Kulinarski asovi na spektaklu u Alhambra Boutique hotelu na Lošinju

3 MINUTES READ

Gala večera ‘The Mid Summer Epicurean Extravaganza’ održana u Alhambra Boutique hotelu u Malom Lošinju, uistinu je bila svečanost visoke gastronomije. U zalazak sunca na plaži ispred luksuznog hotela okupilo se osamdesetak gostiju, koje su na vikend u bajkovito otočko okruženje privukli gostujući chefovi iz vrhunskih švicarskih restorana.

Svaki njihov restoran nagrađen je s visokih 18 bodova i 4 toke uglednog međunarodnog gastronomskog vodiča Gault&Millau, te s po dvije Michelinove zvjezdice, a chef Stefan Heilemann iz restorana Widder u Zurichu, osvojio je i Gault&Millau Trofej Chef godine za 2021.

Njemu su se u Alhambri pridružili chefovi Christian Kuchler iz Taverne zum Schäfli u Wigoltingenu, te Sebastian Zier iz restorana Einstein Gourmet u St. Gallenu, a domaćin im je bio mladi Austrijanac Michael Gollenz, koji je početkom ožujka postao izvršni chef restorana Alfred Keller u Alhambri.

Svaki chef kamenice je pripremio na drukčiji način

Četiri opuštena i maštovita chefa za gala večeru kreirala su izuzetno bogat jelovnik s više od dvadeset raznovrsnih delicija od ribe, mesa, povrća, voća i slastica, u kojem su dominirale svježe namirnice lokalnih proizvođača.

Večera je započela uz kavijar i šampanjac, te kamenice koje je svaki chef pripremio na svoj način. Bio je to atraktivan uvod u višesatnu uzbudljivu kulinarsku avanturu u režiji četiri chefa koja su kreirajući male zalogaje spajali more i kontinent, a kombinacijama okusa obišli su cijeli svijet. Tako je Gollenz primjerice spajao Jakobove kapice s ananasom, a gusju jetru s dimljenom jeguljom. Njegov dugogodišnji mentor, chef Heilemann sljubio je škampe s kineskim zeljem i tom yumom, a Jakobovu kapicu s kulenom i komoračem.

Kulinarske kreacije chefa Gollenza
Carabinero kozica s umakom od rajčice i kvinojom, chefa Ziera

Chef Sebastian Zier hobotnicu je kombinirao s kobasicom chorizo, kukuruzom i maslinom, dok je meso tune spojio s grahom, paprikom i limunom. Chef Kuchler raviole je punio mesom s goveđeg repa i servirao ih uz pačju jetru, a cresku janjetinu pojačao je gremolatom i parmezanom. Uz delicije svakog chefa posluživana su dva vina istih godišta, iz talijanske vinarije Frescobaldi te istarske Benvenuti.

Gosti su tako kušali odabrane berbe Castel Gioconda i Terana Anno Domini, te Frescobaldijev Montesodi 2011. Uz šampanjac, gin tonic, ugodnu glazbenu kulisu, te opojne mirise borova i otočkog bilja u vrtu obližnje Kapetanove Crvene vile, kamo su se gosti preselili nakon večere, okončana je ova ljetna kulinarska ekstravaganca.

Chefovi Gollenz i Kuchler (bijele bluze) te Zier i Heilemann (crne bluze) zaslužni su za pravu gastronomsku rapsodiju u Alhambri

Dovođenjem vrhunskih chefova da uz domaćeg chefa kreiraju spektakularna jela za hedoniste iz različitih zemalja, Peter Schoch – CEO tvrtke Jadranka turizam u čijem je sastavu i Alhambra, nesumnjivo diže ljestvicu fine dininga na Jadranu.

Svega nekoliko dana nakon gostovanja chefova iz Švicarske, u Jadrankinom hotelu Bellevue kuhala je još jedna kulinarska zvijezda, Jacob Jan Boerma, kojega je još 2010. vodič Gault&Millau proglasio Chefom godine u Nizozemskoj, a vodeći svoj restoran De Leest u Vaassenu posljednjih petnaestak godina stekao je 3 Michelinove zvjezdice.

