Korčula i Pelješac na dlanu4 min

Laganim hodom obilazeći okolicu Korčule i Orebića, otkrili smo skrivenu ljepotu prirode i lokalne ponude – kao zanimljiv prijedlog za lijep izlet u toplim jesenskim danima koji su obilježje juga Jadrana

Rani jesenski dani idealni su za šetnju u prirodi, a nama se posebno svidjela ruta po otoku Korčuli koja se može lijepo spojiti i s malo izazovnijom turom po Pelješcu. Za organizaciju našeg vikend-izleta pobrinula se agencija Korčula Outdoor čiji su nam vodiči pokazali lokalne puteve i sve osobitosti ovog kraja.

grad korčula

Istraživanje Korčule pješice

Krenuli smo iz grada Korčule stazom do Žrnova, jednog od najstarijih naseljenih mjesta na otoku, čije stanovništvo njeguje tradicionalan način proizvodnje vina i maslinova ulja, obrade polja i klesarstva.

Crkve ovog mjestašca rasute su na razmjerno velikoj površini i međusobno se razlikuju, i po starosti i po arhitektonskom stilu. Odabrali smo Žrnovo kao prvu postaju naše rute – ako ni zbog čega, onda zato da bismo u hladu stare kamene kuće uživali u slasnim lokalnim pekmezima, rakiji, likerima i maslinama. Nakon zakuske u Žrnovu ruta nas vodi dalje prema Kočju.

Korčula
Provedite dan u prirodi i istražite ljepote južne Dalmacije

Posebni rezervat šumske vegetacije Kočje

Čarobno mjesto i zaštićeni spomenik prirode, Kočje je labirint kamena i stijena neobičnih oblika, obraslih u bršljan i mahovinu, okruženih šumom hrasta crnike i paprati. Flora se ondje uvukla među stijene vijugavo, kao da skriva drevne tajne. Iako je Kočje relativno malen prostor, u njemu smo proveli sate istražujući zelene hodnike, mirisno ljekovito bilje, tragajući za Vilinskim izvorom.

Naime, radi se o vrelu vode koje izbija iz dolomitskih stijena, a karakteristične je bistrine i čistoće te se uz njega vezuju razne legende o vilama. Na povratku iz Kočja valjalo je ponovno proći Žrnovom, sjesti za stol u konobi i uživati u finim mjesnim specijalitetima – maslinovim uljima, domaćem kruhu, sušenim pomidorama, motaru, kozjem siru…

Sveti Ilija, najpoznatija planinarska destinacija na Pelješcu

Ova je ruta lagana, traje otprilike pet sati, ali na njoj nema strmih uspona i silazaka, jedino je predio oko Kočja malo izazovniji za početnike. Sljedeći dan uputili smo se s otoka prema Pelješcu kako bismo posjetili impresivnu planinu Sveti Ilija, koja poput nijemog čuvara bdije nad čitavim krajem.

Korčula
Sa Svetog Ilije pruža se prekrasan pogled na cijeli Pelješac, Korčulu i susjedne otoke

Poseban zbog fascinantnih zidina Stona, solane, raštrkanih sela i uredno obrađenih polja, vinograda i čuvenih vinarija, Pelješac obiluje i prirodnim ljepotama. Iako se na polutoku može provesti dugačak odmor samo istražujući njegove vinograde i kušajući mjesna vina, šteta bi bilo zanemariti zanimljiva mjesta kao što su Orebić, Viganj i Lovište, ili pak planinu Sveti Ilija.

Planina je poznata i pod imenom Mons Vipera (Zmijska planina) ili Perunova planina, jer je u davnini bila mjesto štovanja pretkršćanskog slavenskog božanstva Peruna. Izdignuta 961 metar iznad razine mora, dostupna je iz nekoliko lokacija, no najčešće uspon počinje u Orebiću, do kojeg smo i mi došli trajektom s Korčule. Staza je u dobrom stanju, a ruta kružna i vodi na planinu jednom stranom, a niz nju drugom. Do vrha se stiže za tri do četiri sata, a za silazak je potrebno između dva i tri, što ovisi o tjelesnoj spremi i vremenskim uvjetima.

Korčula
Jesen na moru, iako ne baš u moru, može biti obojana ljepotama južnog Jadrana

Treba naglasiti da uspon na Svetog Iliju ne treba shvatiti olako jer je to ozbiljna planina na kojoj nije uputno zalutati. Uspon je strmiji od silaska, a oduševile su nas bujne zelene uzvisine obrasle mirtom, kaduljom i borovima, izdignute iznad sivih i bijelih stijena. Oni sretniji ugledat će pokoju divokozu, divljeg konja ili ptice grabežljivice, no teško je predočiti prizor koji se pred nama ukazao kad smo se uspeli do najvišeg dijela Svetog Ilije: pogled nam je sezao sve do kraja poluotoka i prema susjednim otocima.

Nema ljepšeg nego kad pustite da vam pogled samo luta obzorom. Na silasku nas je pak iznenadila raznolikost pejsaža – od prelijepih šumskih prizora do pogleda prema kanalu, otocima oko Korčule i iza nje. Naišli smo tu i na crkvicu Gospe od Karmena,  okruženu čempresima, idealno mjesto za pauzu i promišljanje o ljepotama koje smo upravo vidjeli. Kad smo sišli sa Svetog Ilije, ostalo nam je dovoljno vremena za razgledavanje Orebića. I povratak kući prepun lijepih dojmova.

Fotografije Korčula Outdoor & Arhiva

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above