šibenskom arhipelagu, blizu otoka Kaprija, Bavljenac svoj zanimljiv izgled može zahvaliti ljudskom djelovanju, jer se na tom otočiću nalazi labirint suhozida dugačak čak 23 kilometra.

bavljenac

Gaz

U obliku ribice, otočić Gaz sastavni je dio Nacionalnog parka Brijuni te jedan od 14 tamošnjih otoka i otočića. Gazom dominiraju ostaci stambenog objekta s cisternom za vodu, omeđeni suhozidima koji se prostiru 80 metara u dužinu i 70 metara u širinu te dosežu visinu od četiri metra.

gaz

Veli Maškalić

Sa sjeveroistočne strane stjenovitog otočića Veli Maškalić izdiže se vrh vertikalnog zida koji seže do dubine od 45 metra i dužine oko 500 metara. Na njega ćete naići ukoliko plovite kroz Paška vrata.

maskalic

Veli Sikavac

Južno od paškog mosta smjestio se otočić Veli Sikavac na kojem su pronađeni senzacionalni ostaci bizantske utvrde iz 6. stoljeća.

sikavac neobični otoci jadrana

Galešnjak

Na Jadranu se nalazi nekoliko srcolikih otočića, a jedan od popularnijih je zasigurno Galešnjak koji se smjestio u Pašmanskom kanalu između otoka Pašman i mjesta Turanj na kopnu.

neobični otoci jadrana galešnjak

Lukovnik

Još jedan srcolikog oblika otočić Lukovnik smjestio se ispred Tribunja

lukovnik neobični otoci jadrana

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above