Kulinarski asovi na spektaklu u Alhambra Boutique hotelu na Lošinju

3 MINUTES READ

Gala večera ‘The Mid Summer Epicurean Extravaganza’ održana u Alhambra Boutique hotelu u Malom Lošinju, uistinu je bila svečanost visoke gastronomije. U zalazak sunca na plaži ispred luksuznog hotela okupilo se osamdesetak gostiju, koje su na vikend u bajkovito otočko okruženje privukli gostujući chefovi iz vrhunskih švicarskih restorana.

Svaki njihov restoran nagrađen je s visokih 18 bodova i 4 toke uglednog međunarodnog gastronomskog vodiča Gault&Millau, te s po dvije Michelinove zvjezdice, a chef Stefan Heilemann iz restorana Widder u Zurichu, osvojio je i Gault&Millau Trofej Chef godine za 2021.

Njemu su se u Alhambri pridružili chefovi Christian Kuchler iz Taverne zum Schäfli u Wigoltingenu, te Sebastian Zier iz restorana Einstein Gourmet u St. Gallenu, a domaćin im je bio mladi Austrijanac Michael Gollenz, koji je početkom ožujka postao izvršni chef restorana Alfred Keller u Alhambri.

Svaki chef kamenice je pripremio na drukčiji način

Četiri opuštena i maštovita chefa za gala večeru kreirala su izuzetno bogat jelovnik s više od dvadeset raznovrsnih delicija od ribe, mesa, povrća, voća i slastica, u kojem su dominirale svježe namirnice lokalnih proizvođača.

Večera je započela uz kavijar i šampanjac, te kamenice koje je svaki chef pripremio na svoj način. Bio je to atraktivan uvod u višesatnu uzbudljivu kulinarsku avanturu u režiji četiri chefa koja su kreirajući male zalogaje spajali more i kontinent, a kombinacijama okusa obišli su cijeli svijet. Tako je Gollenz primjerice spajao Jakobove kapice s ananasom, a gusju jetru s dimljenom jeguljom. Njegov dugogodišnji mentor, chef Heilemann sljubio je škampe s kineskim zeljem i tom yumom, a Jakobovu kapicu s kulenom i komoračem.

Kulinarske kreacije chefa Gollenza
Carabinero kozica s umakom od rajčice i kvinojom, chefa Ziera

Chef Sebastian Zier hobotnicu je kombinirao s kobasicom chorizo, kukuruzom i maslinom, dok je meso tune spojio s grahom, paprikom i limunom. Chef Kuchler raviole je punio mesom s goveđeg repa i servirao ih uz pačju jetru, a cresku janjetinu pojačao je gremolatom i parmezanom. Uz delicije svakog chefa posluživana su dva vina istih godišta, iz talijanske vinarije Frescobaldi te istarske Benvenuti.

Gosti su tako kušali odabrane berbe Castel Gioconda i Terana Anno Domini, te Frescobaldijev Montesodi 2011. Uz šampanjac, gin tonic, ugodnu glazbenu kulisu, te opojne mirise borova i otočkog bilja u vrtu obližnje Kapetanove Crvene vile, kamo su se gosti preselili nakon večere, okončana je ova ljetna kulinarska ekstravaganca.

Chefovi Gollenz i Kuchler (bijele bluze) te Zier i Heilemann (crne bluze) zaslužni su za pravu gastronomsku rapsodiju u Alhambri

Dovođenjem vrhunskih chefova da uz domaćeg chefa kreiraju spektakularna jela za hedoniste iz različitih zemalja, Peter Schoch – CEO tvrtke Jadranka turizam u čijem je sastavu i Alhambra, nesumnjivo diže ljestvicu fine dininga na Jadranu.

Svega nekoliko dana nakon gostovanja chefova iz Švicarske, u Jadrankinom hotelu Bellevue kuhala je još jedna kulinarska zvijezda, Jacob Jan Boerma, kojega je još 2010. vodič Gault&Millau proglasio Chefom godine u Nizozemskoj, a vodeći svoj restoran De Leest u Vaassenu posljednjih petnaestak godina stekao je 3 Michelinove zvjezdice.

