Šest skrivenih jadranskih uvala koje vrijedi posjetiti brodom po izboru Yachtsa

6 MINUTES READ
00:00:55

Ne bi li vam pomogla u inspiraciji za plovidbu, naša suradnica Josipa Vlahović Cikatić izabrala je šest jadranskih uvala koje vrijedi posjetiti brodom – da plovidbu srednjodalmatinskim akvatorijem upotpunite izvornom ljepotom

U obilasku lokacija po Jopinu izboru idealno nam je poslužio novi višetrupac čarter agencije Ultra sailing, koja nam je za ovu priliku omogućila vožnju njihova MY37 Fountain Pajota. Osim što ih iznajmljuje, Ultra na hrvatskom tržištu i prodaje ove, sve popularnije katamarane koji polako postaju novi dio čarter ponude na Jadranu.

Nešto više od 11 metara dug motorni katamaran neočekivano je komforan, a jačina i postignuta brzina njegova motora okretno nas je ‘provozala’ po zamišljenoj ruti te se pokazao idealnim za ljetnu plovidbu Jadranskim morem. Najava jakog vjetra nije nas pokolebala u namjeri da u malo vremena prijeđemo više od 100 nautičkih milja i posjetimo Josipine pomno odabrane uvale.

Uvala Lovište – Pelješac

Još u davnoj prošlosti uvala Lovište na Pelješcu bila je popularno sidrište rimskih galija koje su plovile između Hvara i Korčule, a zbog svog povoljnog položaja jednako rado je posjećena i danas. U uvali se zbog njezine veličine gužva ne osjeća te na sidrištu ne postoji šušur kakav karakterizira razvikane viške i hvarske uvale. Na sreću ljubitelja intimnijih momenata, ni samo mjesto Lovište u srcu sezone ne gubi svoj lokalni ribarski štih.

Plovidba srednjodalmatinskim akvatorijem
U uvali Lovište na Pelješcu izbjeći ćete uobičajene ljetne gužve

U uvali se po svakom vremenu može naći siguran zaklon jer dno odlično drži, a na nautičarima je samo da odaberu prikladan kutak ovog prostranog sidrišta s obzirom na očekivane vremenske prilike. Najpopularnije se usidriti u uvali Runci koja se nalazi u sjeverozapadnom dijelu. Veći dio te uvale je nenastanjen, ali nažalost dio njenih prirodnih ljepota narušava nemaštovita novogradnja.

Runce kopneni put spaja sa samim mjestom Lovištem, ali puno je zanimljivije tih pola milje u predvečer preploviti gumenjakom i pri tome obavezno posjetiti vrsni restoran Barsa koji je iznimno popularan među nautama. U maloj ribarskoj lučici mjesta Lovište teško se može naći vez jer su tu uglavnom vezani lokalni ribarski brodovi i koćarice, ali moguće se usidriti tik pred njom pa ako imate sreće, ujutro će vam ribari ponuditi friški ulov te će i gastronomski doživljaj biti potpun.

Biševsku luku krase tirkizne boje mora, stjenovita obala, pješčana plaža nadvita borovinom te malena špilja ljubavi na samom izlazu pa za mnoge predstavlja viziju uvale snova

Uvala Pokrivenik – Hvar

U hvarskoj uvali Pokrivenik se još uvijek može doživjeti neometani titraj prirode koja nas okružuje

Sjeveroistočna obala otoka Hvara nalazi se izvan glavnih nautičkih tokova, a u njezinu središnjem dijelu, kao kakva sramežljiva ljepotica, zavukla se uvala Pokrivenik. Iako predstavlja jedino dobro sidrište na potezu od Jelse do Sućurja, u njoj nikada nema velikih gužvi, jer lokalne brodice koje je svakodnevno posjećuju ujedno je uvečer i napuste pa se u njoj noću pronađe tek pokoji čarter brod.

Ova poveća uvala se zapravo sastoji od pet krakova, a daleko najljepše se usidriti u središnjem, najdublje uvučenom kraku koji je okružen strmim impresivnim liticama, a završava lijepim žalom s velikim oblutcima iza kojeg se nastavljaju vinogradi i maslinici. Malo ponad uvale sa zapadne strane se nalazi špilja Badanj koju vrijedi posjetiti. Treba napomenuti da je uvala Pokrivenik zaštićena od svih vjetrova osim od bure, a ako nije riječ o jakoj buri, zaklon se može potražiti u istočnom kraku. Tu se nalazi malo pristanište koje je opskrbljeno murinzima, a tik do njega hotel Timun, u čijem restoranu možete nešto i prezalogajiti.

Biševska luka – otok Biševo

Za posjet najljepšoj uvali otoka Biševa – Biševskoj luci, na svu sreću potrebno je dopuštenje boga vjetra – Eola, ali treba i po krmi ostaviti podosta nautičkih milja, čemu zahvaljujemo što njezine prirodne ljepote nisu narušene. Naime, svi zapadni vjetrovi su ovdje opasni, što potvrđuje i podatak da je posljednja komiška falkuša baš u Biševskoj luci stradala za jedne od nevera. U prošlosti ovo je bila glavna luka otoka pa ne čudi činjenica da je pitoreskno naselje koje se nastavlja na samu plažu dobilo naziv – Porat.

