Kulinarski asovi na spektaklu u Alhambra Boutique hotelu na Lošinju

3 MINUTES READ

Gala večera ‘The Mid Summer Epicurean Extravaganza’ održana u Alhambra Boutique hotelu u Malom Lošinju, uistinu je bila svečanost visoke gastronomije. U zalazak sunca na plaži ispred luksuznog hotela okupilo se osamdesetak gostiju, koje su na vikend u bajkovito otočko okruženje privukli gostujući chefovi iz vrhunskih švicarskih restorana.

Svaki njihov restoran nagrađen je s visokih 18 bodova i 4 toke uglednog međunarodnog gastronomskog vodiča Gault&Millau, te s po dvije Michelinove zvjezdice, a chef Stefan Heilemann iz restorana Widder u Zurichu, osvojio je i Gault&Millau Trofej Chef godine za 2021.

Njemu su se u Alhambri pridružili chefovi Christian Kuchler iz Taverne zum Schäfli u Wigoltingenu, te Sebastian Zier iz restorana Einstein Gourmet u St. Gallenu, a domaćin im je bio mladi Austrijanac Michael Gollenz, koji je početkom ožujka postao izvršni chef restorana Alfred Keller u Alhambri.

Svaki chef kamenice je pripremio na drukčiji način

Četiri opuštena i maštovita chefa za gala večeru kreirala su izuzetno bogat jelovnik s više od dvadeset raznovrsnih delicija od ribe, mesa, povrća, voća i slastica, u kojem su dominirale svježe namirnice lokalnih proizvođača.

Večera je započela uz kavijar i šampanjac, te kamenice koje je svaki chef pripremio na svoj način. Bio je to atraktivan uvod u višesatnu uzbudljivu kulinarsku avanturu u režiji četiri chefa koja su kreirajući male zalogaje spajali more i kontinent, a kombinacijama okusa obišli su cijeli svijet. Tako je Gollenz primjerice spajao Jakobove kapice s ananasom, a gusju jetru s dimljenom jeguljom. Njegov dugogodišnji mentor, chef Heilemann sljubio je škampe s kineskim zeljem i tom yumom, a Jakobovu kapicu s kulenom i komoračem.

Kulinarske kreacije chefa Gollenza
Carabinero kozica s umakom od rajčice i kvinojom, chefa Ziera

Chef Sebastian Zier hobotnicu je kombinirao s kobasicom chorizo, kukuruzom i maslinom, dok je meso tune spojio s grahom, paprikom i limunom. Chef Kuchler raviole je punio mesom s goveđeg repa i servirao ih uz pačju jetru, a cresku janjetinu pojačao je gremolatom i parmezanom. Uz delicije svakog chefa posluživana su dva vina istih godišta, iz talijanske vinarije Frescobaldi te istarske Benvenuti.

Gosti su tako kušali odabrane berbe Castel Gioconda i Terana Anno Domini, te Frescobaldijev Montesodi 2011. Uz šampanjac, gin tonic, ugodnu glazbenu kulisu, te opojne mirise borova i otočkog bilja u vrtu obližnje Kapetanove Crvene vile, kamo su se gosti preselili nakon večere, okončana je ova ljetna kulinarska ekstravaganca.

Chefovi Gollenz i Kuchler (bijele bluze) te Zier i Heilemann (crne bluze) zaslužni su za pravu gastronomsku rapsodiju u Alhambri

Dovođenjem vrhunskih chefova da uz domaćeg chefa kreiraju spektakularna jela za hedoniste iz različitih zemalja, Peter Schoch – CEO tvrtke Jadranka turizam u čijem je sastavu i Alhambra, nesumnjivo diže ljestvicu fine dininga na Jadranu.

Svega nekoliko dana nakon gostovanja chefova iz Švicarske, u Jadrankinom hotelu Bellevue kuhala je još jedna kulinarska zvijezda, Jacob Jan Boerma, kojega je još 2010. vodič Gault&Millau proglasio Chefom godine u Nizozemskoj, a vodeći svoj restoran De Leest u Vaassenu posljednjih petnaestak godina stekao je 3 Michelinove zvjezdice.

