Komiža: Otkrijte autentičan šarm i povijest otoka Visa5 min
00:00:56
00:00:56

Ribarski gradić na Visu nautičarima je jedna od najdražih destinacija na srednjem Jadranu zbog prepoznatljivog otočnog šarma, avanturističkog duha i dobre gastronomije

Smještena na zapadnoj strani otoka Visa, Komiža je slikoviti gradić bogate pomorske tradicije koji osvaja srca putnika svojim šarmom i autentičnim duhom.

Doživite opojne mirise mirte, lavande i ružmarina te uživajte u svježim morskim delicijama uz zvukove galebova koji se okupljaju oko ribarica pune svježe ribe. Komiža nudi jedinstvenu atmosferu koja će vas ostaviti bez daha.

Dolazak u Komižu: Uvod u Mediteransku idilu

Putovanje iz Splita savršen je uvod u čarobnu Komižu. Plovidba do Visa pruža vam veličanstvene poglede na Jadransko more i okolne otoke. Po dolasku u Vis čeka vas kratka vožnja automobilom do Komiže (‘Com Issa’ – mjesto pored Visa), što je avantura sama po sebi. Nakon svakog zavojitog okreta na ‘serpentini’ pred vama se otvara slikovita panorama koja će vam zauvijek ostati u sjećanju.

Ispod vas se prostire zvonik crkve sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, crveni krovovi i kamene kuće poredane uz obalu, a oko vas zelena brda prekrivena vinogradima i maslinama. U daljini se nazire otok Biševo, a između njih se plavi kristalno čisto more.

Komiža crkva sv. Nikole

Uplovljavanje u Komišku luku je poput ulaska u simfoniju mora i kamena. Sunčeve zrake plešu na kristalnoj površini, a u pozadini se uzdiže brdo Hum (587 m). Živopisni ribarski brodići pričaju svoju priču, a visoki lukobran obnovljen 1996. idealan je za večernje šetnje, dajući Komiži dozu luksuza.

Šetnja Komižom: Gdje se na svakom koraku krije nova priča

Šetnja uskim kamenim ulicama Komiže je poput putovanja kroz bogatu povijest. Gradić je naseljen od doba antike, a kroz stoljeća bio je pod utjecajem različitih kultura, što je vidljivo u arhitekturi, gastronomiji i tradicijama.

Osim venecijanskih utjecaja, u arhitekturi Komiže možete pronaći i elemente bečke secesije i historicizma, ali i brojne svjedoke jugoslavenskog razdoblja – od stambenih zgrada, kina i hotela do spomen-ploča i objekata bivše vojske koje možete vidjeti  u sklopu jedinstvenog military toura.

Iako je turizam značajan dio njegova gospodarstva, grad je uspio sačuvati otočku lakoću postojanja, jedinstveni duh i šarm, a susreti s lokalnim stanovništvom uvijek su ugodni i srdačni.

Komižani su (s pravom) ponosni na svoje podrijetlo, te će vam s radošću ispričati priče o bogatoj povijesti i kulturi ovog mjesta. Uživajte u razgovoru s njima, probajte lokalne specijalitete i zavirite u maštovite suvenirnice.

Komiža nudi jedinstvenu simbiozu sakralnog i profanog, gdje se crkvena zvona slažu s morskim valovima u stvaranju neponovljivog ambijenta. Na plaži Gusarica, pored crkve Gospe od Gusarice, možete uživati u kupanju uz pogled na impozantnu građevinu iz 17. stoljeća, a samo nekoliko kilometara dalje, na plaži Kamenice, crkva sv. Nikole iz 16. stoljeća stoji na brdu iznad mora, nudeći spektakularan pogled na okolne otoke i plavetnilo Jadrana.

Restorani u Komiži: Bogatstvo i raznolikost na nepcima

Putovanje kroz Dalmaciju bez posjeta otoku Visu i njegovim restoranima je poput plovidbe bez karte – gubite dragocjenu priliku da doživite čarobnu gastronomiju koju ovo područje nudi. Vis se od ostalih dalmatinskih destinacija izdvaja po mnogome, a bogatstvo i raznolikost njegove gastronomije samo su jedna od brojnih prednosti koje ga čine posebnim.

