Leopard 46 PC na testu: Brz, udoban i funkcionalan5 min
00:01:51
00:01:51

Leopard 46 PC dosta je kompleksan jer može biti izveden na više načina, a uz to je i optimiziran za čarter pa tako predstavlja jedan od najbržih, najelegantnijih i najudobnijih katamarana u ponudi plovila ovakvog tipa

Leopard 46 PC postigao je visoku razinu funkcionalnosti i udobnosti koja se može naći samo na puno dužim plovilima. Radi se o drugom modelu u Leopardovoj četvrtoj generaciji katamarana proizvedenih u Cape Townu, a njegova oba robusna trupa imaju poboljšan raspored u salonu.

Leopard 46 PC
Leopard 46 PC omogućuje glatku plovidbu i pri brzinama većim od 20 čvorova

PC je skraćenica za Power Catamaran, a ovo nije samo katamaran bez jarbola, već su oba trupa zapravo prilagođena za plovidbu koja može dosezati i prelaziti 20 čvorova. Svi katamarani Leopard izgrađeni su u brodogradilištu Robertson and Caine u Južnoj Africi. To je treći najveći proizvođač katamarana u svijetu, koji je od svog osnutka 1991. godine izgradio više od 2000 plovila.

Leopard katamarani mogu biti izvedeni na više načina

No brend Leopard u vlasništvu je Travelopije, koja igra važnu ulogu u razvoju svakog novog modela, a Travelopia posjeduje i čarter-tvrtke Sunsail i The Moorings. Oni su najveći svjetski operateri čarter-plovila bez posade. Oko polovine od 190 plovila, koja se svake godine kupuju od brodogradilišta Robertson and Caine, ide izravno u čarter-flote, dok se druga polovina prodaje pod imenom Leopard privatnim vlasnicima.

Leopard 46 PC

Započinjemo pregled palube na mostu, gdje se nalazi upravljačko mjesto s velikim navigacijskim zaslonima, kontrolama motora i pramčanog propelera. Zbog dovoljno velikog sjedišta, kormilar će moći imati i suputnika. Most je namijenjen druženju, pa ćemo ovdje pronaći garnituru u obliku slova C sa stolom od punog drva u sredini. Nasuprot je kuhinja, koja ima električni roštilj i perilicu posuđa, s prostorom za pohranu i hladnjakom ispod.

Na krmi je ležaljka ispod koje se mogu spremiti splavi za spašavanje. Tvrdi krov daje hlad na velikom dijelu površine mosta. S mosta se spuštamo na palubu bočnim stubama pored kuhinje. Široke stube vode do kokpita u kojem je veliki stol sa sjedalom u obliku slova U koje se može pretvoriti u krevet. Prolazi su s lijeve i desne strane, a možete čak i hodati iza klupe. Samo nas zaštitna ograda dijeli od ogromne hidraulične platforme na kojoj može biti pomoćni čamac.

leopard 46 pc
Namještaj i završne obrade izrađeni su kvalitetno i robusno, iako u cjelini izražavaju moderne elegantne linije

leopard 46 pc

Iz kokpita dolazimo do dviju tehničkih prostorija, odnosno mjesta gdje se nalaze pogonski agregati. Izbor motora je od 250 do 370 konjskih snaga (Yanmar s 250 KS i 320 KS ili Yanmar 8LV370 s 370 KS). U unutrašnjost ulazimo iz kokpita kroz dvoja staklena vrata, salon je na jednoj razini, namještaj i završne obrade izrađeni su kvalitetno i robusno, iako u cjelini izražavaju moderne elegantne linije. Kuhinja je odmah do ulaza s lijeve strane.

Moderne linije u interijeru

U kuhinjskom bloku uz veliki dvostruki hladnjak nalazi se i indukcijska ploča, mikrovalna pećnica i puno prostora na radnim površinama u obliku slova U. Nasuprot kuhinjske niše nalazi se niz ormara. U prednjem dijelu salona s lijeve strane nalazi se garnitura u obliku slova L, sa stolićem koji se može spustiti u stolić za kavu ili čaj. S desne strane je uzdužni dvosjed, a iza njega je televizor. Zbog velikih prozora moguće je razgledavanje okolice i iz sjedećeg položaja. Ispod svih sjedala postoje spremišta.

leopard 46 pc leopard 46 pc kabina

Na desnoj strani, odmah ispred vjetrobranskog stakla, nalazi se unutarnja kormilarnica s dva 12-inčna multifunkcionalna zaslona. Autopilot ima daljinski upravljač koji je dostupan uz nadoplatu. Na sredini vjetrobranskog stakla su vrata i prolaz na pramac. Takva vrata omogućuju brz pristup pramcu, ventilaciju te u kombinaciji s otvorenim stražnjim vratima osiguravaju odličnu prozračnost unutrašnjosti (salona). Pramcu se može pristupiti i preko širokih bočnih prolaza.

U rasporedu potpalublja s tri kabine, glavna kabina smještena je u desnom trupu. Zapravo proteže se cijelim desnim trupom, gdje se nalazi dvostruki ležaj na krmi s krovnim prozorima za ventilaciju i velikim bočnim prozorom na trupu. Dimenzija kreveta je 223 x 162 cm, a visina sobe je 193 cm, dakle 122 cm iznad kreveta. Tu je veliki ormar za odjeću, a prostor je opremljen i stolom za šminkanje, iznad kojeg je televizor. U pramčanom dijelu tog trupa nalazi se kupaonica. Dvije su kabine u lijevom trupu, pramčana je označena kao VIP kabina.

Leopard 46 PC omogućuje glatku plovidbu

Budući da je prostor u pramcu manji, krevet dimenzija 205 x 160 cm postavljen je poprečno na os plovila. To ostavlja dovoljno prostora s obiju strana kreveta i uz podnožje. Ispred kreveta je spremište, a ispod kreveta velika ladica. Leopard također nudi raspored s četiri kabine. Na dan testiranja na palubi Leoparda 46 PC bilo je šest ljudi, a pokretala su ga dva Yanmar 8LV370 motora, svaki s 370 konjskih snaga.

Varijabilni trup omogućuje glatku plovidbu i pri malim brzinama i pri najvećoj brzini, koja je na testu iznosila 22,7 čvorova pri 3800 okr./min. Najbolja brzina krstarenja bila je pri 3000 okretaja u minuti pri brzini od 17 čvorova. Pri ovoj brzini potrošnja goriva iznosi 85,2 litre na sat, što na ukupnu količinu goriva u spremniku (1851 l) znači doseg od 325 nautičkih milja. Inače, manevriranje čak i u najužim dijelovima marine zaista je lako za onoga tko zna baratati katamaranom.

Leopard 46 PC tehnički podaci

Duljina: 14,13 m
Širina: 7,34 m
Gaz: 0,94 m
Istisnina: 16,8 t
Spremnik za gorivo: 1852 l
Spremnik za vodu: 700 l
Motori: Yanmar 8LV 370 KS
Dizajn: Simonis Voogd
Graditelj: Robertson and Caine

Fotografije & video Leopard Catamarans

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above