Krenimo dolje

2 MINUTES READ

Prvi europski podvodni restoran

Na najjužnijoj točki norveške obale, na mjestu gdje se susreću morske oluje sa sjevera i juga, smjestio se jedinstveni podvodni restoran Under

Napola uronjena u more, 34-metarska monolitna zgrada restorana ‘zaustavila’ se pet metara niže izravno na morskom dnu, a dizajnirana je tako da se u potpunosti tijekom vremena integrira u svoje morsko okruženje. Hrapava betonska ljuska trebala bi funkcionirati kao umjetni greben koji će naseliti priljepci i morska trava. Poput potopljenog periskopa masivni prozor restorana nudi pogled na morsko dno koje se mijenja tijekom godišnjih doba i različitih vremenskih uvjeta. Na ovom se lokalitetu miješaju slana i slatka voda pa ne iznenađuje bogatstvo i bioraznolikost morskih vrsta. Prilikom uređenja restorana vodilo se računa o izboru materijala, odnosno vrsti materijala i završnoj obradi ovisno o njihovoj uporabi i položaju u prostoru.

Under
Restoran funkcionira i kao istraživački morski centar, pružajući detaljniji uvid u divlju morsku faunu i stjenovite obale južne Norveške

Gruba završna obrada drva može se primijetiti na ulazu i stražnjem dijelu zgrade, dok je drvo finije kako se približavamo samom središtu, odnosno blagovaonici. Kulinarski fokus restorana je na fine diningu koji se temelji na visokokvalitetnim, lokalno proizvedenim namirnicama, s posebnim naglaskom na održivosti biljnog i životinjskog svijeta. ‘Naš je cilj prikazati raznolikost koja se može naći na jugu Norveške, gdje nemamo mnogo toga, ali imamo pomalo od svega,’ objašnjava glavni chef Nicolai Ellitsgaard.

Under
Kulinarski fokus restorana je na fine diningu koji se temelji na visokokvalitetnim, lokalno proizvedenim namirnicama

Ono po čemu se još ovaj restoran ističe jesu jela spravljena od osebujnih sastojaka poput priljepaka, islandskih školjki, morskih krastavaca ili domaće janjetine iz Lindesnesa, kao i deserti od alge dulse i alge fucusa koji definitivno pomiču granice. Valja naglasiti kako chef Ellitsgaard i njegov tim redovito razgovaraju s biolozima mora kako bi razumjeli kada i kako na održiv način ubirati plodove mora. S vremenom će se moći prikupljati sastojci i sa same zgrade i potom ih uvrstiti na jelovnik restorana. Istraživači i kuhari također nastoje privući ribu do prozora kako bi ih biolozi mogli detaljnije proučiti, a istodobno stvoriti zanimljiv pogled za goste restorana.

Fotografije Under / Ivar Kvaal & Stian Broch

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Vina Baraka Glavna Slika 00 Gastronomija

Vina Baraka: Nova tradicija u jedinstvenom srimenskom terroiru

Vlasnik butik-vinarije Filip Baraka cijeli je život proveo u jahtingu, no velika strast prema eksperimentiranju i ljubav prema vinu odveli su ga iz kućne radinosti …

Olympia 02 Hoteli

Idealni hoteli za poslovne korisnike

Hoteli Olympia i Olympia Sky imaju sedam multifunkcionalnih dvorana, jedinstvenu gastronomsku ponudu, disko-klub, mogućnost različitih rekreacija, što ih čini sjajnim izborom za organizaciju kongresa, seminara …

Falkensteiner Punta Skala Hoteli

Fortis club: Novi kongresni i sportski centar

Pozicioniranje Falkensteiner Punta Skala resorta kao jedinstvene sportske i ekološke destinacije nastavlja se novim investicijama. Kongresni i sportski centar Fortis club imat će veliku multifunkcionalnu …

Ovo je fotografija Villa Katarina pogled s bazena Hoteli

Villa Katarina destinacija je za uživanje

Villa Katarina smjestila se u Orebiću na poluotoku Pelješcu, jedinstvena je to građevina koja se elegantnim kamenim pročeljima ponosno uzdiže iznad plaže i mora. Villa …

Ikador Hotel Hoteli

Istinski hedonizam

Istražite magiju Opatijske rivijere uživajući u vrhunskoj udobnosti i prestižu Ikadora, a poseban ponos hotela je Riva Lounge, uređen u stilu znamenitih talijanskih jahti mješten …

Borghetto Villas Hoteli

Odmor koji premašuje sva očekivanja

Jedan pogled s terasa vila Borghetto dovoljan je da shvatite zašto o ovom kraju već stoljećima pišu i pjevaju umjetnici i zašto su ga stari …

Ovo je fotografija bundeva, jesenske delicije Gastronomija

Bundeva je gastronomska kraljica jeseni

Bundeva je jednostavna i nezahtjevna namirnica, nekad zanemarena, danas se na velika vrata vraća u restorane i kuhinje urbanih domaćinstava Cucurbita pepo ili u narodu …

Ovo je fotografija pogled odozgo na otok Silbu Destinacije

Otok Silba: Skriveni kutak Dalmacije

Premda je površinom malen otok, Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvalicama, područjima obraslim crnikom, te nesvakidašnjim znamenitostima Svaka usporedba otoka Silbe odnosno njegovih …

Hoteli

Ekskluzivni Spalato Spa je ozbiljan razlog da ove zime na wellness vikend odete u Split!

Nakon dobivanja pete zvjezdice ovoga ljeta i nedavnog završetka renovacije spa & wellness centra u sklopu hotela, više od 250.000 putnika diljem svijeta svojim glasovima …

Ovo je fotografija Tanya Houppermans, krokodil Umjetnost

Ocean Photography Awards: Priroda je najvještiji umjetnik

Ocean Photography Awards ima jednostavnu misiju: osvijetliti ljepotu našeg prekrasnog plavog planeta i istaknuti mnoge nedaće s kojima se suočava morski svijet Nedavno su proglašeni …

Ovo je fotografija Natali Dizdar Intervjui

Natali Dizdar: Punim jedrima u nove izazove

U svom profesionalnom životu Natali Dizdar spojila je tri zanimanja: skiperica, pop-pjevačica i psihoterapeutkinja, a svaki je brod, kaže, poput pjesme ili čovjeka – priča …

Ovo je fotografija novog broja u prodaji YC69 Jahting

Novi broj u prodaji: Rapsodija novih jahti

U našem listopadskom broju donosimo vam pregled sajma u Cannesu s dvadeset stranica premijerno prikazanih jahti. Jahting industrija doživljava svoje zvjezdane trenutke, a proizvođači se, …

Scroll to Top