Krenimo dolje

Krenimo dolje

2 MINUTES READ

Prvi europski podvodni restoran

Na najjužnijoj točki norveške obale, na mjestu gdje se susreću morske oluje sa sjevera i juga, smjestio se jedinstveni podvodni restoran Under

Napola uronjena u more, 34-metarska monolitna zgrada restorana ‘zaustavila’ se pet metara niže izravno na morskom dnu, a dizajnirana je tako da se u potpunosti tijekom vremena integrira u svoje morsko okruženje. Hrapava betonska ljuska trebala bi funkcionirati kao umjetni greben koji će naseliti priljepci i morska trava. Poput potopljenog periskopa masivni prozor restorana nudi pogled na morsko dno koje se mijenja tijekom godišnjih doba i različitih vremenskih uvjeta. Na ovom se lokalitetu miješaju slana i slatka voda pa ne iznenađuje bogatstvo i bioraznolikost morskih vrsta. Prilikom uređenja restorana vodilo se računa o izboru materijala, odnosno vrsti materijala i završnoj obradi ovisno o njihovoj uporabi i položaju u prostoru.

Under
Restoran funkcionira i kao istraživački morski centar, pružajući detaljniji uvid u divlju morsku faunu i stjenovite obale južne Norveške

Gruba završna obrada drva može se primijetiti na ulazu i stražnjem dijelu zgrade, dok je drvo finije kako se približavamo samom središtu, odnosno blagovaonici. Kulinarski fokus restorana je na fine diningu koji se temelji na visokokvalitetnim, lokalno proizvedenim namirnicama, s posebnim naglaskom na održivosti biljnog i životinjskog svijeta. ‘Naš je cilj prikazati raznolikost koja se može naći na jugu Norveške, gdje nemamo mnogo toga, ali imamo pomalo od svega,’ objašnjava glavni chef Nicolai Ellitsgaard.

Under
Kulinarski fokus restorana je na fine diningu koji se temelji na visokokvalitetnim, lokalno proizvedenim namirnicama

Ono po čemu se još ovaj restoran ističe jesu jela spravljena od osebujnih sastojaka poput priljepaka, islandskih školjki, morskih krastavaca ili domaće janjetine iz Lindesnesa, kao i deserti od alge dulse i alge fucusa koji definitivno pomiču granice. Valja naglasiti kako chef Ellitsgaard i njegov tim redovito razgovaraju s biolozima mora kako bi razumjeli kada i kako na održiv način ubirati plodove mora. S vremenom će se moći prikupljati sastojci i sa same zgrade i potom ih uvrstiti na jelovnik restorana. Istraživači i kuhari također nastoje privući ribu do prozora kako bi ih biolozi mogli detaljnije proučiti, a istodobno stvoriti zanimljiv pogled za goste restorana.

Fotografije Under / Ivar Kvaal & Stian Broch

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Vina Baraka Glavna Slika 00 Gastronomija

Vina Baraka: Nova tradicija u jedinstvenom srimenskom terroiru

Vlasnik butik-vinarije Filip Baraka cijeli je život proveo u jahtingu, no velika strast prema eksperimentiranju i ljubav prema vinu odveli su ga iz kućne radinosti …

One&Only Portonovi Putovanja

One&Only Portonovi: Luksuzna oaza u idili Boke kotorske

One&Only Portonovi u Crnoj Gori bit će prvi One&Only’s resort u Europi, a ultimativnim luksuzom i uslugom želi postati najmodernija destinacija na Jadranu Kreiran isključivo …

Olympia 02 Hoteli

Idealni hoteli za poslovne korisnike

Hoteli Olympia i Olympia Sky imaju sedam multifunkcionalnih dvorana, jedinstvenu gastronomsku ponudu, disko-klub, mogućnost različitih rekreacija, što ih čini sjajnim izborom za organizaciju kongresa, seminara …

Betina 03 Destinacije

Betina šarmantna poput gajete

Ne čudi da je Betina očuvana i na popisu zaštićenih povijesnih cjelina. Možda ne doseže UNESCO-ove kriterije po pitanju arhitekture i važnosti za čovječanstvo, ali …

Falkensteiner Punta Skala Hoteli

Fortis club: Novi kongresni i sportski centar

Pozicioniranje Falkensteiner Punta Skala resorta kao jedinstvene sportske i ekološke destinacije nastavlja se novim investicijama. Kongresni i sportski centar Fortis club imat će veliku multifunkcionalnu …

Villa Katarina 00 Hoteli

Destinacija za uživanje u ljepotama Pelješca

Villa Katarina U Orebiću na poluotoku Pelješcu, smjestila se Villa Katarina, jedinstvena građevina koja se elegantnim kamenim pročeljima ponosno uzdiže iznad plaže i mora. Villa …

Sport

IVICA KOSTELIĆ BLOG Optimus Prime moj je novi najbolji prijatelj

U prvom blogu za Yachts Croatia, Ivica Kostelić piše o svojoj novoj jedrilici Class 40 koja se zove Optimus Prime Put do mojeg novog broda …

Ovo je fotografija 60 Sunreef Power Eco Jahting

Predstavljen novi 60 Sunreef Power Eco

Model 60 Sunreef Power Eco je svestrana i ekološki odgovorna motorna jahta koju svaki naručitelj može urediti i opremiti prema vlastitim željama i ukusu. Luksuzna …

Ovo je fotografija Axopar x Jobe Revolve Jahting

Novi Axopar X Jobe Revolve idealan je brod za zabavu na moru

Novi najveći model serije Axopar x Jobe Revolve nosi ime Revolve XXII, nadahnut je modelom Axopar 22 Spyder i predstavlja rezultat dugogodišnjeg rada na dizajnu …

Ovo je slika Tri vrha Lavareda Putovanja

Tri vrha Lavareda: Najljepša šetnja u oblacima bez kojih nijedan posjet Dolomitima nije potpun

Tri vrha Lavareda spadaju među najveće planinarske trofeje u ovom dijelu Europe. Uskočite u gojzerice Reinholda Messnera koji je za Dolomite rekao kako možda nisu …

Ovo je fotografija Mercedes Maybach S Klase u Voznji 01 Automobili

Predstavljena nova Mercedes-Maybach S-klasa

Nova Mercedes-Maybach S-klasa kombinira savršenstvo i visokotehnološka rješenja vrhunskih luksuznih limuzina Mercedes-Benza s ekskluzivnošću i stoljetnom tradicijom Maybacha. Povećani međuosovinski razmak i opsežne inovacije prvenstveno …

Slika Restoran Alchemist Luksuz

Umjetnost, aktivizam i hrana: Holistička kuhinja restorana Alchemist

Umjetnost, gastronomija i spektakularna estetika u kopenhaškom restoranu Alchemist spajaju se u iskustvo koje zadovoljava sva osjetila Alchemist je kreacija chefa Rasmusa Munka, koji je …

Scroll to Top