Kralj divljih gljiva

3 MINUTES READ

I među gljivama postoji neupitni monarh: tartuf, gastronomska ikona Istre, jer upravo ovaj hrvatski poluotok u svojoj unutrašnjosti obiluje tom cijenjenom delicijom

Divlji tartufi rastu pod zemljom, oko korijena nekih hrastova, a beru se cijele godine – uz pomoć pasa (i drugih životinja, primjerice svinja) uvježbanih da ih nanjuše. Najčešći su crni tartufi, izgledom vrlo nalik na komade ugljena, ali postoji i bijela vrsta, okus koje mnogi smatraju najboljim među gljivama. Tuber magnum pico, ili plemeniti bijeli tartuf, kuglasta, često spljoštena i nepravilna oblika, bjelkastožute ili ponekad oker boje, prekriven je zagasito crvenim mrljama. Grumen je premrežen mnogobrojnim, vrlo razgranatim bijelim šarama, te poprima nijanse u rasponu od boje mlijeka do intenzivno ružičaste boje. Spore su mu alveolarne i može doseći veličinu (velike) jabuke. Moguće ga je pronaći tek u kasno ljeto i jesen, a najviše početkom zime, uz korijenje hrasta, vrbe, topole, lipe… na područjima sa značajnom razinom vlažnosti. Naravno, najbolji je kada se konzumira sirov. Znali su u njemu uživati još plemenitaši u doba rimske vladavine u Istri, a ovih je dana cjenjeniji nego ikad. Izvor je inspiracije mnogobrojnih gurmanskih ostvarenja, pa se nemojte iznenaditi bude li vam ponuđen sladoled, torta ili liker od bijelog tartufa.

Spageti S Tartufima
Najizvornije okuse crnog tartufa doživjet ćete ih ukoliko ih svježe izribate na domaću tjesteninu

Bijeli tartuf sigurno je rezultat jedne od najljepših ‘kooperacija’ čovjeka i njegova najboljeg prijatelja. Jedan poluotok, jedna dolina rijeke… kriju u sebi najbolje što ćete od tartufa ikada pojesti: Istra i Mirna. Zemlja i rijeka. Prijestolnica tartufa je grad Buzet, a njegovi kraljevski dvori nalaze se negdje na relaciji između hotela ‘Vela vrata’ i restorana ‘Stara oštarija’. Prvi vam uljepšava svaku minutu provedenu uz ‘slow food’, a drugi tradicijom oplemenjuje turističku ponudu. Prvi pobjeđuje osjetila i uveličava vaš boravak u Istri, drugi budi nostalgiju i otkriva vam zašto je pojam ‘domaće’ riječ koja danas postaje čarobna. Uz okus tartufa naljepše se ljubi pjenušac, i to ako je moguće proizveden po klasičnoj metodi sazrijevanja u bocama, kakva se primjenjuje i u najpoznatijih vinara iz francuske pokrajine Champagne. Da kapljice ispune sva vaša očekivanja, a mjehurići pridonesu odličnom raspoloženju, pobrinut će se pjenušci nastali u vinskom podrumu Peršurić. Postoje indicije da su se i stari Grci častili pjenušcima, ali je otac te kapljice kakvu danas poznajemo ipak benediktinac Dominique, dom Perignon, zapravo podrumar opatije D’Hautvillers pokraj Reimsa, koji je negdje oko 1690. godine primijetio da su neke boce popucale zbog pritiska plina koji se stvorio… dok je ono što je ostalo u njima imalo čaroban okus!

Šampanjac
Pjenušac je vrsta vina koja čini krunu vinske proizvodnje i podrumarskog umijeća

Dakle, zašto ne iskoristiti čudo prirode – i upotrijebiti boce koje se neće rasprsnuti, kada se namjerno inducira proces naknadne fermentacije vina? I tako je to počelo, a danas se najviše cijene upravo oni pjenušci koji se proizvode klasičnom metodom, odnosno refermentacijom u bocama. Zapamtite, mjehurići su mjerilo kvalitete: brzina kojom prevaljuju put od dna čaše do pjene, veličina i njihova trajnost, te izgled pjene i njena postojanost. Ako se mjehurići lijepe na staklo čaše, slobodno se ‘napravite važni’ i zatražite pravi pjenušac! Uvijek možete reći da dan započinjete čašom pravog pjenušca i dobro znate što očekujete. Naime, neke dame svjetskoga jet-seta upravo to tvrde – i svi im vjeruju! Ne samo to, one su zbog te ‘iskrenosti’ dobile na pedigreu. Ambijent u kojem se pjenušac konzumira, prigoda i povod izuzetno su važna stvar. Tek u pravom društvu on dobije svoju pravu dimenziju. Jedini kriterij je uživanje, a tada otkrijete i onu tajnu vezu između čovjeka i vina. Baš kao i onu među svima nama.

