Linda Pilkington: Sve se vrti oko mirisa

4 MINUTES READ
00:01:00

Linda Pilkington je hobi iz djetinjstva pretvorila u strastveni biznis: elegantni bezvremenski klasici za muškarce i žene, što ih već 20 godina kreira u svojoj parfemskoj kući Ormonde Jayne, svjedoče o njezinoj strasti prema mirisima i okusima koji je nadahnjuju na putovanjima svijetom

Sve se u životu Linde Pilkington vrti oko mirisa. Odrastajući u Izraelu, divila se uvijek elegantnim, namirisanim ženama, a posebno su je intrigirali cvjetni, orijentalni i začinski sastojci u parfemima. Kada je prije dvadeset godina u Londonu osnovala svoju parfemsku kuću Ormonde Jayne, znala je što želi: u bočici parfema kreirati pojam istinske elegancije. U potrazi za posebnim esencijama proputovala je cijeli svijet, a želja da osjeti kako bogatu kolekciju niche mirisa doživljavaju njezini štovatelji, dovela ju je i u Hrvatsku.

Linda in Lana parfumerija
Linda Pilkington je osnovala parfermsku kuću Ormonde Jayne prije 20 godina

Koji dojam definira mirise putovanja?

Kada sletite u zemlju poput Maroka ili Filipina i kročite na vrata aviona, taj prvi udah zraka zapravo je vaš prvi dojam o zemlji u koju ste doputovali. Možete ga namirisati samo prvih trideset sekundi, a onda ga izgubite jer se nakon nekoliko udisaja na njega naviknete. Pri dolasku u Marakeš ili u Oman, taj prvi udah ima jako snažan miris, a ponovo ga osjetite kada dođete na tržnicu začinima.

Kako vam prema tom prvom udisaju miriši Hrvatska?

Kada sam izašla iz aviona u Splitu, nisam osjetila nikakav miris jer je bilo jako vjetrovito, kao da je puhao uragan, a zrak je bio hladan i svjež. Zapravo, osjećaj je bio čudesan jer dok sam pistom koračala prema terminalu, propuhao me osnažujući i zdrav vjetar.

Uspijevate li te prve mirise mjesta koja ste posjetili sačuvati u bočicama svojih mirisnih kreacija?

Kada je Ormonde Jayne stvarao kolekciju Four Corners of the Earth, razmišljala sam da u svojoj izvrsnoj parfemskoj biblioteci pronađem najegzotičnija ulja, kako bih odala počast različitim krajevima svijeta koji su me nadahnuli. Živeći u Londonu nakon toga, mislim da smo najbolje uhvatili Qi, što znači – dah života. Qi stvarno miriše na Šangaj i Hong Kong zbog svih sastojaka koje možete osjetiti na tržnici.

Tina Petricevic And Linda Pilkington 01
Linda Pilkington s Tinom Petričević u splitskoj parfumeriji Lana

Kada sletite u neku zemlju i kročite na vrata aviona, taj prvi udah zraka zapravo je vaš prvi dojam o zemlji u koju ste doputovali, opisuje osnivačica parfemske kuće Ormonde Jayne

Kako ste uhvatili miris saudijsko-arabijskog grada Ta’ifa?

To je bilo sasvim lako. Od tamo je moj dobavljač ulja i znala sam da jednom godišnje kralj u park, nazvan po njemu, poziva ljude da s košarama dođu u žetvu ruže Ta’if. Tada im kralj daruje novac, jer se ruže moraju pobrati. Nakon toga njihove se latice destiliraju i izlazi dragocjeno ulje. Kao strankinju morao me pozvati moj dobavljač, a po dolasku u zračnu luku dočekali su me vozač i gospođa koja je cijelo vrijeme bila moja pratilja. Dakako, znala sam da moram nositi duge rukave i pokriti se, ali kad smo stigli u hotel, cijeli moj kat bio je predviđen samo za žene, a ulaz na njega kraj lifta čuvale su – žene. To nikad neću zaboraviti, kao i ukusne datulje i sok od naranče u mojoj sobi. Tako je ruža baza parfema Ta’if, ali on miriše i na datulje i na cvijet naranče.

Najegzotičnije mjesto koje ste posjetili?

Laos, sjeverno od Tajlanda. Nema hotela, nema restorana, ni turista, a Lao je jedini jezik. Spavala sam u hangaru aviona; srećom suprug je bio sa mnom pa sam se osjećala sigurno. Uglavnom smo jeli voće i neke rezance koje su nam davali lokalci. Moj proizvođač ulja ličike je iz Laosa, a tamo sam boravila tijekom žetve sampaquite – nacionalnog cvijeta Filipina – kada smo počeli raditi voćno cvjetni parfem Sampaquita. Nakon nekoliko dana bilo je lijepo malim avionom iz divljine se vratiti u Bangkok. Potpuno prljavi, izgledali smo prilično egzotično na recepciji kada smo se napokon dokopali hotela Oriental.

Linda Pilkington In London Garden 01
Lindin londonski vrt pun je cvijeća

Hrana je ljubav. Kuham na način parfumera. Puno okusa! Jer sve se vrti oko mirisa. Kada otkrijete nešto dobro, eksperimentiranje i učenje su ključ uspjeha., kaže Linda Pilkington

Kako birate imena za svoje parfeme?

