Makarun: Savršena domaća tjestenina i puno više

3 MINUTES READ

Restoran u samom središtu Splita kao okosnicu svoje ponude nudi domaću tjesteninu, a posjetitelji mogu uživati u otvorenoj kuhinji, uslužnom osoblju i lijepom ambijentu u duhu podneblja

Postoje mnoge priče o porijeklu makaruna. Neki istraživači vjeruju da ih je u Italiju donio Marko Polo u 13. stoljeću sa svojih putovanja po Kini. Ovaj poznati svjetski putnik, navodno rođen na otoku Korčuli, u svojoj knjizi ‘Milijun’ spominje i makarune. Legenda kaže kako je za vrijeme snježne oluje u Mongoliji poželio još jednom okusiti domaće makarune iz svog zavičaja – Korčule.

Međutim, povijest makaruna seže mnogo ranije, kada su ih Etruščani pripremali tako što su zrna pšenice miješali s vodom pa bi nakon kuhanja ta smjesa postala ukusna i hranjiva, a danas se proizvode na mnoge načine, ponajprije industrijski. No, kako god, makaruni su svakako najpoznatija hrana s otoka Korčule, a zaštitni su znak i splitskog restorana Makarun u kojem se pripremaju ručno, prema petsto godina starom korčulanskom receptu.

Ovo je fotografija Makarun domaća tjestenina
U splitskom restoranu Makarun makaruni se pripremaju prema petsto godina starom korčulanskom receptu

‘Tijesto za makarune oblikuje se na komadiće veličine njoke i onda se svaki prođe ručno, tako da u sredini ima rupu i nepravilnog je oblika. Makarun je naša domaća spiza i gostima se jako sviđa’, objašnjava nam vlasnik restorana Makarun Jurica Farac. Zanimljivo je i ime ovog restorana – prema pretku koji je toliko usavršio ovo korčulansko tijesto da su ga nazvali Makarun te ga je pripremao uz svaku svečanost u svom pupnatskom kraju.

Uz nadimak koji je ostao u obitelji Farac i umijeće pravljenja makaruna prenosilo se generacijama, a ta se tradicija nastavlja i danas, pa gosti u konobi mogu kušati najfinije okuse dalmatinske kuhinje koje prema drevnim recepturama spravlja chef Velimir Šimić. Osim makaruna, chef na tradicionalan način priprema i meso i ribu na gradele, a valja istaknuti kako koristi isključivo namirnice domaćih proizvođača, te organskog podrijetla kada je moguće. Ponuda restorana temelji se na domaćoj tjestenini, ali to ni blizu nije sve u čemu vaši nepci mogu uživati.

Ovo je fotografija restorana Makarun vinska ponuda
Vrhunska bijela i crna vina hrvatskih vinara odlično se sljubljuju sa specijalitetima kuće

Njihovu kartu isplati se pomno istražiti. Od specijaliteta kuće treba izdvojiti beefsteak à la Makarun, makarune s jastogom, crnu makarunadu te makarune sa škampima i kozicama, koje prate vrhunska bijela i crna vina hrvatskih vinara. ‘U prvom redu promoviramo male vinare kao što je Đivanović iz Konavala, to nam je kućno vino, zatim Bedalova iz Kaštela, korčulansko vino PZ Blato, pošip Mindel od Krajančića, Korkyru… Imamo i fantastično crno vino s Pelješca, s položaja Mili, koje proizvodi vinar Rozić’, ističe Farac. Osim jedinstvenog gurmanskog iskustva, posjetitelji konobe mogu uživati i u ambijentu.

Naime, Makarun se smjestio u lijepom dvorištu, između Pjace i Voćnog trga, a uređen je u duhu podneblja. Poseban je doživljaj otvorena kuhinja u kojoj gosti mogu vidjeti kako se pripremaju jela. Tražite li ugodnu atmosferu i pravu domaću spizu, uz vrhunsku uslugu i prijateljski odnos osoblja, zaputite se u samo središte Splita, u dvor renesansno-barokne Palače Milesi – tamo gdje gozba bez makaruna nije potpuna.

