Krenimo dolje

by Yachts Croatia

Prvi europski podvodni restoran

Na najjužnijoj točki norveške obale, na mjestu gdje se susreću morske oluje sa sjevera i juga, smjestio se jedinstveni podvodni restoran Under

Napola uronjena u more, 34-metarska monolitna zgrada restorana ‘zaustavila’ se pet metara niže izravno na morskom dnu, a dizajnirana je tako da se u potpunosti tijekom vremena integrira u svoje morsko okruženje. Hrapava betonska ljuska trebala bi funkcionirati kao umjetni greben koji će naseliti priljepci i morska trava. Poput potopljenog periskopa masivni prozor restorana nudi pogled na morsko dno koje se mijenja tijekom godišnjih doba i različitih vremenskih uvjeta. Na ovom se lokalitetu miješaju slana i slatka voda pa ne iznenađuje bogatstvo i bioraznolikost morskih vrsta. Prilikom uređenja restorana vodilo se računa o izboru materijala, odnosno vrsti materijala i završnoj obradi ovisno o njihovoj uporabi i položaju u prostoru.

Under

Restoran funkcionira i kao istraživački morski centar, pružajući detaljniji uvid u divlju morsku faunu i stjenovite obale južne Norveške

Gruba završna obrada drva može se primijetiti na ulazu i stražnjem dijelu zgrade, dok je drvo finije kako se približavamo samom središtu, odnosno blagovaonici. Kulinarski fokus restorana je na fine diningu koji se temelji na visokokvalitetnim, lokalno proizvedenim namirnicama, s posebnim naglaskom na održivosti biljnog i životinjskog svijeta. ‘Naš je cilj prikazati raznolikost koja se može naći na jugu Norveške, gdje nemamo mnogo toga, ali imamo pomalo od svega,’ objašnjava glavni chef Nicolai Ellitsgaard.

Under

Kulinarski fokus restorana je na fine diningu koji se temelji na visokokvalitetnim, lokalno proizvedenim namirnicama

Ono po čemu se još ovaj restoran ističe jesu jela spravljena od osebujnih sastojaka poput priljepaka, islandskih školjki, morskih krastavaca ili domaće janjetine iz Lindesnesa, kao i deserti od alge dulse i alge fucusa koji definitivno pomiču granice. Valja naglasiti kako chef Ellitsgaard i njegov tim redovito razgovaraju s biolozima mora kako bi razumjeli kada i kako na održiv način ubirati plodove mora. S vremenom će se moći prikupljati sastojci i sa same zgrade i potom ih uvrstiti na jelovnik restorana. Istraživači i kuhari također nastoje privući ribu do prozora kako bi ih biolozi mogli detaljnije proučiti, a istodobno stvoriti zanimljiv pogled za goste restorana.

Fotografije Under / Ivar Kvaal & Stian Broch

Rolexovi noviteti iz Basela
Elegantna promocija Chanela J12