Kolekcija Max Mara Resort 2020

by Yachts Croatia

Talijansku modnu kuću Max Mara, čuvenu po kaputima od kamelhara i šik odjeći za uspješne poslovne žene, za novu kolekciju Resort nadahnuli su glumica Marlene Dietrich, glazbenik David Bowie i – njemački porculan

Max Mara prvi je brend čija je modna ikona – poslovna žena. Od pedesetih godina prošlog stoljeća, kada su počinjali oblikovati svoj kod, nisu odustali od prilično radikalne filozofije vlasnika Achillea Maramottija da talijanska modna kuća ženu mora odijevati za uspjeh u poslu. Upravo taj diskretni modni radikalizam tema je nove kolekcije Resort, kojom dominiraju odijela, kaputi, baloneri, hlače, bluze i nakit za superiornu eleganciju od jutra do večeri. Teško je zamisliti bolju scenografiju za njezino premijerno prikazivanje od Neues Museuma u Berlinu, otvorenog još 1855., potom teško oštećenog u Drugom svjetskom ratu, te restauriranog prije deset godina. Muzeju u kojem su smješteni prahistorijski artefakti stari je sjaj vratio britanski arhitekt David Chipperfield, a upravo je Max Mari pripala čast da u njemu prvi put u povijesti održi modnu reviju. Ian Griffiths, britanski dizajner koji već tri desetljeća uspješno, ali vrlo samozatajno kreira Max Marine kolekcije, izborom Berlina za predstavljanje Resorta 2020. želio je odati počast gradu koji mu je puno značio kada je kao mladi panker osamdesetih studirao u Manchesteru.

Max Mara 02

Pokret Bauhausa što ga je 1919. inicirao arhitekt Walter Gropius pod motom ‘Umjetnost i tehnologija – novi savez’, i danas snažno utječe na dizajn, pa ne čudi da je duh toga doba, trideset godina nakon pada Berlinskog zida, nadahnuo i Griffithsa. I premda se na prvi pogled čini da je miješao kulturu i subkulturu njemačkog megapolisa, zapravo je koristio zajedničku nit. Glumica i pjevačica Marlene Dietrich, ikona stila 30-ih, rušila je konvencije noseći vrhunska muška odijela na izrazito ženstveni i seksi način, a glazbena ikona David Bowie na berlinskoj je sceni 70-ih u savršeno krojenim i šivanim predimenzioniranim odijelima promovirao androgini stil. U kolekciji Resort Griffiths spaja arhitekturalnu formu i vrhunski ‘šnajderaj’ s duhovima Dietrich i Bowieja, a zavirio je i u arhive manufakture porculana Meissen u Dresdenu i formu delikatnih, ručno rađenih cvjetova prenio na kreacije od kašmira i svile. ‘Odijevam se radi imidža. Ne za sebe, ne za javnost’, Dietrichovu je parafrazirala njemačka glumica i pjevačica Ute Lemper nakon što se pistom prošetala uz Carolyn Murphy, aktivisticu za očuvanje mora. Sve kreacije savršeno su im pristajale, jer zrele, sposobne i realizirane žene utjelovljuju stil kuće Max Mara.

Max Mara 01

Tekst Dubravka Tomeković Aralica
Fotografije Max Mara

Moć transformacije uz nove naočale
Pletivo i nakit za savršeni zimski styling