Kulinarski asovi na spektaklu u Alhambra Boutique hotelu na Lošinju

3 MINUTES READ

Gala večera ‘The Mid Summer Epicurean Extravaganza’ održana u Alhambra Boutique hotelu u Malom Lošinju, uistinu je bila svečanost visoke gastronomije. U zalazak sunca na plaži ispred luksuznog hotela okupilo se osamdesetak gostiju, koje su na vikend u bajkovito otočko okruženje privukli gostujući chefovi iz vrhunskih švicarskih restorana.

Svaki njihov restoran nagrađen je s visokih 18 bodova i 4 toke uglednog međunarodnog gastronomskog vodiča Gault&Millau, te s po dvije Michelinove zvjezdice, a chef Stefan Heilemann iz restorana Widder u Zurichu, osvojio je i Gault&Millau Trofej Chef godine za 2021.

Njemu su se u Alhambri pridružili chefovi Christian Kuchler iz Taverne zum Schäfli u Wigoltingenu, te Sebastian Zier iz restorana Einstein Gourmet u St. Gallenu, a domaćin im je bio mladi Austrijanac Michael Gollenz, koji je početkom ožujka postao izvršni chef restorana Alfred Keller u Alhambri.

Svaki chef kamenice je pripremio na drukčiji način

Četiri opuštena i maštovita chefa za gala večeru kreirala su izuzetno bogat jelovnik s više od dvadeset raznovrsnih delicija od ribe, mesa, povrća, voća i slastica, u kojem su dominirale svježe namirnice lokalnih proizvođača.

Večera je započela uz kavijar i šampanjac, te kamenice koje je svaki chef pripremio na svoj način. Bio je to atraktivan uvod u višesatnu uzbudljivu kulinarsku avanturu u režiji četiri chefa koja su kreirajući male zalogaje spajali more i kontinent, a kombinacijama okusa obišli su cijeli svijet. Tako je Gollenz primjerice spajao Jakobove kapice s ananasom, a gusju jetru s dimljenom jeguljom. Njegov dugogodišnji mentor, chef Heilemann sljubio je škampe s kineskim zeljem i tom yumom, a Jakobovu kapicu s kulenom i komoračem.

Kulinarske kreacije chefa Gollenza
Carabinero kozica s umakom od rajčice i kvinojom, chefa Ziera

Chef Sebastian Zier hobotnicu je kombinirao s kobasicom chorizo, kukuruzom i maslinom, dok je meso tune spojio s grahom, paprikom i limunom. Chef Kuchler raviole je punio mesom s goveđeg repa i servirao ih uz pačju jetru, a cresku janjetinu pojačao je gremolatom i parmezanom. Uz delicije svakog chefa posluživana su dva vina istih godišta, iz talijanske vinarije Frescobaldi te istarske Benvenuti.

Gosti su tako kušali odabrane berbe Castel Gioconda i Terana Anno Domini, te Frescobaldijev Montesodi 2011. Uz šampanjac, gin tonic, ugodnu glazbenu kulisu, te opojne mirise borova i otočkog bilja u vrtu obližnje Kapetanove Crvene vile, kamo su se gosti preselili nakon večere, okončana je ova ljetna kulinarska ekstravaganca.

Chefovi Gollenz i Kuchler (bijele bluze) te Zier i Heilemann (crne bluze) zaslužni su za pravu gastronomsku rapsodiju u Alhambri

Dovođenjem vrhunskih chefova da uz domaćeg chefa kreiraju spektakularna jela za hedoniste iz različitih zemalja, Peter Schoch – CEO tvrtke Jadranka turizam u čijem je sastavu i Alhambra, nesumnjivo diže ljestvicu fine dininga na Jadranu.

Svega nekoliko dana nakon gostovanja chefova iz Švicarske, u Jadrankinom hotelu Bellevue kuhala je još jedna kulinarska zvijezda, Jacob Jan Boerma, kojega je još 2010. vodič Gault&Millau proglasio Chefom godine u Nizozemskoj, a vodeći svoj restoran De Leest u Vaassenu posljednjih petnaestak godina stekao je 3 Michelinove zvjezdice.

After party u Kapetanovoj Crvenoj vili

Chef Boerma i njegov domaćin u Bellevue, Saša Pribičević – chef restorana Matsunoki, pripremili su večeru od 8 sljedova, spojili su najbolje od Japana i Mediterana te goste oduševili eksplozijama okusa. Uzbudljiv tjedan visoke gastronomije u hotelima Bellevue i Alhambra, pokazao se kao primamljiv sadržaj za goste iz susjednih zemalja koji su do otoka bili spremni voziti, ploviti ili letjeti – najviše zbog vrhunskih delicija.

