Monte Carlo Yachts 96 na testu: Prestižna nova jahta4 min

Sedmi po redu Monte Carlo Yachts smjestio se po duljini između modela od 86 i 105 stopa. Po svom duhu, ova moćna jahta s pet kabina pripada elitnom jahtingu i jedno je od najatraktivnijih plovila u svijetu ove godine

Talijansko brodogradilište Monte Carlo Yachts svake godine od svog osnutka predstavlja po jedan novi model, koji utjelovljuje kontinuitet razvoja brenda, ali istodobno i evoluciju postojećih jahti, sve s prepoznatljivim potpisom dizajnerskog studija Nuvolari Lenard. Slučaj je to i s njihovim najnovijim (sedmim) modelom, porinutim u ljeto 2017. na prestižnom eventu u Veneciji, nakon čega je novi Monte Carlo Yachts 96 predstavljen na sajmu u Cannesu, da bi početkom ove godine bio i jedno od najvećih izloženih plovila na sajmu u Düsseldorfu. U svakom slučaju, radi se o jednoj od najzapaženijih novih jahti ove sezone.

Ono na čemu treba odati priznanje kreatorima i brodogradilištu u cijelom njihovu dosadašnjem radu na stvaranju brenda jest činjenica da ćete bilo koju jahtu Monte Carlo lako razlikovati na moru – one od početka slijede prepoznatljivi dizajnerski stil kojem su zaštitni znak okrugla prozorska okna na boku. Međutim, Monte Carlo Yachts predstavlja puno više od zaista prepoznatljivog dizajna. Riječ je o funkcionalno besprijekornim jahtama čiji je dizajn samo ‘šećer na kraju’. Sve to su odlike i nove jahte od 96 stopa, što se vidi odmah nakon dolaska na taj model, gdje vas na krmi čeka uronjiva hidraulična platforma širine gotovo sedam metara i krmena garaža duga 4,5 metara, u koju se lako sprema i tender i jet-ski. U krmenom kokpitu prevladava veliki fiksni stol sa stolicama za osam osoba, a drvena obloga stropa, komadi od lakiranog tikova drva i mala klupica sa strane daju tom prostoru pravi nautički šarm.

Monte Carlo Yachts 96
‘Nautičkom’ ugođaju vanjštine plovila u koju se savršeno uklapaju detalji od lakiranog tika oponira moderan stil uređenja unutrašnjosti s finim materijalima

Za razliku od vanjskih prostora, unutrašnjost jahte ‘diše’ sasvim drugim ambijentom. Moderni interijeri opremljeni najfinijim materijalima i tkaninama kuća Hermès, Armani/Casa i Rubelli, još su jedan zaštitni znak dizajna kakav je primijenjen u svim njihovim jahtama, uključujući i najnoviju. U salonu je lako uočiti dvoja klizna vrata, sa svake strane blagovaonice, koja vode na dvije velike terase koje se dobivaju spuštanjem bočne ograde. U krmenom dijelu salona nalazi se udobno sjedište i sofa U-oblika. Cijelom duljinom salona protežu se samo dva duga prozora, koji, uz spomenuta klizna vrata, daju tom prostoru veliku količinu svjetla. U prednjem dijelu salona nalazi se blagovaonica s velikim stolom okomito postavljenim na uzdužnicu broda.

Silazak u potpalublje podijeljen je u onaj za posadu i za goste. Ulaz za posadu nalazi se s lijeve strane gdje se silazi u pramčani dio potpalublja u kojem su smještene tri kabine i kuhinja. Velika kabina s bračnim krevetom rezervirana je za skipera sa zasebnim toaletnim prostorom. Koncept je to kao na većim jahtama gdje se zatvaranjem vrata za ulazak u salon posada potpuno izolira od gostinskog dijela, a dio za posadu ima i zaseban izlazak na palubu. U prolazu prema dijelu za posadu smješten je dnevni toaletni prostor.

Monte Carlo Yachts 96
Vlasnička kabina smještena je u prednjem dijelu glavne palube, uživa u nesmetanom pogledu na okoliš, uključujući i svjetlosni otvor na stropu

Prikazana jahta ima raspored s pet kabina, od kojih se vlasnička nalazi na glavnoj palubi, a četiri kabine za goste su u potpalublju. Vlasnička kabina ima toaletni prostor s kadom i tuš-kabinom u pramčanom dijelu, a ležeći u krevetu uživat ćete u nesmetanom pogledu gdje god da ga uperite. Naime, stakla u bočnoj ogradi (koja su novitet na ovom modelu) omogućuju nesmetan pogled kroz bočne prozore, a veliki svjetlarnik na krovu vlasničke kabine otvara vam pogled prema zvijezdama. Taj otvor se prema potrebi prekriva blindama pokretanim elektromotorom. S jedne strane vlasničke kabine smješten je udoban trosjed, a s druge radni stol. Jednostavne i čiste linije, uz zaobljene detalje, stvaraju dizajnersku raskoš u cijelom interijeru, a kožni detalji dodatno razigravaju dojam luksuza.

U Düsseldorfu je Monte Carlo Yachts najavio suradnju s proizvođačem namještaja Giorgetti, još jednim velikim imenom talijanskog dizajna, nadopunjujući kvalitetu svojih jahti vrhunskim dizajnerskim komadima te kuće. U potpalublju se nalaze četiri ‘moćne’ kabine, dvije identične u krmi s bračnim ležajem, i dvije u pramcu s razdvojenim ležajima koji se po potrebi mogu spojiti, a svaka kabina ima lijep pogled na more. Koliko god unutrašnjost jahte bila impresivna, savršenu protutežu interijeru čine vanjske površine.

Monte Carlo Yachts 96
Moćan profil nove jahte nadopunjuju dizajnerski detalji vanjštine izrađeni od sjajnog nehrđajućeg čelika

Kroz kormilarnicu smještenu ‘između paluba’ dolazi se na gornji most, vjerojatno najvećih mogućih dimenzija s obzirom na veličinu jahte. Enormna površina natkrivena je karbonskim tvrdim krovom (koji malo vibrira pri najvećim okretajima motora), koji u sredini ima pomični pokrov od tkanine. Na prednjem dijelu gornje palube nalaze se sjedišta i skrivena televizija, a krmeni dio rezerviran je za ležaljke i opcijski jacuzzi. I za kraj predstavljanja, treba navesti još jednom fantastičan pramčani kokpit koji se sastoji od dvije cjeline i zaštitni je znak cijelog brenda.

Na moru nova jahta nije prebrza, uz maksimalnu brzinu od 27 čvorova, ona lako krstari s 20 čvorova, a ako ste željni boljih performansi, trebat će vam opcijski MTU motori od 2.200 konjskih snaga. Po našem mišljenju, ovo je samo prvi opis fantastične nove jahte, koju preporučujemo posjetiti u bilo kojoj prilici, jer će boravak na njoj zasigurno obogatiti vašu nautičarsku percepciju i iskustvo.

Fotografije Monte Carlo Yachts

Tehnički podaci

Duljina preko svega: 29,26 m
Širina: 6,94 m
Gaz: 2,10 m
Istisnina: 98 t
Motori: 2 x MTU 16V 2000 M86
2 x MAN V12
Snaga: 2.200 KS / 1.900 KS
Najveća brzina: 27 čv.
Brzina krstarenja: 21 do 24 čv.
Spremnik za gorivo: 11.000 l
Spremnik za vodu: 1.650 l
Dizajner: Nuvolari Lenard
Graditelj: Monte Carlo Yachts
Zastupnik: Nautika Centar Nava

 

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above