Kralj divljih gljiva

  • Read caption

Kralj divljih gljiva

3 MINUTES READ

I među gljivama postoji neupitni monarh: tartuf, gastronomska ikona Istre, jer upravo ovaj hrvatski poluotok u svojoj unutrašnjosti obiluje tom cijenjenom delicijom

Divlji tartufi rastu pod zemljom, oko korijena nekih hrastova, a beru se cijele godine – uz pomoć pasa (i drugih životinja, primjerice svinja) uvježbanih da ih nanjuše. Najčešći su crni tartufi, izgledom vrlo nalik na komade ugljena, ali postoji i bijela vrsta, okus koje mnogi smatraju najboljim među gljivama. Tuber magnum pico, ili plemeniti bijeli tartuf, kuglasta, često spljoštena i nepravilna oblika, bjelkastožute ili ponekad oker boje, prekriven je zagasito crvenim mrljama. Grumen je premrežen mnogobrojnim, vrlo razgranatim bijelim šarama, te poprima nijanse u rasponu od boje mlijeka do intenzivno ružičaste boje. Spore su mu alveolarne i može doseći veličinu (velike) jabuke. Moguće ga je pronaći tek u kasno ljeto i jesen, a najviše početkom zime, uz korijenje hrasta, vrbe, topole, lipe… na područjima sa značajnom razinom vlažnosti. Naravno, najbolji je kada se konzumira sirov. Znali su u njemu uživati još plemenitaši u doba rimske vladavine u Istri, a ovih je dana cjenjeniji nego ikad. Izvor je inspiracije mnogobrojnih gurmanskih ostvarenja, pa se nemojte iznenaditi bude li vam ponuđen sladoled, torta ili liker od bijelog tartufa.

Spageti S Tartufima
Najizvornije okuse crnog tartufa doživjet ćete ih ukoliko ih svježe izribate na domaću tjesteninu

Bijeli tartuf sigurno je rezultat jedne od najljepših ‘kooperacija’ čovjeka i njegova najboljeg prijatelja. Jedan poluotok, jedna dolina rijeke… kriju u sebi najbolje što ćete od tartufa ikada pojesti: Istra i Mirna. Zemlja i rijeka. Prijestolnica tartufa je grad Buzet, a njegovi kraljevski dvori nalaze se negdje na relaciji između hotela ‘Vela vrata’ i restorana ‘Stara oštarija’. Prvi vam uljepšava svaku minutu provedenu uz ‘slow food’, a drugi tradicijom oplemenjuje turističku ponudu. Prvi pobjeđuje osjetila i uveličava vaš boravak u Istri, drugi budi nostalgiju i otkriva vam zašto je pojam ‘domaće’ riječ koja danas postaje čarobna. Uz okus tartufa naljepše se ljubi pjenušac, i to ako je moguće proizveden po klasičnoj metodi sazrijevanja u bocama, kakva se primjenjuje i u najpoznatijih vinara iz francuske pokrajine Champagne. Da kapljice ispune sva vaša očekivanja, a mjehurići pridonesu odličnom raspoloženju, pobrinut će se pjenušci nastali u vinskom podrumu Peršurić. Postoje indicije da su se i stari Grci častili pjenušcima, ali je otac te kapljice kakvu danas poznajemo ipak benediktinac Dominique, dom Perignon, zapravo podrumar opatije D’Hautvillers pokraj Reimsa, koji je negdje oko 1690. godine primijetio da su neke boce popucale zbog pritiska plina koji se stvorio… dok je ono što je ostalo u njima imalo čaroban okus!

Šampanjac
Pjenušac je vrsta vina koja čini krunu vinske proizvodnje i podrumarskog umijeća

Dakle, zašto ne iskoristiti čudo prirode – i upotrijebiti boce koje se neće rasprsnuti, kada se namjerno inducira proces naknadne fermentacije vina? I tako je to počelo, a danas se najviše cijene upravo oni pjenušci koji se proizvode klasičnom metodom, odnosno refermentacijom u bocama. Zapamtite, mjehurići su mjerilo kvalitete: brzina kojom prevaljuju put od dna čaše do pjene, veličina i njihova trajnost, te izgled pjene i njena postojanost. Ako se mjehurići lijepe na staklo čaše, slobodno se ‘napravite važni’ i zatražite pravi pjenušac! Uvijek možete reći da dan započinjete čašom pravog pjenušca i dobro znate što očekujete. Naime, neke dame svjetskoga jet-seta upravo to tvrde – i svi im vjeruju! Ne samo to, one su zbog te ‘iskrenosti’ dobile na pedigreu. Ambijent u kojem se pjenušac konzumira, prigoda i povod izuzetno su važna stvar. Tek u pravom društvu on dobije svoju pravu dimenziju. Jedini kriterij je uživanje, a tada otkrijete i onu tajnu vezu između čovjeka i vina. Baš kao i onu među svima nama.

