Lagoon Sixty 5 na testu: Kao na privatnom otoku6 min
00:05:00
00:05:00

Lagoon Sixty 5 u potpunosti zadovoljava obitelji koje žele provoditi što više vremena na moru. Ovaj katamaran nudi sve što vam treba za avanturu svjetskim oceanima, ali i luksuzne ljetne plovidbe Jadranom, uz elegantan dizajn unutrašnjosti i velike korisne površine

Dva prekrasna sunčana dana provedena u akvatoriju otoka Šolte, na drugom proizvedenom primjerku Lagoon Sixty 5, bila su dovoljna da se podsjetimo na život u ‘pretpandemijsko’ vrijeme i kako još više trebamo cijeniti svaki trenutak proveden na moru. Ovaj model prinova je u floti tvrtke Nautika Centar Nava pa ga možete i unajmiti i barem na tjedan dana ploviti ‘kao na vlastitu otoku’.

Lagoon Sixty 5 manji je brat prestižnog Seventy 7

Ovo je fotografija Lagoon Sixty 5 zastupnik Nautika Centar Nava

Nakon što je 2016. predstavljen Lagoon Seventy 7, ova ‘pandemijska godina’ iznjedrila je dugo iščekivani i dva metra kraći Sixty 5. Besprijekoran dizajn interijera iz pera Nauta Designa, te eksterijera Patricka Le Quémenta ne nudi stilski odmak od većeg modela, jer su dizajneri ‘preselili’ sve značajke i nivo luksuza najprestižnijeg modela te ih smjestili na manji Sixty 5 a da ni u jednom segmentu ‘manji brat’ ne izgleda pretrpan.

Dapače, od samog ulaza u kokpit, preko salona s kuhinjom do kabina, oduševila nas je voluminoznost, ali i niz rješenja kojima se zadržava elegancija i jednostavnost, pa se analogija na život u vlastitu penthouseu ovdje uistinu potvrđuje.

Lagoon Sixty 5 u plovidbi

Pomični okvir šanka, mikrovalna pećnica koja se izvlači iza hladnjaka, pomoćni uređaji integrirani u kuhinjski blok, pa i zaslon osjetljiv na dodir koji pritiskom na prekidač izlazi iz stola, sve su to detalji koji otkrivaju glavne odrednice dizajna, a to su nesputano i sigurno uživanje u boravku na plovilu.

Krmena platforma za uživanje

Ulaskom na brod preko širokih i niskih stuba otvara se velik kokpit, koji sa stolcem i sofom može ugostiti osam ljudi, ali i više s obzirom na to da krmena klupa prebacivanjem naslonjača jednako služi za interakciju s društvom i za odmor/sunčanje kupača. Hidraulična platforma nosivosti 500 kg, osim za smještaj tendera, služi i kao šetnica ili, bolje rečeno, ‘beach club’ u skoro punoj širini katamarana, koja iznosi nemalih 10 metara.

 krmena platforma na Lagoonu Sixty 5

Kad tome ‘lounge clubu’ pridodate grill s jedne strane, hladnjak s druge, te kuhinjski blok u kokpitu, jasno je da, osim za odlazak po namirnice, u ljetnim mjesecima u salon ne treba ni zalaziti. Testirani primjerak ima kuhinju u salonu s ukupno pet kabina, no u Lagoonu su otvoreni i za opcije koje će biti primjerenije čarteru (šest kabina s vlastitim sanitarnim čvorovima) ili umjesto krmene kabine – kuhinja.

Vlasnička kabina Lagoon Sixty 5: iz kreveta u more

Premda vlasnička kabina nema terasu kao luksuzni katamaran Seventy 7, smještena je tek nekoliko koraka od mora, jer osim prolaza prema salonu, ima direktan izlaz u kokpit, pa praktički možete iz kreveta uroniti u more.

Ovo je fotografija Lagoon Sixty 5 vlasnička kabina
Lagoon Sixty 5 vlasnička kabina

Do ‘queen size’ kreveta smješten je mali radni stol, a između kupaonice koja je tik do izlaza, našlo se mjesta i za sofu nasuprot koje je ugrađen ormar, što uz ladice ispod kreveta nudi dovoljno mjesta za svu potrebnu garderobu.

Prozorska okna na bokovima i na stropu propuštaju obilje svjetla i nemate uopće osjećaj da ste u potpalublju, a odabir svijetlih zemljanih tonova interijera i drvenih materijala, s detaljima poput kožom opšivenih rukohvata i drugih detalja po namještaju, djeluje nenametljivo i luksuzno, a što je lakmus-papir za cijeli interijer.

Ovo je fotografija katamarana u plovidbi

Lagoon Sixty 5 otvoreno cilja na obitelji koje žele provoditi što više vremena na moru, i u tom smislu, osim slobodnog vremena, ovaj katamaran nudi sve što vam treba za avanturu svjetskim oceanima. Za ovaj naš mediteranski način života, čini nam se potpuno primjeren ‘layout’ s kuhinjom u salonu jer, baš kao i u životnom (kućnom) okruženju, cijeli život se vrti oko kuhinje. U takvom rasporedu sofa za stolom dovoljna je za osam ljudi, što smo za večerom i dokazali.

