Makarun: Savršena domaća tjestenina i puno više

3 MINUTES READ

Restoran u samom središtu Splita kao okosnicu svoje ponude nudi domaću tjesteninu, a posjetitelji mogu uživati u otvorenoj kuhinji, uslužnom osoblju i lijepom ambijentu u duhu podneblja

Postoje mnoge priče o porijeklu makaruna. Neki istraživači vjeruju da ih je u Italiju donio Marko Polo u 13. stoljeću sa svojih putovanja po Kini. Ovaj poznati svjetski putnik, navodno rođen na otoku Korčuli, u svojoj knjizi ‘Milijun’ spominje i makarune. Legenda kaže kako je za vrijeme snježne oluje u Mongoliji poželio još jednom okusiti domaće makarune iz svog zavičaja – Korčule.

Međutim, povijest makaruna seže mnogo ranije, kada su ih Etruščani pripremali tako što su zrna pšenice miješali s vodom pa bi nakon kuhanja ta smjesa postala ukusna i hranjiva, a danas se proizvode na mnoge načine, ponajprije industrijski. No, kako god, makaruni su svakako najpoznatija hrana s otoka Korčule, a zaštitni su znak i splitskog restorana Makarun u kojem se pripremaju ručno, prema petsto godina starom korčulanskom receptu.

Ovo je fotografija Makarun domaća tjestenina
U splitskom restoranu Makarun makaruni se pripremaju prema petsto godina starom korčulanskom receptu

‘Tijesto za makarune oblikuje se na komadiće veličine njoke i onda se svaki prođe ručno, tako da u sredini ima rupu i nepravilnog je oblika. Makarun je naša domaća spiza i gostima se jako sviđa’, objašnjava nam vlasnik restorana Makarun Jurica Farac. Zanimljivo je i ime ovog restorana – prema pretku koji je toliko usavršio ovo korčulansko tijesto da su ga nazvali Makarun te ga je pripremao uz svaku svečanost u svom pupnatskom kraju.

Uz nadimak koji je ostao u obitelji Farac i umijeće pravljenja makaruna prenosilo se generacijama, a ta se tradicija nastavlja i danas, pa gosti u konobi mogu kušati najfinije okuse dalmatinske kuhinje koje prema drevnim recepturama spravlja chef Velimir Šimić. Osim makaruna, chef na tradicionalan način priprema i meso i ribu na gradele, a valja istaknuti kako koristi isključivo namirnice domaćih proizvođača, te organskog podrijetla kada je moguće. Ponuda restorana temelji se na domaćoj tjestenini, ali to ni blizu nije sve u čemu vaši nepci mogu uživati.

Ovo je fotografija restorana Makarun vinska ponuda
Vrhunska bijela i crna vina hrvatskih vinara odlično se sljubljuju sa specijalitetima kuće

Njihovu kartu isplati se pomno istražiti. Od specijaliteta kuće treba izdvojiti beefsteak à la Makarun, makarune s jastogom, crnu makarunadu te makarune sa škampima i kozicama, koje prate vrhunska bijela i crna vina hrvatskih vinara. ‘U prvom redu promoviramo male vinare kao što je Đivanović iz Konavala, to nam je kućno vino, zatim Bedalova iz Kaštela, korčulansko vino PZ Blato, pošip Mindel od Krajančića, Korkyru… Imamo i fantastično crno vino s Pelješca, s položaja Mili, koje proizvodi vinar Rozić’, ističe Farac. Osim jedinstvenog gurmanskog iskustva, posjetitelji konobe mogu uživati i u ambijentu.

Naime, Makarun se smjestio u lijepom dvorištu, između Pjace i Voćnog trga, a uređen je u duhu podneblja. Poseban je doživljaj otvorena kuhinja u kojoj gosti mogu vidjeti kako se pripremaju jela. Tražite li ugodnu atmosferu i pravu domaću spizu, uz vrhunsku uslugu i prijateljski odnos osoblja, zaputite se u samo središte Splita, u dvor renesansno-barokne Palače Milesi – tamo gdje gozba bez makaruna nije potpuna.

