Muškat istarski

5 MINUTES READ

Vino meditacije

Istarski vinogradi stoljećima stvaraju vinsku čaroliju, aromatično vino zlatne boje i cvjetnog mirisa, u čijoj su punoći okusa uživali i kraljevi. Zahvaljujući svojim plemenitim svojstvima, ovo se vino odlično sljubljuje sa slasticama, a dobro prati i druga jela

Istra je kao djelić Mediterana od davnina protkana vinskom tradicijom.  Jedan od najvećih rimskih kroničara, Plinije stariji, u svom djelu ‘Historiarum mundi’ spominje vino vinum pucinum i obasipa ga pohvalama te tvrdi da carica Livija svojih 82 godine života može zahvaliti upravo tom vinu. On je vino smjestio u Istru. Kroz srednji vijek istarska muškatna vina su redovito spominjana kao delicije koje su završavale na kraljevskim stolovima. Danas je vino u Istri u uzletu i ima još ljepšu priču. Mnogi su skloni priznati da je najkvalitetnije ono koje su iznjedrili vinogradi između mediteranskih plaža na obali i planine Učke, vino iz istarske unutrašnjosti, posebice na zapadu i sjeverozapadu. Mnogi poznavaoci istarskih vina na posebno mjesto stavljaju muškat. To je sorta bijelog grožđa koja raste na određenom području i uspijeva na zemljištu bogatom laporom – flišom na nadmorskim visinama od 200 do 350 metara submediteranskog položaja. Tijekom stoljeća, zahvaljujući posebnosti klime i tla, muškat je poprimio gotovo savršene osobine. Najčešće je svjetlije ili tamnije zlatne boje, intenzivnog mirisa divljih karanfila, ružinih latica s notama svježeg voća. Vrli je pratilac slastica, kolačića od badema ili oraha, cukarinčića. Često se poslužuje i kao aperitiv. Osjetljiva je to sorta, s njom treba pažljivo i na vrijeme. I onda je rezultat vatromet mirisa i okusa. To je vino za ‘veliko finale’, a možda i za velike vinare. Može se pijuckati onako, za dušu, poput aperitiva, ili pak njime zalijevati kakvo laganije, slađe, osebujno jelo. Jedan od velikih istarskih vinara koji se naglo pojavio na vinskom nebu, 2002. godine, kada je njegov chardonnay proglašen najboljim bijelim vinom u Hrvatskoj, jest i Eliđo Pilato. U Lašićima pored Vižinade, njegova upornost, odvažnost i strast prema autohtonim sortama naišla je na itekako plodno tlo. Zadovoljan je jer je unatoč vremenski, u najmanju ruku, čudnoj godini uspio proizvesti kvalitetna vina, zadržati visoku kvalitetu i ostati u vrhu istarske enološke ponude. Na ulasku u podrum obitelji Pilato zapljusnut će vas spoj tradicije i mladosti. Mama, tata, djeca, čak i baka, svi s toplinom i entuzijazmom pričaju o rajskoj kaplji kojoj su odlučili posvetiti svoje vrijeme i ljubav. Baka Gracijela, Eliđijeva mama, ispričala nam je zanimljivu priču o muškatu u svojoj kuhinji. ‘Za Badnjak, kada smo se svi lijepo okupili za stolom, uz toplo ognjišće, radila sam fritule. Nekada nije bilo ni mesa ni kolača svakodnevno, pa se svaka takva fešta čekala. Pekli smo ih u dubokom ulju, a onako vruće toćali u muškat. Posebna je bila i naša pinca za koju smo imali posebnu peć, a radili smo je za Uskrs. U tijesto bi stavljali malo muškata, a svaki zalogaj zalili bi s malo tog finog vina.’ Eliđo se s pravom ponosi svojim polusuhim muškatom ‘Serafin’ (2011. g.) izniklim s istarske crvene zemlje koji je osvojio brojne nagrade i priznanja. Često ga serviraju uz sirove škampe što nakon uvriježenog mišljenja da ‘ide’ samo uz slatko, ovom aromatičnom vinu daje malo ‘ozbiljnosti’. Simpatična Gracijela na odlasku od Pilatovih rekla nam je s velikim osmijehom na licu: ‘Ma, kako to dojde! Znate da noćas mi se sanjalo da sam pincu misila!’

