Jestive zlatne kreacije

by Yachts Croatia

Zbog svojih estetskih kvaliteta, simboličke moći te navodnih magičnih svojstava, zlato se već stoljećima primjenjuje u kulinarstvu diljem svijeta

Iako bi mogli reći kako je jestivo zlato gastronomski trend, posebno kad je riječ o slastičarstvu i čokoladama, teško je tvrditi da se radi o novoj pojavi. Naime, zaokupljenost plemenitim metalom i njegova upotreba u kulinarstvu seže tisućama godina unatrag. Još u doba Antike zlato je bilo cijenjeno zbog estetskih kvaliteta, simboličke snage, a ponekad i zbog magičnih moći. Jestivo je zlato potpuno sigurno kada se proguta i ima neutralan okus, a u luksuznoj prehrambenoj industriji najčešće se koristi u obliku praha, listića i pahuljica. Najveći je potrošač Indija koja godišnje koristi čak 12 tona kulinarskog zlata i to pretežno u obliku zlatnih listića kojima se ukrašavaju tradicionalni kolači, te određena jela na bazi janjetine koja se poslužuju na svečanostima.

Zlatna Cokolada, Gold Art

Luksuzni DeLafée darovi kombiniraju najbolju švicarsku čokoladu i jestivo zlato

U Kini se, primjerice, neke vrste divljači posipaju zlatom, a u Japanu je običaj poželjeti novu godinu uz šalicu sakea koja sadrži zlato, dok će ponajbolji kuhari ukrasiti svoj sahimi finim zlatom. U Pakistanu se, pak, zlato ponekad konzumira zbog navodnih svojstava afrodizijaka. U Francuskoj i Švicarskoj majstori čokolade ukrašavaju svoje kreacije zlatnim fragmentima stvarajući tako čarobno iskustvo okusa. Jedna od njih je i švicarska tvrtka DeLafée koja proizvodi jedinstvene čokoladne darove ukrašene jestivim zlatom. Napravljeni od najfinije ekvadorske čokolade i jestivog zlata, Delafée proizvodi nude savršenu mješavinu senzualnog iskustva. Tvrtka je razvila i širok asortiman ostalih gurmanskih proizvoda s jestivim zlatnim listovima i pahuljicama, među kojima su zlatne lizalice, šampanjac, čaj i cigare, kao i niz kozmetičkih proizvoda i ukrasnih predmeta.

Fotografije DeLafée

Privatni klub u oblacima
Gas do daske