Brašna i igara: Kruh naš nesvakidašnji

4 MINUTES READ

Kruh je doživio pravu revoluciju u gastronomiji, a moderni prehrambeni trendovi prigrlili su ovu dugo vremena podcijenjenu namirnicu

Posljednjih se godina predodžba kruha kao prozaične, neprivlačne hrane koja deblja prilično promijenila. Dogodio se jedan prehrambeni zaokret potaknut boljim razumijevanjem hranjive važnosti škroba i vlakana. Sada se na neke vrste kruha gleda kao na zdravu namirnicu, punu okusa. Visok udio vlakana korisno je oružje u prevenciji i borbi protiv nekih bolesti.

Predrasude o kruhu

Ovo je fotografija pripreme kruha
Raženo brašno najkvalitetnije je brašno za spravljanje kruha, dok je ‘kiseli’ kruh prilično ukusan i zdrav

Predrasude su da se od kruha deblja (to nije točno – deblja ono što je na njega namazano) i da je bijeli kruh namirnica loše kvalitete. Bijeli kruh ne sadrži sva vlakna i prirodne vrline svojih integralnih rođaka, ali je i dalje nutritivno vrijedan. U Engleskoj, na primjer, sva brašna, osim integralnih, po zakonu moraju sadržavati dodane hranjive tvari: željezo, tiamin, niacin i kalcij, a razmatra se i dodavanje folne kiseline. Inače bijeli kruh spravlja se od brašna dobivenog mljevenjem unutrašnjeg dijela pšeničnog zrna nakon što mu je uklonjena ljuska.

Nutricionisti preporučuju kiseo kruh

Integralni, poznat i kao cjeloviti kruh, spravlja se od pšeničnog brašna s djelomično uklonjenim mekinjama. U varijanti kada ga zovemo zrnati kruh, zbog svojeg sastava sadrži više razine većine hranjivih tvari. Više fosfora, magnezija, mangana, vitamina B i sadrži vitamin E. Nutricionisti preporučuju ‘kiseo’ kruh kao mnogo ukusniju i zdraviju namirnicu. Potpuno su u pravu! Naime, prisutne bakterije stvaraju mliječnu kiselinu koja snizuje Ph vrijednost sadržaja naših crijeva, pa je zbog toga onemogućen rast štetnih mikroorganizama.

Ovo je fotografija kruh u krušnoj peći
U posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj se razvio pravi pokret pripreme sourdough kruha

Kao možda ponajbolju varijantu kada je kruh u pitanju preporučuje se finski kruh. Kada se naviknete na puninu okusa ovakvog kruha, sve više shvaćate ispraznost uobičajenih vrsta kruha. Kruh ovakvog kalibra je po trgovinama vrlo skup. Nije velik, no reže se na tanje kriške i potrebna ga je manja količina da biste postigli sitost. Njegova tajna je u raženom brašnu, integralnom brašnu, tamnom pivu, sjemenkama lana, suncokreta i buče… U njemu možete uživati i tjedan dana koliko je kompaktan i drži vlažnost.

Kruh od heljdinog brašna

Raženo brašno najkvalitetnije je brašno za spravljanje kruha. Recepti potječu iz baltičkih zemalja, Danske i Rusije. Pravi, tamni raženi kruh ne sadrži pšenično brašno. Raž je specifična žitarica jer se može koristiti bez prerade jer nema vanjski zaštitni sloj. Samo jedno slovo dijeli raženi kruh od jednako zdravog rižinog kruha. Kao bezglutenska varijanta, pogodan je za osobe koje su na njega alergične.

Ovo je fotografija kruh s maslinovim uljem
Kruh se na velika rata vratio u gastronomiju nakon što je dugo bio zanemarena namirnica

Ovaj se kruh s dodatkom kima, dosta jede u istočnoj Europi, i to u Litvi, gdje kažu da posebno prija ako je lagano prepečen. Ali nijedna druga žitarica ne sadrži tolike količine kalija, fosfora i kalcija kao što je heljda. Od heljdina sjemena radi se izuzetno hranjivo crno brašno. Dovoljno je spomenuti da takvo brašno jača organizam, pomlađuje krvne žile i odlično je za pamćenje i koncentraciju, pa da u svrhu vlastita zdravlja razmislite o ovakvoj vrsti kruha.

Kruh od pirovog brašna

Jedna od zanimljivih žitarica je i pir. Smatra se i najstarijom poznatom vrstom. Potječe iz Azije, odakle se proširila na Bliski istok, pa u Europu. Za razliku od obične pšenice, sadrži 10 do 12 posto više proteina, što je čini jako dobrim izvorom proteina, kao i esencijalnih aminokiselina. Lako je probavljiva, a gotovo nadnaravni status dala joj je činjenica da u svojem sastavu sadrži tiocijanat ili, drugim riječima, snažnog borca za jačanje stanične membrane, tako da kancerogene tvari i virusi više ne mogu prodrijeti u stanicu.

