Mercedes EQA novi je električni kompaktni SUV

6 MINUTES READ
00:01:10

EQA je naziv za novi početni model u svijetu potpuno električnih Mercedes-EQ vozila. Dinamični dizajn njegove SUV karoserije nagoviješta koliko ćete uživati u vožnji. Nudeći izvrstan kompromis između performansi, troškova i vremena dolaska na tržište, model EQA je prvi potpuno električni član kompaktnih Mercedes-Benz modela. Kao bliski rođak modela GLA, osigurava sve uzbudljive karakteristike tog vozila, u ovom slučaju u kombinaciji s učinkovitim električnim pogonom. Prodaja u Hrvatskoj počela je u veljači 2021., a cijena za novi Mercedes EQA kreće od 49.937,50 eura

EQA 250 prva je izvedba

Model EQA počet će se prodavati s oznakom EQA 250 sa snagom motora od 140 kW i dosegom prema NEDC ciklusu od 486 kilometara . Nakon njega će slijediti dodatne izvedbe koje zadovoljavaju specifične zahtjeve klijenata. S jedne strane uključivat će seriju još više sportskih modela s pogonom na sve kotače i dodatnim električnim pogonom (eATS) i snagom od 200 kW ili više, a s druge strane izvedbu s dosegom od preko 500 kilometara (WLTP). Mercedes-EQ pronašao je rješenje većem dosegu ne samo u baterijama većeg kapaciteta nego i u sustavnim poboljšanjima učinkovitosti svih komponenata vozila.

Ovo je fotografija električni mercedes eqa

Automatska predviđajuća vožnja

Navigacija s funkcijom Electric Intelligence izračunava rutu koja će vas najbrže dovesti do odredišta, uzimajući u obzir vremena punjenja baterije, čime se smanjuje stres vozača prilikom planiranja rute. Na osnovi stalnih simulacija dosega, sustav u obzir uzima bilo kakva potrebna zaustavljanja zbog punjenja, kao i razne druge faktore, kao što su topografija i vremenske prilike. Također je u mogućnosti dinamički reagirati na promjene, na primjer, prema situaciji u prometu ili osobnom stilu vožnje.

Praktično punjenje i plaćanje

Uz pomoć usluge Mercedes me Charge klijenti imaju pristup onome što je danas najveća mreža za punjenje u svijetu: trenutačno uključuje preko 450.000 AC i DC stanica za punjenje u 31 državi. Mercedes me Charge klijentima omogućuje praktičnu uporabu stanica za punjenje raznih pružatelja usluga, čak i u inozemstvu. Samo s jednom registracijom mogu iskoristiti funkciju integriranog plaćanja s jednostavnim procesom naplate.

Zeleno punjenje za električni Mercedes

Mercedes me Charge klijentima omogućuje punjenje na preko 175.000 javnih punionica u cijeloj Europi; Mercedes-Benz osigurava nadopunu sa zelenom, na održivi način proizvedenom energijom.

Veći doseg zahvaljujući manjem otporu zraka

Niski otpor strujanju zraka znači veću učinkovitost – nešto što je posebno važno kod električnih vozila. Novi Mercedes EQA prvi je model iz Mercedes-EQ serije čiji je razvoj aerodinamike u potpunosti proveden digitalno. Iscrpna mjerenja provedena u zračnom tunelu dala su vrijednost Cd faktora od 0,28, čime je potvrđena visoka vrijednost numeričkih simulacija. Površina prednjeg presjeka A je 2,47 m2. Među najvažnijim aerodinamičnim mjerama su potpuno zatvoreni sustav usisa zraka za hlađenje u gornjem dijelu, aerodinamično učinkoviti prednji i stražnji donji spojleri, jako uglađeno, skoro potpuno zatvoreno podvozje, specijalno optimizirani Aero kotači i specifično prilagođeni spojleri prednji i stražnjih kotača.

Sofisticirani sustav upravljanja toplinom

Učinkovitost je bila u fokusu i kod projektiranja arhitekture upravljanja toplinom. Zahvaljujući toplinskoj pumpi koja je dio serijske opreme, otpadna toplina iz električnog pogona može se koristiti za grijanje putničke kabine. To drastično smanjuje potrebu za snagom iz baterije za sustav grijanja, čime se povećava doseg. Također je moguće unaprijed aktivirati klimatiziranje kabine modela EQA prije samog kretanja. Ovom funkcijom direktno se upravlja preko MBUX informacijsko-zabavnog sustava ili preko Mercedes me aplikacije.

Ovo je fotografija MBUX Mercedes sučelje

Sustavno prigušenje buke i iscrpna izolacija

Izuzetni napori poduzeti su kako bi se osiguralo da automobil zadovoljava visoke zahtjeve niske razine buke i vibracija, po čemu je ova marka poznata, uključujući i sustavno odvajanje električnog pogona od šasije i karoserije. U jednaku svrhu služe razne mjere prigušenja koje sprečavaju prijenos buke vjetra u kabinu.

