Ledeni hoteli: Luksuz u vječnom ledu4 min

Boravak u ovim hotelima nudi nezaboravno iskustvo. Smješteni su u nedirnutoj prirodi daleko od ostatka svijeta, gdje je tišina smirujuća i gotovo ljekovita

Icehotel, Švedska

Svake godine kad se rijeka Torne smrzne, u selu Jukkasjärvi na sjeveru Švedske izraste ledeni hotel. Oko 200 kilometara od Arktičkog kruga iz leda iznikne remek-djelo u kojem goste čeka avantura u snijegu i ledu. Ledeni hotel održava tečajeve preživljavanja svake večeri, da gosti nauče kako se obući za toliku hladnoću i kako prespavati u vreći, na ledu. U unutrašnjosti hotela održava se stalna temperatura od pet stupnjeva.

Icehotel, luksuz u ledu
Umjetnički projekt i prvi i najveći hotel na svijetu izgrađen od snijega i leda

Sobe nemaju vrata, pa stoga svakog jutra osoblje hotela budi goste odmicanjem zastora s ulaza i donoseći im topli sok od brusnice. Gosti na odlasku dobivaju potvrdu o boravku na kojoj piše temperatura u hotelu i oko njega tijekom njihova boravka. Iako hotel ima sobe od leda, gosti mogu provesti noć i u toploj kolibi – većina njih odluči se za spavanje u ledu jedne noći, a na toplome druge, i tako naizmjence. Hotel ima i posebno dizajniranu dvoranu površine 2100 četvornih metara sa sobama i apartmanima, barom, galerijom i dvoranom za događanja, koja je otvorena cijele godine i u kojoj je sve čemu treba energija opremljeno solarnim pločama.

IceHotel
Icehotel izgrađen je od čistog leda i snijega, stoga na proljeće kada se počne topiti hotel u potpunosti nestane

Treehotel, Švedska

Treehotel nudi uistinu jedinstveno iskustvo: sobe na drveću, suvremeni dizajn i nedirnutu prirodu sjeverne Švedske. Smještaj u ovom hotelu nikako nije priručan, već luksuzan na svakoj razini, ali ono što privuče najviše gostiju ipak je smirena priroda koja rastjeruje stres svakodnevice. Gosti se mogu opustiti i obnoviti energiju okruženi prirodom, u kućicama obješenim između četiri i šest metara iznad tla, sa spektakularnim pogledom na rijeku Lule.

Tree hotel, luksuz u ledu
Koncept Treehotel zadovoljava rastuće zanimanje za divlji život / eko turizam gdje se može susresti i iskusiti netaknuta priroda Švedske

Važan dio koncepta je ekologija, a resort je zamišljen i izveden tako da se uklopi u ekosustav i na njemu ne ostavi štetnog traga. Mirrorcube je malo sklonište među krošnjama: superlagana aluminijska struktura dimenzija 4 m x 4 m x 4 m obješena na stablu i presvučena staklom da odrazi okolinu. Osim pogleda na sve strane, svaka kuća-kocka nudi dovoljno prostora za dvoje ljudi: dva kreveta, kupaonicu, dnevnu sobu i terasu.

Treehotel
The Cabin je dizajnirana poput kapsule i može primiti dvije osobe: s bračnim krevetom, WC-om i krovnom terasom

Do kuće se dolazi mostićem od užadi, a kad u njih uđete, smjestite se i uperite pogled u nebo i divite se sjevernoj svjetlosti, ili se osvrnite oko sebe i uživajte u pogledu na šumu. Kad se nagledate divota, možete u vožnju motornim saonicama, u ribolov s obitelji ili u šetnju šumom, u branje gljiva i bobica. Jedno je sigurno: Treehotel neće vas ostaviti ravnodušnim.

Kakslauttanen Arctic Resort, Finska

Kakslauttanen Arctic Resort je zadivljujuća destinacija smještena 250 kilometara sjeverno od Arktičkog kruga, u finskoj Laponiji, četiri sata automobilom od Arktičkog mora. Hotel postoji od 1974., u obiteljskom je vlasništvu i nudi nezaboravan boravak u nedirnutoj prirodi tijekom cijele godine. Osim svima poznate aurore borealis i iglua, taj dio svijeta nudi mnogo drugih fantastičnih prizora i doživljaja – susret sa sobovima, pseće zaprege, upoznavanje s Djedom Božićnjakom ili, pak, potragu za zlatom.

Snowmobile Kakslauttanen

Voda je ondje toliko čista da je možete piti i iz potoka, zrak toliko svjež da će vam pluća zaboraviti sav smog koji su dotad udahnula, a tišina smirujuća i gotovo ljekovita. Taj dio Finske ima bogatu kulturu, a Laponci – narod Sami – sudjelovali su i u izgradnji i u održavanju hotela. Niz zanatlija i umjetnika iz Kakslauttanena svojim je djelima ukrasio i opremio resort, koji je najprivlačniji od kraja kolovoza do kraja travnja, kada se može vidjeti sjeverna svjetlost.

Gosti mogu odsjesti u staklenim igluima ili u kolibama koje su uređene u ukusnom rustikalnom stilu. Imaju saunu, kamin i privatnu kupaonicu, a nude spektakularan pogled na svu raskoš sjevernog neba. Kakslauttanen je doista jedinstveno mjesto; s jedne strane nevjerojatno mirno i daleko od ostatka svijeta, a s druge veličanstveno i nezaboravno.

Fotografije Paulina Holmgren / Icehotel, Ragnar Th Sigurdsson / Icehotel, Treehotel, Jeff Schultz / schultzphoto.com & Kakslauttanen Arctic Resort

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above