Kralj divljih gljiva

3 MINUTES READ

I među gljivama postoji neupitni monarh: tartuf, gastronomska ikona Istre, jer upravo ovaj hrvatski poluotok u svojoj unutrašnjosti obiluje tom cijenjenom delicijom

Divlji tartufi rastu pod zemljom, oko korijena nekih hrastova, a beru se cijele godine – uz pomoć pasa (i drugih životinja, primjerice svinja) uvježbanih da ih nanjuše. Najčešći su crni tartufi, izgledom vrlo nalik na komade ugljena, ali postoji i bijela vrsta, okus koje mnogi smatraju najboljim među gljivama. Tuber magnum pico, ili plemeniti bijeli tartuf, kuglasta, često spljoštena i nepravilna oblika, bjelkastožute ili ponekad oker boje, prekriven je zagasito crvenim mrljama. Grumen je premrežen mnogobrojnim, vrlo razgranatim bijelim šarama, te poprima nijanse u rasponu od boje mlijeka do intenzivno ružičaste boje. Spore su mu alveolarne i može doseći veličinu (velike) jabuke. Moguće ga je pronaći tek u kasno ljeto i jesen, a najviše početkom zime, uz korijenje hrasta, vrbe, topole, lipe… na područjima sa značajnom razinom vlažnosti. Naravno, najbolji je kada se konzumira sirov. Znali su u njemu uživati još plemenitaši u doba rimske vladavine u Istri, a ovih je dana cjenjeniji nego ikad. Izvor je inspiracije mnogobrojnih gurmanskih ostvarenja, pa se nemojte iznenaditi bude li vam ponuđen sladoled, torta ili liker od bijelog tartufa.

Spageti S Tartufima
Najizvornije okuse crnog tartufa doživjet ćete ih ukoliko ih svježe izribate na domaću tjesteninu

Bijeli tartuf sigurno je rezultat jedne od najljepših ‘kooperacija’ čovjeka i njegova najboljeg prijatelja. Jedan poluotok, jedna dolina rijeke… kriju u sebi najbolje što ćete od tartufa ikada pojesti: Istra i Mirna. Zemlja i rijeka. Prijestolnica tartufa je grad Buzet, a njegovi kraljevski dvori nalaze se negdje na relaciji između hotela ‘Vela vrata’ i restorana ‘Stara oštarija’. Prvi vam uljepšava svaku minutu provedenu uz ‘slow food’, a drugi tradicijom oplemenjuje turističku ponudu. Prvi pobjeđuje osjetila i uveličava vaš boravak u Istri, drugi budi nostalgiju i otkriva vam zašto je pojam ‘domaće’ riječ koja danas postaje čarobna. Uz okus tartufa naljepše se ljubi pjenušac, i to ako je moguće proizveden po klasičnoj metodi sazrijevanja u bocama, kakva se primjenjuje i u najpoznatijih vinara iz francuske pokrajine Champagne. Da kapljice ispune sva vaša očekivanja, a mjehurići pridonesu odličnom raspoloženju, pobrinut će se pjenušci nastali u vinskom podrumu Peršurić. Postoje indicije da su se i stari Grci častili pjenušcima, ali je otac te kapljice kakvu danas poznajemo ipak benediktinac Dominique, dom Perignon, zapravo podrumar opatije D’Hautvillers pokraj Reimsa, koji je negdje oko 1690. godine primijetio da su neke boce popucale zbog pritiska plina koji se stvorio… dok je ono što je ostalo u njima imalo čaroban okus!

Šampanjac
Pjenušac je vrsta vina koja čini krunu vinske proizvodnje i podrumarskog umijeća

Dakle, zašto ne iskoristiti čudo prirode – i upotrijebiti boce koje se neće rasprsnuti, kada se namjerno inducira proces naknadne fermentacije vina? I tako je to počelo, a danas se najviše cijene upravo oni pjenušci koji se proizvode klasičnom metodom, odnosno refermentacijom u bocama. Zapamtite, mjehurići su mjerilo kvalitete: brzina kojom prevaljuju put od dna čaše do pjene, veličina i njihova trajnost, te izgled pjene i njena postojanost. Ako se mjehurići lijepe na staklo čaše, slobodno se ‘napravite važni’ i zatražite pravi pjenušac! Uvijek možete reći da dan započinjete čašom pravog pjenušca i dobro znate što očekujete. Naime, neke dame svjetskoga jet-seta upravo to tvrde – i svi im vjeruju! Ne samo to, one su zbog te ‘iskrenosti’ dobile na pedigreu. Ambijent u kojem se pjenušac konzumira, prigoda i povod izuzetno su važna stvar. Tek u pravom društvu on dobije svoju pravu dimenziju. Jedini kriterij je uživanje, a tada otkrijete i onu tajnu vezu između čovjeka i vina. Baš kao i onu među svima nama.

