Šest skrivenih jadranskih uvala koje vrijedi posjetiti brodom po izboru Yachtsa

6 MINUTES READ
00:00:55

Ne bi li vam pomogla u inspiraciji za plovidbu, naša suradnica Josipa Vlahović Cikatić izabrala je šest jadranskih uvala koje vrijedi posjetiti brodom – da plovidbu srednjodalmatinskim akvatorijem upotpunite izvornom ljepotom

U obilasku lokacija po Jopinu izboru idealno nam je poslužio novi višetrupac čarter agencije Ultra sailing, koja nam je za ovu priliku omogućila vožnju njihova MY37 Fountain Pajota. Osim što ih iznajmljuje, Ultra na hrvatskom tržištu i prodaje ove, sve popularnije katamarane koji polako postaju novi dio čarter ponude na Jadranu.

Nešto više od 11 metara dug motorni katamaran neočekivano je komforan, a jačina i postignuta brzina njegova motora okretno nas je ‘provozala’ po zamišljenoj ruti te se pokazao idealnim za ljetnu plovidbu Jadranskim morem. Najava jakog vjetra nije nas pokolebala u namjeri da u malo vremena prijeđemo više od 100 nautičkih milja i posjetimo Josipine pomno odabrane uvale.

Uvala Lovište – Pelješac

Još u davnoj prošlosti uvala Lovište na Pelješcu bila je popularno sidrište rimskih galija koje su plovile između Hvara i Korčule, a zbog svog povoljnog položaja jednako rado je posjećena i danas. U uvali se zbog njezine veličine gužva ne osjeća te na sidrištu ne postoji šušur kakav karakterizira razvikane viške i hvarske uvale. Na sreću ljubitelja intimnijih momenata, ni samo mjesto Lovište u srcu sezone ne gubi svoj lokalni ribarski štih.

Plovidba srednjodalmatinskim akvatorijem
U uvali Lovište na Pelješcu izbjeći ćete uobičajene ljetne gužve

U uvali se po svakom vremenu može naći siguran zaklon jer dno odlično drži, a na nautičarima je samo da odaberu prikladan kutak ovog prostranog sidrišta s obzirom na očekivane vremenske prilike. Najpopularnije se usidriti u uvali Runci koja se nalazi u sjeverozapadnom dijelu. Veći dio te uvale je nenastanjen, ali nažalost dio njenih prirodnih ljepota narušava nemaštovita novogradnja.

Runce kopneni put spaja sa samim mjestom Lovištem, ali puno je zanimljivije tih pola milje u predvečer preploviti gumenjakom i pri tome obavezno posjetiti vrsni restoran Barsa koji je iznimno popularan među nautama. U maloj ribarskoj lučici mjesta Lovište teško se može naći vez jer su tu uglavnom vezani lokalni ribarski brodovi i koćarice, ali moguće se usidriti tik pred njom pa ako imate sreće, ujutro će vam ribari ponuditi friški ulov te će i gastronomski doživljaj biti potpun.

Biševsku luku krase tirkizne boje mora, stjenovita obala, pješčana plaža nadvita borovinom te malena špilja ljubavi na samom izlazu pa za mnoge predstavlja viziju uvale snova

Uvala Pokrivenik – Hvar

Adriatic Routes Veli Pokrivenik
U hvarskoj uvali Pokrivenik se još uvijek može doživjeti neometani titraj prirode koja nas okružuje

Sjeveroistočna obala otoka Hvara nalazi se izvan glavnih nautičkih tokova, a u njezinu središnjem dijelu, kao kakva sramežljiva ljepotica, zavukla se uvala Pokrivenik. Iako predstavlja jedino dobro sidrište na potezu od Jelse do Sućurja, u njoj nikada nema velikih gužvi, jer lokalne brodice koje je svakodnevno posjećuju ujedno je uvečer i napuste pa se u njoj noću pronađe tek pokoji čarter brod.

Ova poveća uvala se zapravo sastoji od pet krakova, a daleko najljepše se usidriti u središnjem, najdublje uvučenom kraku koji je okružen strmim impresivnim liticama, a završava lijepim žalom s velikim oblutcima iza kojeg se nastavljaju vinogradi i maslinici. Malo ponad uvale sa zapadne strane se nalazi špilja Badanj koju vrijedi posjetiti. Treba napomenuti da je uvala Pokrivenik zaštićena od svih vjetrova osim od bure, a ako nije riječ o jakoj buri, zaklon se može potražiti u istočnom kraku. Tu se nalazi malo pristanište koje je opskrbljeno murinzima, a tik do njega hotel Timun, u čijem restoranu možete nešto i prezalogajiti.

