Konoba Ma:Toni

by Yachts Croatia

Konoba Ma:Toni – Manjada u novom ruhu

Pomalo zaboravljena tradicionalna dalmatinska jela doživjela su svoje moderno izdanje u novom splitskom gastronomskom odredištu, koje nas je, osim čarolijom okusa, pridobilo i ugodnom atmosferom

Na atraktivnoj lokaciji, u blizini splitske plaže Bačvice, otvorena je konoba osebujnog imena – Ma:Toni. Ma označava manjadu, a to je stara splitska riječ za jelo, dok je Toni ime glavnog chefa. Iza Tonija Arnerića bogato je kulinarsko iskustvo, a ideja o otvaranju vlastite konobe nešto je o čemu je dugo sanjao s djevojkom Tisijom Prohić. ‘Radim kao kuhar otkad znam za sebe, po restoranima à la carte i na brodu, a bio sam i šef u hladnoj kuhinji, u hotelu Le Meridien Lav. Oduvijek mi je bila želja raditi nešto svoje, da mogu napraviti kratak meni, kao što imamo sada ovdje, koji nema previše namirnica, nego da su uvijek svježe’, kazao nam je Arnerić. Na jelovniku konobe Ma:Toni tako nalaze tradicionalna jela koja chef Arnerić spravlja od lokalnih sezonskih namirnica, ali s kojima se maštovito ‘poigrava’ na moderan način. ‘Uzeli smo namirnice iz ovog podneblja, a recepti su manje-više domaći jer želimo zadržati dalmatinski štih, ali im dati naš dodir. Tako, na primjer, ne radimo klasičnu dalmatinsku pašticadu. Naša inačica su obrazine s penama u tamnom umaku s majčinom dušicom, a ne, kao što je to običaj, s lovorom i ružmarinom’, objašnjava nam chef. U konobi Ma:Toni se mogu kušati i neka neobična jela kao što je bikov rep. ‘Bikov rep je odlična stvar, iako je kod nas pomalo zapostavljen, kao i latežine. Mi smo ih prilagodili i prezentirali na malo moderniji način, pazeći da zadržimo obilježja tradicionalne dalmatinske kuhinje jer smo ipak konoba. Zato nam je bitno da su jela koja nudimo konkretna i pristupačna cijenama, kao i vina koja su buteljirana, pa čak i vina kuće. Naš moto je: Vino je da se pije’, kazuje Arnerić.

Matoni sendvič

Matoni sendvič

Od specijaliteta konobe valja izdvojiti i pačja prsa Divina u umaku od crnog vina i naranče s njokima koji su zapečeni, hrskavi, s makovim zrncima, a tu su i dimljeni lubin, jezik i koljenica. Uz stalan meni koji se mijenja dva do tri puta godišnje ovisno o sezoni, posebno je interesantna tjedna ponuda. ‘Bit je u tome da gosti, pogotovo stalni, kod nas mogu uvijek probati nešto novo. Kroz tjednu ponudu i nova jela uvijek ih nečim iznenadimo. Cilj nam je da meni bude kreativan, a ne ustaljen i uvijek isti’, naglašava Tisija Prohić. Želja je vlasnika da sve što mogu napraviti rade sami jer je tada, kažu, velika razlika i u okusu i u kvaliteti jela. U pripremi deserta već koriste domaće marmelade, a u predjelima svoje ukiseljeno povrće. Uskoro bi trebali proširiti ponudu i na vlastita maslinova ulja i likere. U sklopu konobe nalazi se i enoteka Terra s odličnom ponudom vina, a vinska karta konobe bazirana je na hrvatskoj vinskoj ponudi – pretežno dalmatinskih, istarskih i slavonskih vina. Najveće zadovoljstvo chefu kuhinje je svakako reakcija gosta pa nije rijetkost da se Tonija može vidjeti izvan kuhinje kako razgovara s ljudima i prihvaća sugestije. ‘Važna nam je ta povratna informacija. A veliko je zadovoljstvo kad sam možeš kreirati meni s namirnicama za koje znaš da su trenutno zastupljene i gostima ponuditi da probaju nešto novo. To je ono što mene zadovoljava i volim to raditi.’ Izvrsna hrana, predivan interijer i domaći ugođaj – to je Tonijeva manjada. Što više poželjeti?

 

Riješen misterij
Muškat istarski