Fotografije Pixabay

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija vinograda na poluotoku Pelješac Plovidba

Pelješac: Poluotok soli, kamenica i vina

Mikrokozmos za sebe – poluotok Pelješac – i danas je svojevrsna ‘terra incognita’ kao i u dugim stoljećima dubrovačke republike, kada se dijelio na urbani …

Ovo je fotografija Otoka Prvić Destinacije

Otok Prvić: Nenametljiv prvak šibenskog arhipelaga

Otok Prvić, sa svoja dva mjesta – Šepurinama i Lukom, jedan je od onih otoka koji kao da plutaju u svom vlastitom moru, pa i …

Ovo je fotografija dvorca Trakosšćn Destinacije

Zagorje: Bajka na dlanu

Nepunih sat vremena vožnje od Zagreba nalazi se Zagorje, regija prepuna zelenih pitomih brežuljaka, starih dvoraca, atraktivnih muzeja, gdje se može uživati u aktivnom odmoru …

Jesenski broj Yachtsa Jahting

‘Epidemija’ novih jahti u jesenskom broju Yachtsa

Na kioscima je jesenski broj Yachtsa Croatia koji, uz uobičajene zanimljive teme, donosi i prilog o novim plovilima za nadolazeću nautičku sezonu Jahte se danas …

Otok Brac Pogled Splitska Vrata 01 Destinacije

Yachtsov vodič za Brač: Otok kulturnog avanturizma

Osebujan i izazovan u svojoj specifičnoj ljepoti, otok Brač njeguje maslinu i lozu, ovcu i kozu, kamenarstvo i klesarstvo… dopunjujući turističku ponudu ljetnim fjerama i …

Plovidba

Zadarski akvatorij: Četiri dana plovidbe u magičnom labirintu između Zadra i Kornata

Posvećujući pažnju otocima najbližim gradu Zadru, pripremili smo prijedlog ‘đite’ koja vas neće ostaviti ravnodušnima. U četiri dana plovidbe upoznajte zadarski akvatorij, uz mogućnost posjeta …

Ovo je fotografija CRN M/Y 142 Jahting

CRN napreduje u gradnji M/Y 142

Kuća CRN, legendarno brodogradilište koje sad pripada grupi Ferretti, lijepo napreduje u gradnji custom jahte CRN M/Y 142. Ovu aluminijsku megajahtu dizajnirao je tehnički ured …

Ovo je fotografija jedrilice ClubSwan 36 u plovidbi Testovi

ClubSwan 36 na testu: Monoklasa na raketni pogon

ClubSwan 36 iznenadit će vas performansama koje su plod izuzetno pametnih rješenja smišljenih u konstrukciji jedrilice, da bi je prilagodili modernim jedriličarskim trendovima u kojima …

Ovo je fotografija mercedes EQS Automobili

Mercedes EQS prva je električna luksuzna limuzina na svijetu

Model EQS je prva potpuno električna limuzina iz serije Mercedes-EQ. S ovom limuzinom Mercedes-EQ ponovo definira ovaj segment vozila. EQS je također prvi model koji …

Ovo je fotografja rolex satovi explorer Luksuz

Novi Rolex satovi za 2021. godinu

Rolex predstavlja najnovije kreacije koje su oživljene njihovim jedinstvenim urarstvom. Ovi nas satovi vode od najdubljih špilja do najviših planinskih vrhova, od vanjskih dijelova Sunčeva …

Ovo je fotografija Porsche Ladies Day 2021 Automobili

Porsche Ladies Day 2021.: Prvi Porsche event samo za žene

Povodom Dana žena, prvi put u Hrvatskoj organiziran je Porsche Ladies Day 2021., vozački event Porschea samo za žene. Odabrane dame imale su priliku isprobati …

Ovo je fotografija garmin sat Luksuz

Garmin MARQ satovi: Inspirirani strašću

Garmin je predstavio MARQ kolekciju. Serija je to povezivih satova kreiranih u skladu s tradicionalnim urarskim načinom izrade, stvorenih na temelju Garminove dugogodišnje baštine na …

Scroll to Top