Brašna i igara: Kruh naš nesvakidašnji

4 MINUTES READ

Kruh je doživio pravu revoluciju u gastronomiji, a moderni prehrambeni trendovi prigrlili su ovu dugo vremena podcijenjenu namirnicu

Posljednjih se godina predodžba kruha kao prozaične, neprivlačne hrane koja deblja prilično promijenila. Dogodio se jedan prehrambeni zaokret potaknut boljim razumijevanjem hranjive važnosti škroba i vlakana. Sada se na neke vrste kruha gleda kao na zdravu namirnicu, punu okusa. Visok udio vlakana korisno je oružje u prevenciji i borbi protiv nekih bolesti.

Predrasude o kruhu

Ovo je fotografija pripreme kruha
Raženo brašno najkvalitetnije je brašno za spravljanje kruha, dok je ‘kiseli’ kruh prilično ukusan i zdrav

Predrasude su da se od kruha deblja (to nije točno – deblja ono što je na njega namazano) i da je bijeli kruh namirnica loše kvalitete. Bijeli kruh ne sadrži sva vlakna i prirodne vrline svojih integralnih rođaka, ali je i dalje nutritivno vrijedan. U Engleskoj, na primjer, sva brašna, osim integralnih, po zakonu moraju sadržavati dodane hranjive tvari: željezo, tiamin, niacin i kalcij, a razmatra se i dodavanje folne kiseline. Inače bijeli kruh spravlja se od brašna dobivenog mljevenjem unutrašnjeg dijela pšeničnog zrna nakon što mu je uklonjena ljuska.

Nutricionisti preporučuju kiseo kruh

Integralni, poznat i kao cjeloviti kruh, spravlja se od pšeničnog brašna s djelomično uklonjenim mekinjama. U varijanti kada ga zovemo zrnati kruh, zbog svojeg sastava sadrži više razine većine hranjivih tvari. Više fosfora, magnezija, mangana, vitamina B i sadrži vitamin E. Nutricionisti preporučuju ‘kiseo’ kruh kao mnogo ukusniju i zdraviju namirnicu. Potpuno su u pravu! Naime, prisutne bakterije stvaraju mliječnu kiselinu koja snizuje Ph vrijednost sadržaja naših crijeva, pa je zbog toga onemogućen rast štetnih mikroorganizama.

Ovo je fotografija kruh u krušnoj peći
U posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj se razvio pravi pokret pripreme sourdough kruha

Kao možda ponajbolju varijantu kada je kruh u pitanju preporučuje se finski kruh. Kada se naviknete na puninu okusa ovakvog kruha, sve više shvaćate ispraznost uobičajenih vrsta kruha. Kruh ovakvog kalibra je po trgovinama vrlo skup. Nije velik, no reže se na tanje kriške i potrebna ga je manja količina da biste postigli sitost. Njegova tajna je u raženom brašnu, integralnom brašnu, tamnom pivu, sjemenkama lana, suncokreta i buče… U njemu možete uživati i tjedan dana koliko je kompaktan i drži vlažnost.

Kruh od heljdinog brašna

Raženo brašno najkvalitetnije je brašno za spravljanje kruha. Recepti potječu iz baltičkih zemalja, Danske i Rusije. Pravi, tamni raženi kruh ne sadrži pšenično brašno. Raž je specifična žitarica jer se može koristiti bez prerade jer nema vanjski zaštitni sloj. Samo jedno slovo dijeli raženi kruh od jednako zdravog rižinog kruha. Kao bezglutenska varijanta, pogodan je za osobe koje su na njega alergične.

Ovo je fotografija kruh s maslinovim uljem
Kruh se na velika rata vratio u gastronomiju nakon što je dugo bio zanemarena namirnica

Ovaj se kruh s dodatkom kima, dosta jede u istočnoj Europi, i to u Litvi, gdje kažu da posebno prija ako je lagano prepečen. Ali nijedna druga žitarica ne sadrži tolike količine kalija, fosfora i kalcija kao što je heljda. Od heljdina sjemena radi se izuzetno hranjivo crno brašno. Dovoljno je spomenuti da takvo brašno jača organizam, pomlađuje krvne žile i odlično je za pamćenje i koncentraciju, pa da u svrhu vlastita zdravlja razmislite o ovakvoj vrsti kruha.

Kruh od pirovog brašna

Jedna od zanimljivih žitarica je i pir. Smatra se i najstarijom poznatom vrstom. Potječe iz Azije, odakle se proširila na Bliski istok, pa u Europu. Za razliku od obične pšenice, sadrži 10 do 12 posto više proteina, što je čini jako dobrim izvorom proteina, kao i esencijalnih aminokiselina. Lako je probavljiva, a gotovo nadnaravni status dala joj je činjenica da u svojem sastavu sadrži tiocijanat ili, drugim riječima, snažnog borca za jačanje stanične membrane, tako da kancerogene tvari i virusi više ne mogu prodrijeti u stanicu.

