Moda iz budućnosti

by Yachts Croatia

Slovenska modna dizajnerica Matea Benedetti bavi se održivim luksuzom, a u Zagrebu je predstavila najnoviju kolekciju posvećenu koraljnim grebenima i tropskim ribama

Prvi zagrebački sajam lijepih i vrijednih stvari – Winter FairYtale, imao je čast ugostiti dvije velike slovenske umjetnice – najbolju svjetsku cheficu za 2017. Anu Roš te modnu kreatoricu Mateu Benedetti. Jela koja priprema Ana Roš definitivno imaju veze s kuharskom umjetnošću. Nepretenciozno, vrhunski spojeno i naoko nespojivo, minuciozno precizno i maštovito, sve je to dojam nakon gastro-bajke kojom je Ana Roš pridobila nove sljedbenike svog poimanja hrane i stila kojim je priprema. Na humanitarnoj je večeri sve oduševila prvenstveno hranom, ali i jednostavnošću i neposrednošću nastupa, prezentacije i osobne životne filozofije. Održivost, inovacija i luksuz teme su kojima se Matea Benedetti bavi kroz modu.

Matea Benedetti

Zagreb Winter FairYtale doživio je modu iz budućnosti

Kombinacija ekološkog duha i revolucionarnih proizvodnih procesa usredotočuje se na rijetke, dragocjene i inovativne materijale, a ljepota i kvaliteta njezine odjeće idu dalje od onoga što oko može vidjeti. Veganska koža od lišća ananasa, organska vuna i svila, bambus, konoplja – glavni su junaci njezinih priča. Matea Benedetti karijeru je započela kao kostimografkinja za operne kuće i kazališta. U dvadeset godina iskustva stekla je međunarodno priznanje zbog svoga kreativnog i inovativnog rada. Tijekom svoje uspješne karijere kao kostimografkinje pokazala je strast za održivom modom, a 2014. započela je eksperimentiranje s prvim ekološkim brendovima. Te godine ju je talijanski Vogue proglasio jednim od 20 najperspektivnijih eko-brendova na svijetu. Od 2017. svoju karijeru kostimografkinje stavila je na čekanje kako bi se usredotočila na razvoj modnog branda. Usput je postala poslovna partnerica Ize Longin, najbogatije žene u Sloveniji.

Matea Benedetti

Talijanski Vogue je 2014. Mateu Benedetti uvrstio među 20 najperspektivnijih eko-brendova na svijetu

‘Sve što sam naučila u kazališnim predstavama i radeći kostime za opere jako je utjecalo na moj modni potpis. Pritom ne mislim samo na odjeću, nego na mjesto, glazbu, svjetlo. Volim otkrivati priču iza svake svoje haljine’, kazala je slovenska dizajnerica. Izložba Zagreb Winter FairYtale bila joj je prvo javno predstavljanje u Hrvatskoj, a na crvenom tepihu publika je mogla uživati u kolekciji za proljeće – ljeto 2019. nazvanoj ‘Mandarin fish’, koju je Matea Benedetti posvetila koraljnim grebenima. Modeli inspirirani morskim životom tvore šarenu i izvrsnu kolekciju koja odgovora ljepoti raznih vrsta riba koje žive u koraljnim grebenima. Prvi je put odjeća napravljena od recikliranog poliestera izvedenog iz recikliranja plastičnih boca. Moćna, revolucionarna, prilagodljiva i nezaboravna – samo su neki od komplimenata koje je dobila nakon revije. ‘Priznajem kako moda treba biti lijepa. Kao i auti. Koliko je bilo interesa za električne automobile prije dolaska Tesle!? Oni su pokazali kako ekologija ne mora biti ružna’, pojasnila je Matea Benedetti.

Fotografije M. Jelavić, K. Peračić i Arhiva Matea Benedetti

 

Nezaobilazan modni dodatak
Vječno. Otmjeno. Suptilno.