Fotografije Pixabay

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija Teo Ivanišević i Luka Miletić, projekt Croeat Intervjui

Teo Ivanišević & Luka Miletić: Croeat jahtama nudi samo najbolje hrvatske proizvode

Prvoklasan izbor hrvatskih namirnica, vrhunska usluga i zarazni entuzijazam odlike su novog servisa za opskrbu jahti koji su pokrenuli Teo Ivanišević i Luka Miletić Teo …

Ovo je fotografija Budikovac, otok Vis Plovidba

Otok Vis: Hrvatski nautički Mt. Everest

Kao jedno od najprivlačnijih odredišta za nautičare, otok Vis posjetiteljima nudi različita lica protkana nespornom ljepotom prirode. Pokušat ćemo vam dočarati kako taj otok izgleda …

Ovo je fotografija mjesta Vela Luka Destinacije

Vela Luka: Mjesto umjetnika i dobrih vibracija

Gotovo desetkilometarski zaljev u dnu kojeg se smjestila Vela Luka, nekad jedno od najrazvijenijih mjesta na Jadranu, danas je pomalo uspavan gradić koji se s …

Ovo je fotografija grad Zadar Destinacije

Grad Zadar: Oscar za zalazak sunca

Grad Zadar je usprkos svemu zadržao identitet gradskog i urbanog središta, pa vas, za razliku od drugih obalnih gradova, šetnjom kroz labirint drevnih ulica, ne …

Ovo je fotografija Croeat dostave Jahting

Croeat: Najbolji dio svake plovidbe

Croeat je profesionalni dobavljač hrane i jamac za izvrsnu hranu i piće, kao i za svakodnevne potrepštine, koji djeluje duž hrvatske obale Tvrtka nudi usluge …

Ovo je fotografija pidoče i čaše rose vina Hrvatska

Taste Like Dalmatia Šibenik zavodi okusima šibenskog kraja

Neka vas od 3. do 6. lipnja zavedu okusi šibenskoga kraja. Doživite vina, maslinova ulja, rakije i craft piva kroz manifestacije ‘Dani otvorenih kušaonica’ te …

Ovo je fotografija bazen Villa Nai 3.3 Hoteli

Villa Nai 3.3: Arhitektonski dragulj

Villa Nai 3.3 može se promatrati kao jedna rezidencija s osam soba ili kao butik hotel s osam soba i suiteva s pogledom na more, …

ovo je fotografija mjesta Rab Destinacije

Otok Rab: Carstvo smaragdnih uvala i pješčanih plaža

Premda ga okolni otoci nadmašuju u površini, otok Rab svoju veličinu vješto nadomješta brojnim smaragdnim uvalama, prebogatom kulturnom baštinom i geološkim diverzitetom te zanimljivim otočnim …

Ovo je fotografija fine dining restoran bowa Gastronomija

Fine dining na dalmatinski način: Bowa, LD i Pelegrini

Predstavljamo tri restorana u Dalmaciji za fine dining koji su popularni među nautičarim LD Restaurant – otok Korčula Chef Marko Gajski dobitnik je nagrade Gault …

Ovo je fotografija maleza modna kuća Moda

Upoznajte slow fashion boutique modne kuće Maleza

Snaga. Moć. Strast. Ženstvenost. Neustrašivost. Hrabrost. Sve su ovo karakteristike žena koja nose Maleza modele Maleza je boutique modna kuća osnovana u vrijeme početka pandemije …

This is photo of a Bloc Outdoor, furniture design Luksuz

Savršena definicija kulture života na otvorenom

Svaki komad Bloc Outdoor brenda krasi sofisticirani dizajn u nekoliko linija, koje zadovoljavaju najviši standard luksuznog životnog stila, vrhunska kvaliteta posebno tretiranog afričkog iroko drva …

ovo je fotografija električna dska za surfanje lampuga Jahting

Vodene igračke 21. stoljeća: Sedam električnih daski za surfanje

Električna daska za surfanje je zabavna, sigurna i moćna. Predstavljamo modele kod kojih je dovoljno samo upaliti motor i uživati u vožnji JETSURF Rođen za …

Scroll to Top