After party u Kapetanovoj Crvenoj vili

Chef Boerma i njegov domaćin u Bellevue, Saša Pribičević – chef restorana Matsunoki, pripremili su večeru od 8 sljedova, spojili su najbolje od Japana i Mediterana te goste oduševili eksplozijama okusa. Uzbudljiv tjedan visoke gastronomije u hotelima Bellevue i Alhambra, pokazao se kao primamljiv sadržaj za goste iz susjednih zemalja koji su do otoka bili spremni voziti, ploviti ili letjeti – najviše zbog vrhunskih delicija.

Tekst Dubravka Tomeković Aralica

Fotografije Sandro Tariba

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Plovidba

Hvar: Vodič za najspektakularniji otok na Jadranu

Hvar je kao najpopularniji otok na Jadranu savršena kombinacija glamura, nautičkog hedonizma i fascinantne prirode koja jamči bajkovitu morsku avanturu Otok Hvar predstavlja prestižni nautički …

dubrovnik stradun Destinacije

Dubrovnik: Jadranski simbol slobode i ljepote

Svojom prirodnom ljepotom, bogatom poviješću, zavodljivim šarmom, ugodnom klimom i obalom neusporedive ljepote, UNESCO-ov grad Dubrovnik spada među najposjećenije mediteranske destinacije Dubrovnik kao da je …

Jahting

Svibanjski broj Yachtsa u prodaji

Novo izdanje našeg časopisa je na kioscima s pregršt zanimljivih tema Yachts Croatia u svojem 72. broju donosi test rasne jedrilice Scuderia 65, koja je …

Gastronomija

Restorani u Istri koji spajaju zemlju, more i umjetnost

Vodimo vas u restorane u Istri u kojima možete doživjeti tradicionalne okuse na neki sasvim nov i kreativan način Restoran Morgan – Brtonigla ‘Krasna zemljo, …

Destinacije

Najljepše jadranske proljetne destinacije

Proljeće je idealna prilika da posjetite jadranske bisere u doba kada nisu ‘okupirani’ turistima i doživite mediteranski stil života na otvorenom u punom sjaju Nakon …

porsche Macan S Automobili

Porsche Macan S u Posavju: Savršen bijeg za vikend

Luksuzni crossover Porsche Macan S i uspavana ljepotica slovenskog turizma Susjedna Slovenija lani je proglašena Europskom gastronomskom destinacijom, i to s razlogom. Promišljeni spoj tradicije …

jedrilica scuderia 65 Testovi

Scuderia 65 na testu: Sexy jurilica

Naručitelj ove fantastične i jedinstvene ljepotice pod jedrima strastveni je jedriličar, koji Scuderiju 65 koristi za offshore regatavanje, ali i za krstarenje kao na ‘običnoj’ …

Plovidba

Hvar: Vodič za najspektakularniji otok na Jadranu

Hvar je kao najpopularniji otok na Jadranu savršena kombinacija glamura, nautičkog hedonizma i fascinantne prirode koja jamči bajkovitu morsku avanturu Otok Hvar predstavlja prestižni nautički …

Luksuz

Cascade Dubrovnik: Luksuzna vila u blizini Starog grada

Oduvijek ste sanjarili o životu u gradu, u atraktivnoj nekretnini koja istodobno predstavlja pametno ulaganje i idealnu oazu s najljepšim pogledom koji možete zamisliti? Neupitno …

dubrovnik stradun Destinacije

Dubrovnik: Jadranski simbol slobode i ljepote

Svojom prirodnom ljepotom, bogatom poviješću, zavodljivim šarmom, ugodnom klimom i obalom neusporedive ljepote, UNESCO-ov grad Dubrovnik spada među najposjećenije mediteranske destinacije Dubrovnik kao da je …

nova generazija aperitiva Chandon Garden Spritz Luksuz

Prvi gutljaj ljeta uz Chandon Garden Spritz

Profinjen i drukčiji, jednostavan no intrigantan, Chandon Garden Spritz je nova generacija aperitiva, koji klasičan spritz podiže na sasvim novu razinu Savršene ravnoteže između slatkoće …

Luksuz

U Splitu otvoren Move Moto

Dobra vijest za sve ljubitelje vrhunskih motocikala i skutera. Naime, u Splitu na adresi Poljička cesta 26, otvoren je novi prodajni servisni centar Move Moto …

Scroll to Top