Louvre Abu Dhabi: Kraljica pustinje3 min
00:00:27
00:00:27

Impresivan muzej Louvre Abu Dhabi dizajnirao je proslavljeni francuski arhitekt i dobitnik nagrade Pritzker Jean Nouvel, koji je inspiraciju pronašao u okolišu i bogatoj tradiciji Ujedinjenih Arapskih Emirata

Kao u pričama iz ‘Tisuću i jedne noći’, usred pustinje, tek nekoliko minuta vožnje od centra Abu Dhabija, nalazi se otok Saadiyat. Poput broda na moru ovaj je vizionarski projekt zauvijek promijenio lice glavnog grada Ujedinjenih Arapskih Emirata i cijele regije. Otok sreće, kako glasi prijevod imena otoka na hrvatski, dom je kulturnog i arhitektonskog remek-djela Louvre Abu Dhabi, prvog muzeja na svijetu kojem je dopušteno nositi slavni naziv pariškog velikog ‘tate’, najposjećenijeg muzeja na svijetu.

Povijest nove kulturne prijestolnice Bliskog istoka datira još iz 2007. godine, kada su Francuska i Ujedinjeni Arapski Emirati krenuli u razvijanje nove vrste kulturne institucije. Rezultat toga je muzej koji je ukorijenjen u univerzalnim ljudskim vrijednostima, prvi takve vrste u regiji. Louvre Abu Dhabi predstavlja dinamičnu prirodu suvremenog arapskog svijeta, dok istodobno slavi živopisnu multikulturalnu baštinu. Temeljna premisa impresivnog muzeja je filozofija univerzalnosti, odnosno ‘kreativnost koja nadilazi kulture, civilizacije, mjesto i vrijeme’, a bogato arapsko naslijeđe sjajno se očituje u arhitekturi samog zdanja.

Plutajuća skulptura na otoku djelo je višestruko nagrađivanog arhitekta Jeana Nouvela (među ostalim i dobitnika nagrade Pritzker) te autora projekata poput Zaklade Cartier u Parizu, Opere u Lyonu, tornja Agbar u Barceloni, kompleksa One Central Park u Sydneyju… koji je na sjajan način u okoliš uklopio viziju moderne Arabije prošaranu brojnim tradicionalnim elementima. Inspiriran drevnim medinama i sukovima odjevenima u ruho 21. stoljeća, francuski je arhitekt Louvre Abu Dhabi zamislio kao muzej na vodi koji se sastoji od 55 zgrada u čijem je središtu kupola promjera 180 metara koja izgleda kao da lebdi iznad cijelog muzeja.

Golema kupola izgleda kao da lebdi iznad prvog univerzalnog muzeja na Bliskom istoku

Kompleksnu geometrijsku strukturu čini 7850 metalnih zvijezda posloženih u osam slojeva kroz koje prodire prirodna svjetlost, a što Jean Nouvel naziva ‘svjetlosnom kišom’. Kada se svaka sunčeva zraka probije u unutrašnjost, podsjeća na sjene koje stvaraju palmine grane u pustinjskim oazama. ‘Kad sam počeo raditi na ovom projektu, nisam znao da će to biti Louvre, ali znao sam da će postati muzej civilizacija. Htio sam spojiti nebo, vodu, pijesak i nešto što je između vječnosti i trenutka. Ova mješavina nudi svoju duhovnost. Želio sam da postoji dosljednost plemenitosti mjesta i dosljednost plemenitosti upotrijebljenih materijala. Bilo je važno da arhitektura ne zapovijeda cijelim mjestom. Također sam želio muzej u kojem ne žive samo posjetitelji – što je očito – već i predmeti i djela iz cijelog svijeta s kojima se ljudi susreću prvi put’, pojasnio je svoju ideju Jean Nouvel.

Galerije Louvre Abu Dhabija govore o čovječanstvu kroz nekoliko stotina izloženih eksponata

Što se tiče postava, galerije Louvre Abu Dhabija govore o čovječanstvu u dvanaest nadahnjujućih poglavlja kroz nekoliko stotina izloženih eksponata. Svako se poglavlje usredotočuje na zajedničke teme i ideje koje otkrivaju zajedničke veze u čitavom čovječanstvu. Izložbeni radovi kreću se od prapovijesnih artefakata do suvremenih umjetnina. Galerije nisu razdvojene geografskim podrijetlom, već kronološkim redom.

Uz stalnu kolekciju, muzej je postigao dogovor s trinaest francuskih institucija, kao što je i sami Louvre, što je omogućilo dolazak remek-djela Mondriana, Leonarda da Vincija, Van Gogha, Rodina, Claudea Moneta… Louvre Abu Dhabi tek je prvi planirani muzej na otoku, a ostale projekte radit će također neki od najboljih arhitekata svijeta. Projekt muzeja Guggenheim povjeren je Franku Gehryju, Norman Foster zadužen je za Nacionalni muzej Zayed, Tadao Ando radi na pomorskom muzeju, a Zaha Hadid autorica je Centra za scensku umjetnost.

Tekst Hrvoje Bulešić
Fotografije Louvre Abu Dhabi / Marc Domage & Unsplash
Video Louvre Abu Dhabi

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above