Recept za ovkvu vrstu kruha je tako jednostavan da se svakako možete okušati u ‘proizvodnji’. Neće vam oduzeti puno vremena jer nema dizanja, čekanja ni miješenja! Sve sastojke povežete u smjesu i ispečete. Treba vam pirovo brašno, sol, soda bikarbona, maslinovo ulje, jogurt i malo gazirane mineralne vode. Dodatno možete ubaciti i pokoju sjemenku suncokreta. Kruh može trajati i nekoliko dana, ali obično brzo nestane jer je jako, jako ukusan…

Kruha i igara

Ovo je fotografija ljudi koji uživaju u kruhu
Kruh je zaslužan za točno polovicu naše životne sreće, a to je da budemo siti i da nas ne napusti zaigranost

Još jedna zdrava varijanta je i kruh od zobenog i prosenog brašna. Ima jedna zanimljivost u vezi s kruhom. Mozak je, kod onih koji ga redovito konzumiraju, ovisan o kruhu jer se nakon njega osjećamo sito, zadovoljno i puni energije. To je objašnjeno time što ugljikohidrati iz kruha potiču proizvodnju serotonina – hormona sreće, a najveća potreba za serotoninom javlja se oko 16 sati i tada bi bilo dobro za obnovu energije pojesti nešto s kruhom.

Iako je kroz povijest vrijedilo pravilo što je tamnija boja kruha to niži socijalni status osobe koja ga jede, danas crni kruh jedu oni koji vode računa o prehrani i zdravlju. A ako je vjerovati starim Rimljanima i njihovoj uzrečici ‘Panem et circensens’, tada je kruh zaslužan za točno polovicu naše životne sreće. Stoga, jedite ga, ali, naravno, ne pretjerujte, jer ‘čega je previše, ni s kruhom nije dobro!’.

Tekst Jasmina Stošić
Fotografije Đorđe Stošić

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Putovanja

Blue Kotor Bay Premium Spa Resort: Moć mora

Dignite sidro i uputite se prema marini Blue Kotor Bay i Retreatu De’MAR u čijem je središtu filozofija wellbeinga Vrhunsko spa odmaralište Blue Kotor Bay …

Automobili

Porsche 911 GT3 RS ultimativni je cestovni bolid

Novi Porsche 911 GT3 RS službeno je predstavljen kao ultimativni sportski cestovni automobil, koji je, s 518 konjskih snaga najsnažniji serijski Porsche s atmosferskim motorom …

maslina resort otok hvar Hoteli

Maslina Resort: Promišljeni luksuz na Hvaru

Da biste nešto promijenili, morate prvo poznavati stvar koju mijenjate. Ako želite vidjeti kako se može promijeniti poimanje luksuza, posjet Maslina Resortu na otoku Hvaru …

Automobili

Jedan od samo 99 proizvedenih The 8 X Jeff Koons predstavljen je u zagrebačkom salonu BMW-a

Predstavljanje osvježenog izdanja najprodavanije BMW serije 3 pomalo je zasjenio popartistički model iz serije 8, sportski M850i xDrive Gran Coupe The 8 X Jeff Koons, …

TUDOR kolekcija novih satova 2022 Moda

TUDOR: Kolekcija obogaćena novim modelima

Ovogodišnja kolekcija TUDOR satova obogaćena je novim modelom Black Bay Pro te novim verzijama linije Black Bay koje slave tradiciju sportskih satova Black Bay Pro …

Moda

Održiva moda: Od ego do eko sistema

Modna industrija među najvećim je zagađivačima planeta, a pomak iz svijeta potrošnje prema svijetu očuvanja života donose novi modni brendovi koji izrađuju odjeću i obuću …

Putovanja

Blue Kotor Bay Premium Spa Resort: Moć mora

Dignite sidro i uputite se prema marini Blue Kotor Bay i Retreatu De’MAR u čijem je središtu filozofija wellbeinga Vrhunsko spa odmaralište Blue Kotor Bay …

Automobili

Porsche 911 GT3 RS ultimativni je cestovni bolid

Novi Porsche 911 GT3 RS službeno je predstavljen kao ultimativni sportski cestovni automobil, koji je, s 518 konjskih snaga najsnažniji serijski Porsche s atmosferskim motorom …

Franz Schillinger Jahting

Franz Schillinger: Ispunjavanje snova

Austrijski poduzetnik za naš magazin govori o usponu brenda Sanlorenzo u regiji, poslovnoj filozofiji, Frauscherovim brodovima i Hrvatskoj kao ekskluzivnoj destinaciji Sanlorenzo Adria pokazuje znakove …

Hoteli

Prijeko Palace: Dodir renesanse

U srcu grada Dubrovnika, hotel Prijeko Palace i restoran Stara Loza savršeno skladno spajaju prošlost i sadašnjost Ako tražite nezaboravno i drukčije mjesto za odmor …

Cranchi E26 Rider u plovidbi Testovi

Cranchi E26 Rider na testu: Talijanski žigolo

Klasične gliserske linije i prekrasna tamnoplava boja s efektom, koju je Christian Grande savršeno spario s tamno crvenim kožnim tapecirungom, čine Cranchi E26 Rider modernim …

Putovanja

Nikki Beach: Nova destinacija za jahtaše

Doživite ljetnu idilu kompleksa Nikki Beach Montenegro uz nezaboravan spoj zabave, uživanja i gastro–avanture Nikki Beach Montenegro, dio svjetskog lanca luksuznih odmarališta, je restoran i …

Scroll to Top