Mario Jelavić: Fotografija kao zrcalo života5 min

Bavljenje različitim aktivnostima, uvijek uz društvo fotoaparata, donijelo je vrijedno životno iskustvo našem sugovorniku. Njegova ljubav prema fotografiji danas ima i novo, internetsko lice

Naš stalni suradnik Mario Jelavić ovog je proljeća predstavio svoje radove na internetu, na stranici www.mariojelavic.com. Kada nas je zamolio da kao prijatelji i kolege zajedno prokomentiramo njen sadržaj, i sami smo se iznenadili rasponom radova koji obilježavaju njegov fotografski opus. Dok se većina profesionalnih fotografa specijalizira za određenu vrstu snimanja, Mariovo bavljenje fotografijom nije takvo. Ono nikada nije bilo motivirano isključivo komercijalnom svrhom, već je čvrsto vezano uz njegov životni put. Stoga nam je veliko zadovoljstvo (ali i teška zadaća) predstaviti Marija kao fotografa, ali i kao čovjeka bogatog životnog iskustva.

Raspon njegova fotografskog rada proteže se od modne fotografije jer je i sam radio kao model u Hrvatskoj i Londonu, preko pejsaža koje snima i iz njemu omiljenog helikoptera te aviona, podvodne fotografije, jer je vrstan profesionalni ronilac, snimanja luksuznih objekata i jahti, do ratne fotografije. Mario rat doživljava neposredno kao vojnik, pripadnik Četvrte gardijske brigade, a ratno iskustvo mu pomaže na angažmanu za Reuters u iznimno riskantnom području srednje Bosne, tada zahvaćene ratnim zbivanjima, što je u njemu ostavilo izrazito jak doživljaj i zanimljivu ljudsku reakciju: ‘Snimanje u ratu je najteži oblik fotografije, za mene tu nije problem samo u konstantnoj životnoj ugroženosti, već i u dilemi da li bilježiti strahote rata i to prezentirati svijetu ili se osobno uključiti u pomoć stradalima.

Moralna dilema u kojoj fotograf ‘profitira’ nad ratnim stradanjem je sveprisutna, ali bez takvog rada dostupnost informacijama bi izostala, kao i reakcije mjerodavnih. Broj poginulih novinara i fotografa dovoljno govori o predanosti i važnosti ovog posla. Kod mene je ipak prevagnula ova druga opcija. Odložio sam fotoaparat i započeo s radom za humanitarne organizacije poput Međunarodnog Crvenog križa i UNHCR-a, koji je trajao četiri ratne godine, i to uglavnom na području Bosne.’

Tada si prešao na sasvim drugačije motive?
Nakon gotovo pet godina provedenih u ratnom okruženju bio mi je potreban odmak od svih ljudskih gluposti. More je za mene najbolji medij za to. Plavo prostranstvo i usamljene uvale su bile moj drugi dom, a fotoaparat je, naravno, bio uz mene, tako sam počeo snimati ono što najviše volim. Trebalo je kompenzirati sve ono negativno. Kad radiš ono što voliš, rezultat ne može izostati. Sa svojim drvenim brodom ‘Legenda’ iz davne 1904. godine preplovio sam cijeli Jadran i snimio neke od meni najdražih fotografija. Da bih mogao što duže boraviti na moru, morao sam naći način da to i ostvarim. Tako je počeo moj skiperski angažman. Radio sam sa svojom ‘Legendom’ kao skiper, kao i na drugim brodovima za druge čarter-agencije.

Fotoaparat je, naravno, opet bio uz mene. Tako sam napravio jednu od najvećih fotografskih datoteka jadranske obale i plovidbe, i to ponovno kao ‘insider’. To iskustvo i poznavanje brodova svih vrsta uvelike mi je pomoglo u mom komercijalnom radu, za mene je snimanje broda domaći teren. Snimanje luksuznih objekata samo se nadovezalo na snimanje plovila i luksuznih jahti. Kada se snalazite sa snimanjem ‘skučenijih’ brodskih kabina, onda je snimanje arhitekture i interijera vila puno jednostavnije. Rad za inozemne tvrtke na francuskoj Azurnoj i atlantskoj obali proširili su mi vidike i dali uvid u najviše svjetske standarde. Danas je angažman na bilo kojoj destinaciji u svijetu za mene normalna stvar.

