Krenimo dolje

  • Read caption

Krenimo dolje

2 MINUTES READ

Prvi europski podvodni restoran

Na najjužnijoj točki norveške obale, na mjestu gdje se susreću morske oluje sa sjevera i juga, smjestio se jedinstveni podvodni restoran Under

Napola uronjena u more, 34-metarska monolitna zgrada restorana ‘zaustavila’ se pet metara niže izravno na morskom dnu, a dizajnirana je tako da se u potpunosti tijekom vremena integrira u svoje morsko okruženje. Hrapava betonska ljuska trebala bi funkcionirati kao umjetni greben koji će naseliti priljepci i morska trava. Poput potopljenog periskopa masivni prozor restorana nudi pogled na morsko dno koje se mijenja tijekom godišnjih doba i različitih vremenskih uvjeta. Na ovom se lokalitetu miješaju slana i slatka voda pa ne iznenađuje bogatstvo i bioraznolikost morskih vrsta. Prilikom uređenja restorana vodilo se računa o izboru materijala, odnosno vrsti materijala i završnoj obradi ovisno o njihovoj uporabi i položaju u prostoru.

Under
Restoran funkcionira i kao istraživački morski centar, pružajući detaljniji uvid u divlju morsku faunu i stjenovite obale južne Norveške

Gruba završna obrada drva može se primijetiti na ulazu i stražnjem dijelu zgrade, dok je drvo finije kako se približavamo samom središtu, odnosno blagovaonici. Kulinarski fokus restorana je na fine diningu koji se temelji na visokokvalitetnim, lokalno proizvedenim namirnicama, s posebnim naglaskom na održivosti biljnog i životinjskog svijeta. ‘Naš je cilj prikazati raznolikost koja se može naći na jugu Norveške, gdje nemamo mnogo toga, ali imamo pomalo od svega,’ objašnjava glavni chef Nicolai Ellitsgaard.

Under
Kulinarski fokus restorana je na fine diningu koji se temelji na visokokvalitetnim, lokalno proizvedenim namirnicama

Ono po čemu se još ovaj restoran ističe jesu jela spravljena od osebujnih sastojaka poput priljepaka, islandskih školjki, morskih krastavaca ili domaće janjetine iz Lindesnesa, kao i deserti od alge dulse i alge fucusa koji definitivno pomiču granice. Valja naglasiti kako chef Ellitsgaard i njegov tim redovito razgovaraju s biolozima mora kako bi razumjeli kada i kako na održiv način ubirati plodove mora. S vremenom će se moći prikupljati sastojci i sa same zgrade i potom ih uvrstiti na jelovnik restorana. Istraživači i kuhari također nastoje privući ribu do prozora kako bi ih biolozi mogli detaljnije proučiti, a istodobno stvoriti zanimljiv pogled za goste restorana.

Fotografije Under / Ivar Kvaal & Stian Broch

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Vina Baraka Glavna Slika 00 Gastronomija

Vina Baraka: Nova tradicija u jedinstvenom srimenskom terroiru

Vlasnik butik-vinarije Filip Baraka cijeli je život proveo u jahtingu, no velika strast prema eksperimentiranju i ljubav prema vinu odveli su ga iz kućne radinosti …

Olympia 02 Hoteli

Idealni hoteli za poslovne korisnike

Hoteli Olympia i Olympia Sky imaju sedam multifunkcionalnih dvorana, jedinstvenu gastronomsku ponudu, disko-klub, mogućnost različitih rekreacija, što ih čini sjajnim izborom za organizaciju kongresa, seminara …

Betina 03 Destinacije

Betina šarmantna poput gajete

Ne čudi da je Betina očuvana i na popisu zaštićenih povijesnih cjelina. Možda ne doseže UNESCO-ove kriterije po pitanju arhitekture i važnosti za čovječanstvo, ali …

Falkensteiner Punta Skala Hoteli

Fortis club: Novi kongresni i sportski centar

Pozicioniranje Falkensteiner Punta Skala resorta kao jedinstvene sportske i ekološke destinacije nastavlja se novim investicijama. Kongresni i sportski centar Fortis club imat će veliku multifunkcionalnu …

Destinacije

Uskim cestama u carstvo hrvatskih pjenušaca

Plešivica Hrvatska se sa svojom listom autohtonih sorti savršeno uklapa u nove svjetske enološke trendove, a mi smo ovu regiju s nekim od najboljih pjenušaca …

Vrboska Destinacije

Vrboska kao prava školjka svoj biser skriva u dnu vale

Na kraju dugog kanala usječenog u sjevernu obalu otoka poput kakvog skandinavskog fjorda, Vrboska vas dočekuje skromno i pitomo. Stoga je najbolje pristupiti joj potiho, …

Ernest Hemingway Umjetnost

Ernest Hemingway: Pogled u svijet legendarnog Pape

Ernest Hemingway je bio novinar, vojnik, pisac, pijanica, ribič, junak, glupan i ikona, nešto poput rock zvijezde svoga vremena; obožavali su ga milijuni, a nitko …

Mercedes E Klasa Cabriolet Pokraj Mora 01 Automobili

Mercedes osvježio Coupé i Cabriolet E klase

U skladu s aktualnom situacijom Mercedes je digitalnim putem organizirao svjetsku premijeru dva najemotivnija modela E klase, Coupé i Cabriolet. Oba modela imaju osvježen prednji …

Ambasador Moët & Chandon Ted Lelekas Luksuz

Ted Lelekas: Čovjek s najboljim poslom na svijetu

Razgovarali smo s ambasadorom brenda Moët & Chandon o šampanjcima, berbama, hrvatskim vinima, maslinovim uljima… Virtualna radionica degustacije Moët & Chandon šampanjaca u organizaciji MIVA …

Sunseeker Hawk 38 Testovi

Sunseeker Hawk 38 na testu: Rođen za brzinu

Hawk 38 već na prvi pogled impresionira svojim agresivnim dizajnom, a trup duljine 12 metara i širine od samo 2,32 metra zaintrigirat će vas, ne …

Sedam Dana Kvarnera Otocic Zeca 01 Plovidba

Pet dana Kvarnera: Nautički hedonizam na sjevernim otočnim biserima

Yachtsova preporuka za nezaboravnih pet dana Kvarnera i krstarenje magičnim morskim prostranstvima Cresa, Lošinja, Unija i Suska U vrijeme ‘korone’ kao da je jače do …

Priceless.com Digitalna Iskustva 01 Hrvatska

Kuhajte sa svjetski priznatim chefovima i posjetite Cirque du Soleil – iz udobnosti vlastitog doma

Digitalna platforma Priceless Cities premošćuje granice i povezuje korisnike kroz neprocjenjiva virtualna iskustva U posljednjih nekoliko mjeseci svijet se iz temelja promijenio. Jedinstvene lokacije i …

Scroll to Top Skip to content