Makarun: Savršena domaća tjestenina i puno više
- July 15, 2016
Restoran u samom središtu Splita kao okosnicu svoje ponude nudi domaću tjesteninu, a posjetitelji mogu uživati u otvorenoj kuhinji, uslužnom osoblju i lijepom ambijentu u duhu podneblja
Postoje mnoge priče o porijeklu makaruna. Neki istraživači vjeruju da ih je u Italiju donio Marko Polo u 13. stoljeću sa svojih putovanja po Kini. Ovaj poznati svjetski putnik, navodno rođen na otoku Korčuli, u svojoj knjizi ‘Milijun’ spominje i makarune. Legenda kaže kako je za vrijeme snježne oluje u Mongoliji poželio još jednom okusiti domaće makarune iz svog zavičaja – Korčule.
Međutim, povijest makaruna seže mnogo ranije, kada su ih Etruščani pripremali tako što su zrna pšenice miješali s vodom pa bi nakon kuhanja ta smjesa postala ukusna i hranjiva, a danas se proizvode na mnoge načine, ponajprije industrijski. No, kako god, makaruni su svakako najpoznatija hrana s otoka Korčule, a zaštitni su znak i splitskog restorana Makarun u kojem se pripremaju ručno, prema petsto godina starom korčulanskom receptu.
‘Tijesto za makarune oblikuje se na komadiće veličine njoke i onda se svaki prođe ručno, tako da u sredini ima rupu i nepravilnog je oblika. Makarun je naša domaća spiza i gostima se jako sviđa’, objašnjava nam vlasnik restorana Makarun Jurica Farac. Zanimljivo je i ime ovog restorana – prema pretku koji je toliko usavršio ovo korčulansko tijesto da su ga nazvali Makarun te ga je pripremao uz svaku svečanost u svom pupnatskom kraju.
Uz nadimak koji je ostao u obitelji Farac i umijeće pravljenja makaruna prenosilo se generacijama, a ta se tradicija nastavlja i danas, pa gosti u konobi mogu kušati najfinije okuse dalmatinske kuhinje koje prema drevnim recepturama spravlja chef Velimir Šimić. Osim makaruna, chef na tradicionalan način priprema i meso i ribu na gradele, a valja istaknuti kako koristi isključivo namirnice domaćih proizvođača, te organskog podrijetla kada je moguće. Ponuda restorana temelji se na domaćoj tjestenini, ali to ni blizu nije sve u čemu vaši nepci mogu uživati.
Njihovu kartu isplati se pomno istražiti. Od specijaliteta kuće treba izdvojiti beefsteak à la Makarun, makarune s jastogom, crnu makarunadu te makarune sa škampima i kozicama, koje prate vrhunska bijela i crna vina hrvatskih vinara. ‘U prvom redu promoviramo male vinare kao što je Đivanović iz Konavala, to nam je kućno vino, zatim Bedalova iz Kaštela, korčulansko vino PZ Blato, pošip Mindel od Krajančića, Korkyru… Imamo i fantastično crno vino s Pelješca, s položaja Mili, koje proizvodi vinar Rozić’, ističe Farac. Osim jedinstvenog gurmanskog iskustva, posjetitelji konobe mogu uživati i u ambijentu.
Naime, Makarun se smjestio u lijepom dvorištu, između Pjace i Voćnog trga, a uređen je u duhu podneblja. Poseban je doživljaj otvorena kuhinja u kojoj gosti mogu vidjeti kako se pripremaju jela. Tražite li ugodnu atmosferu i pravu domaću spizu, uz vrhunsku uslugu i prijateljski odnos osoblja, zaputite se u samo središte Splita, u dvor renesansno-barokne Palače Milesi – tamo gdje gozba bez makaruna nije potpuna.
Fotografije Makarun