Prema sastojcima. Champaca je maleni blijedo narančasti cvijet (divlja magnolija) iz Indije, Tolu je smola peruanskog drveća, Ta’if je grad smješten 1800 metara iznad obale Crvenog mora, s pogledom na arapsku pustinju…

Koji je vaš omiljeni sastojak?

Gardenija. Mnogi ljudi ne rade s njom jer ju je teško nabaviti: njezino ulje hlapljive je esencije, gotovo nitko ga ne ekstrahira, što je izuzetno rijetko u svijetu parfema. Niti jedna parfemska kuća u Grasseu nema ga na svom popisu sastojaka. Uistinu je poseban cvijet snažnog, hrabrog i intenzivnog mirisa. Jednu gardeniju imam u svom prekrasnom londonskom vrtu i razmišljam da za nju napravim staklenik.

Dakle, Linda, bavite se vrtlarstvom, kuhanjem, kreiranjem parfema i vođenjem tvrtke. Čak i na vašoj web stranici postoji dio Gourmande Jayne s fantastičnim receptima. Kako doživljavate povezanost hrane i parfema?

Hrana je ljubav. Moj kulinarski repertoar je manji od suprugovog, ali dobro pripremam omlet, nedjeljna pečenja, kolače sa svježim voćem i jako sam ponosna na svoj tagine od janjetine. Kuham na način parfumera. Puno okusa! Jer sve se vrti oko mirisa. Kada otkrijete nešto dobro, eksperimentiranje i učenje su ključ uspjeha. Čak i ako ste u parfumeriji 20 godina, još uvijek učite. Novi sastojci stalno dolaze i morate naučiti kako se nositi s njima, te kako će oni utjecati na ostale sastojke u vašem parfemu. Isto je i s kuhanjem.

Tekst Dubravka Tomeković Aralica

Fotografije Yachts Croatia & arhiva

Video Ormonde Jayne

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Putovanja

Blue Kotor Bay Premium Spa Resort: Moć mora

Dignite sidro i uputite se prema marini Blue Kotor Bay i Retreatu De’MAR u čijem je središtu filozofija wellbeinga Vrhunsko spa odmaralište Blue Kotor Bay …

Automobili

Porsche 911 GT3 RS ultimativni je cestovni bolid

Novi Porsche 911 GT3 RS službeno je predstavljen kao ultimativni sportski cestovni automobil, koji je, s 518 konjskih snaga najsnažniji serijski Porsche s atmosferskim motorom …

maslina resort otok hvar Hoteli

Maslina Resort: Promišljeni luksuz na Hvaru

Da biste nešto promijenili, morate prvo poznavati stvar koju mijenjate. Ako želite vidjeti kako se može promijeniti poimanje luksuza, posjet Maslina Resortu na otoku Hvaru …

Automobili

Jedan od samo 99 proizvedenih The 8 X Jeff Koons predstavljen je u zagrebačkom salonu BMW-a

Predstavljanje osvježenog izdanja najprodavanije BMW serije 3 pomalo je zasjenio popartistički model iz serije 8, sportski M850i xDrive Gran Coupe The 8 X Jeff Koons, …

TUDOR kolekcija novih satova 2022 Moda

TUDOR: Kolekcija obogaćena novim modelima

Ovogodišnja kolekcija TUDOR satova obogaćena je novim modelom Black Bay Pro te novim verzijama linije Black Bay koje slave tradiciju sportskih satova Black Bay Pro …

Moda

Održiva moda: Od ego do eko sistema

Modna industrija među najvećim je zagađivačima planeta, a pomak iz svijeta potrošnje prema svijetu očuvanja života donose novi modni brendovi koji izrađuju odjeću i obuću …

Putovanja

Blue Kotor Bay Premium Spa Resort: Moć mora

Dignite sidro i uputite se prema marini Blue Kotor Bay i Retreatu De’MAR u čijem je središtu filozofija wellbeinga Vrhunsko spa odmaralište Blue Kotor Bay …

Automobili

Porsche 911 GT3 RS ultimativni je cestovni bolid

Novi Porsche 911 GT3 RS službeno je predstavljen kao ultimativni sportski cestovni automobil, koji je, s 518 konjskih snaga najsnažniji serijski Porsche s atmosferskim motorom …

Franz Schillinger Jahting

Franz Schillinger: Ispunjavanje snova

Austrijski poduzetnik za naš magazin govori o usponu brenda Sanlorenzo u regiji, poslovnoj filozofiji, Frauscherovim brodovima i Hrvatskoj kao ekskluzivnoj destinaciji Sanlorenzo Adria pokazuje znakove …

Hoteli

Prijeko Palace: Dodir renesanse

U srcu grada Dubrovnika, hotel Prijeko Palace i restoran Stara Loza savršeno skladno spajaju prošlost i sadašnjost Ako tražite nezaboravno i drukčije mjesto za odmor …

Cranchi E26 Rider u plovidbi Testovi

Cranchi E26 Rider na testu: Talijanski žigolo

Klasične gliserske linije i prekrasna tamnoplava boja s efektom, koju je Christian Grande savršeno spario s tamno crvenim kožnim tapecirungom, čine Cranchi E26 Rider modernim …

Putovanja

Nikki Beach: Nova destinacija za jahtaše

Doživite ljetnu idilu kompleksa Nikki Beach Montenegro uz nezaboravan spoj zabave, uživanja i gastro–avanture Nikki Beach Montenegro, dio svjetskog lanca luksuznih odmarališta, je restoran i …

Scroll to Top