Loro Piana: Oda ljepoti4 min

Loro Piana pjeva odu ljepoti kojoj se na putu ne smije ništa ispriječiti; odnedavno dio moćne francuske grupe LVMH, specijaizirane za rafinirani luksuz, talijanski majstor finih materijala vodi nas na put oko svijeta, od visočja Perua do egzotičnog Mijanmara

Ljubav između finih vlakana i kuće Loro Piana traje od početka 19. stoljeća, kada su pripadnici vlasničke obitelji trgovali kvalitetnom vunom. Modna kuća osnovana je početkom 20. stoljeća, a tijekom svih tih godina poduzetni Talijani zaljubljeni u tkanine nisu prestali usavršavati metode odabira materijala, te su s vremenom razvili posao toliko da su postali dobavljači najboljim modnim kućama iz cijelog svijeta. Danas jedan od najvećih prerađivača kašmira i kupaca fine vune sa svih strana svijeta, kuća Loro Piana, iza sebe ima dva stoljeća rada s tkaninama.

Najkvalitetniji materijal s kojima rade vješti Talijani je kašmir, koji dobavljaju s drugog kraja svijeta – iz Kine i Mongolije. Loro Piana Mongolia Ltd., podružnica u dalekoj Aziji, osnovana je upravo da bi kuća imala pristup tomu finom materijalu u njegovoj domovini. Tako Loro Piana ima nadzor nad kvalitetom kašmira koji se izvozi do pogona u raznim dijelovima svijeta i predstavnik je grupe LVMH u pregovorima s proizvođačima. Kašmir najviše kvalitete kuće Loro Piana nosi ime Baby Cashmere i dobiva se isključivo od dlake kozlića vrste hircus starih do godinu dana. Taj je materijal rezultat desetogodišnjih pregovora s mongolskim uzgajivačima tih životinja, koje nije bilo lako nagovoriti da strancima daju pristup ni cijenjenim životinjama, a ni njihovoj mukotrpno skupljanoj dlaci. Naime, kašmir se ne dobiva striženjem dugodlakih koza, nego strpljivim iščešljavanjem donjega sloja runa pod oštrim gornjim dijelom. Po najfiniju vunu ovaca pasmine merino, predstavnici Loro Piana putuju čak do Australije i Novog Zelanda.

Jedan od najvećih kupaca tog cijenjenog tkanja (od dlake debljine manje od 12 mikrona), Loro Piana ima izravan pristup proizvođačima na dražbama i redovito uspijeva otkupiti najkvalitetniji dio ponuđenoga, kvalitete Top Line 1PP koja označava najbolji dio godišnjeg proizvoda. Tijekom posljednjih nekoliko sezona neke od bala vune koje je kupila Loro Piana bile su rekorderi po kvaliteti – World Record bale – a od njih su izrađene ograničene serije istoimene tkanine. Prošle je godine najkvalitetnija bala vune potekla s Novog Zelanda i to oborivši prethodni rekord. Uzgajivačica Anna Emerson, s novozelandskoga Južnog otoka, popravila je vlastiti rekord iz 2009. godine, proizvevši balu vune od dlake debljine 10,6 mikrona – što otprilike odgovara šestini debljine prosječne ljudske vlasi. Bala teška 100 kilograma neće odmah biti pretvorena u odijela, jer je Loro Piana namjerava sačuvati – poput kakvog blaga, za slučaj da takva više nikad ne bude proizvedena. Bala iz 2009. godine – debljine dlake 10,9 mikrona – bit će upotrijebljena za tkanje ‘štofa’ za četrdesetak odijela. Koliko će jedno stajati, nitko ne zna, ali recimo samo da kilogram te vune stoji oko 2.000 eura.

Na drugom kraju svijeta, u Peruu, čeka nas neobična endemska životinja vikunja. U toj zemlji Loro Piana godinama održava poslovnu suradnju s vladom i vodi jedinstvenu operaciju spašavanja vikunje, malene rođake ljame i alpake, od izumiranja. Najfinije runo na svijetu dobiva se upravo od ‘vlasi’ te lijepe životinje koja podsjeća na omanju devu, a koja živi u divljini Anda. Prosječan promjer dlake vikunje iznosi između 12,5 i 13 mikrona (prosječna ljudska dlaka debela je oko 60 mikrona). Simpatična vikunja mnogo duguje talijanskom majstoru tkanina: stoljećima ‘održivo lovljena’ radi dlake i kože, prvo je bila nemilice privukla španjolske konkvistadore, a zatim i krivolovce, pa je dospjela na rub izumiranja. Tijekom dominacije Inka (1250.–1572.) na visočjima Perua slobodno je živjelo više od tri milijuna vikunja. Inke su ih smatrali svetom, čak i magičnom životinjom, pa su uživale svojevrsnu zaštitu, što – dakako – konkvistadorima nije ništa značilo. Španjolci su dlaku vikunje smatrali svilom Novoga svijeta.

Dlaka vikunje
Dlaka vikunje

U novije doba, vlade južnoameričkih zemalja udružile su snage u zaštiti vikunje, koju štiti i konvencija CITES (Convention on International Trade in Endangered Species), ali i Loro Piana. Ta se kuća već trideset godina zalaže za održivo iskorištavanje dlake vikunje i održivu komercijalizaciju njezine dlake i tkanina, uz dobavljanje runa isključivo šišanjem živih životinja. Od 1994. Loro Piana ima pravo prodaje vune vikunje na internacionalnom tržištu, uz donaciju dijela zarade za zaštitu ugrožene vikunje. Kuća je kupila i velik komad – oko 2.000 hektara – zemlje na visoravni Pampa Galeras u Peruu, koji je danas Rezervat Franco Loro Piana. Prije nekoliko godina osnovan je i prvi privatni rezervat vikunje u Peruu, u kojem životinje žive pod zaštitom, a posve slobodno. Potreba za zaštitom vikunje već se proširila i na Argentinu, gdje u regiji Catamarca Loro Piana posjeduje pravo na korištenje oko 85.000 hektara zemlje, na kojoj žive vikunje čija se dlaka striže na ekološki prihvatljiv način. Nakon striženja, vikunje ionako više nisu zanimljive krivolovcima – ne donose prihod – pa je ošišana zapravo spašena vikunja.

Vuna vikunje vrlo je fina i lagana, pa tako za jedan šal treba ošišati jednu vikunju, za vestu njih šest, a za kaput čak tridesetpet. Zanimanje kuće Loro Piana za vikunje lijepo je opisano u knjizi The Queen of the Andes, koju je izdala sama kompanija. Kraj našeg putovanja u potrazi za finim tkanjem vodi nas iz svijeta životinja među biljke. Najnovije otkriće Loro Piana je cvijet lotusa, od kojeg se dobiva biljni materijal najviše kvalitete i izvanredne finoće. Ta vodena biljka, sveti cvijet budista, obrađuje se unutar 24 sata od branja. Čak je 6.500 stabljika lotusa, kojeg Loro Piana ubire u Mijanmaru, na jezeru Inle, potrebno da bi se dobilo dovoljno vlakana za jedan manji odjevni predmet. Dok se pomno odijevate ili sjedate na naslonjač presvučen finom tkaninom, pomislite na prirodu iz koje materijali potječu – toliko lijepu, krhku i velikodušnu. Očuvanje prirode ne smije biti luksuz.

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above