Interijer jahte Princess 78

Što bi preporučio ljudima koji naručuju snimanja luksuznih proizvoda?
Snimanje broda ili vile je zahtjevan posao ako ga želite odraditi kako treba. Veliki dio posla leži u samoj pripremi. Treba stvoriti atmosferu koju želimo prenijeti fotografijom onom kome je namijenjena. Vremenske prilike su od presudnog značenja. Također, za kvalitetno snimanje je potrebno izdvojiti vrijeme, koje često premašuje jednodnevno snimanje. Klijenti toga često nisu svjesni, odnosno obujma posla koji stoji iza kvalitetne fotografije. Uloženo vrijeme ide samo njima u korist, te je nužno za kvalitetan rad. Također, obrada takvih fotografija obično traje dvostruko više od samog snimanja.

Osim jahti i vila, tu je i modna fotografija?
Moda je meni također dobro poznato područje. Kao model u Londonu imao sam prilike raditi s vrhunskim fotografima. Ja sam danas s druge strane objektiva, ali sa znanjem i iskustvom u organizaciji i standardima najboljih svjetskih produkcijskih snimanja. Drago mi je da u Hrvatskoj ta grana fotografije danas dostiže visoke standarde.

Što snimaš za svoj gušt?
Na žalost, malo je vremena za fotografiju izvan komercijalnog angažmana. Putopisna fotografija mi je jedna od najdražih. Ona pokriva više vrsta fotografije, od pejsažne od portretne. Bilježiti nezaustavljivi tok vremena je jedna velika i bitna uloga fotografije. Moj osobni projekt na kojem sada radim je snimanje ribarnica diljem svijeta, one polako izumiru, a ja želim da nastave živjeti barem u mojim radovima.

Osim što fotografiraš, baviš se i pisanjem?
Ja uvijek kažem da mi je jedan život malo. Do sada sam uspio u svoj život ugurati puno toga. Manekenski život, ratni put na krvavom Balkanu, skiperski život na Mediteranu, novinarski i urednički posao u magazinu Nautica, te menadžerski posao za jednu stranu kompaniju. Jako je puno tema za pisanje, a malo vremena. Iskreno, teško mi je raditi samo jednu stvar. Tako je i unutar moje obitelji. Mi smo jedna mala kreativna radionica. Jana (supruga) profesorica je povijesti umjetnosti, a bavi se grafičkim dizajnom unutar naše obiteljske tvrtke ‘Arger’. Dvije kćerke Arven (8 godina) i Tarin (4 godine) talenti su u crtanju. Pisanje je samo još jedan način izražavanja koji mi je jako drag.

Za kraj, web-stranica. Što si želio postići time?
Poklonik sam modernih tehnologija. Kod kuće smo tehnološki ‘naoružani do zuba,’ primjerice mlađa kćerka Tarin na račun korištenja iPada bolje govori engleski od hrvatskog jezika, pa je izrada stranice bila logičan korak. Dugo mi je trebalo da napravim svoj web, pa mogu kazati – u postolara najgore cipele. Za to postoji i razlog, nisam ljubitelj eksponiranja u javnosti jer više volim da moj rad govori za mene, ali sam uvidio da je to neminovnost posla. Web-stranica je način da prezentiram ono što radim široj grupi zainteresiranih ljudi. I sami ste kazali kako vas je iznenadila širina i raznolikost fotografija na stranici. Također, postoji i komercijalan motiv, sve više radim sa stranim klijentima i to je dobar način da postanem dostupniji i prepoznatljiviji na globalnom tržištu.

Modna fotografija
Modna fotografija

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above