Recept za ovkvu vrstu kruha je tako jednostavan da se svakako možete okušati u ‘proizvodnji’. Neće vam oduzeti puno vremena jer nema dizanja, čekanja ni miješenja! Sve sastojke povežete u smjesu i ispečete. Treba vam pirovo brašno, sol, soda bikarbona, maslinovo ulje, jogurt i malo gazirane mineralne vode. Dodatno možete ubaciti i pokoju sjemenku suncokreta. Kruh može trajati i nekoliko dana, ali obično brzo nestane jer je jako, jako ukusan…

Kruha i igara

Ovo je fotografija ljudi koji uživaju u kruhu
Kruh je zaslužan za točno polovicu naše životne sreće, a to je da budemo siti i da nas ne napusti zaigranost

Još jedna zdrava varijanta je i kruh od zobenog i prosenog brašna. Ima jedna zanimljivost u vezi s kruhom. Mozak je, kod onih koji ga redovito konzumiraju, ovisan o kruhu jer se nakon njega osjećamo sito, zadovoljno i puni energije. To je objašnjeno time što ugljikohidrati iz kruha potiču proizvodnju serotonina – hormona sreće, a najveća potreba za serotoninom javlja se oko 16 sati i tada bi bilo dobro za obnovu energije pojesti nešto s kruhom.

Iako je kroz povijest vrijedilo pravilo što je tamnija boja kruha to niži socijalni status osobe koja ga jede, danas crni kruh jedu oni koji vode računa o prehrani i zdravlju. A ako je vjerovati starim Rimljanima i njihovoj uzrečici ‘Panem et circensens’, tada je kruh zaslužan za točno polovicu naše životne sreće. Stoga, jedite ga, ali, naravno, ne pretjerujte, jer ‘čega je previše, ni s kruhom nije dobro!’.

Tekst Jasmina Stošić
Fotografije Đorđe Stošić

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija bazen Villa Nai 3.3 Hoteli

Villa Nai 3.3: Arhitektonski dragulj

Villa Nai 3.3 može se promatrati kao jedna rezidencija s osam soba ili kao butik hotel s osam soba i suiteva s pogledom na more, …

Ovo je fotografija maleza modna kuća Moda

Upoznajte slow fashion boutique modne kuće Maleza

Snaga. Moć. Strast. Ženstvenost. Neustrašivost. Hrabrost. Sve su ovo karakteristike žena koja nose Maleza modele Maleza je boutique modna kuća osnovana u vrijeme početka pandemije …

Ovo je fotografija Dominique Chenot Intervjui

Dominique Chenot: Protokol za odgodu starenja

Dominique Chenot, suosnivačica Chenota, čiji je posljednji Espace otvoren u One&Only Portonovi resortu, govori o njihovu medicinsko-terapeutskom wellness programu za zdraviji, dulji i kvalitetniji život …

Jahting

Novi Yachts u prodaji: Dvojezično ljetno izdanje na 300 stranica

Od 16. srpnja u prodaji je ljetno izdanje našeg luksuznog jahting magazina na hrvatskom i engleskom jeziku koje i ove godine broji tri stotine stranica. …

Ovo je fotografija Donna Vekić Intervjui

Donna Vekić: Od suza do glamura

U svojoj prvoj mirisnoj kolekciji teniska zvijezda Donna Vekić spojila je Murano i Grasse, a dio zarade od prodaje svijeća daruje za opstanak pčelinje zajednice …

Ovo je fotografija teretana na brodu Jahting

Wellness na otvorenom moru: Kako opremiti teretanu na superjahtama

Superjahte su danas opremljene vrhunskim teretanama i fitness kutovima koji omogućavaju zadržavanje forme i tijekom odmora Jahting je jedna posebna vrsta hedonizma i ljubavi prema …

Ovo je fotografija bazen Villa Nai 3.3 Hoteli

Villa Nai 3.3: Arhitektonski dragulj

Villa Nai 3.3 može se promatrati kao jedna rezidencija s osam soba ili kao butik hotel s osam soba i suiteva s pogledom na more, …

ovo je fotografija mjesta Rab Destinacije

Otok Rab: Carstvo smaragdnih uvala i pješčanih plaža

Premda ga okolni otoci nadmašuju u površini, otok Rab svoju veličinu vješto nadomješta brojnim smaragdnim uvalama, prebogatom kulturnom baštinom i geološkim diverzitetom te zanimljivim otočnim …

Ovo je fotografija fine dining restoran bowa Gastronomija

Fine dining na dalmatinski način: Bowa, LD i Pelegrini

Predstavljamo tri restorana u Dalmaciji za fine dining koji su popularni među nautičarim LD Restaurant – otok Korčula Chef Marko Gajski dobitnik je nagrade Gault …

Ovo je fotografija maleza modna kuća Moda

Upoznajte slow fashion boutique modne kuće Maleza

Snaga. Moć. Strast. Ženstvenost. Neustrašivost. Hrabrost. Sve su ovo karakteristike žena koja nose Maleza modele Maleza je boutique modna kuća osnovana u vrijeme početka pandemije …

This is photo of a Bloc Outdoor, furniture design Luksuz

Savršena definicija kulture života na otvorenom

Svaki komad Bloc Outdoor brenda krasi sofisticirani dizajn u nekoliko linija, koje zadovoljavaju najviši standard luksuznog životnog stila, vrhunska kvaliteta posebno tretiranog afričkog iroko drva …

ovo je fotografija električna dska za surfanje lampuga Jahting

Vodene igračke 21. stoljeća: Sedam električnih daski za surfanje

Električna daska za surfanje je zabavna, sigurna i moćna. Predstavljamo modele kod kojih je dovoljno samo upaliti motor i uživati u vožnji JETSURF Rođen za …

Scroll to Top