Biševska luka – otok Biševo

Za posjet najljepšoj uvali otoka Biševa – Biševskoj luci, na svu sreću potrebno je dopuštenje boga vjetra – Eola, ali treba i po krmi ostaviti podosta nautičkih milja, čemu zahvaljujemo što njezine prirodne ljepote nisu narušene. Naime, svi zapadni vjetrovi su ovdje opasni, što potvrđuje i podatak da je posljednja komiška falkuša baš u Biševskoj luci stradala za jedne od nevera. U prošlosti ovo je bila glavna luka otoka pa ne čudi činjenica da je pitoreskno naselje koje se nastavlja na samu plažu dobilo naziv – Porat.

Biševsku luku krase tirkizne boje mora, stjenovita obala, pješčana plaža nadvita borovinom te malena špilja ljubavi na samom izlazu pa za mnoge predstavlja viziju uvale snova. U srcu sezone nađe se tu i desetak brodica, usidrenih ili pak vezanih za neku od bova. Preko dana u uvali je i podosta dnevnih izletnika, ali kada noć padne, u uvali ostane tek nekolicina nautičara. Svakako se u nekom od dva lokalna restorana osladite vrhunskom ribom i autohtonim biševskim plavcem pa se stopite sa zvjezdanim nebom i neometanim titrajem prirode što vas okružuje.

Uvala Čarnjeni, među starosjediocima poznata kao Porteruša, jedna je od najljepših uvala zaštićenog prirodnog rezervata – otoka Šćedra

Uvala Blaca – otok Brač

Uvala Blaca
Uvala Blaca stoljećima je bila glavni opskrbni punkt za istoimeni samostan na litici

Uvala Blaca predstavlja morski prilaz jedinstvenom arhitektonskom spomeniku otoka Brača, pustinji Blaca pa bismo je opravdavano mogli prozvati: uvala Blaca – ‘vrata pustinje’. U Blacama se nautičari jednostavno prepuste morskim radostima ili se, pak, nakon slanog osvježenja odluče za otprilike 45-minutnu šetnju do spomenute turističke atrakcije.

Samostan Blaca
Posjet pustinjačkom samostanu Blaca moguć je i s mora; prilika je to da uživate u prekrasnoj uvali, zanimljivoj šetnji i fascinantnom naslijeđu

Samostan Blaca, utočište reda glagoljaša, podignut na strmoj litici, danas je muzej i mjesto koje se svakako preporučuje posjetiti. U uvali kao da se zelene boje borovine u isto vrijeme preslikavaju i spajaju s najfinijim morskim nijansama, a iznad žala mala kapelica pridodaje i duhovnu komponentu ovoj savršenoj puzzli. Kako su dubine velike, brodovi se uglavnom sidre u zapadnom dijelu uvale te krmene konope vezuju za tu stranu obale. Na sreću, do ove nenastanjene uvale još uvijek ne vodi cesta, a za čarobnu noć potreban je samo izostanak južnih vjetrova. Međutim, treba imati na umu da se nakon jačeg maestrala valovi razliju po uvali pa bi se i u tom slučaju čarobna noć lako mogla pretvoriti u besanu noć pojedinih članova posade.

Otok Saplun i njegova prekrasna tirkizna laguna jadranska je uvala iz snova. Nemojte propustiti zaplivati do najfinijeg bijelog pijeska po kojem je ujedno ovaj nenaseljeni otok dobio prikladno ime – Saplun

Uvala Čarnjeni – otok Šćedro

otok Šćedro
Miris borovine i tirkizno more uljepšat će vam boravak na Šćedru

Uvala Čarnjeni, među starosjediocima poznata kao Porteruša, jedna je od najljepših uvala zaštićenog prirodnog rezervata – otoka Šćedra. Smještena je s južne strane otoka, odnosno na nautički popularnoj trasi između Hvara i Korčule pa u ovu uvalu – zaštićenu od popodnevnog maestrala – preko dana gotovo uvijek uplovi poneki nauta, a za mirna vremena nekolicina ih provede i noć na sidru.

Porterušu treba izbjegavati samo za južnih vjetrova, što potvrđuje i prelijepo šljunčano žalo izmodelirano snagom spomenutih valova. Najsigurnije se usidriti u dnu uvale te vezati krmene konope za sjevernu obalu pa se stopiti s mirisima okolne borovine i tirkiznim bojama mora. Posebnost ugođaja mogao bi pokvariti samo kakav nepoželjan glodavac poput štakora, ali plastična boca na krmenim konopima bit će dovoljna za miran san. Za one željne pustolovina, tu je maleni puteljak koji vodi do druge strane otoka, ali imajte na umu da ta staza nije za turiste, već samo za avanturiste. Krajem ljeta u Porteruši se često nađe i pokoja ribarska brodica, a ako je galebovi nadlijeću u svom nemirnom letu, budite sigurni da vam je friški riblji ulov na dohvatu ruke.

