Kroz Francusku sa stilom

by Yachts Croatia

Maseratijeva kolekcija 2019.

Quattroporte, Ghibli, Levante, GranTurismo i GranCabrio savršeno definiraju ekskluzivnost legendarnog talijanskog proizvođača

Vrata su se otvorila i počelo je… Maserati proizvodi savršen spektar jedinstvenih automobila s osobnim karakteristikama koje su posvuda smjesta prepoznatljive. Njihov stil, tehnologija i ekskluzivne značajke oduševljavaju i one s najzahtjevnijim ukusom te i dalje predstavljaju osnovno mjerilo u svijetu automobilizma. Trenutnu liniju brenda čine perjanica Quattroporte, luksuzna limuzina Ghibli i SUV Levante, koje se može dobiti u verziji GranLusso i Gransport te sportski automobili GranTurismo i GranCabrio. Radi se o najširem izboru koji je do sada predstavio Maserati – proizvedeni su s benzinskim ili dizelskim motorom, s pogonom na stražnja dva ili na sva četiri kotača, iz prvoklasnih su materijala, uz najviši stupanj inženjeringa. Nastavljaju tradiciju uspješnih automobila, a svaki posebice ponovno definira značajke talijanskih sportskih vozila u pogledu dizajna, performansa, komfora, elegancije i sigurnosti. Za sobom ostavljamo Monako i cesta se uspinje prema znamenitoj stazi za reli Monte Carlo – La Turbie. Naša konačna destinacija je Lyon, ali do cilja moramo svladati mnoge zavoje prije nego stignemo do točke za naš ‘rendez-vous’. Levante, koji vozimo na etapi iznad Provanse, iskazuje svoju strast prema asfaltu snažnim urlanjem. Četiri ispušne cijevi savršeno demonstriraju jednu od prepoznatljivih značajki Maseratija. Zvuk. Prilaz do Chateau La Coste je nalik na scenu iz nekog futurističkog filma. Zamislite umjetničku pozadinu usred vinograda. Prije ručka, na prezentaciji u paviljonu kazališta na otvorenom, doznajemo još više novosti iz kolekcije za 2019.

Maserati

Trimaran Maserati Multi 70 je inovativan, zadivljujuć i brz. Kao i automobili sa znakom ‘trozupca’

Prema riječima Marije Conti, šefice promocije za Maserati, ti novi modeli imaju profinjenu nadgradnju i dodatne sadržaje. Na primjer, obje limuzine te Levante SUV imaju preinačene ručne mjenjače koji dopuštaju prijenos brzina nekako intuitivno, put ručice je kraći, a djelovanje još bolje. Vozač ga sada može upotrijebiti kao automatski ili ručni mjenjač jednostavno pomjerajući ručici od desne na lijevo, a novi gumb ‘P’ s lakoćom postavlja prijenos u način za parkiranje. Uz novu ručicu mjenjača, načini vožnje, koji su koncentrirani na konzoli pri sva tri modela, još su jednostavniji za uporabu. Levante, Ghibli i Quattroporte imaju i zajednički MTC+ infotainment sustav zasnovan na 8.4” monitoru na dodir, s visokom rezolucijom i dvojnim rotacijskim dugmetom na centralnoj konzoli. Odnos između čovjeka i stroja još je dodatno upotpunjen za MY19, što se vidi po grafičkom prikazu na ekranu te boljoj ergonomiji sustava za klimu. Kontrola za dotok zraka, posebno za vozača i posebno za putnike, sada se još bolje prilagođava. Quattroporte se na autocesti pokazao kao savršen suputnik – kako po udobnosti, tako i po brzini. Konstruktori su iskoristili najnovija dostignuća za pomoć vozaču koji se u ovoj legendarnoj limuzini osjeća sigurno u zagrljaju tehnologije. Dug međuosovinski razmak jamac je odlične stabilnosti pri upravljanju i osjećaja moći u vožnji. A kada je riječ o raskošnoj unutarnjoj opremi za sva tri modela, Maserati prvi put uvodi prvoklasnu kožu pieno fiore, koja se ne može usporediti s nijednim drugim materijalom u automobilskoj industriji, jer je prirodna, meka na dodir i jedinstvena.

Maserati

Najfinije talijansko automobilsko odijelo savršeno se uklapa u svaki krajolik

Pieno fiore je standardna oprema i u novom modelu Levante Trofeo, a kao trobojna opcija uz specifičan šav na sjedalima i dvojni šav na vratima svih modela Levante, Ghibli i Quattroporte. Pored opcije pieno fiore kože, Maserati nudi dvije mogućnosti potpuno novog furnira visokog sjaja za interijer za limuzine Ghibli i Quattroporte te tri nova furnira za Levante. Glede vanjštine, navest ćemo samo nove boje rosso potente (moćna crvena) i blu nobile (plemenito plava). Složite sve to uz specifičnu prednju masku i dizajnerske detalje, ekskluzivno oblikovanim za verziju Quattroporte GTS GranSport, i dobit ćete zaista fotogenični Maserati! Dan smo zaključili na terasi nad Lyonom, u znanom restoranu Christiana Tetedoieja. Foie gras – pašteta od guščje jetre, i jastog samo su neka od jela koja potiču Christianovu kuharsku maštu. Što se nas tiče, sljedeći dan nas čeka cesta Route des Grands Crus. Radi se o slavnoj vinskoj cesti koja nudi najskuplja vina na svijetu. Uski put, dug jedva 60 kilometara, može se pohvaliti posebnom mješavinom tla u kojem raste grožđe iz kojeg nastaju iznimna burgundska vina. Kušanje vina u Chateau de Pommard, jednoj od najslavnijih vinoteka, predstavlja iskustvo kojem se svi unaprijed veselimo.

Maserati

Quattroporte, Ghibli, Levante, GranTurismo i GranCabrio imaju profinjenu nadgradnju i dodatne sadržaje

Clos Marey-Monge, jedan je od vinograda posjeda obitelji Carabello-Baum, proizvodi vino još od 1795., a rezultat je plemenite ljubavi između Nicholas-Josepha i Emilie. Bilo kako bilo, uz to divno vino začinjeno ljubavlju saznali smo još nešto više o moćnoj priči o Maseratiju. Lansiranje novog GTS modela s 550 konjskih snaga sjajno zaokružuje ponudu Levantea. S prethodno predstavljenim Trofeom od 590 konjskih snaga, Maserati SUV vozila u samom su vrhu klase gledajući performanse, dinamiku vožnje i ekskluzivnost. Prilikom promocije za V8 su postala dostupna i prilagodljiva LED Matrix prednja svjetla, što je i prva takva mogućnost koju nudi serija Levante. Nove verzije GTS i Trofeo su prvi put uključile i takozvani Maserati Integrated Vehicle Control (IVC), koji je prije bilo moguće dobiti samo kod Ghibli i Quattroporte limuzina. Pored toga što sustav IVC korigira nestabilnost vozila, povećava i aktivnu sigurnost, popravlja dinamiku vožnje te doprinosi još uzbudljivijem doživljaju na cesti. Na zadnjem dijelu puta do Pariza imali smo priliku doživjeti vožnju u Ghibliju sa stražnjeg sjedala. To je bilo dovoljno za razumijevanje stila koji će na najbolji način predstavljati oličenje slavnog ‘trozupca’ tijekom mnogih predstojećih godina.

Fotografije Maserati

Bentleyjeva kolekcija bisera
Automobilska električna elita