Mercedes EQA novi je električni kompaktni SUV

5 MINUTES READ

EQA je naziv za novi početni model u svijetu potpuno električnih Mercedes-EQ vozila. Dinamični dizajn njegove SUV karoserije nagoviješta koliko ćete uživati u vožnji. Nudeći izvrstan kompromis između performansi, troškova i vremena dolaska na tržište, model EQA je prvi potpuno električni član kompaktnih Mercedes-Benz modela. Kao bliski rođak modela GLA, osigurava sve uzbudljive karakteristike tog vozila, u ovom slučaju u kombinaciji s učinkovitim električnim pogonom. Prodaja u Hrvatskoj počet će u veljači 2021., a cijena za novi Mercedes EQA kreće od 49.937,50 eura

EQA 250 prva je izvedba

Model EQA počet će se prodavati s oznakom EQA 250 sa snagom motora od 140 kW i dosegom prema NEDC ciklusu od 486 kilometara . Nakon njega će slijediti dodatne izvedbe koje zadovoljavaju specifične zahtjeve klijenata. S jedne strane uključivat će seriju još više sportskih modela s pogonom na sve kotače i dodatnim električnim pogonom (eATS) i snagom od 200 kW ili više, a s druge strane izvedbu s dosegom od preko 500 kilometara (WLTP). Mercedes-EQ pronašao je rješenje većem dosegu ne samo u baterijama većeg kapaciteta nego i u sustavnim poboljšanjima učinkovitosti svih komponenata vozila.

Ovo je fotografija električni mercedes eqa

Automatska predviđajuća vožnja

Navigacija s funkcijom Electric Intelligence izračunava rutu koja će vas najbrže dovesti do odredišta, uzimajući u obzir vremena punjenja baterije, čime se smanjuje stres vozača prilikom planiranja rute. Na osnovi stalnih simulacija dosega, sustav u obzir uzima bilo kakva potrebna zaustavljanja zbog punjenja, kao i razne druge faktore, kao što su topografija i vremenske prilike. Također je u mogućnosti dinamički reagirati na promjene, na primjer, prema situaciji u prometu ili osobnom stilu vožnje.

Praktično punjenje i plaćanje

Uz pomoć usluge Mercedes me Charge klijenti imaju pristup onome što je danas najveća mreža za punjenje u svijetu: trenutačno uključuje preko 450.000 AC i DC stanica za punjenje u 31 državi. Mercedes me Charge klijentima omogućuje praktičnu uporabu stanica za punjenje raznih pružatelja usluga, čak i u inozemstvu. Samo s jednom registracijom mogu iskoristiti funkciju integriranog plaćanja s jednostavnim procesom naplate.

Zeleno punjenje za električni Mercedes

Mercedes me Charge klijentima omogućuje punjenje na preko 175.000 javnih punionica u cijeloj Europi; Mercedes-Benz osigurava nadopunu sa zelenom, na održivi način proizvedenom energijom.

Veći doseg zahvaljujući manjem otporu zraka

Niski otpor strujanju zraka znači veću učinkovitost – nešto što je posebno važno kod električnih vozila. Novi Mercedes EQA prvi je model iz Mercedes-EQ serije čiji je razvoj aerodinamike u potpunosti proveden digitalno. Iscrpna mjerenja provedena u zračnom tunelu dala su vrijednost Cd faktora od 0,28, čime je potvrđena visoka vrijednost numeričkih simulacija. Površina prednjeg presjeka A je 2,47 m2. Među najvažnijim aerodinamičnim mjerama su potpuno zatvoreni sustav usisa zraka za hlađenje u gornjem dijelu, aerodinamično učinkoviti prednji i stražnji donji spojleri, jako uglađeno, skoro potpuno zatvoreno podvozje, specijalno optimizirani Aero kotači i specifično prilagođeni spojleri prednji i stražnjih kotača.

Sofisticirani sustav upravljanja toplinom

Učinkovitost je bila u fokusu i kod projektiranja arhitekture upravljanja toplinom. Zahvaljujući toplinskoj pumpi koja je dio serijske opreme, otpadna toplina iz električnog pogona može se koristiti za grijanje putničke kabine. To drastično smanjuje potrebu za snagom iz baterije za sustav grijanja, čime se povećava doseg. Također je moguće unaprijed aktivirati klimatiziranje kabine modela EQA prije samog kretanja. Ovom funkcijom direktno se upravlja preko MBUX informacijsko-zabavnog sustava ili preko Mercedes me aplikacije.

