Malvazija – svjetski vinski potencijal

3 MINUTES READ

Zahvaljujući istarskim ‘preporoditeljima’ malvazije, poput Ivice Matoševića i Gianfranca Kozlovića, ova izrazito osvježavajuća i aromatična sorta posljednjih godina uzdigla se od miljenice istarskih konoba i sorte za stolna vina do pobjednika na mnogim međunarodnim natjecanjima

Po broju nagrada koje je malvazija ove godine osvojila na svjetskim natjecanjima, od Fakinove (2018.) i zrele Vižinade (2015.), porečke Lagune na Decanteru, do Rossijeve Tempalare (2016.) pa do Prima Luce (2018.) Andree Cossetija, za pretpostaviti je da je pred malvazijom, njezinim proizvođačima, a naročito ljubiteljima ove istarske sorte, blistava svjetska karijera. No, je li malvazija zaista naš novi as iz rukava na svjetskoj vinskoj sceni ili je ipak lokalna blagodat koja neće nadići nacionalne i regionalne okvire? Iz razgovora s jednim od američkih distributera hrvatskih vina preko oceana, da se zaključiti da potencijala zaista ima, jer u SAD-u stasa jedna nova i mlada generacija ljubitelja vina, pa i enologa, koji neopterećeni razvikanim sortama, uvriježenim preporukama, iskušavaju nove regije i zapravo traže egzotična vina, gdje se Hrvatska sa svojim sortama, poput rečene malvazije, ali i plavca, pošipa i drugih, savršeno uklapa. Da, svjetskim znalcima poznata su naša vina i ne kriju oduševljenje, ali se istovremeno postavlja pitanje je li bolje tržišno se natjecati među svjetskim malvazijama ili, pak, izići pod zajedničkom egidom hrvatskih vina i tako pokušati izboriti pozicije, kao malenog i specifičnog proizvođača ozbiljnih vina. Istina je, kao i uvijek, negdje po sredini, no mnogi će se složiti da je snaga upravo u zajedničkom brendiranju hrvatskih vina, a ne pojedinačnih sorti i mikroregija, jer dvjesto tisuća boca malvazije Kozlović prodaje se unaprijed…

Najveća prednost malvazije je svakako karakter koji se dosta razlikuje od mjesta do mjesta, po čemu je možda najprepoznatljivija Bujština

Premda ne postoje dokazi o malvaziji kao autohtonoj sorti, jer je rasprostranjena od Italije, preko Španjolske, Portugala pa sve do Madeire (Malmsey), neprijeporno je da je ovo vodeća istarska sorta s oko tri tisuće hektara, i uz teran je zaštitni znak našeg najvećeg poluotoka. Zahvaljujući istarskim ‘preporoditeljima’ malvazije, poput Ivice Matoševića i Gianfranca Kozlovića, ova izrazito osvježavajuća i aromatična sorta posljednjih godina uzdigla se od miljenice istarskih konoba i sorte za stolna vina do pobjednika na mnogim međunarodnim natjecanjima. Možda je najveća prednost malvazije svakako karakter koji se dosta razlikuje od mjesta do mjesta, po čemu je možda najprepoznatljivija Bujština. Veliku ulogu ima i način odležavanja (vrsta bačve/amfore), vinifikacija (maceracija) i ponajviše godina berbe, što raznim vinarima dopušta kreativnu slobodu da stvore širok raspon okusa jedne sorte, od laganih i voćnih do aromatičnih i višeslojnih vina s punim tijelom i dugim finišom. Kako se ova sorta uglavnom prodaje u prvoj godini, odlikuje je mineralna svježina, suhost i voćnost na nosu, pa je idealan partner za ribu/školjke/rakove ili, pak, lagane rižote i kremaste umake, pa do istarskih tartufa, stoga ne čudi što malvazija prednjači po prodajnim rezultatima u domaćim restoranima. Osim toga, karakteristična kiselost malvazije kao stvorena je za izradu pjenušaca, no ono što je najvažnije osnovica je za donedavno nepoznatu odliku ove sorte, a to je dugi potencijal odležavanja, o čemu svjedoči Matoševićeva Alba Antique, Kabola Malvazija Uniqa, Fakin Malvazija La prima (2012.), Coronica Gran Malvazija (2015.), Benvenuti Anno Domini, Roxanich Antica (2011.) ili Degrassi Bomarchese Riserva (2015.), da spomenemo neke od najtraženijih.

