Raskoš mediteranske gastronomije predstavljena na festivalu Taste the Mediterranean u Splitu

4 MINUTES READ

U Splitu od srijede 6. listopada do subote 9. listopada održan je 9. međunarodni festival Taste the Mediterranean, koji je okupio 25 vrhunskih svjetskih i domaćih chefova čiji su restorani nagrađeni Michelinovim zvjezdicama i Gault&Millau tokama.

Split je kao autentično mediteransko središte pokazao širok raspon svoje gastronomske ponude – Festival je započeo fine diningom, proširio se na gradske konobe i restorane, a završio u magičnom krajoliku Omiša i kanjona Cetine, gdje su strani chefovi i gosti festivala u Arsana Tasting House i Radmanovim mlinicama otkrivali tradicionalne dalmatinske specijalitete.

Bakalar s čipsom od pancete, chef Hrvoje Zirojević

U splitskim restoranima Dvor, Kadena, Kinoteka, Hotel Park, Zora bila i Zrno Soli gostovali su chefovi iz sedam zemalja te zajedno sa chefovima domaćinima pripremili gala večere od šest i više slijedova praćene vrhunskim vinima. Koktel Taste the Mediterranean by Botanist, u kišnu večer razvedrio je uzvanike Festivala.

Ekskluzivnu gozbu na večeri otvorenja u splitskoj ribarnici pripremio je chef Zlatko Marinović Noštromo, čiji su originalni recepti sljubljeni s vinima Vinarije Krauthaker.

Gala večera chefa Zlatka Marinovičća Noštroma u splitskoj ribarnici

U Hotelu Park chef Goran Šikić i chefica Maria Jimenez Latorre predstavili su bogatu španjolsku gastronomiju. Mediteranske specijalitete chefa Brace Sanjina i gostujućih chefova Lionela Levyja, Fabricija Vežnavera i Clementa Higginsa u restoranu Kadena izvrsno su popratila vina istarske Vinarije Degrassi. Večera s potpisom chefa Hrvoja Zirojevića, Laetitije Visse i Antonyja Germanija u restoranu Dvor bila je sljubljena s vinima Vinarije Tomić.

U restoranu Kinoteka stolovali su chef Marko Đurašević i gosti – chef Michael Gollenz i chef Ippei Uemura, a pila su se talijanska herojska vina. Sudionike Festivala u restoranu Zrno Soli ugostio je chef Stjepan Vukadin, a gosti su mu bili chefovi Anastasios Paraskevaidis, Jure Tomič i Claude Krajner. U restoranu Zora bila domaćini Sandra i Dane Tahirović ugostili su chefove Coline Faulquier i Denija Srdoča, te vinariju Galić.

Chefovi Sandra i Dane Tahirović, Coline Faulquier i Deni Srdoč

‘Iznimno mi je drago da smo devetim festivalom Taste the Mediterranean dodatno proširili sadržaj i ponudu. S našim brojnim partnerima realizirali smo uspješnu međunarodnu manifestiaciju, koja na najbolji način promovira Splitsko-dalmatinsku županiju kao uzbudljivu gastronomsku destinaciju. Jednako nam je važno da smo na festival doveli renomirane chefove spremne da nesebično podijele svoje znanje i iskustvo, osobito s budućim chefovima – polaznicima ugostiteljskjih škola. Zato s optimizmom očekujemo 10. jubilarni festival’, istaknula je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Festivala Taste the Mediterranean.

Danis Tanovic, Ingrid Badurina Danielsson, Sandra Herman, Ivica Puljak, Dubravka Tomekovic Aralica i Mirsad Purivatra

Prvi put u sklopu festivala održane su i ‘Noći splitskih restorana‘ u suradnji s trgovačkim lancem Tommy, premium partnerom Festivala. Dvije večeri splitski restorani Atlantida, Bajamonti, Brasserie on 7, Bokeria, Corto Maltese, Dujkin dvor, Fantažija, Konoba Fetivi, Konoba Marul, Laganini, Mazzgoon, Pandora Greenbox, Portofino, Sidi bar i Šug, ponudili su poseban mediteranski meni od tri slijeda s čašom vina po cijeni do 210 kuna. Taj jedinstveni enogastronomski doživljaj Splićana i gostiju upotpunila je i Bobisova čuvena splitska torta.

Jedinstvene radionice koje su vodili chefovi sudionici festivala pohodili su i učenici ugostiteljske škole Oliva Allegra, visoke poslovne škole Aspira te srednje škole Jure Kaštelan u Omišu koja je posljednji dan Festivala ugostila chefa Ippeija Uemuru. Upravo u Omišu strani chefovi imali su priliku istražiti tradicionalne dalmatinske specijalitete.

Soparnik, pršut, žižule, žablji kraci, inćuni, hobotnica, domaći kruh, peka, fritule i rožata, na najljepši su mogući način zaokružili sliku o bogatstvu hrvatske mediteranske prehrane.