Inteligentni sustavi pomoći u vožnji

Novi Mercedes EQA kao dio serijske opreme ima Active Lane Keeping Assist i Active Brake Assist. U kritičnim situacijama uloga ovog drugog sustava je sprečavanje ili umanjivanje posljedica sudara uz pomoć autonomnog kočenja. Sustav je također u mogućnosti kočiti ako detektira stacionarna vozila i pješake pri tipičnim brzinama gradske vožnje. Unaprijeđene funkcije Driving Assistance paketa, na primjer, uključuju funkciju manevra skretanja, funkciju koridora u nuždi, funkciju upozorenja prilikom izlaska koja vozača upozorava na dolazeće bicikliste ili vozila, kao i upozorenje ako se u blizini pješačkog prijelaza detektira pješak. ECO Assist funkcija podržava posebno opuštenu vožnju uz pomoć DISTRONIC sustava.

Specifični koncept zaštite za Mercedes EQA

Uzimajući robusnu strukturu modela GLA kao osnovu, karoserija modela EQA je tako prilagođena da se zadovolje specifični zahtjevi električnog automobila. Baterija je ugrađena u specifično razvijeni okvir napravljen od ekstrudiranih sekcija. To ispunjava strukturne zahtjeve. Zaštita baterije u prednjem dijelu baterije u mogućnosti je zaštititi ovu jedinicu za spremanje energije od probijanja stranim predmetima, čime se također sprečavaju posljedična oštećenja. Prirodno, novi Mercedes EQA je također trebao proći normalne i vrlo temeljite testove sudara ove marke. Također vrijede strogi zahtjevi za bateriju i sve komponente koje provode električnu struju.

Pravi Mercedes i u smislu zaštite putnika

Prednji zračni jastuk za vozača i suvozača, zračni jastuk za koljena vozača i zračne zavjese dio su serijske opreme. Zračne zavjese pokrivaju prvi i drugi red sjedala. Dio serijske opreme su bočni zračni jastuci u prednjim sjedalima za zaštitu torza i karlice, a kao opcija se nude za stražnja sjedala. U kombinaciji s PRE-SAFE® sustavom (opcijska oprema), prednja sjedala su opremljena električnim zatezačima sigurnosnih pojaseva.

Progresivni luksuz modela EQA

Novi Mercedes EQA uključuje tipični Mercedes-EQ dizajn prednjeg dijela: Black Panel maska hladnjaka sa središnjom zvijezdom. Dodatna prepoznatljiva dizajnerska značajka svih potpuno električnih modela Mercedes-EQ serije je kontinuirana svjetlosna traka u prednjem i stražnjem dijelu: vodoravna traka od optičkih vlakana povezuje dnevna pozicijska svjetla full-LED prednjih svjetala, što osigurava visoku razinu prepoznatljivosti danju i noću. Unutrašnjost prednjih svjetala izvedena je uz visoku razinu kvalitete, detalja i preciznosti. Također, tipična značajka Mercedes-EQ serije su plave trake u prednjim svjetlima. LED stražnja svjetla savršeno se stapaju s podrezanom LED svjetlosnom trakom, što automobilu osigurava poseban izgled i odostraga.

Ovo je fotografija mercedes električni suv

Ekskluzivni detalji u unutrašnjosti

Postoje razne značajke unutrašnjosti koje ukazuju na električni karakter EQA modela. Ovisno o liniji opreme, to može uključivati unutrašnje elemente s pozadinskom rasvjetom – što predstavlja novost za Mercedes-Benz. Dodatni ekskluzivni detalji uključuju rosé zlatno obojane dekorativne elemente na ventilacijskim otvorima, sjedalima i ključu vozila. Edition 1 specijalni model dodatno uključuje precizno perforirana kožom presvučena sjedala, kroz koju se može vidjeti tkanina u prepoznatljivoj Mercedes-EQ pure plavoj boji. Instrumenti, sa svojim specifičnim prikazima za električno vozilo, preuzeli su jednaku shemu boja s rosé zlatno obojanim i plavim istaknutim detaljima. Mercedes-EQ ikona na medijskom zaslonu može se koristiti za pozivanje izbornika koji se odnose na opcije punjenja, električnu potrošnju i protok energije.

Dobro opremljena ulazna točka u Mercedes-EQ svijet

Standardne specifikacije modela EQA uključuju takve značajke kao što su LED High Performance prednja svjetla s Adaptive Highbeam Assist funkcijom, EASY-PACK stražnja podizna vrata s električnim otvaranjem i zatvaranjem, 18-inčne aluminijske kotače, ambijentalnu rasvjetu sa 64 boje, dvostruki držač za čaše, luksuzna sjedala s podesivom potporom za lumbalni dio leđa u četiri smjera, stražnju kameru za lakše parkiranje i bolji pregled prilikom manevriranja te multifunkcijski sportski upravljač presvučen kožom. Također, dio serijske opreme su intuitivni informacijsko-zabavni sustav MBUX (Mercedes-Benz User Experience) i navigacijski sustav s funkcijom Electric Intelligence. Novi Mercedes EQA može se personalizirati dizajnerskom linijom i linijom opreme, Electric Art i AMG Line, kao i Night paketom.