Biševsku luku krase tirkizne boje mora, stjenovita obala, pješčana plaža nadvita borovinom te malena špilja ljubavi na samom izlazu pa za mnoge predstavlja viziju uvale snova. U srcu sezone nađe se tu i desetak brodica, usidrenih ili pak vezanih za neku od bova. Preko dana u uvali je i podosta dnevnih izletnika, ali kada noć padne, u uvali ostane tek nekolicina nautičara. Svakako se u nekom od dva lokalna restorana osladite vrhunskom ribom i autohtonim biševskim plavcem pa se stopite sa zvjezdanim nebom i neometanim titrajem prirode što vas okružuje.

Uvala Čarnjeni, među starosjediocima poznata kao Porteruša, jedna je od najljepših uvala zaštićenog prirodnog rezervata – otoka Šćedra

Uvala Blaca – otok Brač

Uvala Blaca
Uvala Blaca stoljećima je bila glavni opskrbni punkt za istoimeni samostan na litici

Uvala Blaca predstavlja morski prilaz jedinstvenom arhitektonskom spomeniku otoka Brača, pustinji Blaca pa bismo je opravdavano mogli prozvati: uvala Blaca – ‘vrata pustinje’. U Blacama se nautičari jednostavno prepuste morskim radostima ili se, pak, nakon slanog osvježenja odluče za otprilike 45-minutnu šetnju do spomenute turističke atrakcije.

Samostan Blaca
Posjet pustinjačkom samostanu Blaca moguć je i s mora; prilika je to da uživate u prekrasnoj uvali, zanimljivoj šetnji i fascinantnom naslijeđu

Samostan Blaca, utočište reda glagoljaša, podignut na strmoj litici, danas je muzej i mjesto koje se svakako preporučuje posjetiti. U uvali kao da se zelene boje borovine u isto vrijeme preslikavaju i spajaju s najfinijim morskim nijansama, a iznad žala mala kapelica pridodaje i duhovnu komponentu ovoj savršenoj puzzli. Kako su dubine velike, brodovi se uglavnom sidre u zapadnom dijelu uvale te krmene konope vezuju za tu stranu obale. Na sreću, do ove nenastanjene uvale još uvijek ne vodi cesta, a za čarobnu noć potreban je samo izostanak južnih vjetrova. Međutim, treba imati na umu da se nakon jačeg maestrala valovi razliju po uvali pa bi se i u tom slučaju čarobna noć lako mogla pretvoriti u besanu noć pojedinih članova posade.

Otok Saplun i njegova prekrasna tirkizna laguna jadranska je uvala iz snova. Nemojte propustiti zaplivati do najfinijeg bijelog pijeska po kojem je ujedno ovaj nenaseljeni otok dobio prikladno ime – Saplun

Uvala Čarnjeni – otok Šćedro

otok Šćedro
Miris borovine i tirkizno more uljepšat će vam boravak na Šćedru

Uvala Čarnjeni, među starosjediocima poznata kao Porteruša, jedna je od najljepših uvala zaštićenog prirodnog rezervata – otoka Šćedra. Smještena je s južne strane otoka, odnosno na nautički popularnoj trasi između Hvara i Korčule pa u ovu uvalu – zaštićenu od popodnevnog maestrala – preko dana gotovo uvijek uplovi poneki nauta, a za mirna vremena nekolicina ih provede i noć na sidru.

Porterušu treba izbjegavati samo za južnih vjetrova, što potvrđuje i prelijepo šljunčano žalo izmodelirano snagom spomenutih valova. Najsigurnije se usidriti u dnu uvale te vezati krmene konope za sjevernu obalu pa se stopiti s mirisima okolne borovine i tirkiznim bojama mora. Posebnost ugođaja mogao bi pokvariti samo kakav nepoželjan glodavac poput štakora, ali plastična boca na krmenim konopima bit će dovoljna za miran san. Za one željne pustolovina, tu je maleni puteljak koji vodi do druge strane otoka, ali imajte na umu da ta staza nije za turiste, već samo za avanturiste. Krajem ljeta u Porteruši se često nađe i pokoja ribarska brodica, a ako je galebovi nadlijeću u svom nemirnom letu, budite sigurni da vam je friški riblji ulov na dohvatu ruke.

Uvala Saplun – otok Saplun

Saplun
Tirkizna laguna na Saplunu među šest je jadranskih uvala koje trebate posjetiti

Otok Saplun predstavlja još jedan rajski kutak našeg plavog mora. Stražari te nenarušene iskonske ljepote su okolni grebeni i pličine, modra pučina što ga većim dijelom okružuje te vjetrovi koji u čitavom lastovskom akvatoriju znaju puhati iznimno snažno. Iako bi već sljedećeg ljeta u toj laguni trebale biti postavljene bove, nadajmo se da će prirodne ljepote Sapluna, kao dio Parka prirode otoka Lastova, ipak ostati sačuvane.