Fotografije Pixabay

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Plovidba

Četiri dana plovidbe u magičnom labirintu između Zadra i Kornata

Posvećujući pažnju otocima najbližim gradu Zadru, pripremili smo prijedlog ‘đite’ koja vas neće ostaviti ravnodušnima. U četiri dana plovidbe upoznajte južni dio zadarskog arhipelaga, uz …

Ljetni broj Yachts Croatia Jahting

Ljetni broj u prodaji: Optimizam koji na najbolji način odražava naš Yachts style

Od 10. srpnja u prodaji je ljetno izdanje našeg luksuznog jahting magazina na 292 stranice na hrvatskom i engleskom jeziku s prilozima Superyachts i Yachts …

Krk Destinacije

Krk: Vodič kroz skriveni nautički i gastronomski raj

Vodimo vas na turu kroz i oko Krka, jer za one nautičare kojima Krk nije lako dostupan ovaj kvarnerski otok ostaje nekako izvan radara, pa …

Yachts Croatia 62 Cover Mockup Jahting

Novi broj u prodaji: Prekrasni Pershing 8X, gastro Baskija i vodič kroz Krk

Od 12. ožujka u prodaji je proljetno izdanje našeg luksuznog jahting magazina br. 62. Otvaramo sezonu s pet testova S proljetnim izdanjem na neki način …

Baskija Naslovna Putovanja

Baskija: Putovanje u gastronomsko središte svijeta

Iako će mnogi veliki chefovi reći da su prvo Baski, a tek onda kuhari, što dovoljno govori o njihovu nacionalnom ponosu, ovdje svi dobro kuhaju …

Gault&Millau 2020 Gastronomija

Gault&Millau Croatia: Novo izdanje vodiča i prestižne nagrade

U Esplanade Zagreb Hotelu je održana gala večera povodom predstavljanja trećeg izdanja prestižnog gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia. Ovaj je događaj na jednom mjestu okupio impresivan …

Last minute čarter u Hrvatskoj Sunseeker 34M Cassiopeia Jahting

Last minute čarter u Hrvatskoj: Brodovi za najam u drugom tjednu kolovoza

 Za drugi tjedan kolovoza pripremili smo sedam ponuda za last minute čarter u Hrvatskoj. Na listi Yachtsa Croatia tri su katamarana, tri jedrilice i jedna …

Restaurant 360 Dubrovnik terasa Gastronomija

Restoran 360: Večera pod zvijezdama u Dubrovniku

Restoran 360 Dubrovnik s jednom Michelinovom zvijezdicom ima najljepšu terasu na svijetu i chefa koji koristi hranu kao univerzalno razumljiv jezik na kojem se slavi, …

Azimut Atlantis 45 na testuCruising Testovi

Azimut Atlantis 45 na testu: Sportski duh u obiteljskom kruzeru

Ono po čemu se Azimut Atlantis 45 ističe definitivno su vanjske površine, gdje se i najviše boravi kada ste na moru, pa je posebna pažnja …

One&Only Portonovi Chenot Espace Wellness Putovanja

Chenot Espace: Revolucionarni pristup zdravom življenju u resortu One&Only Portonovi

Novi luksuzni resort na Jadranu One&Only Portonovi gostima će nuditi vrhunske tretmane i sveobuhvatni wellness zahvaljujući partnerstvu s brendom Chenot Idilično smješten u bokokotorskom zaljevu, …

Last Minute Charter Deals Ferretti 760 Jahting

Sedam last minute čarter ponuda za početak kolovoza

Početak kolovoza je za čarter u Hrvatskoj špica sezone. Za prvi tjedan kolovoza (od 1. do 8.) pripremili smo sedam last minute čarter ponuda u …

Iskra Shipyard Sibenik Brodogradilišta

ISKRA Šibenik vodeće je remontno brodogradilište na istočnoj obali Jadranskog mora

Najveća vrijednost koju sadrže nautičke usluge ISKRA brodogradilište Šibenik, predstavlja 180 vlastitih kvalificiranih radnika specijaliziranih za sve radove na trupu, opremi, motorima, elektrici i elektronici, …

Scroll to Top Skip to content