After party u Kapetanovoj Crvenoj vili

Chef Boerma i njegov domaćin u Bellevue, Saša Pribičević – chef restorana Matsunoki, pripremili su večeru od 8 sljedova, spojili su najbolje od Japana i Mediterana te goste oduševili eksplozijama okusa. Uzbudljiv tjedan visoke gastronomije u hotelima Bellevue i Alhambra, pokazao se kao primamljiv sadržaj za goste iz susjednih zemalja koji su do otoka bili spremni voziti, ploviti ili letjeti – najviše zbog vrhunskih delicija.

Tekst Dubravka Tomeković Aralica

Fotografije Sandro Tariba

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Gastronomija

Michelin restorani u Hrvatskoj

Nagrađeni restorani nastoje na inovativan način prezentirati lokalnu namirnicu imajući na umu hrvatsku gastronomsku tradiciju Kada je 2017. godine, početkom veljače, na svom Twitter profilu …

Gastronomija

Međunarodnim festivalom Taste the Mediterranean počinje Mjesec gastronomije u Splitu

Jubilarnim 10. izdanjem najprestižnijeg domaćeg festivala mediteranske kuhinje, Taste the Mediterranean, u Splitu će započeti 1. Mjesec gastronomije Obilježit će ga čitav niz uzbudljivih događanja: …

Hoteli

Otvoren luksuzni splitski hotel Ambasador

Splitski turizam visoke klase dobio je izvanredno pojačanje u svojoj ponudi – hotel Ambasador primio je svoje prve goste Pravi dragulj u kruni hotelske ponude …

Gastronomija

Restoran ZOI: Hedonizam po mjeri Dioklecijana

Ako želite zaustaviti vrijeme, opustiti se i uživati, splitski restoran ZOI pravo je mjesto za vas Dok sjedite na prostranoj terasi s pogledom na more, …

Hoteli

Prijeko Palace: Dodir renesanse

U srcu grada Dubrovnika, hotel Prijeko Palace i restoran Stara Loza savršeno skladno spajaju prošlost i sadašnjost Ako tražite nezaboravno i drukčije mjesto za odmor …

Plovidba

Najpopularnija ruta od Splita do Dubrovnika

Plovidba od Splita do Dubrovnika sazdana je od stotinjak očaravajućih nautičkih milja i kao takva idealna je za sedmodnevno krstarenje Jedrenje od Splita do Dubrovnika …

Jahting

Sajam nautike Genova: Na putu prema novoj budućnosti

Za hrvatsko i talijansko tržište sajam nautike u Genovi je uvijek imao veliko značenje zahvaljujući svojoj blizini i velikom broju predstavljenih proizvođača, pogotovo talijanskih koji …

Gastronomija

Michelin restorani u Hrvatskoj

Nagrađeni restorani nastoje na inovativan način prezentirati lokalnu namirnicu imajući na umu hrvatsku gastronomsku tradiciju Kada je 2017. godine, početkom veljače, na svom Twitter profilu …

Biograd Boat Show održava se u marini kornati Jahting

Biograd Boat Show: Najveći srednjoeuropski sajam na moru

Ovogodišnje, 24. izdanje sajma, održat će se od 26. do 30. listopada u Marini Kornati Najveća izložba plovila na moru u srednjoj i istočnoj Europi …

BMW X1 Automobili

Treća generacija novog BMW-a X1 u Hrvatskoj

U zagrebačkom BMW Tomić City Store na Roosveltovom trgu ekskluzivno je predstavljena treća generacija novog BMW-a X1 Robusna aura novog BMW-a X1, s motorom s …

Gastronomija

Međunarodnim festivalom Taste the Mediterranean počinje Mjesec gastronomije u Splitu

Jubilarnim 10. izdanjem najprestižnijeg domaćeg festivala mediteranske kuhinje, Taste the Mediterranean, u Splitu će započeti 1. Mjesec gastronomije Obilježit će ga čitav niz uzbudljivih događanja: …

Jahting

Brend Posillipo vraća se u grupu InRizzardi

Brend Posillipo vraća se u grupu InRizzardi, a ovom viješću završava ponovna akvizicija poznatog brenda i otvara novi ciklus koji će donijeti budući razvoj za …

Scroll to Top