Ovoj osamljenoj laguni najsigurnije je prići s istoka, a između Sapluna i Arženjaka Malog nemojte pokušavati proći jer su mnogi ovdje neslavno završili. Međutim, taj tirkizni prolaz daleko je najatraktivniji za ‘snorkeling’, a sidriti se može s obje strane. Nemojte propustiti zaplivati do najfinijeg bijelog pijeska po kojem je ujedno ovaj nenaseljeni otok dobio prikladno ime – Saplun. Stopite se s kliktajem galebova, ali i širom otvorite oči jer, osim malih, možda ugledate i kakvo veće morsko stvorenje u razigranim skokovima.

Video Yachts Croatia

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija vinograda na poluotoku Pelješac Plovidba

Pelješac: Poluotok soli, kamenica i vina

Mikrokozmos za sebe – poluotok Pelješac – i danas je svojevrsna ‘terra incognita’ kao i u dugim stoljećima dubrovačke republike, kada se dijelio na urbani …

Ovo je fotografija otok mljet jedrenje Plovidba

Mljet: Omiljeni otok morskih Robinzona

Otok Mljet po mnogočemu je jedinstven, a upravo zbog svojih karizmatičnih atributa rado ga posjećuju nautičari koji tragaju za iskonskim prirodnim ljepotama. Američki Forbes nedavno …

Ovo je fotografija Doktora Nikola Deskovic 00 Intervjui

Nikola Dešković: Doktor od biznisa i jedrenja

Pobjedom na ovogodišnjoj Mrdujskoj regati Nikola Dešković ostvario je još jedan san, a ovaj splitski poduzetnik s inozemnom adresom očito ima formulu kako ostvariti snove …

Ovo je slika panorame Paklenih otoka Plovidba

Pakleni otoci: Vodič za bajkovitu oazu morskog hedonizma

Pakleni otoci ‘usidrili’ su se na popularnoj trasi između Splita i otoka Visa, a njegova 21 nautički atraktivna otoka, otočića i hridi koja kao da …

Sport

IVICA KOSTELIĆ BLOG Optimus Prime moj je novi najbolji prijatelj

U prvom blogu za Yachts Croatia, Ivica Kostelić piše o svojoj novoj jedrilici Class 40 koja se zove Optimus Prime Put do mojeg novog broda …

Otok Susac Panoramska Slika 01 Plovidba

Sušac: Otkrivamo magične vizure jadranskog čuvara pučine

Pučinski otok Sušac jedan je od najegzotičnijih izbora tijekom plovidbe po jugu Hrvatske, a osim morskog, moći ćete uživati i u kopnenom ambijentu i netaknutoj …

Ovo je fotografija CRN M/Y 142 Jahting

CRN napreduje u gradnji M/Y 142

Kuća CRN, legendarno brodogradilište koje sad pripada grupi Ferretti, lijepo napreduje u gradnji custom jahte CRN M/Y 142. Ovu aluminijsku megajahtu dizajnirao je tehnički ured …

Ovo je fotografija jedrilice ClubSwan 36 u plovidbi Testovi

ClubSwan 36 na testu: Monoklasa na raketni pogon

ClubSwan 36 iznenadit će vas performansama koje su plod izuzetno pametnih rješenja smišljenih u konstrukciji jedrilice, da bi je prilagodili modernim jedriličarskim trendovima u kojima …

Ovo je fotografija mercedes EQS Automobili

Mercedes EQS prva je električna luksuzna limuzina na svijetu

Model EQS je prva potpuno električna limuzina iz serije Mercedes-EQ. S ovom limuzinom Mercedes-EQ ponovo definira ovaj segment vozila. EQS je također prvi model koji …

Ovo je fotografja rolex satovi explorer Luksuz

Novi Rolex satovi za 2021. godinu

Rolex predstavlja najnovije kreacije koje su oživljene njihovim jedinstvenim urarstvom. Ovi nas satovi vode od najdubljih špilja do najviših planinskih vrhova, od vanjskih dijelova Sunčeva …

Ovo je fotografija Porsche Ladies Day 2021 Automobili

Porsche Ladies Day 2021.: Prvi Porsche event samo za žene

Povodom Dana žena, prvi put u Hrvatskoj organiziran je Porsche Ladies Day 2021., vozački event Porschea samo za žene. Odabrane dame imale su priliku isprobati …

Ovo je fotografija garmin sat Luksuz

Garmin MARQ satovi: Inspirirani strašću

Garmin je predstavio MARQ kolekciju. Serija je to povezivih satova kreiranih u skladu s tradicionalnim urarskim načinom izrade, stvorenih na temelju Garminove dugogodišnje baštine na …

Scroll to Top