Ovo je fotografija MBUX Mercedes sučelje

Sustavno prigušenje buke i iscrpna izolacija

Izuzetni napori poduzeti su kako bi se osiguralo da automobil zadovoljava visoke zahtjeve niske razine buke i vibracija, po čemu je ova marka poznata, uključujući i sustavno odvajanje električnog pogona od šasije i karoserije. U jednaku svrhu služe razne mjere prigušenja koje sprečavaju prijenos buke vjetra u kabinu.

Inteligentni sustavi pomoći u vožnji

Novi Mercedes EQA kao dio serijske opreme ima Active Lane Keeping Assist i Active Brake Assist. U kritičnim situacijama uloga ovog drugog sustava je sprečavanje ili umanjivanje posljedica sudara uz pomoć autonomnog kočenja. Sustav je također u mogućnosti kočiti ako detektira stacionarna vozila i pješake pri tipičnim brzinama gradske vožnje. Unaprijeđene funkcije Driving Assistance paketa, na primjer, uključuju funkciju manevra skretanja, funkciju koridora u nuždi, funkciju upozorenja prilikom izlaska koja vozača upozorava na dolazeće bicikliste ili vozila, kao i upozorenje ako se u blizini pješačkog prijelaza detektira pješak. ECO Assist funkcija podržava posebno opuštenu vožnju uz pomoć DISTRONIC sustava.

Specifični koncept zaštite za Mercedes-EQ

Uzimajući robusnu strukturu modela GLA kao osnovu, karoserija modela EQA je tako prilagođena da se zadovolje specifični zahtjevi električnog automobila. Baterija je ugrađena u specifično razvijeni okvir napravljen od ekstrudiranih sekcija. To ispunjava strukturne zahtjeve. Zaštita baterije u prednjem dijelu baterije u mogućnosti je zaštititi ovu jedinicu za spremanje energije od probijanja stranim predmetima, čime se također sprečavaju posljedična oštećenja. Prirodno, novi Mercedes EQA je također trebao proći normalne i vrlo temeljite testove sudara ove marke. Također vrijede strogi zahtjevi za bateriju i sve komponente koje provode električnu struju.

Pravi Mercedes i u smislu zaštite putnika

Prednji zračni jastuk za vozača i suvozača, zračni jastuk za koljena vozača i zračne zavjese dio su serijske opreme. Zračne zavjese pokrivaju prvi i drugi red sjedala. Dio serijske opreme su bočni zračni jastuci u prednjim sjedalima za zaštitu torza i karlice, a kao opcija se nude za stražnja sjedala. U kombinaciji s PRE-SAFE® sustavom (opcijska oprema), prednja sjedala su opremljena električnim zatezačima sigurnosnih pojaseva.

Progresivni luksuz modela EQA

Novi Mercedes EQA uključuje tipični Mercedes-EQ dizajn prednjeg dijela: Black Panel maska hladnjaka sa središnjom zvijezdom. Dodatna prepoznatljiva dizajnerska značajka svih potpuno električnih modela Mercedes-EQ serije je kontinuirana svjetlosna traka u prednjem i stražnjem dijelu: vodoravna traka od optičkih vlakana povezuje dnevna pozicijska svjetla full-LED prednjih svjetala, što osigurava visoku razinu prepoznatljivosti danju i noću. Unutrašnjost prednjih svjetala izvedena je uz visoku razinu kvalitete, detalja i preciznosti. Također, tipična značajka Mercedes-EQ serije su plave trake u prednjim svjetlima. LED stražnja svjetla savršeno se stapaju s podrezanom LED svjetlosnom trakom, što automobilu osigurava poseban izgled i odostraga.

Ovo je fotografija mercedes električni suv

Ekskluzivni detalji u unutrašnjosti

Postoje razne značajke unutrašnjosti koje ukazuju na električni karakter EQA modela. Ovisno o liniji opreme, to može uključivati unutrašnje elemente s pozadinskom rasvjetom – što predstavlja novost za Mercedes-Benz. Dodatni ekskluzivni detalji uključuju rosé zlatno obojane dekorativne elemente na ventilacijskim otvorima, sjedalima i ključu vozila. Edition 1 specijalni model dodatno uključuje precizno perforirana kožom presvučena sjedala, kroz koju se može vidjeti tkanina u prepoznatljivoj Mercedes-EQ pure plavoj boji. Instrumenti, sa svojim specifičnim prikazima za električno vozilo, preuzeli su jednaku shemu boja s rosé zlatno obojanim i plavim istaknutim detaljima. Mercedes-EQ ikona na medijskom zaslonu može se koristiti za pozivanje izbornika koji se odnose na opcije punjenja, električnu potrošnju i protok energije.