Muškat Serafin
Muškat Serafin

Kada pak Luciana Visintina slušate kako zaneseno priča o osobitostima i prednostima pojedinih položaja na kojima se nalaze njegovi vinogradi, o znanju i iskustvu koje je potrebno imati kako bi se znalački obradio neki trs ili prorijedio neki grozd, te kada vam opisuje svoja vina ‘Veralda’ i obrazlaže kako je nastao njegov pjenušac, a nova era terana tek dolazi – tada ste, dakle, osvojeni i pokoreni snagom uvjerljivosti ovog vinara i možete spoznati njegov karakter. Njegov, ali i njihovih vina, također! Jednako odlučna, uvjerljiva i nadasve simpatična je i njegova majka Nives koja je pripremila jedno jelo u nesvakidašnjoj kombinaciji, upravo s muškatom, no prije svega treba reći kako se muškat nekada pio, ili bolje rečeno, kako se boca otvarala samo u posebnim svečanim prigodama. Danas je svečanost popiti dobar kvalitetan muškat. Bucolaj, poseban kolač, kao krafne, nosio se na krizmanje (čak su ga i kumovi kao poklon davali), umakao se u muškat, pa tek onda u šećer. ‘Muškat s naše bijele zemlje je jedini pravi muškat, za mene. Misli se da se muškat spaja samo sa slatkim, slažem se, ali imam i ja jedan zanimljivi spoj slanog i ovog slatkog vina. To je palenta od bakalara koja se kao takva radi samo do rijeke Mirne, a dolazi iz Italije, odnosno iz Vicence, gdje je i najpoznatija. U Triestu su joj posvetili čak i pjesmu. Naime, nema tu nikakve tajne, palenta se kuha s mlijekom, ali u vodi u kojoj se kuhao bakalar, da ima sasvim određen okus. To jelo nije teško, ali je aromatično baš kao i naš muškat’, ispričala nam je Nives. S bijele zemlje, bijeli muškat ima malo veće grozdove, vino je gorkasto (pa stoga nikada ne smije do kraja fermentirati), a još i za vrijeme Austro-Ugarske, Tršćani bi baš kod njih kupovali ovo vino i dobro su znali da već na kilometar od njih, u Brtonigli (također znamenitoj po dobrim vinima), muškat s crvene zemlje ima neki drugi miris. Ne, tako fin…

Vino Veralda
Vino Veralda

Vino stvarano na šest hektara vinograda, u blizini Vižinade, zaneseno i strastveno njeguje i Marko Geržinić. Mladi vinar o čijim vinima ćete tek čuti hvalospjeve. Njegovo vrijeme je stiglo, no vrhunac tek dolazi. Njegov šukundjed, slavnom je uskotračnom prugom Parenzanom putovao da bi prodavao vino po bivšoj Austro-Ugarskoj Monarhiji. Njihov žuti muškat raste na sasvim posebnom položaju. Pozicija Stara boška, na crvenoj zemlji, 250 metara iznad mora, mnogima bi bila idealna za izgradnju kakve velebne vile, što bi doista bilo svetogrđe, jer gdje god se okrenete, pogled vam se napaja ljepotom. Novigradsko more s jedne strane, slikoviti gradići Grožnjan i Oprtalj s druge strane, tamo daleko, no ne odveć, i čuvarica – Učka. To je vino s pogledom! Vile ne dolaze u obzir, a za nastavak tradicije proizvodnje vina Marko je itekako garancija svojem ocu koji je ljubav prema vinu naslijedio još od svog djeda. Lućano Geržinić s ponosom spominje roditelje s kojima je kao mali išao u vinograd. Upravo zrelo grožđe muškata tada ne bi smio jesti jer se čuvalo isključivo za vino. I to ne bilo kakvo! ‘Pokojni djed Petar pričao mi je o tome kako su Talijani pa i Slovenci na konjima dolazili po njihova vina, najviše malvaziju i teran (nekoliko stotina litara), a na kraju bi uzeli i oko pet litara muškata. Uglavnom za svoje fine ‘frajle’ iz Triestea’, kazuje Lućano. Fine dame nije smetalo što tada to skupocjeno vino nije imalo čak niti svoje boce, već se onako iz demižone nalijevalo u bokale i čaše. Sami proizvođači rijetko bi ga sebi priuštili. Bilo je to vino isključivo za goste u svečanim prigodama ili blagdanima, ili pak za poklon kakvom važnom poslovnom suradniku ili prijatelju. Vino je putovalo volovima ili konjima do Poreča, pa onda brodom do Triestea, a kasnije Parenzanom, sa stanice u Vižinadi. Sama uskotračna pruga samo je dvjestotinjak metara ispod imanja Geržinićevih. Sve poslovne veze njegovale su se generacijama. Praunuci nekadašnjih kupaca i dalje su vjerni klijenti, praunuku – vinaru. Međusobno povjerenje zapečatili su pradjedovi, pa su danas više prijatelji nego poslovni suradnici. Marko Geržinić svoj muškat rado sljubljuje s fritulama, odležanim i dimljenim sirevima. Ako su u istarskim vinima uživali na dvoru cara Franje Josipa u Beču i kralja Emanuela III. u Rimu, uživajte i vi!