Ovo je fotografija električni SUV Mercedes EQA

Mercedes EQA nudi i 4Matic izvedbe

Uz EQA 250, dostupna su i dva snažna i učinkovita modela s pogonom na sve kotače. EQA 300 4MATIC sa 168 kW i EQA 350 4MATIC s 215 kW koji zaokružuje postavu na vrhu; dometi prema NEDC-u su 493 kilometara, prema WLTP-u 400-426 i 409-432 kilometara. EQA 300 4MATIC i EQA 350 4MATIC imaju električni pogon i na stražnjoj osovini s novorazvijenim sinkronim električnim strojem s trajnom pobudom, izuzetno kompaktnog dizajna. U 4MATIC izvedbi, potreba za snagom između prednje i stražnje osovine inteligentno se kontrolira 100 puta u sekundi, ovisno o situaciji u vožnji. Filozofija Mercedes-EQ-a je optimizirati potrošnju korištenjem stražnjeg električnog stroja što je češće moguće, dok asinkroni el. stroj na prednjoj osovini stvara samo minimalne gubitke uzrokovane trenjem pri radu u režimu djelomičnog opterećenja.

Fotografije Mercedes

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija Tanya Houppermans, krokodil Umjetnost

Ocean Photography Awards: Priroda je najvještiji umjetnik

Ocean Photography Awards ima jednostavnu misiju: osvijetliti ljepotu našeg prekrasnog plavog planeta i istaknuti mnoge nedaće s kojima se suočava morski svijet Nedavno su proglašeni …

Ovo je fotografija Natali Dizdar Intervjui

Natali Dizdar: Punim jedrima u nove izazove

U svom profesionalnom životu Natali Dizdar spojila je tri zanimanja: skiperica, pop-pjevačica i psihoterapeutkinja, a svaki je brod, kaže, poput pjesme ili čovjeka – priča …

Ovo je fotografija novog broja u prodaji YC69 Jahting

Novi broj u prodaji: Rapsodija novih jahti

U našem listopadskom broju donosimo vam pregled sajma u Cannesu s dvadeset stranica premijerno prikazanih jahti. Jahting industrija doživljava svoje zvjezdane trenutke, a proizvođači se, …

Automobili

Audi tour e-xperience: Putevima održive Istre

Audi Tour e-xperience povezuje hrvatsku eno-gastro ponudu s vrhunskim elektrificiranim automobilima. Istra, magična zemlja u kojoj se spaja razvedena obala i zelena unutrašnjost, kulturno-povijesna baština …

Quintessentially Luksuz

Quintessentially: Vodeći svjetski privatni klub za luksuzni stil života

Quintessentially je najbolja i najnagrađivanija svjetska firma za upravljanje luksuznim životnim stilom. Počeci Quintessentiallya vežu se za London i 2000. godinu, kada osnivači Aaron Simpson, …

Ovo je fotografija s događanja događanja Ljepote Slovenije Luksuz

Ljepota Slovenije: Bilateralni susret slovenskih i hrvatskih gospodarstvenika

Organiziran za vrijeme slovenskog Predsjedanja Vijećem Europske unije, s ciljem dodatnog jačanja već tradicionalno intenzivne i uspješne gospodarske suradnje i kulturne razmjene između Hrvatske i …

Ovo je fotografija Tanya Houppermans, krokodil Umjetnost

Ocean Photography Awards: Priroda je najvještiji umjetnik

Ocean Photography Awards ima jednostavnu misiju: osvijetliti ljepotu našeg prekrasnog plavog planeta i istaknuti mnoge nedaće s kojima se suočava morski svijet Nedavno su proglašeni …

Ovo je fotografija Natali Dizdar Intervjui

Natali Dizdar: Punim jedrima u nove izazove

U svom profesionalnom životu Natali Dizdar spojila je tri zanimanja: skiperica, pop-pjevačica i psihoterapeutkinja, a svaki je brod, kaže, poput pjesme ili čovjeka – priča …

Ovo je fotografija pogled odozgo na otok Silbu Destinacije

Otok Silba: Skriveni kutak Dalmacije

Premda je površinom malen otok, Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvalicama, područjima obraslim crnikom, te nesvakidašnjim znamenitostima Svaka usporedba otoka Silbe odnosno njegovih …

Ovo je fotografija novog broja u prodaji YC69 Jahting

Novi broj u prodaji: Rapsodija novih jahti

U našem listopadskom broju donosimo vam pregled sajma u Cannesu s dvadeset stranica premijerno prikazanih jahti. Jahting industrija doživljava svoje zvjezdane trenutke, a proizvođači se, …

Ovo je fotografija jahte Prestige X70 Testovi

Prestige X70 na testu: ‘Wow’ crossover

Prestige X70, kao predstavnik nove linije X-Line, najhrabrije je dizajnirana jahta koju je ovo brodogradilište ikada proizvelo. Test u Cannesu pokazao nam je kako se …

Ovo je fotografija novog modela Sealine S390 Jahting

Sealine serija S-line nadopunjena modelom S390

Sealine popunjava prazninu između modela S335 i S430 predstavljanjem novog modela S390 u svojoj sportskoj seriji S-line S390 je savršena ljetna jahta nešto kraća od …

Scroll to Top