Tekst Dubravka Tomeković Aralica

Fotografije Sandro Tariba

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Putovanja

Sofisticirani vegetarijanski fine dining u srcu Beča

Bečki restoran Tian koji vodi chef Paul Ivić jedan je od rijetkih vegetarijanskih restorana s Michelinovom zvjezdicom. Organski uzgojene namirnice, profinjene tehnike kuhanja te kompleksna …

Ovo je fotografija Jahorina Resort i Spa Putovanja

Jahorina Mountain Resort & Spa: Raj za ljubitelje planina

Jahorina Mountain Resort & Spa najmoderniji je planinski resort u regiji, koji nudi vrhunski spa centar, dobar provod i poseban gastronomski doživljaj Olimpijski centar Jahorina …

Ovo je fotografija Lokvarskog jezera Gorski kotar Destinacije

Gorski kotar: Moje šume, moji snovi

Zeleno srce Hrvatske idealna je destinacija za sve one koji žele iskusiti boravak u prirodi i održivi turizam Gorski kotar je neodoljiva planinska oaza prekrivena …

Ovo je fotografija degustacije sireva, Južni Tirol Putovanja

Gastro idila Južnog Tirola

Južni Tirol je po mnogim parametrima najpoželjnije mjesto za život. Uz jedinstvenu ljepotu Dolomita, krajolik prožet kontrastom između alpskih vrhova i Mediterana, turizam, gastronomija i …

Ovo je fotografija sarajevo panorama Putovanja

Sarajevo: Noći u gradu, dani na planini

Spoj istoka i zapada, kao strana svijeta i kao dviju različitih kultura – osmansko-islamske i austrougarsko-kršćanske – Sarajevo je uzbudljiva destinacija za istraživanje lokalne gastronomije …

Ovo je ftografija Jelsa otok Hvar Gastronomija

7 mjesta na otoku Hvaru stvorena za nautičke gušte

Naša gastro-ruta za Hvar nudi prizore sa starih ‘kartolina’, a tradicionalne konobe, obiteljski restorani i vinarije pružaju jedinstvenu otočnu priču. Vodimo vas u unutrašnjost najsunčanijega …

Putovanja

Sofisticirani vegetarijanski fine dining u srcu Beča

Bečki restoran Tian koji vodi chef Paul Ivić jedan je od rijetkih vegetarijanskih restorana s Michelinovom zvjezdicom. Organski uzgojene namirnice, profinjene tehnike kuhanja te kompleksna …

Ovo je fotografija Sanlorenzo SL90A Testovi

Sanlorenzo SL90A na testu: Savršenstvo stila

Iako smo već navikli na asimetrične Sanlorenzo modele, najnoviji Sanlorenzo SL90A otišao je korak dalje. Zadržavajući profinjen stil i uređenje unutrašnjosti, pametnim smještajem vlasničke kabine …

Ovo je fotografija Hans Wilsdorf osnivač Rolexa Luksuz

Hans Wilsdorf: Visionar Par Excellence

Za nekoliko pojedinaca može se reći da su bili iz svog vremena i ispred svog vremena. Pa ipak, Hans Wilsdorf, vizionarski poduzetnik i osnivač Rolexa, …

Ovo je fotografija Prof. dr. sc. Željko Verzak Intervjui

Željko Verzak: Pomoć djeci s posebnim potrebama

Stomatolog po struci i humanist po uvjerenju za naš magazin govori o svojim strastima, radu s djecom, osami u jadranskim uvalama Smisao njegova življenja je: …

Ovo je fotografija WTF, zaklada za očuvanje mora i oceana Jahting

Water Revolution Foundation: Zaštita i očuvanje planeta

Water Revolution Foundation je od svog osnivanja 2018. postao jedna od najprominentnijih inicijativa s ciljem neutraliziranja otiska superjahting industrije, uz promicanje održivih tehnologija i praksi …

Ovo je fotografija Jahorina Resort i Spa Putovanja

Jahorina Mountain Resort & Spa: Raj za ljubitelje planina

Jahorina Mountain Resort & Spa najmoderniji je planinski resort u regiji, koji nudi vrhunski spa centar, dobar provod i poseban gastronomski doživljaj Olimpijski centar Jahorina …

Scroll to Top