Muškat Geržinić
Muškat Geržinić
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Sibenik Katedrala 01 Destinacije

Grad Šibenik: Šibenska moderna renesansa

S obzirom na strelovit razvoj u brojnim smjerovima, grad Šibenik proživljava veličanstvenu transformaciju u ne samo turistički, već i urbani centar, u kojem podjednako uživaju …

Atelier Umjetnost

Atelier des Lumières: Uronite u slikarsko platno

Putovanja Mediteranom najvećim slikarima 19. stoljeća donijela su obnovu kreativnog naboja, a spektakularna digitalna izložba u pariškom Atelieru des Lumières njihovu umjetnost približava novim generacijama …

Dubrovnik UNESCO Destinacije

UNESCO gradovi Hrvatske

Jedinstvene spomeničke i prirodne cjeline svake države od neprocjenjive su vrijednosti za cijelo čovječanstvo. Ljudi ih nastoje što bolje zaštititi, sačuvati za buduće naraštaje, predstaviti …

Plavac Mali Hrvatska

Mali plavac konačno se pretočio u zlato

Decanterove nagrade 2019. Svjetska vinska scena konačno je odala priznanje jednoj nepoznatoj, ali na dalmatinskoj obali obožavanoj sorti i to na jednom od najprestižnijih svjetskih …

Gusarski Gradići Omiš Hrvatska

Jadranska gusarska gnijezda

U vremenima kad se plovilo samo danju, i to nadomak obale, uz istočnu jadransku obalu nije bilo ni ugodno ni sigurno, zbog pljačkaša koji su …

Restoran Cartina Alen Đukić Gastronomija

Mediteranska kuhinja s pogledom na Trogir

Restoran Cartina pod palicom novog chefa Od ove sezone meni restorana hotela Brown Beach House bit će usklađen s prepoznatljivim interijerom, prezentirajući i na ‘pjatu’ …

Ovo je fotografija Rand Escape 30 Testovi

Rand Escape 30 na testu: Mala jahta velikih namjera

Vanjske linije modela Rand Escape 30, kao i svih ostalih, potpisuje Carl Rand i već na letimičan pogled otkrivaju da se radi o modernom dizajnu, …

Ovo je fotografija vanjskih linija novog modela Ferretti 860 Jahting

Ferretti Yachts 860: Evolucija koncepta flybridge

Nova flybridge jahta koju je stvorilo brodogradilište sa sjedištem u Cattolici donosi vrhunska dizajnerska i tehnološka rješenja u kojima stilski i strukturalni elementi skladno surađuju …

Ovo je fotografija ACI marine Dubrovnik Jahting

Nova ulaganja u ACI marini Dubrovnik

Nautičari zahtijevaju sve veću razinu usluge, a nova ulaganja u ACI marini Dubrovnik ukorak su sa svjetskim nautičkim trendovima Kako bi ACI marina Dubrovnik ostala …

Ovo je fotografija tima tvrtke Marinetek Jahting

Marinetek: Uspješna godina zaokružena inovacijama

Marineteku su odobrena bespovratna sredstva iz programa Norveškog financijskog mehanizma 2014-2021 – Business Development and Innovation Croatia. Radi se o sredstvima za poticanje poslovnog razvoja …

Ovo je fotografija modela s Chaumet dijamantnim nakitom kolekcije Josephine Chaumet Luksuz

Chaumet Joséphine: Probudite caricu u sebi

Današnji komadi dijamantnog nakita kolekcije Joséphine reinterpretacija su nakita koji se u prošlosti izrađivao za jednu od prvih svjetskih modnih influencerica Prva velika klijentica draguljarske …

Ovo je fotografija Tanje Deman Intervjui

Tanja Deman: Moj novi horizont nakon izolacije

Snimanje ekološki angažiranog dokumentarnog filma ‘Horizont’ na najizoliranijem jadranskom otoku temeljito je promijenilo i urbani stil življenja svjetski priznate umjetnice rodom iz Splita Nedugo nakon …

Scroll to Top