Konoba Ma:Toni: Manjada u novom ruhu

3 MINUTES READ

Pomalo zaboravljena tradicionalna dalmatinska jela konoba Ma:Toni sprema u modernijim izdanjima u ugodnoj atmosferi nedaleko od splitskih Bačvica

Na atraktivnoj lokaciji, u blizini splitske plaže Bačvice, otvorena je konoba osebujnog imena – Ma:Toni. Ma označava manjadu, a to je stara splitska riječ za jelo, dok je Toni ime glavnog chefa. Iza Tonija Arnerića bogato je kulinarsko iskustvo, a ideja o otvaranju vlastite konobe nešto je o čemu je dugo sanjao s djevojkom Tisijom Prohić.

‘Radim kao kuhar otkad znam za sebe, po restoranima à la carte i na brodu, a bio sam i šef u hladnoj kuhinji, u hotelu Le Meridien Lav. Oduvijek mi je bila želja raditi nešto svoje, da mogu napraviti kratak meni, kao što imamo sada ovdje, koji nema previše namirnica, nego da su uvijek svježe’, kazao nam je Arnerić.

Na jelovniku konobe Ma:Toni tako nalaze tradicionalna jela koja chef Arnerić spravlja od lokalnih sezonskih namirnica, ali s kojima se maštovito ‘poigrava’ na moderan način.

‘Uzeli smo namirnice iz ovog podneblja, a recepti su manje-više domaći jer želimo zadržati dalmatinski štih, ali im dati naš dodir. Tako, na primjer, ne radimo klasičnu dalmatinsku pašticadu. Naša inačica su obrazine s penama u tamnom umaku s majčinom dušicom, a ne, kao što je to običaj, s lovorom i ružmarinom’, objašnjava nam chef.

U konobi Ma:Toni se mogu kušati i neka neobična jela kao što je bikov rep. ‘Bikov rep je odlična stvar, iako je kod nas pomalo zapostavljen, kao i latežine. Mi smo ih prilagodili i prezentirali na malo moderniji način, pazeći da zadržimo obilježja tradicionalne dalmatinske kuhinje jer smo ipak konoba. Zato nam je bitno da su jela koja nudimo konkretna i pristupačna cijenama, kao i vina koja su buteljirana, pa čak i vina kuće. Naš moto je: Vino je da se pije’, kazuje Arnerić.

Matoni sendvič
Konoba Ma:Toni nudi sednviče koji se jednostavno zovu Matoni sendvič

Od specijaliteta konobe valja izdvojiti i pačja prsa Divina u umaku od crnog vina i naranče s njokima koji su zapečeni, hrskavi, s makovim zrncima, a tu su i dimljeni lubin, jezik i koljenica. Uz stalan meni koji se mijenja dva do tri puta godišnje ovisno o sezoni, posebno je interesantna tjedna ponuda. ‘Bit je u tome da gosti, pogotovo stalni, kod nas mogu uvijek probati nešto novo. Kroz tjednu ponudu i nova jela uvijek ih nečim iznenadimo. Cilj nam je da meni bude kreativan, a ne ustaljen i uvijek isti’, naglašava Tisija Prohić.

Želja je vlasnika da sve što mogu napraviti rade sami jer je tada, kažu, velika razlika i u okusu i u kvaliteti jela. U pripremi deserta već koriste domaće marmelade, a u predjelima svoje ukiseljeno povrće. Uskoro bi trebali proširiti ponudu i na vlastita maslinova ulja i likere. U sklopu konobe nalazi se i enoteka Terra s odličnom ponudom vina, a vinska karta konobe bazirana je na hrvatskoj vinskoj ponudi – pretežno dalmatinskih, istarskih i slavonskih vina.

Najveće zadovoljstvo chefu kuhinje je svakako reakcija gosta pa nije rijetkost da se Tonija može vidjeti izvan kuhinje kako razgovara s ljudima i prihvaća sugestije. ‘Važna nam je ta povratna informacija. A veliko je zadovoljstvo kad sam možeš kreirati meni s namirnicama za koje znaš da su trenutno zastupljene i gostima ponuditi da probaju nešto novo. To je ono što mene zadovoljava i volim to raditi.’ Izvrsna hrana, predivan interijer i domaći ugođaj – to je Tonijeva manjada. Što više poželjeti?

