
Festival Taste the Mediterranean prvi put u Malom Lošinju
Kvarner - Europska regija gastronomije, grad Mali Lošinj i Lošinj Hotels & Villas od 11. do 14. rujna domaćini su 13. izdanja međunarodnog festivala Taste the Mediterranean. Festival se prvi put održava u Malom Lošinju, a donosi spoj gastronomije, kulture i mediteranskog načina života, uz bogat program koji će grad pretvoriti u središte kulinarskih i kulturnih zbivanja.
Tijekom četiri dana nagrađivani mediteranski chefovi, dobitnici Michelinovih zvjezdica, Gault&Millau kapica, JRE priznanja i drugih prestižnih nagrada, udružit će se s domaćim kolegama u pripremi ekskluzivnih večera u gradskim restoranima i u fine dining restoranima Lošinj Hotels & Villas u uvali Čikat. Uz gala večere, predviđene su i kulinarske radionice za učenike lošinjske srednje ugostiteljske škole, kojima će vrhunski kuhari prenijeti svoje znanje i vještine.
Festival će započeti svečanim otvorenjem u Muzeju Apoksiomena. Program uključuje dolazak povijesne venecijanske gondole čiji je vlasnik Andrea Balbi, predsjednik venecijanskih gondolijera. Gondola će pristati ispred muzeja, a u njoj će biti chefovi i organizatori festivala. Otvorenje će biti popraćeno degustacijama jela inspiriranih antičkom Apoksiomenovom kuhinjom, kvarnerskim vinima te glazbenim programom u kojem će nastupiti Antonella Malis.
U okviru festivala održat će se i posebna konferencija posvećena Kvarneru - Europskoj regiji gastronomije 2026. Stručnjaci iz područja turizma, gastronomije, hotelijerstva, kulture i umjetnosti govorit će o potencijalu regije koja objedinjuje obalu, otoke i gorje te njeguje bogato gastronomsko nasljeđe. Poseban naglasak bit će na autohtonim namirnicama i vinima ujedinjenima pod brendom Kvarner Wines.
Ovogodišnji program dodatno obogaćuje manifestacija Lošinava - Lošinjskim jedrima oko svijeta, koja se odvija paralelno u organizaciji Turističke zajednice Malog Lošinja. Festival Lošinava slavi stoljetne veze Lošinja i Venecije, pomorsku baštinu i mediteransku kulturu putovanja, a u kombinaciji s programom Taste the Mediterranean donosi posjetiteljima poseban doživljaj.
Festival Taste the Mediterranean pokrenut je 2014. godine, kada je UNESCO hrvatsku mediteransku prehranu uvrstio na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine. U proteklom desetljeću održavao se u Šibeniku, Rovinju, na Hvaru i u Splitu, a sada, u svom 13. izdanju, stiže na Lošinj. Pod motom 'dobra hrana, dobra vina, dobra zabava', festival je postao nezaobilazno gourmet događanje koje privlači međunarodne i domaće chefove, vinare, ugostitelje, turističke djelatnike i brojne posjetitelje.
Fotografije Lošinj Hotels & Villas & HTZ / Goran Razić, Ivo Biočina