Raskoš mediteranske gastronomije predstavljena na festivalu Taste the Mediterranean u Splitu

4 MINUTES READ

U Splitu od srijede 6. listopada do subote 9. listopada održan je 9. međunarodni festival Taste the Mediterranean, koji je okupio 25 vrhunskih svjetskih i domaćih chefova čiji su restorani nagrađeni Michelinovim zvjezdicama i Gault&Millau tokama.

Split je kao autentično mediteransko središte pokazao širok raspon svoje gastronomske ponude – Festival je započeo fine diningom, proširio se na gradske konobe i restorane, a završio u magičnom krajoliku Omiša i kanjona Cetine, gdje su strani chefovi i gosti festivala u Arsana Tasting House i Radmanovim mlinicama otkrivali tradicionalne dalmatinske specijalitete.

Bakalar s čipsom od pancete, chef Hrvoje Zirojević

U splitskim restoranima Dvor, Kadena, Kinoteka, Hotel Park, Zora bila i Zrno Soli gostovali su chefovi iz sedam zemalja te zajedno sa chefovima domaćinima pripremili gala večere od šest i više slijedova praćene vrhunskim vinima. Koktel Taste the Mediterranean by Botanist, u kišnu večer razvedrio je uzvanike Festivala.

Ekskluzivnu gozbu na večeri otvorenja u splitskoj ribarnici pripremio je chef Zlatko Marinović Noštromo, čiji su originalni recepti sljubljeni s vinima Vinarije Krauthaker.

Gala večera chefa Zlatka Marinovičća Noštroma u splitskoj ribarnici

U Hotelu Park chef Goran Šikić i chefica Maria Jimenez Latorre predstavili su bogatu španjolsku gastronomiju. Mediteranske specijalitete chefa Brace Sanjina i gostujućih chefova Lionela Levyja, Fabricija Vežnavera i Clementa Higginsa u restoranu Kadena izvrsno su popratila vina istarske Vinarije Degrassi. Večera s potpisom chefa Hrvoja Zirojevića, Laetitije Visse i Antonyja Germanija u restoranu Dvor bila je sljubljena s vinima Vinarije Tomić.

U restoranu Kinoteka stolovali su chef Marko Đurašević i gosti – chef Michael Gollenz i chef Ippei Uemura, a pila su se talijanska herojska vina. Sudionike Festivala u restoranu Zrno Soli ugostio je chef Stjepan Vukadin, a gosti su mu bili chefovi Anastasios Paraskevaidis, Jure Tomič i Claude Krajner. U restoranu Zora bila domaćini Sandra i Dane Tahirović ugostili su chefove Coline Faulquier i Denija Srdoča, te vinariju Galić.

Chefovi Sandra i Dane Tahirović, Coline Faulquier i Deni Srdoč

‘Iznimno mi je drago da smo devetim festivalom Taste the Mediterranean dodatno proširili sadržaj i ponudu. S našim brojnim partnerima realizirali smo uspješnu međunarodnu manifestiaciju, koja na najbolji način promovira Splitsko-dalmatinsku županiju kao uzbudljivu gastronomsku destinaciju. Jednako nam je važno da smo na festival doveli renomirane chefove spremne da nesebično podijele svoje znanje i iskustvo, osobito s budućim chefovima – polaznicima ugostiteljskjih škola. Zato s optimizmom očekujemo 10. jubilarni festival’, istaknula je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Festivala Taste the Mediterranean.

Danis Tanovic, Ingrid Badurina Danielsson, Sandra Herman, Ivica Puljak, Dubravka Tomekovic Aralica i Mirsad Purivatra

Prvi put u sklopu festivala održane su i ‘Noći splitskih restorana‘ u suradnji s trgovačkim lancem Tommy, premium partnerom Festivala. Dvije večeri splitski restorani Atlantida, Bajamonti, Brasserie on 7, Bokeria, Corto Maltese, Dujkin dvor, Fantažija, Konoba Fetivi, Konoba Marul, Laganini, Mazzgoon, Pandora Greenbox, Portofino, Sidi bar i Šug, ponudili su poseban mediteranski meni od tri slijeda s čašom vina po cijeni do 210 kuna. Taj jedinstveni enogastronomski doživljaj Splićana i gostiju upotpunila je i Bobisova čuvena splitska torta.

Jedinstvene radionice koje su vodili chefovi sudionici festivala pohodili su i učenici ugostiteljske škole Oliva Allegra, visoke poslovne škole Aspira te srednje škole Jure Kaštelan u Omišu koja je posljednji dan Festivala ugostila chefa Ippeija Uemuru. Upravo u Omišu strani chefovi imali su priliku istražiti tradicionalne dalmatinske specijalitete.

