Mediteranska kuhinja s pogledom na Trogir

by Yachts Croatia

Restoran Cartina pod palicom novog chefa

Od ove sezone meni restorana hotela Brown Beach House bit će usklađen s prepoznatljivim interijerom, prezentirajući i na ‘pjatu’ autentičnost Mediterana s modernim odmakom. Vukovarac Alen Đukić nakon 15 godina staža u nekoliko domaćih i stranih restorana, ovog se proljeća profesionalno skrasio u restoranu Cartina, trogirskog Brown Beach House Hotela. No za razumijevanje njegovog kulinarskog izričaja neophodno je poznavati njegov profesionalni razvoj. Naime, već nakon par godina staža u tada najpoznatijim zagrebačkim restoranima, znao je da ukoliko želi biti vrhunski chef mora učiti od najboljih, a to je podrazumijevalo i odlazak u inozemstvo.

Restoran Cartina BBHC

Početak tjedna u ovom kutku Dalmacije prošao je u znaku Đukićevog prezentacijskog menija za par odabranih gostiju, Alenovih kolega

Prvih godina boravka u Nizozemskoj usavršavao se kod Petera Koehna, francuskog majstora zaslužnog što je poznati nizozemski restoran ‘De Karpendonkse Hoeve’ čak 38 godina u nizu zadržao Michelin zvjezdicu. Nakon par godina postaje dio tima u kuhinji roterdamskog restorana s dvije Michelin zvjezdice, ‘Parkheuvel’ pod palicom chefa Erik van Looa. Po povratku u Hrvatsku surađuje s Prsikom Thuring u Dubravkinom putu, a u viškoj Loli potpisuje menije u kojima je uživala ekipa hita ‘Mamma mia 2’, pa se tim putem među velikim obožavateljima Alenovih ‘pjatanci’ našla i Meryl Streep.

Priznaje kako je utjecaj mentora, chefova francuskog porijekla, ostavio jasan utjecaj na njegov rad no ističe i kako je raditi u Hrvatskoj posebna privilegija. ‘Gdje god radim, uvijek koristim autohtone namirnice koje se uzgajaju na 50 do 100 kilometara od restorana stoga je rad u Hrvatskoj posebna privilegija. Primjenjivanje ponajboljih suvremenih tehnika kulinarstva s našim namirnicama daje fantastične rezultate’ – pojasnio je. U pojedinom jelu koristi tri do najviše pet namirnica, pokušavajući izvući maksimum iz svake pa je tako u njegovim jelima autohtona namirnica prepoznatljiva, iako pripremljena i prezentirana na vrlo suvremen način. Okusi su jasni, čisti, a kombinacija jedinstvena.

Fotografije Brown Beach House Hotel

Parfem Victory u New Yorku
Enološki Masterclass na Lošinju