After party u Kapetanovoj Crvenoj vili

Chef Boerma i njegov domaćin u Bellevue, Saša Pribičević – chef restorana Matsunoki, pripremili su večeru od 8 sljedova, spojili su najbolje od Japana i Mediterana te goste oduševili eksplozijama okusa. Uzbudljiv tjedan visoke gastronomije u hotelima Bellevue i Alhambra, pokazao se kao primamljiv sadržaj za goste iz susjednih zemalja koji su do otoka bili spremni voziti, ploviti ili letjeti – najviše zbog vrhunskih delicija.

Tekst Dubravka Tomeković Aralica

Fotografije Sandro Tariba

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
ovo je fotografija restorana Nebo, Hilton Rijeka Gastronomija

Hrvatska bogatija za još tri Michelina

Hrvatska je bogatija za tri restorana s prestižnom Michelinovom zvjezdicom Naime, restoranima Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj) dodijeljena je jedna …

Ovo je fotografija najboljih restorana južnog Jadrana Gastronomija

Nautički restorani na južnom Jadranu: Augusta Insula, Gastro Mare i Kod Marka

Koji su najbolji restorani na Jadranu jedno je od prvih pitanja koje nautičari postavljaju kada dolaze u Hrvatsku. Ako nas pitate, Augusta Insula, Gastro Mare …

Gastronomija

Tri obiteljska restorana na Paklinskim otocima

Vrhunska gastronomija koja je uvijek bila zaštitni znak hvarskog akvatorija nudi se nautičarima u nekoliko oaza na Paklinskim otocima Antonio Patak – Uvala Ždrilca U …

Ovo je fotografija ana roš matea benedetti nove uniforme hiša franko Moda

Matea Benedetti i Ana Roš: Hiša Franko kao modna pista

Ljubav prema prirodi spojila je Anu Roš, vlasnicu i cheficu restorana Hiša Franko – jedinog u Sloveniji nagrađenog s dvije Michelinove zvjezdice, i Mateu Benedetti, …

Heritage hoteli Lopud 1483 Hoteli

Heritage hoteli na Jadranu: 5 palača uz more

Vodimo vas u neke od najljepših heritage hotela na Jadranu, koji pružaju kraljevski odmor i koji su savršena utočišta za opuštanje – u prirodnom okruženju …

This is photo of a island Rab Destinacije

Otok Rab: Carstvo smaragdnih uvala i pješčanih plaža

Premda ga okolni otoci nadmašuju u površini, otok Rab svoju veličinu vješto nadomješta brojnim smaragdnim uvalama, prebogatom kulturnom baštinom i geološkim diverzitetom te zanimljivim otočnim …

Ovo je fotografija zlatnog sata Luksuz

Zlatni satovi: Sedam modela koji će oduševiti i kralja Midu

Zlatni satovi ponovno su u modi, a mi vam donosimo nekoliko novih modela prestižnih urara koji jedva čekaju zasjati na vašem zglobu H. MOSER & …

Quintessentially Luksuz

Quintessentially: Vodeći svjetski privatni klub za luksuzni stil života

Quintessentially je najbolja i najnagrađivanija svjetska firma za upravljanje luksuznim životnim stilom. Počeci Quintessentiallya vežu se za London i 2000. godinu, kada osnivači Aaron Simpson, …

Ovo je fotografija panoramskog pogleda na Biograd Boat Show Jahting

Biograd Boat Show: 23 godine uspješne priče

Novo izdanje sajma održat će se od 20. do 24. listopada u Marini Kornati Najveća izložba plovila na moru srednje i istočne Europe slavi svoju …

Ovo je fotografija Technohull T7 u plovidbi Testovi

Technohull T7 na testu: Mini Techno

T7 predstavlja novu generaciju gumenjaka Technohull, poznatih prvenstveno po odličnim performansama i kvaliteti izrade, a ovaj model nije nas razočarao ni po jednom ni po …

This is photo of a new Fjord 53XL running Jahting

Fjord 53XL: Najveći i najluksuzniji model

Novi dragulj u kruni Fjorda će biti najveći i najluksuzniji model ovog sjevernonjemačkog brenda motornih brodova, te ponoviti mnoge dizajnerske osobine uspješnog modela Fjord 41XL. …

Ovo je fotografija Absolute 56 Fly Jahting

Magnetski privlačan model Absolute 56 Fly

Tehničke inovacije, talijanski dizajn i strastven pristup svakom detalju Snažna, samouvjerena osobnost modela 56 Fly prvo je što će svatko primijetiti, a provjerena kombinacija udobnosti …

Scroll to Top