Fotografije Ma:Toni

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Sibenik Katedrala 01 Destinacije

Grad Šibenik: Šibenska moderna renesansa

S obzirom na strelovit razvoj u brojnim smjerovima, grad Šibenik proživljava veličanstvenu transformaciju u ne samo turistički, već i urbani centar, u kojem podjednako uživaju …

Atelier Umjetnost

Atelier des Lumières: Uronite u slikarsko platno

Putovanja Mediteranom najvećim slikarima 19. stoljeća donijela su obnovu kreativnog naboja, a spektakularna digitalna izložba u pariškom Atelieru des Lumières njihovu umjetnost približava novim generacijama …

Dubrovnik UNESCO Destinacije

UNESCO gradovi Hrvatske

Jedinstvene spomeničke i prirodne cjeline svake države od neprocjenjive su vrijednosti za cijelo čovječanstvo. Ljudi ih nastoje što bolje zaštititi, sačuvati za buduće naraštaje, predstaviti …

Hvar Destinacije

Hvarski Genius Loci

Djevičanske mirne uvale otoka pozivaju na uživanje u mediteranskom hedonizmu Nigdje tako turistička sezona ne utječe na život lokalnog stanovništva kao u Hvaru, pa ako …

Plavac Mali Hrvatska

Mali plavac konačno se pretočio u zlato

Decanterove nagrade 2019. Svjetska vinska scena konačno je odala priznanje jednoj nepoznatoj, ali na dalmatinskoj obali obožavanoj sorti i to na jednom od najprestižnijih svjetskih …

Gusarski Gradići Omiš Hrvatska

Jadranska gusarska gnijezda

U vremenima kad se plovilo samo danju, i to nadomak obale, uz istočnu jadransku obalu nije bilo ni ugodno ni sigurno, zbog pljačkaša koji su …

Ovo je fotografija Azimut S8 Testovi

Azimut S8 na testu: Savršena sportska jahta

Zanimljiv iz više aspekata, Azimut S8 nudi odlične performanse, velike prostore za boravak na otvorenom i moderan dizajn vanjštine i unutrašnjosti, u skladu s novim …

Heritage hoteli Lopud 1483 Hoteli

Heritage hoteli na Jadranu: 5 palača uz more

Vodimo vas u neke od najljepših heritage hotela na Jadranu, koji pružaju kraljevski odmor i koji su savršena utočišta za opuštanje – u prirodnom okruženju …

Ovo je fotografija bazen Villa Nai 3.3 Hoteli

Villa Nai 3.3: Arhitektonski dragulj

Villa Nai 3.3 može se promatrati kao jedna rezidencija s osam soba ili kao butik hotel s osam soba i suiteva s pogledom na more, …

ovo je fotografija mjesta Rab Destinacije

Otok Rab: Carstvo smaragdnih uvala i pješčanih plaža

Premda ga okolni otoci nadmašuju u površini, otok Rab svoju veličinu vješto nadomješta brojnim smaragdnim uvalama, prebogatom kulturnom baštinom i geološkim diverzitetom te zanimljivim otočnim …

Ovo je fotografija fine dining restoran bowa Gastronomija

Fine dining na dalmatinski način: Bowa, LD i Pelegrini

Predstavljamo tri restorana u Dalmaciji za fine dining koji su popularni među nautičarim LD Restaurant – otok Korčula Chef Marko Gajski dobitnik je nagrade Gault …

Ovo je fotografija maleza modna kuća Moda

Upoznajte slow fashion boutique modne kuće Maleza

Snaga. Moć. Strast. Ženstvenost. Neustrašivost. Hrabrost. Sve su ovo karakteristike žena koja nose Maleza modele Maleza je boutique modna kuća osnovana u vrijeme početka pandemije …

Scroll to Top