Malvazija – svjetski vinski potencijal

3 MINUTES READ

Zahvaljujući istarskim ‘preporoditeljima’ malvazije, poput Ivice Matoševića i Gianfranca Kozlovića, ova izrazito osvježavajuća i aromatična sorta posljednjih godina uzdigla se od miljenice istarskih konoba i sorte za stolna vina do pobjednika na mnogim međunarodnim natjecanjima

Po broju nagrada koje je malvazija ove godine osvojila na svjetskim natjecanjima, od Fakinove (2018.) i zrele Vižinade (2015.), porečke Lagune na Decanteru, do Rossijeve Tempalare (2016.) pa do Prima Luce (2018.) Andree Cossetija, za pretpostaviti je da je pred malvazijom, njezinim proizvođačima, a naročito ljubiteljima ove istarske sorte, blistava svjetska karijera. No, je li malvazija zaista naš novi as iz rukava na svjetskoj vinskoj sceni ili je ipak lokalna blagodat koja neće nadići nacionalne i regionalne okvire? Iz razgovora s jednim od američkih distributera hrvatskih vina preko oceana, da se zaključiti da potencijala zaista ima, jer u SAD-u stasa jedna nova i mlada generacija ljubitelja vina, pa i enologa, koji neopterećeni razvikanim sortama, uvriježenim preporukama, iskušavaju nove regije i zapravo traže egzotična vina, gdje se Hrvatska sa svojim sortama, poput rečene malvazije, ali i plavca, pošipa i drugih, savršeno uklapa. Da, svjetskim znalcima poznata su naša vina i ne kriju oduševljenje, ali se istovremeno postavlja pitanje je li bolje tržišno se natjecati među svjetskim malvazijama ili, pak, izići pod zajedničkom egidom hrvatskih vina i tako pokušati izboriti pozicije, kao malenog i specifičnog proizvođača ozbiljnih vina. Istina je, kao i uvijek, negdje po sredini, no mnogi će se složiti da je snaga upravo u zajedničkom brendiranju hrvatskih vina, a ne pojedinačnih sorti i mikroregija, jer dvjesto tisuća boca malvazije Kozlović prodaje se unaprijed…

Najveća prednost malvazije je svakako karakter koji se dosta razlikuje od mjesta do mjesta, po čemu je možda najprepoznatljivija Bujština

Premda ne postoje dokazi o malvaziji kao autohtonoj sorti, jer je rasprostranjena od Italije, preko Španjolske, Portugala pa sve do Madeire (Malmsey), neprijeporno je da je ovo vodeća istarska sorta s oko tri tisuće hektara, i uz teran je zaštitni znak našeg najvećeg poluotoka. Zahvaljujući istarskim ‘preporoditeljima’ malvazije, poput Ivice Matoševića i Gianfranca Kozlovića, ova izrazito osvježavajuća i aromatična sorta posljednjih godina uzdigla se od miljenice istarskih konoba i sorte za stolna vina do pobjednika na mnogim međunarodnim natjecanjima. Možda je najveća prednost malvazije svakako karakter koji se dosta razlikuje od mjesta do mjesta, po čemu je možda najprepoznatljivija Bujština. Veliku ulogu ima i način odležavanja (vrsta bačve/amfore), vinifikacija (maceracija) i ponajviše godina berbe, što raznim vinarima dopušta kreativnu slobodu da stvore širok raspon okusa jedne sorte, od laganih i voćnih do aromatičnih i višeslojnih vina s punim tijelom i dugim finišom. Kako se ova sorta uglavnom prodaje u prvoj godini, odlikuje je mineralna svježina, suhost i voćnost na nosu, pa je idealan partner za ribu/školjke/rakove ili, pak, lagane rižote i kremaste umake, pa do istarskih tartufa, stoga ne čudi što malvazija prednjači po prodajnim rezultatima u domaćim restoranima. Osim toga, karakteristična kiselost malvazije kao stvorena je za izradu pjenušaca, no ono što je najvažnije osnovica je za donedavno nepoznatu odliku ove sorte, a to je dugi potencijal odležavanja, o čemu svjedoči Matoševićeva Alba Antique, Kabola Malvazija Uniqa, Fakin Malvazija La prima (2012.), Coronica Gran Malvazija (2015.), Benvenuti Anno Domini, Roxanich Antica (2011.) ili Degrassi Bomarchese Riserva (2015.), da spomenemo neke od najtraženijih.