Soparnik, pršut, žižule, žablji kraci, inćuni, hobotnica, domaći kruh, peka, fritule i rožata, na najljepši su mogući način zaokružili sliku o bogatstvu hrvatske mediteranske prehrane.

Vinar Andro Tomić i chefica Laetitia Visse

Taste the Mediterranean posebnu je suradnju uspostavio sa Španjolskom, koja je drugu godinu zaredom zemlja partner festivala te je u Splitu predstavila svoje specijalitete i vina, a degustacija njihovih maslinovih ulja vodila je dr. Mirella Žanetić. Festival je posjetila i grupa chefova udruge Gourméditerranée, a predstavili su gastronomiju Provanse i juga Francuske, kao i veliku svjetsku manifestaciju Gout de France. Talijanska manifestacija ‘Vini da terre estreme’ predstavila je ‘Herojska vina Italije’, čiju su degustaciju vodili Siniša Koceić, Alen Gulan i Rajner Rogulj.

Festival Taste the Mediterranean održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Ministarstva turizma RH i Hrvatske turističke zajednice, Splitsko-dalmatinske županije, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Turističke zajednice grada Splita.

Fotografije Jadran Babić & Iris Ban/TTM

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
dubrovnik stradun Destinacije

Dubrovnik: Jadranski simbol slobode i ljepote

Svojom prirodnom ljepotom, bogatom poviješću, zavodljivim šarmom, ugodnom klimom i obalom neusporedive ljepote, UNESCO-ov grad Dubrovnik spada među najposjećenije mediteranske destinacije Dubrovnik kao da je …

Jahting

Svibanjski broj Yachtsa u prodaji

Svibanjsko izdanje našeg časopisa je na kioscima s pregršt zanimljivih tema Yachts Croatia u svojem 72. broju donosi test rasne jedrilice Scuderia 65, koja je …

Gastronomija

Restorani u Istri koji spajaju zemlju, more i umjetnost

Vodimo vas u restorane u Istri u kojima možete doživjeti tradicionalne okuse na neki sasvim nov i kreativan način Restoran Morgan – Brtonigla ‘Krasna zemljo, …

Destinacije

Najljepše jadranske proljetne destinacije

Proljeće je idealna prilika da posjetite jadranske bisere u doba kada nisu ‘okupirani’ turistima i doživite mediteranski stil života na otvorenom u punom sjaju Nakon …

porsche Macan S Automobili

Porsche Macan S u Posavju: Savršen bijeg za vikend

Luksuzni crossover Porsche Macan S i uspavana ljepotica slovenskog turizma Susjedna Slovenija lani je proglašena Europskom gastronomskom destinacijom, i to s razlogom. Promišljeni spoj tradicije …

Jahting

Novi broj u prodaji: Čari jahtinga i izvrsnosti življenja

Danas, kada mi obični građani možemo živjeti u slobodi i uživati u životu više nego ikada, svijet i dalje boluje od istih bolesti, kao i …

Sunreef 70 Anima Testovi

Sunreef 70 na testu: Performanse s pedigreom

Sunreefova ekspertiza i ovdje je došla do izražaja jer, uz čvrstu superstrukturu i trup, katamaran Sunreef 70 uz performanse nudi i obilje životnog prostora, koji …

Luksuz

Štof by Prostoria: Novi život starom namještaju

Zagrebački dućan Štof mjesto je okupljanja ljudi koji poštuju kvalitetan namještaj, autentične vrijednosti, majstorstvo i održivi razvoj, a veliki izbor tkanina za unutrašnju i vanjsku …

dubrovnik stradun Destinacije

Dubrovnik: Jadranski simbol slobode i ljepote

Svojom prirodnom ljepotom, bogatom poviješću, zavodljivim šarmom, ugodnom klimom i obalom neusporedive ljepote, UNESCO-ov grad Dubrovnik spada među najposjećenije mediteranske destinacije Dubrovnik kao da je …

Jahting

Svibanjski broj Yachtsa u prodaji

Svibanjsko izdanje našeg časopisa je na kioscima s pregršt zanimljivih tema Yachts Croatia u svojem 72. broju donosi test rasne jedrilice Scuderia 65, koja je …

bmw serija 7 Automobili

Ekskluzivno predstavljanje novog BMW-a serije 7 u Istri

BMW je, sa svojim partnerom, tvrtkom Tomić & Co., prvi put u Hrvatskoj organizirao ekskluzivni događaj pod nazivom ‘Legendary Moments by BMW’. Kao mjesto događanja …

Jahting

Svjetska premijera modela Absolute 56 Fly u Rovinju

Apsolutna zvijezda događanja Absolute Weekend Rovinj bit će novi Absolute 56 Fly na svojoj službenoj svjetskoj premijeri Pripreme za ljetnu sezonu u punom su jeku …

Scroll to Top