Leonardo Ferragamo: Istinska toskanska duša3 min

Nastavljajući tradiciju luksuznog modnog brenda, Leonardo Ferragamo govori o obiteljskom poslu, ali i o njegovoj velikoj ljubavi prema jedrenju i Toskani

Leonardo Ferragamo posvetio je svoj život obiteljskom poslu, carstvu luksuznih proizvoda, ali njegova strast prema jedrenju odvela ga je do tvrtke Nautor’s Swan, koja se bavi izradom vrhunskih jedrilica koje su poznate diljem svijeta zbog svoje kombinacije stila, kvalitete i izdržljivosti. Također, počasni je predsjednik brojnih udruga čiji je cilj promicanje umjetnosti i kulture za dobrobit Firence.

Otac vam je ostavio sjajno nasljedstvo i vi ste se nastavili baviti obiteljskim poslom. Kako je Ferragamo postao luksuzan lifestyle brend?
Nakon što je kao mladić uspio u Americi, moj je otac tražio mjesto u Italiji gdje bi mogao proizvoditi svoje kreacije uz iznimnu kvalitetu kakvu je zamislio. Firenca ga je zavela zbog svoje ljepote, kulture kakvu rijetko gdje možete pronaći te najviše zbog obrtnika koji su postali čuvari gradske povijesti. Bilo je to 1927. Podario nam je odrastanje u Firenci – koja je stalan izvor moje profesionalne i osobne inspiracije – što je značajno utjecalo na naše živote. Ove godine slavimo njegovu iznimnu odlučnost, kreativnost i viziju uz posebnu izložbu koja će se održati u muzeju Salvatore Ferragamo, a zvat će se ‘1927 – povratak u Italiju’ – povratak redu u umjetnosti, povratak stručnim vještinama te velikoj nacionalnoj tradiciji.

Vaša tvrtka i način života teško se mogu odvojiti od Firence i umjetnosti.
Firenca je meni osobno vrlo bliska. I dalje je jedan od rijetkih talijanskih gradova u kojima se osjeća međunarodni duh. Grad je to u kojem cvjetaju kultura i kreativni talenti, od dizajnera do obrtnika i umjetnika. Firenca je jedan aktivan i živ grad.

Marina Di Scarlino Feragamo
Toskanska Marina di Scarlino s 580 vezova nudi luksuzan smještaj uz obalu i prednosti moderne marine

Osim mode, vaša velika strast je i jedrenje. Kako to da ste 1998. odlučili ulagati u Nautor’s Swan?
Uvijek sam osjećao strast prema moru i jedrenju. Njihova prva jedrilica koju sam kupio bila je Swan 51 i nikada neću zaboraviti osjećaj koji sam imao tijekom jedrenja. Kvaliteta, izdržljivost na moru i način izrade temeljne su vrijednosti za bezvremenski brend kao što je Swan. Uvijek sam bio slab na jedrilice Swan i duboko sam se divio finskom načinu izrade. Tako sam 1998. odlučio uložiti u njihovo brodogradilište. Ono što me potaknulo na tu avanturu bili su neusporediva kvaliteta izrade i izniman utjecaj brenda. Ipak, jedrilicama je trebao poticaj, razvoj prema budućnosti, prihvaćanje temeljnih vrijednosti zbog kojih je taj brend i postao tako utjecajan. Volim sve Swanove jedrilice na kojima sam bio u prilici jedriti i koje sam posjedovao – osim Swana 51, imao sam Swan 68, Swan 82RS, Swan 45 te ClubSwan 42. Trenutno su to novi i inovativni OD ClubSwan 50 Cuordileane i perjanica, prekrasna jedrilica Swan 115 Solleone.

Nautor’s Swan kultni je brend. Što vama znači?
Jedrilice Swan predstavljaju garanciju bezvremenske izvrsnosti, utjelovljenje su savršene kombinacije stila, udobnosti i izvedbe, a ja uvijek tražim znakove koji upućuju na to da možemo pobijediti, razviti se i provesti nešto novo u budućnosti. Iste te vrijednosti temelj su modne kuće Salvatore Ferragamo. To su dva kultna brenda s jedinstvenom dušom.

Leonardo Ferragamo
Leonardo Ferragamo & Nautor’s Swan

Možete li nam reći nešto više o svojoj uključenosti u upravljanje nekretninama i tržište za iznajmljivanje luksuznih nekretnina u Toskani?
Toskana se nalazi u središnjoj Italiji i privlači brojne turiste, kako iz Italije, tako i iz inozemstva, koji ovamo dolaze na odmor. Blaga klima, prekrasan krajolik, povijesna i umjetnička baština, kao i izvrsna kuhinja i vina čine Toskanu idealnim mjestom za odmor tijekom cijele godine. Marina di Scarlino jedinstvena je marina koja nudi punu uslugu u predivnom okruženju i sa zanimljivim konceptom u kojem se kombinira luksuzan smještaj (apartmani i sobe koje možete unajmiti i kupiti) uz plažu koji sadrži sve prednosti moderne i potpuno opremljene marine. Scarlino se nalazi u toskanskoj Maremmi, koja je poznata po svom nepretencioznom šarmu i jednostavnoj ljepoti: ovdje se zbilja možete maknuti iz gužve i upoznati udaljena mjesta u kojima možete pješačiti, voziti bicikl, jahati, otkrivati malena stara sela i iskusiti prijateljsko gostoprimstvo dok ste uronjeni u povijest, umjetnost i kulinarske specijalitete. Zamislite mjesto na kojem caruju mir, dobra domaća hrana i vino. Raj je to za posjetitelje s istančanim ukusom.

Jeste li ikada posjetili Hrvatsku i ovaj dio Jadranskog mora?
Da, bio sam u Hrvatskoj nekoliko puta i uživao sam na vašim prekrasnim otocima. Sjećam se kada smo bili usidreni oko otoka Sveti Klement na Paklenim otocima, a uživali smo i na otoku i u gradu Hvaru.

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above