Za odvažnije ljubitelje malvazije, preporučujemo Meneghetti Black label vino, dobiveno maceracijama i odležavanjem, što rezultira punim tijelom i dugim finišem

Upravo je ova godina prepuna nagrada pokazala da je malvazija zrela za dozrijevanje (odlična berba 2015.), pa je i vremenski okvir za distribuciju znatno porastao, no proizvodnja je ipak nedovoljna. U ovom trenutku, želje hrvatskih vinara i mogućnosti lice su i naličje istog novčića, a za pretočiti ih u zlatnu valutu koja će otvoriti nova vrata ne samo za ovu vodeću istarsku bijelu sortu nego i za druge domaće i autohtone sorte, potrebno je nešto više od zlatnih nagrada na stranim natjecanjima, a onda ćemo znati jesmo li kalibrirani za jedan globalni i prolazni trend ili su naša kola opremljena vinskim sanducima spremna za dugu vožnju.

Tekst Filip Bubalo
Fotografije TZ Istra, Đ. Stošić & Meneghetti

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija obrade vinograda Hrvatska

Biodinamička vina: Istinski terroir otkriva dinamika

Osiguravanje pravilne ravnoteže i stvaranje skladnih životnih uvjeta između zemlje, biljaka i okoliša unutar gospodarstva, ključ je za biodinamička vina Trend biodinamičke proizvodnje Premda ne …

Ovo je fotografija hvar otok vina Hrvatska

Hvarwine: Najbolje od hvarskih vina

Projekt Hvarwine koji vode Zoran Pejović i Sara Rasmussen svijetu predstavlja otok Hvar kroz bogatu tradiciju stvaranja jedinstvenih vina Kroz stoljeća bogate i burne povijesti …

Ovo je fotografija vinograda na poluotoku Pelješac Plovidba

Pelješac: Poluotok soli, kamenica i vina

Mikrokozmos za sebe – poluotok Pelješac – i danas je svojevrsna ‘terra incognita’ kao i u dugim stoljećima dubrovačke republike, kada se dijelio na urbani …

Ovo je fotografija Cavtat Destinacije

Cavtat: Autentična ljepota juga

Cavtat i Konavle oduvijek su okrenuti jednoj posebnoj kulturi življenja koju ćete upoznati kroz raskoš ovdašnje arhitekture, maritimnu tradiciju, prekrasnu prirodu, lokalnu gastronomiju i autohtonu …

Ovo je fotografija pjenušavog vina Untouched by Light Luksuz

Pjenušavo vino Untouched by Light

Untouched by Light prvo je pjenušavo vino na svijetu koje se proizvodi, prodaje i kuša u potpunome mraku Tajanstvenost, elegancija, senzualnost, moć samo su neki …

Ovo je slika na kojoj je Miva Galerija Vina Moet Luksuz

U potrazi za idealnim poklonom posjetite vinoteku Miva

Ponuda Miva galerija vina zadovoljit će i najzahtjevnije ljubitelje ‘finih’ stvari te ćete zasigurno u ovom razdoblju darivanja u Miva ponudi pronaći nešto čime ćete …

Ovo je fotografija obrade vinograda Hrvatska

Biodinamička vina: Istinski terroir otkriva dinamika

Osiguravanje pravilne ravnoteže i stvaranje skladnih životnih uvjeta između zemlje, biljaka i okoliša unutar gospodarstva, ključ je za biodinamička vina Trend biodinamičke proizvodnje Premda ne …

Ovo je fotografija Yanmar testiranog broda Jahting

Yanmar nautički sustav pogonskih ćelija

Kuća Yanmar Holdings Co., Ltd. i njihova podružnica Yanmar Power Technology Co., Ltd. izveli su demonstracijski test za nautički sustav pogonskih ćelija. Međunarodna pomorska organizacija …

Putovanja

Musée Atelier Audemars Piguet: Urarstvo je umjetnost

Musée Atelier Audemars Piguet jedinstveni muzej posvećen povijesti, sadašnjosti i budućnosti urarstva, spoj tradicije i avangarde Audemars Pigueta, otvoren je u Le Brassusu, u švicarskim …

Ovo je fotografija Garmin MSC 10 Jahting

Garmin predstavlja MSC 10 nautički satelitski kompas

GPS uređaj za navigaciju s višestrukim GNSS-om pruža pouzdano i točno utvrđivanje smjera i pozicije Najveći proizvođač nautičke elektronike na svijetu, Garmin predstavlja MSC 10 …

Ovo je fotografija ronioc pod morem Hrvatska

Kakve će snimke Blucy isporučiti s prve istraživačke misije?

Na konferenciji ‘Inovativna rješenja za održivost Jadranskog mora’ predstavljen je autonomni podvodni dron Blucy koji će u prvo istraživanje krenuti sredinom svibnja u Splitu Sudeći …

Ovo je fotografija rediajnirane Riva 76 Perseo

Riva 76 Perseo Super dizajnirana je uz pomoć virtualne stvarnosti

Officina Italiana Design, talijanski studio koji su osnovali Mauro Micheli i Sergio Beretta, a koji je zadužen za vanjske linije i dizajn interijera cijelog kataloga …

Scroll to Top