Raskošna pramčana paluba

U cijeloj duljini od krme do pramca gotovo u cijelosti možete ići pravocrtno (jedino treba zaobići postolje jarbola) te po želji i izići na pramčanu palubu, što čini komunikaciju između različitih prostorija na brodu vrlo jednostavnom.

Ovo je fotografija pramčanog loungea na katamaranu

Ipak mogućnost da se dio društva može osamiti na pramčanom ‘lounge’ prostoru s otvorenim pogledom prema obzoru, dok drugi mogu biti u salonu, a ostali na flybridgeu ili u kokpitu, pruža dodatne mogućnosti socijaliziranja. Odlično uklopljene stube s rukohvatima na pravim mjestima vode vas na gornju palubu s impresivnih 30 četvornih metara prostora, koja nudi tri opcije uređenja.

Slobodan namještaj izvrsno se uklopio u eksterijer s otvorenim barom opremljenim s dva hladnjaka, a u ovom rasporedu za stolom se može smjestiti osam ljudi s pogledom od 360°, dok u ‘lounge’ zoni prema krmi na dvije sofe može sjediti komotno barem još toliko osoba.

Ovo je fotografija salona na katamaranu

Kod testiranog modela, odabrala se jača verzija pogonskog stroja Volvo 2 x 175 KS, jer osim rezervne snage koja je na raspolaganju u nekim situacijama, ekonomičnost krstarenja dolazi do izražaja. Tako se pri 1800 okretaja potrošnja kreće oko 18 l/h, dok se pri 2200 kreće oko 30 l/h te je brzina krstarenja oko devet čvorova. Za maksimalnih 11 čvorova motori se trebaju vrtjeti na nešto više od 2500 okretaja, no potrošnja onda raste za dodatnih 15 litara.

Kakav je Lagoon Sixty 5 u plovidbi?

S duljinom od 20 metara i težinom od gotovo 50 tona, odziv na kormilu je izuzetan, dok se pri manevru zaustavljanja kod sidrenja ili pristajanja, zbog istog faktora osjeća snaga inercije, a što se grafički prikazuje na multifunkcionalnim zaslonima.

Ovo je fotografija sunčališta na katamaranu

Ovo je fotografija Lagoon katamarana Sixty 5

Kako smo zbog potreba fotografiranja morali mijenjati položaj, Lagoon Sixty 5 pokazao se izuzetno okretan, naravno, uz pomoć dvaju pouzdanih Volvo motora, a pramčani potisnici su od koristi samo kod finijih manevara u mjestu.

Pregled s oba kormilarska mjesta je izvrstan, pa iako postoje kamere prema krmi, skiper uz pomoć jednog člana posade može bez problema uplovljavati i manevrirati u marini. Prema riječima kapetana Ratka, koji je obavio transfer iz Francuske i imat će zadovoljstvo skiperirati ga, katamaranom je užitak ploviti, no optimalan broj članova posade je četiri.

Izvrsno balansiran luksuzni katamaran

Kako mi nismo imali više od šest čvorova burina, tako smo razvili jedra više za fotografiranje, no posada je u Biskaju iskusila jedrenje s 20 čvorova vjetra, što ne predstavlja nikakav problem, naročito niz vjetar. Naime, četiri Harken hidraulična vinča postavljena su između dvaju kormilarskih mjesta i po umjerenijem vjetru iskusan skiper može sam odraditi većinu posla s jedrima, od dizanja do finog trimanja, a pristup jarbolu i svim konopima je skoro nadohvat ruke.

Prozori na krovu flybridgea omogućavaju pogled i kontrolu jedra (proizvođač Incidence), dok se za Code 0 (tko voli) treba uposliti posada s obzirom na to da je koloturnik smješten kod ograde. Novi Lagoon Sixty 5 čini se da je upravo na tragu megauspješnog prethodnika 620, no opremljen luksuzom najvećeg modela brodogradilišta, a što ga čini izvrsno balansiranim luksuznim katamaranom, koji će uskoro zasigurno premašiti status svog prethodnika.

Lagoon Sixty 5 tehnički podaci

Dužina: 20,55 m
Gaz: 1,55 m
Istisnina: 48,8 t
Motori: 2 x Volvo D4-175 HP
Maksimalna brzina: 11 čvorova
Brzina krstarenja: 9 čvorova
Spremnik goriva: 1300 l
Spremnik za vodu: 1000 l
Visina jarbola: 33,80 m
Glavno jedro: 170,5 m2
Genova: 98 m2
Zastupnik: Nautika Centar Nava

Tekst Filip Bubalo
Fotografije Mario Jelavić & Lagoon
Video Lagoon

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above