Mora ne mogu više čekati

by Yachts Croatia

Oceani su temelj života na planetu i naš odnos prema njima, način na koji ih koristimo, upoznajemo i štitimo, oblikovat će budućnost čovječanstva tijekom idućih tisuću godina

Oceani su ujedno i najveći i najmanje istražen ekosustav na Zemlji. Znanstvenici vjeruju da više od 90 posto oceanskih vrsta tek treba biti otkriveno. Idućih deset godina bit će ključno za preživljavanje života na planetu kakav poznajemo. Mnogi tvrde da je ljudska vrsta na putu za samouništenje i možda su u pravu, ali to ne smijemo prihvatiti kao činjenicu. Bit će nam potrebne brze i dubinske promjene u ponašanju, koje trenutno podrazumijeva da čovjek stvara, kontrolira i troši gotovo sve oko sebe. U posljednjih 100 godina čovjek je ispustio više karbona u atmosferu nego u prethodnih 2000 godina. Ako tako nastavimo, do kraja ovog stoljeća temperatura planeta porast će za pet stupnjeva. Razina mora mogla bi narasti za više od dva metra, a iako je teško predvidjeti točan učinak tog fenomena, pretpostavlja se da će potaknuti globalne migracije stotina milijuna ljudi i potencijalno izazvati ratove kad migranti budu u potrazi za skloništem i hranom. U posljednjih pet godina oceani su najtopliji otkad se obavlja mjerenje. Apsorbiraju toplinu 40 posto brže nego što se prije mislilo. U posljednjih 100 godina odumrlo je između 30 i 60 posto svih koralja na planetu, a godišnje u oceanski ekosustav uđe novih 12,7 milijuna tona plastičnog otpada. Taj broj samo raste, a vremena nam ponestaje. Istraživanje oceana kronično pati od drastičnog nedostatka financijskih sredstava. Neka od najvećih otkrića ostvarena su upravo uz pomoć filantropa, a nijedno od njih nije važnije od prikupljanja podataka koji su omogućili detaljnu analizu globalnog zatopljenja, koje je u početku također bilo financirano kroz udruge, prije tridesetak godina.

U posljednjih pet godina oceani su najtopliji otkad se obavlja mjerenje

Usporavanje globalne klimatske krize zahtijeva temeljitu kulturnu promjenu čovječanstva, ali i masivno ulaganje u znanost i tehničke inovacije. Da bismo ostvarili ciljeve o održivom razvoju do 2030., ulaganje bi trebalo iznositi oko sedam trilijuna dolara, a i nakon obećanja vlada, nedostaje još 2,5 trilijuna dolara. Dobrotvorne udruge godišnje prikupe oko 410 milijardi dolara, a istovremeno ostvare prihod od dva trilijuna. To znači da je u teoriji financiranje moguće, ali da se svega 3 posto prikupljenih sredstava ulaže u znanstvena istraživanja. Filantropija je uvijek bila i još uvijek može biti moćno sredstvo promjene, ali oceani su i dalje najslabije financiran problem vezan uz održivi razvoj i od 2009. svake godine prime tek 1 posto ukupno prikupljenih sredstava, od čega većina dolazi iz 20 udruga. Pred nama su bez sumnje veliki izazovi, a nautička industrija – kao i sve druge industrije – morat će prihvatiti i provesti dubinske promjene u ponašanju i poslovanju. Pri pogledu na oceane, nemoguće je ne primijetiti koliko smo vezani za njega: koliko je povezan i s kopnom i s nama samima, s našim blagostanjem i blagostanjem planeta. Oceani su temelj života na planetu i naš odnos prema njima, način na kojih ih koristimo, upoznajemo i štitimo, oblikovat će budućnost čovječanstva tijekom idućih tisuću godina. Zbog toga je osnovana zaklada Arksen, kao platforma za istraživanje, očuvanje i kreativnost u potpori zaštite života na Zemlji i ekosustava koji taj život omogućuju, za identifikaciju novih vrsta i poticanje kulturnih promjena koje vode prema održivom razvoju. Svojim djelovanjem zaklada osigurava financiranje za projekte, za vrijeme provedeno u plovidbi, što na vlastitim, što na partnerskim plovilima, za medijsku produkciju i marketinško znanje potrebno za pomoć u istraživačkim i znanstvenim projektima, te obrazovanje i istraživanje.

Zaklada Arksen je neprofitna udruga za prikupljanje novca za poticanje istraživačkih projekata koji će potaknuti bolje razumijevanje ekosustava oceana

Plovila Arksena nisu samo još jedan projekt koji nudi hibridni pogon, efikasan trup ili solarno napajanje sustava, nisu posebna zbog načina zbrinjavanja nakon isteka radnog vijeka ili načina poslovanja brodogradilišta ili novog vlasničkog modela. Cilj Arksena je dati smisao iskustvu brodovlasnika kroz filantropiju i doprinos znanosti, promijeniti poznate obrasce luksuznog putovanja olakšavanjem istraživanja oceana na neškodljiv način, te omogućiti suradnju među vlasnicima, znanstvenicima, borcima za očuvanje oceana i aktivistima. Arksen ima za cilj promijeniti samo značenje pojma vlasništva broda od užitka jedne osobe u posjedovanju do moćne namjere da se brod koristi kao pokretač kulturne promjene. Ako budemo surađivali, možemo prikupiti dovoljno sredstava za stvarnu istraživačku platformu koja će značajno dopuniti našu znanstvenu spoznaju i dati nam alate za donošenje boljih odluka. Usprkos izazovima, nikad nije bio bolji trenutak za djelovanje – preostalo nam je još deset godina.

Tekst Jasper Smith, osnivač zaklade Arksen
Fotografije Arksen, Pixabay & Shutterstock.com

Monaco Yacht Show 2019
International Charter Expo u Beču