Fotografije Makarun

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija restoran festa Gastronomija

Tri kornatske prijestolnice gastronomije: Fešta, Opat i Žakan

Plovidba predivnim labirintom Kornata nije potpuna bez užitaka na tanjuru. Restoran Fešta, Konoba Opat i Konoba Žakan nautičarima nude jedinstven doživljaj lokalne povijesti, tradicije i …

Ovo je fotografija Budikovac, otok Vis Plovidba

Otok Vis: Hrvatski nautički Mt. Everest

Kao jedno od najprivlačnijih odredišta za nautičare, otok Vis posjetiteljima nudi različita lica protkana nespornom ljepotom prirode. Pokušat ćemo vam dočarati kako taj otok izgleda …

Ovo je fotografija restorani vis Gastronomija

Četiri restorana na Visu koja nude pravu pojorsku gastronomiju

U plodnom viškom polju, utisnutom u unutrašnjosti otoka, nalaze se restorani u kojima Vis pokazuje sve čari otočne kuhinje Otok Vis jedan je od rijetkih …

Ovo je fotografija mjesta Vela Luka Destinacije

Vela Luka: Mjesto umjetnika i dobrih vibracija

Gotovo desetkilometarski zaljev u dnu kojeg se smjestila Vela Luka, nekad jedno od najrazvijenijih mjesta na Jadranu, danas je pomalo uspavan gradić koji se s …

This is a phototography of Tapasake Club Montenegro Luksuz

Tapasake Club nova je jahting destinacija

Tapasake Club je novi restoran u srcu resorta One&Only Portonovi koji kombinira vrhunsku uslugu sa šik okruženjem inspiriranim Jadranom Uspješno otvaranje One&Only Portonovi resorta u …

Ovo je fotografija grad Zadar Destinacije

Grad Zadar: Oscar za zalazak sunca

Grad Zadar je usprkos svemu zadržao identitet gradskog i urbanog središta, pa vas, za razliku od drugih obalnih gradova, šetnjom kroz labirint drevnih ulica, ne …

Ovo je fotografija Bali 4.6 u plovidbi a testu Testovi

Bali 4.6 na testu: Predvodnik klase

Kao nasljednik modela 4.5, od kojeg su dizajneri uzeli najbolje sastojke, nastao je  moderan katamaran Bali 4.6 zaobljenih i mekih linija eksterijera, koji cilja na …

Jahting

Ljetna prilika za Frauscher 1414 Demon

Frauscher se svrstava među rijetke proizvođače čija ćete plovila prepoznati ‘na kilometar’, a upravo je takav ‘prvak stila’ i njihov najveći model 1414 Demon čiji …

Ovo je fotografija Teo Ivanišević i Luka Miletić, projekt Croeat Intervjui

Teo Ivanišević & Luka Miletić: Croeat jahtama nudi samo najbolje hrvatske proizvode

Prvoklasan izbor hrvatskih namirnica, vrhunska usluga i zarazni entuzijazam odlike su novog servisa za opskrbu jahti koji su pokrenuli Teo Ivanišević i Luka Miletić Teo …

Ovo je fotografija Breitling Superocean Heritage Ocean Conservancy Limited Edition ronilački satovi Luksuz

Ronilački satovi s ekološkim potpisom

Ronilački satovi posvećeni tajnovitim dubinama mora, veličanstvenim morskim bićima i legendarnim istraživačima podižu ekološku svijest o važnosti oceana za ljudsku civilizaciju IWC Aquatimer Chronograph Edition …

Ovo je fotografija restoran festa Gastronomija

Tri kornatske prijestolnice gastronomije: Fešta, Opat i Žakan

Plovidba predivnim labirintom Kornata nije potpuna bez užitaka na tanjuru. Restoran Fešta, Konoba Opat i Konoba Žakan nautičarima nude jedinstven doživljaj lokalne povijesti, tradicije i …

Ovo je fotografija Ivica Kostelić regata Sport

IVICA KOSTELIĆ BLOG Ocean dobrih ljudi i sjajnih jedriličara

U novom blogu za Yachts Croatia, Ivica Kostelić piše o svojem prvom prelasku oceana s jedrilicom Klase 40, Optimus Prime, na regati Les Sables-Horta Les …

Scroll to Top