Jestive zlatne kreacije

2 MINUTES READ

Zbog svojih estetskih kvaliteta, simboličke moći te navodnih magičnih svojstava, zlato se već stoljećima primjenjuje u kulinarstvu diljem svijeta

Iako bi mogli reći kako je jestivo zlato gastronomski trend, posebno kad je riječ o slastičarstvu i čokoladama, teško je tvrditi da se radi o novoj pojavi. Naime, zaokupljenost plemenitim metalom i njegova upotreba u kulinarstvu seže tisućama godina unatrag. Još u doba Antike zlato je bilo cijenjeno zbog estetskih kvaliteta, simboličke snage, a ponekad i zbog magičnih moći. Jestivo je zlato potpuno sigurno kada se proguta i ima neutralan okus, a u luksuznoj prehrambenoj industriji najčešće se koristi u obliku praha, listića i pahuljica. Najveći je potrošač Indija koja godišnje koristi čak 12 tona kulinarskog zlata i to pretežno u obliku zlatnih listića kojima se ukrašavaju tradicionalni kolači, te određena jela na bazi janjetine koja se poslužuju na svečanostima.

Zlatna Cokolada, Gold Art
Luksuzni DeLafée darovi kombiniraju najbolju švicarsku čokoladu i jestivo zlato

U Kini se, primjerice, neke vrste divljači posipaju zlatom, a u Japanu je običaj poželjeti novu godinu uz šalicu sakea koja sadrži zlato, dok će ponajbolji kuhari ukrasiti svoj sahimi finim zlatom. U Pakistanu se, pak, zlato ponekad konzumira zbog navodnih svojstava afrodizijaka. U Francuskoj i Švicarskoj majstori čokolade ukrašavaju svoje kreacije zlatnim fragmentima stvarajući tako čarobno iskustvo okusa. Jedna od njih je i švicarska tvrtka DeLafée koja proizvodi jedinstvene čokoladne darove ukrašene jestivim zlatom. Napravljeni od najfinije ekvadorske čokolade i jestivog zlata, Delafée proizvodi nude savršenu mješavinu senzualnog iskustva. Tvrtka je razvila i širok asortiman ostalih gurmanskih proizvoda s jestivim zlatnim listovima i pahuljicama, među kojima su zlatne lizalice, šampanjac, čaj i cigare, kao i niz kozmetičkih proizvoda i ukrasnih predmeta.

Fotografije DeLafée

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija Teo Ivanišević i Luka Miletić, projekt Croeat Intervjui

Teo Ivanišević & Luka Miletić: Croeat jahtama nudi samo najbolje hrvatske proizvode

Prvoklasan izbor hrvatskih namirnica, vrhunska usluga i zarazni entuzijazam odlike su novog servisa za opskrbu jahti koji su pokrenuli Teo Ivanišević i Luka Miletić Teo …

Ovo je fotografija Budikovac, otok Vis Plovidba

Otok Vis: Hrvatski nautički Mt. Everest

Kao jedno od najprivlačnijih odredišta za nautičare, otok Vis posjetiteljima nudi različita lica protkana nespornom ljepotom prirode. Pokušat ćemo vam dočarati kako taj otok izgleda …

Ovo je fotografija mjesta Vela Luka Destinacije

Vela Luka: Mjesto umjetnika i dobrih vibracija

Gotovo desetkilometarski zaljev u dnu kojeg se smjestila Vela Luka, nekad jedno od najrazvijenijih mjesta na Jadranu, danas je pomalo uspavan gradić koji se s …

Ovo je fotografija grad Zadar Destinacije

Grad Zadar: Oscar za zalazak sunca

Grad Zadar je usprkos svemu zadržao identitet gradskog i urbanog središta, pa vas, za razliku od drugih obalnih gradova, šetnjom kroz labirint drevnih ulica, ne …

Ovo je fotografija Croeat dostave Jahting

Croeat: Najbolji dio svake plovidbe

Croeat je profesionalni dobavljač hrane i jamac za izvrsnu hranu i piće, kao i za svakodnevne potrepštine, koji djeluje duž hrvatske obale Tvrtka nudi usluge …

Ovo je fotografija pidoče i čaše rose vina Hrvatska

Taste Like Dalmatia Šibenik zavodi okusima šibenskog kraja

Neka vas od 3. do 6. lipnja zavedu okusi šibenskoga kraja. Doživite vina, maslinova ulja, rakije i craft piva kroz manifestacije ‘Dani otvorenih kušaonica’ te …

Ovo je fotografija Dominique Chenot Intervjui

Dominique Chenot: Protokol za odgodu starenja

Dominique Chenot, suosnivačica Chenota, čiji je posljednji Espace otvoren u One&Only Portonovi resortu, govori o njihovu medicinsko-terapeutskom wellness programu za zdraviji, dulji i kvalitetniji život …

Ovo je fotografija serviranog jela, Cap Aureo Gastronomija

Cap Aureo: Teatar istarskih okusa

Cap Aureo perjanica je Maistrina restoranskog portfelja i u protekle dvije godine, otkako je otvoren, postavlja visoke standarde fine dining scene. Umješnost visoke kuhinje sazdana …

Ovo je fotografija Bali 4.6 u plovidbi a testu Testovi

Bali 4.6 na testu: Predvodnik klase

Kao nasljednik modela 4.5, od kojeg su dizajneri uzeli najbolje sastojke, nastao je  moderan katamaran Bali 4.6 zaobljenih i mekih linija eksterijera, koji cilja na …

Jahting

Ljetna prilika za Frauscher 1414 Demon

Frauscher se svrstava među rijetke proizvođače čija ćete plovila prepoznati ‘na kilometar’, a upravo je takav ‘prvak stila’ i njihov najveći model 1414 Demon čiji …

Ovo je fotografija Teo Ivanišević i Luka Miletić, projekt Croeat Intervjui

Teo Ivanišević & Luka Miletić: Croeat jahtama nudi samo najbolje hrvatske proizvode

Prvoklasan izbor hrvatskih namirnica, vrhunska usluga i zarazni entuzijazam odlike su novog servisa za opskrbu jahti koji su pokrenuli Teo Ivanišević i Luka Miletić Teo …

Ovo je fotografija Breitling Superocean Heritage Ocean Conservancy Limited Edition ronilački satovi Luksuz

Ronilački satovi s ekološkim potpisom

Ronilački satovi posvećeni tajnovitim dubinama mora, veličanstvenim morskim bićima i legendarnim istraživačima podižu ekološku svijest o važnosti oceana za ljudsku civilizaciju IWC Aquatimer Chronograph Edition …

Scroll to Top