U brojnim konobama i restoranima možete uživati u tradicionalnim jelima poput brudeta, crnog rižota, hobotnice na žaru i komiške pogače. Jedna stara izreka s otoka Visa kaže: ‘Riba mora tri puta plivati: u moru, u maslinovu ulju i dobrom vinu!’ Stoga ne zaboravite degustirati i autohtona viška vina – vugavu i plavac mali – odavno poznate po svojoj kvaliteti.

Nautičari će se posebno oduševiti poznatom ‘Jastožerom’ koja svojim gostima nudi besplatan vez, a manja plovila mogu jednostavno uploviti ispod svoda direktno u bazen sa živim jastozima. Ova konoba, sagrađena 1883. godine, nekada je bila poznata kao ‘lobstera’, mjesto gdje su se uzgajali i čuvali jastozi za trgovinu diljem Europe. Danas ‘Jastožera’ nudi svojim gostima nešto više od svježeg jastoga pripremljenog na nekoliko načina – jedinstveno iskustvo, najkvalitetniji izbor ribe i putovanje kroz vrijeme i prostor.

Moderniji i kreativniji pristup gastronomiji nudi bistro ‘Fabrika’, u vlasništvu Luke Nižetića, hrvatskog pjevača i prvog hrvatskog Celebrity MasterChefa.

‘Fabrika’ je izvrstan odabir za doručak ili brunch, no u sjajnom mediteranskom street foodu sa signature burgerima i širokom lepezom opcija, uključujući veganske, možete uživati u bilo koje doba dana, uz sjajan pogled na more.

Za ljubitelje slatkih užitaka ‘Cukar’ je nezaobilazno mjesto. Malena slastičarnica osvojit će vas svojim šarmantnim ambijentom, ali prava magija se događa kada probate kreativne interpretacije tradicionalnih dalmatinskih slastica gospođe Jasminke. U svakom zalogaju osjetit ćete bogate okuse Dalmacije, bilo da je riječ o rogaču, komoraču, suhim smokvama, gorkoj naranči, limun, prošeku ili kombinacijama.

Komiza, jedrilice na vezu

Avantura u Komiži: Jedrenje i ronjenje kroz povijest

Komiža je bez premca grad s duhom avanture. Stoljećima su je naseljavali hrabri ribari koji su se prvi usudili izaći iz Jadrana i ploviti sve do Malte. Naime, razvili su poseban tip broda na jedra – gajetu falkušu – brod iznimnih maritimnih sposobnosti.

Falkuša je jedinstvena zbog toga što u sebi krije dva broda – niski brod pogodan za ribolov i visoki brod pogodan za jedrenje i prijevoz tereta. U 16. stoljeću u Komiškoj su uvali bile 74 falkuše, a posljednji tip najstarijeg ribarskog broda na Mediteranu potopljen je 1986. godine.

Danas se gajeta falkuša smatra simbolom hrvatske maritimne baštine i obnovljene su tri koje se koriste u turističke svrhe: ‘Comeza-Lisboa’, ‘Mikula’ i ‘Palagruža’.

Avanturistička turistička agencija Alternatura, među ostalim, nudi jedinstvena iskustva plovidbe falkušom uz obale Visa i okolnih otoka. Posjetitelji mogu uživati u tradicionalnom načinu plovidbe, te u priči o bogatoj povijesti i kulturi ovog broda.

Posebno je popularna regata falkušama ‘Rota Palagruzona’, koja se smatra najstarijom regatom na Mediteranu, a možda i u Europi.

Poznata po svojem podvodnom svijetu, Komiža se može pohvaliti vidljivošću koja često premašuje 30 metara, što je čini rajem za ronioce svih razina.

Čak i potpuni početnici mogu se okušati u uvodnim ronjenjima, istražujući živahne koraljne grebene prepunjene šarenim ribama.

Iskusniji ronioci uživat će u ronjenju na brodskim i avionskim olupinama iz Drugog svjetskog rata, ili će se spustiti uz dramatične podvodne stijene susrećući se s raznolikim podvodnim životom.

Tekst Trešnja Ferić Koludrović

Fotografije Marko Mihaljević & Arhiva Yachts Croatia

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above