Fotografije Makarun

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija pogled odozgo na otok Silbu Destinacije

Otok Silba: Skriveni kutak Dalmacije

Premda je površinom malen otok, Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvalicama, područjima obraslim crnikom, te nesvakidašnjim znamenitostima Svaka usporedba otoka Silbe odnosno njegovih …

Gastronomija

Raskoš mediteranske gastronomije predstavljena na festivalu Taste the Mediterranean u Splitu

U Splitu od srijede 6. listopada do subote 9. listopada održan je 9. međunarodni festival Taste the Mediterranean, koji je okupio 25 vrhunskih svjetskih i …

ovo je fotografija restorana Nebo, Hilton Rijeka Gastronomija

Hrvatska bogatija za još tri Michelina

Hrvatska je bogatija za tri restorana s prestižnom Michelinovom zvjezdicom Naime, restoranima Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj) dodijeljena je jedna …

Ovo je fotografija najboljih restorana južnog Jadrana Gastronomija

Nautički restorani na južnom Jadranu: Augusta Insula, Gastro Mare i Kod Marka

Koji su najbolji restorani na Jadranu jedno je od prvih pitanja koje nautičari postavljaju kada dolaze u Hrvatsku. Ako nas pitate, Augusta Insula, Gastro Mare …

Gastronomija

Tri obiteljska restorana na Paklinskim otocima

Vrhunska gastronomija koja je uvijek bila zaštitni znak hvarskog akvatorija nudi se nautičarima u nekoliko oaza na Paklinskim otocima Antonio Patak – Uvala Ždrilca U …

Gastronomija

Kulinarski asovi na spektaklu u Alhambra Boutique hotelu na Lošinju

Gala večera ‘The Mid Summer Epicurean Extravaganza’ održana u Alhambra Boutique hotelu u Malom Lošinju, uistinu je bila svečanost visoke gastronomije. U zalazak sunca na …

Ovo je fotografija bundeva, jesenske delicije Gastronomija

Bundeva je gastronomska kraljica jeseni

Bundeva je jednostavna i nezahtjevna namirnica, nekad zanemarena, danas se na velika vrata vraća u restorane i kuhinje urbanih domaćinstava Cucurbita pepo ili u narodu …

Ovo je fotografija pogled odozgo na otok Silbu Destinacije

Otok Silba: Skriveni kutak Dalmacije

Premda je površinom malen otok, Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvalicama, područjima obraslim crnikom, te nesvakidašnjim znamenitostima Svaka usporedba otoka Silbe odnosno njegovih …

Hoteli

Ekskluzivni Spalato Spa je ozbiljan razlog da ove zime na wellness vikend odete u Split!

Nakon dobivanja pete zvjezdice ovoga ljeta i nedavnog završetka renovacije spa & wellness centra u sklopu hotela, više od 250.000 putnika diljem svijeta svojim glasovima …

Ovo je fotografija Tanya Houppermans, krokodil Umjetnost

Ocean Photography Awards: Priroda je najvještiji umjetnik

Ocean Photography Awards ima jednostavnu misiju: osvijetliti ljepotu našeg prekrasnog plavog planeta i istaknuti mnoge nedaće s kojima se suočava morski svijet Nedavno su proglašeni …

Ovo je fotografija Natali Dizdar Intervjui

Natali Dizdar: Punim jedrima u nove izazove

U svom profesionalnom životu Natali Dizdar spojila je tri zanimanja: skiperica, pop-pjevačica i psihoterapeutkinja, a svaki je brod, kaže, poput pjesme ili čovjeka – priča …

Ovo je fotografija novog broja u prodaji YC69 Jahting

Novi broj u prodaji: Rapsodija novih jahti

U našem listopadskom broju donosimo vam pregled sajma u Cannesu s dvadeset stranica premijerno prikazanih jahti. Jahting industrija doživljava svoje zvjezdane trenutke, a proizvođači se, …

Scroll to Top