Vinar Andro Tomić i chefica Laetitia Visse

Taste the Mediterranean posebnu je suradnju uspostavio sa Španjolskom, koja je drugu godinu zaredom zemlja partner festivala te je u Splitu predstavila svoje specijalitete i vina, a degustacija njihovih maslinovih ulja vodila je dr. Mirella Žanetić. Festival je posjetila i grupa chefova udruge Gourméditerranée, a predstavili su gastronomiju Provanse i juga Francuske, kao i veliku svjetsku manifestaciju Gout de France. Talijanska manifestacija ‘Vini da terre estreme’ predstavila je ‘Herojska vina Italije’, čiju su degustaciju vodili Siniša Koceić, Alen Gulan i Rajner Rogulj.

Festival Taste the Mediterranean održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Ministarstva turizma RH i Hrvatske turističke zajednice, Splitsko-dalmatinske županije, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Turističke zajednice grada Splita.

Fotografije Jadran Babić & Iris Ban/TTM

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija pogled odozgo na otok Silbu Destinacije

Otok Silba: Skriveni kutak Dalmacije

Premda je površinom malen otok, Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvalicama, područjima obraslim crnikom, te nesvakidašnjim znamenitostima Svaka usporedba otoka Silbe odnosno njegovih …

Gastronomija

Čokolatijer Claude Krajner oduševio čokoladnim desertom u Esplanadi

Čokolatijer Claude Krajner stigao je u Zagreb i u restoranu Zinfandel’s zagrebačkog hotela Esplanade pred brojnom publikom predstavio svoj poznati čokoladni desert mousse od gorke …

ovo je fotografija restorana Nebo, Hilton Rijeka Gastronomija

Hrvatska bogatija za još tri Michelina

Hrvatska je bogatija za tri restorana s prestižnom Michelinovom zvjezdicom Naime, restoranima Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj) dodijeljena je jedna …

Ovo je fotografija najboljih restorana južnog Jadrana Gastronomija

Nautički restorani na južnom Jadranu: Augusta Insula, Gastro Mare i Kod Marka

Koji su najbolji restorani na Jadranu jedno je od prvih pitanja koje nautičari postavljaju kada dolaze u Hrvatsku. Ako nas pitate, Augusta Insula, Gastro Mare …

Gastronomija

Tri obiteljska restorana na Paklinskim otocima

Vrhunska gastronomija koja je uvijek bila zaštitni znak hvarskog akvatorija nudi se nautičarima u nekoliko oaza na Paklinskim otocima Antonio Patak – Uvala Ždrilca U …

Gastronomija

Kulinarski asovi na spektaklu u Alhambra Boutique hotelu na Lošinju

Gala večera ‘The Mid Summer Epicurean Extravaganza’ održana u Alhambra Boutique hotelu u Malom Lošinju, uistinu je bila svečanost visoke gastronomije. U zalazak sunca na …

Ovo je fotografija pogled odozgo na otok Silbu Destinacije

Otok Silba: Skriveni kutak Dalmacije

Premda je površinom malen otok, Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvalicama, područjima obraslim crnikom, te nesvakidašnjim znamenitostima Svaka usporedba otoka Silbe odnosno njegovih …

Ovo je fotografija srebrni olimpijac tonci stipanovic Intervjui

Tonči Stipanović: Srebrni letač

Tonči Stipanović jedini je hrvatski jedriličar koji je dva puta osvajao medalje na Olimpijskim igrama, u Riju i Tokiju Za one koji ne znaju, Srebrni …

Ovo je fotografija bundeva, jesenske delicije Gastronomija

Bundeva je gastronomska kraljica jeseni

Bundeva je jednostavna i nezahtjevna namirnica, nekad zanemarena, danas se na velika vrata vraća u restorane i kuhinje urbanih domaćinstava Cucurbita pepo ili u narodu …

Ovo je fotografija Only&Only Portonovi Putovanja

Luksuzna zimska avantura One&Only Portonovi čeka na vas

Okružen samotnim plažama, slikovitim otocima i srednjovjekovnim gradićima, One&Only Portonovi nudi opuštanje uz more, vrhunske restorane i pionirski pristup wellnessu Smješten na ulazu u Boku …

Gastronomija

Čokolatijer Claude Krajner oduševio čokoladnim desertom u Esplanadi

Čokolatijer Claude Krajner stigao je u Zagreb i u restoranu Zinfandel’s zagrebačkog hotela Esplanade pred brojnom publikom predstavio svoj poznati čokoladni desert mousse od gorke …

Luksuz

Zaboravite na novčanik, plaćajte Garmin satom

Garmin Pay je brz, siguran i praktičan način plaćanja na svim mjestima koja omogućuju beskontaktno plaćanje – sada uz Visa debitne kartice Zagrebačke banke Ponekad …

Scroll to Top