Klaus Dieter Martin4 min

Vrijeme leti uz ECA

Osnivanjem prve europske kompanije za prijevoz hidroavionima s redovitim letovima, hrvatski putnički promet doživio je revoluciju, a život na otocima postao je jednostavniji

European Coastal Airlines je kompanija za prijevoz hidroavionima koja nudi brze i povoljne letove između najvećih gradova duž hrvatske obale i njenih otoka. Namjera projekta je povezivanje svih 66 naseljenih otoka Hrvatske i omogućavanje putovanja na neke od najudaljenijih i najekskluzivnijih jadranskih otoka, udobno i sa stilom. Izvršni direktor European Coastal Airlinesa Klaus Dieter Martin želi ovu kompaniju učiniti jednom od vodećih kompanija za zračni prijevoz putnika u Europi. S njime smo razgovarali o ovom visokokvalitetnom projektu i dugo očekivanoj prilici da započne s radom u našoj zemlji.
Kako ste došli na zamisao o ovome projektu?
To se dogodilo prije nekoliko godina. Moj prijatelj je imao jahtu u Malom Lošinju do koje nije mogao doći baš jednostavno, a kako sam ja tada posjedovao hidroavion, ponudio sam mu da ga vozim do jahte kako bi mogao što više vremena provesti radeći ono što najviše voli – jedriti. Postali smo poslovni partneri i osnovali European Coastal Airlines s idejom da povežemo sve otoke s kopnom i s Italijom. Iz ove vizije/sna rodila se odlična kompanija ECA. Trebalo je proći nekoliko godina da dosegnemo sadašnje stanje. Sada prevozimo više od 300 putnika i imamo 420 letova mjesečno.

Klaus Dieter Martin
European Coastal Airlines nudi brze i povoljne letove

Koliko dugo je trajalo ishođenje svih potrebnih dozvola?
U kolovozu 2014. ECA je konačno dobila svoje prve letove u Hrvatskoj, nakon 14 godina borbe s birokracijom. Moram napomenuti kako je hrvatska administracija izuzetno troma i komplicirana. Dugoročno vjerujemo u uspješan završetak našeg projekta, kao i u sposobnost Hrvatske da nam u tomu izađe u susret. Uvođenje mogućnosti putovanja hidroavionima prvi put u Hrvatskoj nije bio lagan zadatak. Najteži dio za nas je bilo upoznavanje sa sustavom lokalnih vlasti i osoba odgovornih za razvitak infrastrukture koja nam je bila potrebna. Kada smo shvatili sustav na jednom odredištu, mislili smo da će sa sljedećim biti lakše – ali grdno smo se prevarili. Svako mjesto ima vlastite regulative i ograničenja na koje smo morali paziti. Naš najveći izazov i pustolovina bilo je sastavljanje tima koji će biti u stanju pokrenuti ovaj projekt.
Možete li opisati European Coastal Airlines u nekoliko riječi?
European Coastal Airlines je kompanija za prijevoz hidroavionima sa sjedištem u Kaštel Štafiliću u Hrvatskoj, osnovana 2000. godine. Od tada radimo na infrastrukturnom projektu kako bismo započeli redovite letove hidroavionima i tako povezali najveće gradove na hrvatskoj obali s otocima. Projekt je prepoznat i ima potporu brojnih ključnih ljudi i organizacija u Europskoj uniji, kao što je njemačka kancelarka Angela Merkel, i projekt AdriSeaplanes, koji sufinancira Europska unija i IPA – program za prekograničnu suradnju na Jadranu. Projekt je multimilijunska investicija. ECA brzo raste, te se u samo nekoliko godina razvila od tvrtke s pet zaposlenih u kompaniju sa 60 ljudi. Do kraja ove godine planiramo imati 200 zaposlenih, a već sljedeće oko 400. European Coastal Airlines posvećen je održavanju visokih standarda poslovne etike, poštenja i integriteta uz očuvanje prirodnog okoliša, pa stoga i socijalnoj, moralnoj i ekološkoj odgovornosti. Nudimo ogromne uštede vremena putovanja, a ECA također pruža hrvatskim otočanima priliku da brzo stignu na kopno. Osim toga, ECA funkcionira u gotovo svim vremenskim uvjetima, za razliku od trajekta ili katamarana. To život na otoku čini još ljepšim. U našim hidroavionima putovanje postaje novo iskustvo s novom razinom usluge i udobnosti, a putnici imaju pogled na predivnu obalu i more posuto otocima i otočićima iz sasvim svježe perspektive.

Klaus Dieter Martin
Cilj ECA je povezati što više hrvatskih otoka s kopnom

Kako će izgledati u budućnosti?
Naš cilj je povezati što više hrvatskih otoka s kopnom, kao i širenje izbora letova na Italiju (Ancona, Venecija, Ravenna). Također smo počeli istraživati mogućnosti u Crnoj Gori, te dalje na jugu i na istoku Sredozemlja. Javnost već prepoznaje prednosti i pouzdanost naših usluga, što će samo rasti s vremenom, pa će se ukazati i nove mogućnosti za širenje poslovanja. Uskoro će letovi hidroavionima do udaljenih odredišta biti uobičajeni poput vožnje trajektom. Ali s puno više stila.
Kakve mogućnosti i usluge nudite vlasnicima jahti?
Vlasnici jahti, kao klijenti od posebnog interesa kojima je potreban prijevoz na udaljene lokacije, bilo da je to na otvorenom moru ili u nepristupačnim uvalama, imat će mogućnost korištenja naših usluga. Našim manjim avionom, takozvanim Gruman Goose, možemo slijetati izvan zračnih luka, što znači da ćemo automatski imati dozvolu da letimo na bilo koju lokaciju unutar Republike Hrvatske. Ovo će sigurno biti vrlo tražena usluga od strane vlasnika jahti kada trebaju izmjenu posade, očekuju hitnu dostavu rezervnog dijela, ili jednostavno žele da im gost stigne na jahtu što je brže i udobnije moguće.
Gdje sve letite?
Trenutno povezujemo Resnik, Jelsu, Pulu, aerodrom Mali Lošinj, aerodrom Rijeku, Rab i Zagreb. Do kraja srpnja očekujemo da će i Lastovo i centar Splita postati dijelom naše mreže.

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above