Uvala Saplun – otok Saplun

Saplun
Tirkizna laguna na Saplunu među šest je jadranskih uvala koje trebate posjetiti

Otok Saplun predstavlja još jedan rajski kutak našeg plavog mora. Stražari te nenarušene iskonske ljepote su okolni grebeni i pličine, modra pučina što ga većim dijelom okružuje te vjetrovi koji u čitavom lastovskom akvatoriju znaju puhati iznimno snažno. Iako bi već sljedećeg ljeta u toj laguni trebale biti postavljene bove, nadajmo se da će prirodne ljepote Sapluna, kao dio Parka prirode otoka Lastova, ipak ostati sačuvane.

Ovoj osamljenoj laguni najsigurnije je prići s istoka, a između Sapluna i Arženjaka Malog nemojte pokušavati proći jer su mnogi ovdje neslavno završili. Međutim, taj tirkizni prolaz daleko je najatraktivniji za ‘snorkeling’, a sidriti se može s obje strane. Nemojte propustiti zaplivati do najfinijeg bijelog pijeska po kojem je ujedno ovaj nenaseljeni otok dobio prikladno ime – Saplun. Stopite se s kliktajem galebova, ali i širom otvorite oči jer, osim malih, možda ugledate i kakvo veće morsko stvorenje u razigranim skokovima.

Video Yachts Croatia

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija Kostelić Ivica Transat Sport

BLOG: Transat Jacques Vabre iz pera Ivice Kostelića

Nakon 22 dana, 14 sati, 29 minuta i 51 sekundu Ivica Kostelić i Calliste Antoine na jedrilici Croatia Full of Life ušli su u cilj …

This is photo of a Rolex Middle Sea Race 2021 Jahting

Regata Rolex Middle Sea: Utjelovljenje mediteranskog ideala

Privlačnost regate Rolex Middle Sea Race nikada nije bila samo u ukupnoj pobjedi ili prvom prelasku preko ciljne linije: ona seže dublje, temelji se na …

Ovo je fotografija srebrni olimpijac tonci stipanovic Intervjui

Tonči Stipanović: Srebrni letač

Tonči Stipanović jedini je hrvatski jedriličar koji je dva puta osvajao medalje na Olimpijskim igrama, u Riju i Tokiju Za one koji ne znaju, Srebrni …

Ovo je fotografija Peter Burling Sport

Peter Burling: Nepodnošljiva lakoća jedrenja

Dvostruki osvajač America’s Cupa nasljednik je slavnih novozelandskih jedriličara kao što su Russell Coutts, Sir Peter Blake, Grant Dalton Kao što u Hrvatskoj ima četiri …

Ovo je fotografija Ivica Kostelić regata Sport

IVICA KOSTELIĆ BLOG Ocean dobrih ljudi i sjajnih jedriličara

U novom blogu za Yachts Croatia, Ivica Kostelić piše o svojem prvom prelasku oceana s jedrilicom Klase 40, Optimus Prime, na regati Les Sables-Horta Les …

Ovo je fotografija Ivan Kljaković Gašić, ACI Sail Intervjui

Ivan Kljaković Gašpić: Budućnost elitnog jedrenja na Jadranu

Istaknuti hrvatski jedriličar Ivan Kljaković Gašpić, osvajač srebra i bronce na svjetskim prvenstvima, višestruki europski prvak i trostruki sudionik Olimpijskih igara, nešto više od godinu …

Putovanja

Blue Kotor Bay Premium Spa Resort: Moć mora

Dignite sidro i uputite se prema marini Blue Kotor Bay i Retreatu De’MAR u čijem je središtu filozofija wellbeinga Vrhunsko spa odmaralište Blue Kotor Bay …

Automobili

Porsche 911 GT3 RS ultimativni je cestovni bolid

Novi Porsche 911 GT3 RS službeno je predstavljen kao ultimativni sportski cestovni automobil, koji je, s 518 konjskih snaga najsnažniji serijski Porsche s atmosferskim motorom …

Franz Schillinger Jahting

Franz Schillinger: Ispunjavanje snova

Austrijski poduzetnik za naš magazin govori o usponu brenda Sanlorenzo u regiji, poslovnoj filozofiji, Frauscherovim brodovima i Hrvatskoj kao ekskluzivnoj destinaciji Sanlorenzo Adria pokazuje znakove …

Hoteli

Prijeko Palace: Dodir renesanse

U srcu grada Dubrovnika, hotel Prijeko Palace i restoran Stara Loza savršeno skladno spajaju prošlost i sadašnjost Ako tražite nezaboravno i drukčije mjesto za odmor …

Cranchi E26 Rider u plovidbi Testovi

Cranchi E26 Rider na testu: Talijanski žigolo

Klasične gliserske linije i prekrasna tamnoplava boja s efektom, koju je Christian Grande savršeno spario s tamno crvenim kožnim tapecirungom, čine Cranchi E26 Rider modernim …

Putovanja

Nikki Beach: Nova destinacija za jahtaše

Doživite ljetnu idilu kompleksa Nikki Beach Montenegro uz nezaboravan spoj zabave, uživanja i gastro–avanture Nikki Beach Montenegro, dio svjetskog lanca luksuznih odmarališta, je restoran i …

Scroll to Top