Dobro opremljena ulazna točka u Mercedes-EQ svijet

Standardne specifikacije modela EQA uključuju takve značajke kao što su LED High Performance prednja svjetla s Adaptive Highbeam Assist funkcijom, EASY-PACK stražnja podizna vrata s električnim otvaranjem i zatvaranjem, 18-inčne aluminijske kotače, ambijentalnu rasvjetu sa 64 boje, dvostruki držač za čaše, luksuzna sjedala s podesivom potporom za lumbalni dio leđa u četiri smjera, stražnju kameru za lakše parkiranje i bolji pregled prilikom manevriranja te multifunkcijski sportski upravljač presvučen kožom. Također, dio serijske opreme su intuitivni informacijsko-zabavni sustav MBUX (Mercedes-Benz User Experience) i navigacijski sustav s funkcijom Electric Intelligence. Novi Mercedes EQA može se personalizirati dizajnerskom linijom i linijom opreme, Electric Art i AMG Line, kao i Night paketom.

Fotografije Mercedes

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija mercedes c klasa nova Automobili

Nova Mercedes C-klasa: Naglasak na luksuzu

Nova Mercedes C-klasa pod kodnom oznakom W206 predstavljena je kao limuzina i karavan, a prodaja započinje krajem ožujka ove godine Tijekom posljednjih deset godina Mercedes …

This is a photography of Janko Tipsarevic Putovanja

Ekskluzivno partnerstvo Janka Tipsarevića i One&Only Portonovi resorta

U stilu nove Rivijere na crnogorskoj obali Jadrana, One&Only Portonovi najavljuje ekskluzivno partnerstvo sa Jankom Tipsarevićem i njegovom kompanijom svjetske klase, Tipsarević Luxury Tennis Pod …

Ovo je fotografija svemirski satovi Luksuz

Svemirski satovi: Šest ura za put na Mjesec

Svemirski satovi poput Omega Speedmaster Professional upisani su u povijest urarstva. Tajanstvenost i mističnost Svemira i danas je dobra inspiracija za urarske kuće LOUIS MOINET …

Ovo je fotografija Audi e-tron GT prednji dio auta Automobili

Audi e-tron GT: Gran turismo budućnosti

Modelom e-tron GT Audi demonstrira fascinantnost buduće električne mobilnosti. Coupé s četvorim vratima kombinira emocionalan dizajn sa snažnim pogonom i dinamičnim upravljanjem Radi se o …

Ovo je fotografija Honka drvene kuće Luksuz

Drvene kuće Honka inspirirane su prirodom

Izgradnja kuća od punog drva tradicionalna je metoda gradnje koja se koristi u nordijskim zemljama već stoljećima, a Honka drvene kuće zamišljene su da ispunjavaju …

Ured kod kuće Covet House Luksuz

Najbolje ideje za kreativni kućni ured

Zbog trenutačnih okolnosti, svi provodimo više vremena kod kuće pa su mnogi i posao preselili u svoja četiri zida. Evo nekoliko ideja za kreativni, nadahnuti …

Ovo je fotografija Premužićeve staze šetnja Hrvatska

Premužićeva staza: Velebitski Walk of Fame

Prije osamdeset godina nastala je Premužićeva staza, najljepši planinarski put u Hrvatskoj, koji i danas plijeni svojom ljepotom, ali i majstorstvom graditelja koji su omogućili …

Ovo je fotografija mercedes c klasa nova Automobili

Nova Mercedes C-klasa: Naglasak na luksuzu

Nova Mercedes C-klasa pod kodnom oznakom W206 predstavljena je kao limuzina i karavan, a prodaja započinje krajem ožujka ove godine Tijekom posljednjih deset godina Mercedes …

Ovo je fotografija Luna Rossa Prada Cup Sport

Luna Rossa osvojila Prada Cup: Viva Italia!

Luna Rossa pobijedila je britanski Ineos Team UK 7-1 i osvojila Prada Cup. Time su Talijani postali službeni izazivač za 36. America’s Cup koji počinje …

Ovo je fotografija Manta Resorta Tanzania podvodni hoteli Putovanja

Podvodni hoteli: 20.000 milja pod morem

Ovi podvodni hoteli na listi Yachtsa pružaju vam uvid u u sva čuda morskog svijeta i potpuno novo iskustvo odmora Svi volimo sobe s pogledom. …

Ovo je fotografija eco jahte Soel Senses Jahting

Četiri eko jahte za budućnost nautike

Pokretani prirodnim izvorima energije i građeni sa strašću, ove ekološke jahte trebali bi plovidbu pretvoriti u luksuzno, ali i tiho i mirno iskustvo koje, prije …

Ovo je fotografija novi Magellano 66 Jahting

Novi Azimut Magellano 66 stiže na proljeće

Kolekcija Magellano ostaje pod svjetlima pozornice još malo, s prvim primjerkom novog modela Azimut Magellano 66, koji će na vodu u proljeće – a to …

Scroll to Top