Za odvažnije ljubitelje malvazije, preporučujemo Meneghetti Black label vino, dobiveno maceracijama i odležavanjem, što rezultira punim tijelom i dugim finišem

Upravo je ova godina prepuna nagrada pokazala da je malvazija zrela za dozrijevanje (odlična berba 2015.), pa je i vremenski okvir za distribuciju znatno porastao, no proizvodnja je ipak nedovoljna. U ovom trenutku, želje hrvatskih vinara i mogućnosti lice su i naličje istog novčića, a za pretočiti ih u zlatnu valutu koja će otvoriti nova vrata ne samo za ovu vodeću istarsku bijelu sortu nego i za druge domaće i autohtone sorte, potrebno je nešto više od zlatnih nagrada na stranim natjecanjima, a onda ćemo znati jesmo li kalibrirani za jedan globalni i prolazni trend ili su naša kola opremljena vinskim sanducima spremna za dugu vožnju.

Tekst Filip Bubalo
Fotografije TZ Istra, Đ. Stošić & Meneghetti

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija restorani vis Gastronomija

Četiri restorana na Visu koja nude pravu pojorsku gastronomiju

U plodnom viškom polju, utisnutom u unutrašnjosti otoka, nalaze se restorani u kojima Vis pokazuje sve čari otočne kuhinje Otok Vis jedan je od rijetkih …

Ovo je fotografija Luka Krajančić Intervjui

Luka Krajančić: Pjesnik i umjetnik vina

Svaka boca Luke Krajančića neopterećena je, ali ne i lišena tradicije, i ispunjena vinom s jasnim okusima i mirisima Korčule, crnog otoka bijelih vina Luka …

Ovo je fotografija Meneghetti hotel i vinarija Gastronomija

Meneghetti: Luksuzna oaza za sva osjetila

Raskošan multifunkcionalni resort u pitomom krajoliku Istre Meneghetti Wine Hotel & Winery, s uglednom vinarijom i svjetski renomiranim maslinovim uljima, hotelom te restoranom, niže komplimente …

Ovo je fotografija pidoče i čaše rose vina Hrvatska

Taste Like Dalmatia Šibenik zavodi okusima šibenskog kraja

Neka vas od 3. do 6. lipnja zavedu okusi šibenskoga kraja. Doživite vina, maslinova ulja, rakije i craft piva kroz manifestacije ‘Dani otvorenih kušaonica’ te …

Ovo je fotografija mjesta Povlja, Brač Plovidba

Mali biseri na sjevernoj obali otoka Brača

Premda se otok Brač nalazi u neposrednoj blizini Splita, njegove sjeverne obale većini su nautičara nepoznate, a među njima se nalazi nekoliko bisera koji bi …

Ovo je fotografija obrade vinograda Hrvatska

Biodinamička vina: Istinski terroir otkriva dinamika

Osiguravanje pravilne ravnoteže i stvaranje skladnih životnih uvjeta između zemlje, biljaka i okoliša unutar gospodarstva, ključ je za biodinamička vina Trend biodinamičke proizvodnje Premda ne …

Ovo je fotografija Only&Only Portonovi Putovanja

Luksuzna zimska avantura One&Only Portonovi čeka na vas

Okružen samotnim plažama, slikovitim otocima i srednjovjekovnim gradićima, One&Only Portonovi nudi opuštanje uz more, vrhunske restorane i pionirski pristup wellnessu Smješten na ulazu u Boku …

Ovo je fotografija bundeva, jesenske delicije Gastronomija

Bundeva je gastronomska kraljica jeseni

Bundeva je jednostavna i nezahtjevna namirnica, nekad zanemarena, danas se na velika vrata vraća u restorane i kuhinje urbanih domaćinstava Cucurbita pepo ili u narodu …

Ovo je fotografija pogled odozgo na otok Silbu Destinacije

Otok Silba: Skriveni kutak Dalmacije

Premda je površinom malen otok, Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvalicama, područjima obraslim crnikom, te nesvakidašnjim znamenitostima Svaka usporedba otoka Silbe odnosno njegovih …

Hoteli

Ekskluzivni Spalato Spa je ozbiljan razlog da ove zime na wellness vikend odete u Split!

Nakon dobivanja pete zvjezdice ovoga ljeta i nedavnog završetka renovacije spa & wellness centra u sklopu hotela, više od 250.000 putnika diljem svijeta svojim glasovima …

Ovo je fotografija Tanya Houppermans, krokodil Umjetnost

Ocean Photography Awards: Priroda je najvještiji umjetnik

Ocean Photography Awards ima jednostavnu misiju: osvijetliti ljepotu našeg prekrasnog plavog planeta i istaknuti mnoge nedaće s kojima se suočava morski svijet Nedavno su proglašeni …

Ovo je fotografija Natali Dizdar Intervjui

Natali Dizdar: Punim jedrima u nove izazove

U svom profesionalnom životu Natali Dizdar spojila je tri zanimanja: skiperica, pop-pjevačica i psihoterapeutkinja, a svaki je brod, kaže, poput pjesme ili čovjeka – priča …

Scroll to Top